:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 236
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Поуки

Как се прави референдум на инат

Въпреки саботажа на ЦИК и сбърканата информационна кампания допитването постигна една от целите си и върна темата за е-вота в Народното събрание
СНИМКИ: БГНЕС
По официални данни в референдума участваха 39.67 на сто от имащите право на глас.
Референдумът за електронно гласуване, който се проведе миналата неделя заедно с кметския вот, постигна една от целите си - той ще принуди политиците да дискутират и да вземат решение по този въпрос. Близо 3 млн. от участвалите във вота желаят промяна и смятат, че сегашната система е сбъркана и трябва да се направи нещо, за да спрат или поне да ограничат порочните практики. Това стана въпреки нежеланието на политическите сили да го превърнат в свой приоритет и множеството прегради, които те се постараха да сложат пред референдума. По окончателни данни в допитването гласуваха 39.67% от 6 885 893 български граждани с право на глас. 2 700 000 българи участваха в допитването, подкрепиха го 1 883 411 души. Резултатите показват, че почти 70% от гласувалите в България са "за" е-вота срещу скромните 26% против. В чужбина съотношението бе още по-убедително - 91.5% в негова полза срещу 8% против, при само около 0.5% недействителни бюлетини. Изследване на "Отворен парламент" показа, че очаквано най-активно в референдума у нас са участвали жителите на големите градове - София, Габрово, Смолян, Варна, Сливен. Далеч по-незаинтересовани са хората от районите, в които традиционно се гласува за ДПС - Венец, Гърмен, Якоруда, Сатовча, Черноочене. Там процентът пада до около 17-20. В крайна сметка аритметиката показа, че



гласовете от е-вота не достигат,



за да се материализира желанието на избирателите той веднага да се превърне в законова норма. И основната вина за това имат партиите и законът, който те дружно сътвориха - за да е резултатът от допитването задължителен, активността трябва да е колкото на последните парламентарни избори - в случая около 3 500 000 души. Но за да е сигурна, че минимален брой избиратели все пак ще решат да се включат в гласуването, държавата заложи още мини. Централната избирателна комисия (ЦИК) например не разпореди изрично на членовете на секциионни комисии да информират избирателите как да участват в допитването, а остави те сами да преценяват как да процедират. В резултат на което на много места, особено в по-малките градове, голяма част от хората въобще не разбраха, че имат възможност да участват и в референдум. ЦИК нарече това "неволна грешка", но не я поправи своевременно и едва в 12 часа в изборния ден издаде изрично указание на избирателите да се дава задължително и бюлетина за референдума. Дали това се е случвало, може само да гадаем.

Вторият капан бе заложен в



сбърканата агитационна кампания за референдума



Доколкото такава изобщо имаше, тя се проведе в последните дни от месеца на предизборна борба. Въпреки че държавата предвиди 1 160 000 лева, с които застъпниците на двете тези да платят на медии и да разяснят позициите си в тях, ЦИК загуби над 80% от времето в пресмятания на рекламни тарифи и в изискване на купища документи. Така за истинска информационна кампания на практика не остана време. Вместо това от заседанията на ЦИК постоянно долитаха разпри дали 40-те хиляди лева, с които еди-кой си инициативен комитет разполага, ще му стигнат да агитира в еди-кой си сайт и какви услуги този сайт трябва да предложи насреща. Пакети се раздаваха и в последния възможен момент - два дни преди допитването, въпреки че за всеки е ясно що за кампания ще се проведе през тях.

Но най-скандалното в цялата работа бе разпределението на въпросните медийни пакети. Вместо споменатите 1 160 000 лева да стигнат до максимално широк кръг от хора, бе направен опит голяма част от парите да бъдат насочат към максимално тесен кръг от медии. Няколко инициативни комитета не пропуснаха шанса да насочат големия процент от своите 40 000 лева към 1-2 сайта, въпреки че видимо не разполагаха с нужното медийно покритие. Тези схеми, макар и не незаконни, обезсмислиха информационната кампания. Или по-скоро я направиха смислена само за участниците в тях. Сред най-активните в това отношение бяха гражданските сдружения, създадени от хора, свързани по някакъв начин с неправителствената организация "Институт за модерна политика" на бившия царски депутат Борислав Цеков. Техните комитети се опитаха да дадат голям процент от своите пари към доскоро напълно неизвестния сайт "Хаштаг". От заседанията на ЦИК стана ясно, че към него се насочват близо 270 000 лева, или над 20% на всички пари, които държавата отпусна за агитация. А проверките в търговския регистър показаха, че собственичката на фондацията, която управлява "Хаштаг" - Милена Кичашка, е съдружник на Борислав Цеков в друга фирма. Нейният съпруг Петър Кичашки, който на тези избори бе кандидат за общински съветник от БСП, работи официално в "Института за модерна политика". Въпреки че ЦИК отказа да одобри част от договорите на "Хаштаг" с партии и комитети, още не е ясно каква част от бюджета на информационната кампания все пак ще прибере точно този сайт.



Сбърканата кампания заложи трета мина,



която попречи на още по-високата избирателна активност на референдума. Вотът от чужбина се оказа неочаквано малък и крайно недостатъчен допитването да премине прага и резултатите от него да влязат в сила. Въпреки че голямата цел на дистанционното гласуване е да даде шанс на българите по света да участват в избори в родината си, диаспората ни не се възползва от него. Репортаж на сайта EuroChicago.com например показа, че от около 300 000 българи, живеещи в щата Илинойс, право на глас упражняват около 650 човека. Ако към тях прибавим и гласувалите в Детройт, Синсинати, Сейнт Пол и Денвър, бройката достига 1000. От репортажа стана ясно и че сънародниците ни в Америка масово не знаят, че в България се провежда референдум. Част от тези, които обаче бяха чули, направиха всичко възможно да гласуват. За съжаление обаче в чужбина бяха разкрити твърде малко секции и желаещите трябваше да пътуват стотици, че и хиляди километри, ако желаят да дадат гласа си. Малцина го направиха. EuroChicago.com разказва за момче и момиче, които пътували над два часа от малкото градче Кеноша до Чикаго. Вече пристигнали в секцията, те установили, че са забравили документите си. Но не се отказали, а бързо си тръгнали и след четири часа се върнали отново. Разказали, че отдавна мечтаят България да въведе гласуването по интернет, за да не им се налага да пътуват до Чикаго всеки път, когато в родината им има избори.

Сега темата за дистанционния вот е отново в ръцете на парламентарно представените партии. От ГЕРБ и РБ вече заявиха, че са "за". Патриотичният фронт отиде още по-далеч, след като Красимир Каракачавов декларира в нощта на изборите, че иска и образователен ценз за гласоподавателите. БСП използва историята с блокиралите сървъри на ЦИК, на ГРАО и на МВнР, за да припомни, че електронното гласуване крие много рискове. А най-ясна стана позицията на "Атака", чийто лидер Волен Сидеров направо скъса бюлетината за референдума.
 ЦИК направи каквото можа, за да саботира референдума
 Много от избирателите въобще не разбраха, че могат да участват и в референдум за електронното гласуване.
Снимки: БГНЕС
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров не пропусна да се прояви и на този фронт, като публично скъса бюлетината си за референдума.
45
2335
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
01 Ноември 2015 20:45
В чужбина съотношението бе още по-убедително - 91.5% в негова полза срещу 8% против, при само около 0.5% недействителни бюлетини.


26 000 са гласувалите от чужбина. Язък за на чехльо напъните, че го правел за тях.
иначе дописката е абс. манипулативна - електронно гласуване не трябва да се разрешава.
01 Ноември 2015 20:55
26 000 са гласувалите от чужбина.


Поне трийсетина-40ина от тях ще да са от нашите тук колеги и партньори; ако броим разните им антибанови никове, стават поне три-4 хиляди. Добро число за един скромен форум.

01 Ноември 2015 20:56
Манипулативна е, факт.

На мен ми се наложи три пъти да обяснявам, че не желая да гласувам на референдума.
01 Ноември 2015 21:09
Нек'ъф ненормален коментар ...
02 Ноември 2015 04:24
Сегашната система е сбъркана, но проблема не е в електронното гласуване. Системата е сбъркана, защото трябва да имаш няколко милиона, за да участваш на изборите. Няколко милиона законно и няколко милиона черни пари, с които да си купуваш гласове. Т.е. партиите, които получават субсидии и тези, зад които стои мафията, имат огромни шансове пред другите. А край еврофондовете управляващите могат да си правят безплатна реклама със строителството и да изнудват кметовете да се оттеглят и да минават на тяхна страна. Корпоративните медии също участват в изборите. Те правят целенасочени разследвания за неудобните кандидати. На последните избори нямаше реална кампания/ състезание. Имаше само медийна/ компроматна война и купуване на гласове.
Референдума е добър инструмент, стига да се прилага за реалната политика в държавата, промяната на нейните системи според настроенията и нуждите на нейните граждани. Но де факто това не се направи. Зададе се един спорен и на практика безсмислен въпрос, който касае технологията на изборите. Той можеше да бъде решен от политическите партии и без допитване. И тези, които желаят да гласуват електронно, да го направят. Само че хакването на всички сайтове на държавните институции показаха, че подобно гласуване не може да бъде осъществено, защото ще бъде блокирано и изборите ще бъдат касирани. Хакерите просто се подиграха с пиара на президента. И с вярата на реформаторите, че ще получат повече гласове от чужбина. Възможността да гласуваш с един клик на мишката не е показател за активното участие било на емигрантите, младите хора или на мързеливите. Гласовете на всички партии са намалели. Което означава, че българите не ги разпознават като свои представители и не им вярват. Това е причината да се иска задължително и електронното гласуване, защото властта става все по-нелегитимна. Т.е. партиите се опитват да закрепят системата с разни трикове/ технологии, вместо да я променят. Повечето хора искат да бъдат питани и за това лесно ги подведоха да гласуват на референдума. Но не това са въпросите, които ги интересуват. За съжаление елита ги има за прости и никога няма да постави на допитване съществените въпроси за здравепазването, образованието, данъчните закони, банките, емигрантите и разни други, които имат значение за живота им. Тези въпроси "умниците" ще решават сами и то пряко волята на избирателите като ще обещават едно, а ще вършат обратното под предлог, че са в коалиция или че причината е в ЕС. Така че референдума наистина беше направен на инат.
02 Ноември 2015 05:28
Манипулация за малоумни някаква.

02 Ноември 2015 05:44
Резултатите от референфума говорят сами за себе си - скромен, но несъмнен успех. Оттам нататък може само да се подскача в израз на неудовлетворение.
02 Ноември 2015 10:31
Резултатите от референфума говорят сами за себе си - скромен, но несъмнен успех.


Те и на оня за Белене бяха такива. Ама построиха ли ни проекта? Никой не му обърна внимание. Сега пък се омаловажават хакерските атаки. Нищо не било хакнато, просто имало огромен интерес. От Тайланд. Вижте какви ги набръщолеви оня ден на тази тема съветничката на нищото Екатерина Захариева, щатен министър във всички служебни правителства.
02 Ноември 2015 11:34
Ама построиха ли ни проекта?


Како, ако позволиш скромното ми мнение: трябва да се кръстиш на все стороны мира три пъти на ден, и да благодариш на СайБията, че не ти построиха "проекта", както беше замислен... освен, разбира се, ако си акционер в Росатомэнерго, или както там се вика, а не редови БГ-пенсионер...

А електронно гласуване трябва да има, отделен е въпросът - какво и как.
02 Ноември 2015 11:42
А електронно гласуване трябва да има, отделен е въпросът - какво и как.

Аз изпитвам смътна потребност от носорог. Отделен е въпросът какъв носорог ми трябва и как точно ще го ползвам и стопанисвам.
02 Ноември 2015 11:44
А електронно гласуване трябва да има, отделен е въпросът - какво и как.

Аз изпитвам смътна потребност от носорог. Отделен е въпросът какъв носорог ми трябва и как точно ще го ползвам и стопанисвам.

02 Ноември 2015 12:19
А електронно гласуване трябва да има, отделен е въпросът - какво и как.


А защо трябва да го има , след като в развитите демократични страни го няма?
Бързото развитие на България би се осъществило не чрез експерименти , а само чрез ползване на широкоразпространени и проверени демократични практики.
Но какво значи някакво си развитие, когато риба се лови най-лесно в мътна вода.
02 Ноември 2015 12:27
Врекич, чиляк трябва да получи конституционно правото си на носорог, първо, а едва след туй да търси отговора, за чий му е ...

02 Ноември 2015 12:28
Прекалява се с опитите да се героизира референдумът и да се представят поддръжниците му като жертви, които са постигнали успех въпреки обстоятелствата. Особено на фона на организационния и медийния комфорт, които получиха "ДА"-то и високата активност. Слушам много радио и нито по "Хоризонт", нито по "Дарик" съм попадал на предаване, в което някой да защитава позицията на "НЕ"-то. Отделно, че рекламите, които пускаха бяха изключително и само за положителен вот. Това, плюс провеждането на референдума с изборите им даде голямо предимство и на тоя фон оплакването за саботаж, понеже на места не давали и двете бюлетини, граничи с наглост.

Референдумът и изборите са две различни събития, засягащи различни въпроси, които се провеждат заедно, за да се спестят организационни и административни разходи и ако има нещо сбъркано, то е, че на повечето места бутаха всички бюлетини на избирателите. Правилното поведение на комисиите беше да питат поотделно всеки за какво иска да гласува.

Отделно пък голямо хвалене с тая активност, той вторият тур е с малко по-ниска при на практика никаква кампания за него.
02 Ноември 2015 12:49
Аз пък да запитам - защо всички соцносталгици, путинисти и сталинисти сте против референдум? Нещо ретроградно долавям, май!
02 Ноември 2015 12:50
И носорозите са против!
02 Ноември 2015 12:53
Референдумът е хубаво нещо.
Стига да е поставен правилно и еднозначно въпросът, да е разяснен най-широко и дискутиран достатъчно пред възможно най-голяма и с разностранни интереси, образование и култура публика.
Както и след това да не се променя същността на вече гласувания въпрос,
Електронното гласуване ... изглежда модерно, напредничаво и в духа на съвремието. За всяка елементарна електорална единица, която няма познания какво означава това.
Затова, както току-що написах - трябва дискусия, обяснения и разяснения, като се дава възможност на специалисти да обясняват на хората. И не манипулативно (като въпросната статия), а по всички аспекти в плюс и минус.
Не виждам това у нас как ще се получи със слугинските медии.
Аз, имайки се за запознат с електрониката и техниката въобще, и досега не схванах в какво точно ще трябва да се изразява въпросното гласуване.
Тук, във форума, също се изказаха многостранни трактовки за това.
Каквото и да е то, обаче, едно ми е ясно напълно. Електронната манипулируемост е достигнала сериозни висоти и точно у нас, в България, никой няма да се заеме добросъвестно със защита на електронен вот.
Първо, няма да допуснат такова лице.
Второ, и да се промъкне, няма да го оставят - въпрос на съответни пари.
Компютърни системи се изхакват навсякъде, включително и в държави с най-развита технология на защита.
Сега поставете до тях България, с всичките ѝ особености на управлението, ниво на хардуера, "правилно" написан софтуер за него и т.н. и си представете на какво ще замяза т. нар. електронно гласуване у нас.
Благодаря, но не смятам да участвам!
02 Ноември 2015 13:24
Аз пък да запитам - защо всички соцносталгици, путинисти и сталинисти сте против референдум? Нещо ретроградно долавям, май!

Аз съм твърдо "за" референдума и твърдо "против" този тип сондажи на общественото мнение, които ни продават с етикет "референдум".
02 Ноември 2015 13:27
ако си акционер в Росатомэнерго, или както там се вика, а не редови БГ-пенсионер...


Обиждаш ме, хлапе. Не съм пенсионер.
02 Ноември 2015 13:35
Аз пък да запитам - защо всички соцносталгици, путинисти и сталинисти сте против референдум?

Не срещу референдум, а срещу гласуване по интернет.
Защо против - вероятно защото в тази група и нейното обкръжение (където се навъртам аз) е събрана по-интелигентната част от форума. Това не е заяждане или самохвалство - ако се върнеш и прегледаш дискусиите по темата, ще видиш колко повече и по-сериозни аргументи са излагали противниците, докато привържениците са били на по-елементарно ниво.
02 Ноември 2015 13:49
Bradatko
02 Ноември 2015 12:53
Референдумът е хубаво нещо.
Стига да е поставен правилно и еднозначно въпросът, да е разяснен най-широко и дискутиран достатъчно пред възможно най-голяма и с разностранни интереси, образование и култура публика.

Я да видим сега:
27 януари 2013 г.
Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

Тук няма еднозначен отговор ДА или НЕ. Защо?
1. Въпросът е свързан с "Инвестиционен проект". Отговор ДА или НЕ зависи от познанието ви по инвестиционно проектиране и икономическа обосновка на конкретния проект. 90% от хората, при това не само в България, не могат се ориентират в такава материя.
2. Аз може да съм ЗА развитието на ядрената енергетика, но против нова централа - Как трябва да гласувам? ДА или НЕ?

25.10.2015
Подкрепяте ли да може да се гла­сува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Въпросът е ясен.
Аз съм ЗА освен в секция с хартиена бюлетина, да може да се гласува и дистанционно по електронен път. Гласувам ДА.
Аз съм ПРОТИВ дистанционното гласуване. Гласувам НЕ.
Въпросът е типичен въпрос за референдум. Отнася се за формата по която човек упражнява ПРАВАТА СИ.
02 Ноември 2015 13:54
Калки
02 Ноември 2015 13:35
Аз пък да запитам - защо всички соцносталгици, путинисти и сталинисти сте против референдум?

Не срещу референдум, а срещу гласуване по интернет.

Както съм посочил и по-горе, отиваш и гласуваш с НЕ.
В референдума е най-важно въпросът да бъде ясен.
В този случай, вие УИ (нарочно изпускам Х-то ) трябва да отидете и да дадете своето мнение.
Ако не отидеш на референдума, означава, че си ПРОТИВ референдумите.
02 Ноември 2015 14:11
Болшевиките са против електронното гласуване, защото то дава глас на повече дясномислещи гурбетчии и емигранти...
С традиционното си криминално мислене те се стремят да ограничат физическото гласуване на българските граждани...
Т.е. искат предимство - без да има борба на идеи и политически платформи.
Низко.
То и затуй народът ги отсвири.
02 Ноември 2015 14:49
Ако не отидеш на референдума, означава, че си ПРОТИВ референдумите.

Това(както и предишното за Белене) не са референдуми, а безплодни и безсмислено скъпи проучвания на общественото мнение.
Последният референдум у нас беше този за Живковската конституция.
02 Ноември 2015 15:14
хм... последният си е много полезен, даже...
Нали си представяме, че избирателите на управляващите са ЗА гласуването по ИТ.
Заради него ще се отработи идентифицирането на гласоподавателите, нали така?
И с тази идентификация ще може и ДА СЕ ПРЕДЛАГАТ теми за референда ...
Голямо важно, че 500 х. гласа трябвали...
Ще ги има за 2 дни.
02 Ноември 2015 15:27
Нямам представа какво искаш да кажеш, аз само констатирам факта, че след като това...допитване, нито е замислено като акт на директно законодателство отстрана на суверена, нито пък е изпълнено така, че такъв акт да бъде възможен, то не е референдум.
02 Ноември 2015 15:53
Прав си, че този въпрос виси като е сам, но той беше необходим заради въпроса за задължителното гласуване.
Но сега стана така, че ще се въведе ИТ гласуване.
И по същия начин ще може да се набират подписи задължаващи НС да насрочи референдум по някой въпрос.
И набирането им - вече няма да е много скъп и почти непреодолим проблем... по интернет...
02 Ноември 2015 15:58
Последният референдум у нас беше този за Живковската конституция.
Ето това е в чист вид мечтата на всички соцносталгици и т.н. Връщането на чл. 1 в Конституцията. Всеки мислещ различно - в Белене, Ловеч, Скравена. Пълна победа на правилното мислене. 99,99%! ХайлпЪрдон - Да живей вечната дружба...
02 Ноември 2015 16:03
Болшевиките са против електронното гласуване, защото то дава глас на повече дясномислещи гурбетчии и емигранти...

Да. На първо място - на най-многочислената и най-организирана група - ония в Анадола. Но те са стара слабост на десния избирател, още от времето на "с малко, но завинаги".

Като си рекъл, да питам - мислиш ли, че гурбетчиите гласуват ? Имам едно смътно усещане, че тъкмо те са най-пасивната група. Гласуват емигрантите.

02 Ноември 2015 16:07
Ако не отидеш на референдума, означава, че си ПРОТИВ референдумите.

Това(както и предишното за Белене) не са референдуми, а безплодни и безсмислено скъпи проучвания на общественото мнение.

Има нещо такова.
Но "неотиването" на референдума означава само и единствено, че не желаеш да вземеш отношение по конкретния въпрос. Гласуваш "въздържал се" и толкоз.
02 Ноември 2015 16:07
Но сега стана така, че ще се въведе ИТ гласуване.

Не, няма. За да се въведе, от текста на Чл. 10. от конституцията:" Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване". трябва да отпадне "пряко" и "тайно".

Щото, доколкото при "електронното" гласуване посмъртно не може да се докаже, че именно ти гласуваш, нито пък държавата да ти гарантира тайната(т.е. защита от външно влияние както и някой различен от тебе да научи, как именно си гласувал), то не е нито пряко, нито тайно.

Така че, ако искахме...така де ако онова, което имаме като президент наистина имаше зор суверенът да извърши директен законодателен акт(което е дефиницията за референдум), въпросът трябваше да изглежда така: Съгласни ли сте от чл.10 на кинституцията да отпаднат думите "пряко" и "тайно"?
---------------
Ето това е в чист вид мечтата на всички соцносталгици и т.н.

тц, просто това беше последният действителен референдум.
02 Ноември 2015 16:11
Но сега стана така, че ще се въведе ИТ гласуване.
И по същия начин ще може да се набират подписи задължаващи НС да насрочи референдум по някой въпрос.
И набирането им - вече няма да е много скъп и почти непреодолим проблем... по интернет...

С други думи - ще се даде оръжие, което в ръцете на всеки ловък популист ще може да нанесе неописуеми щети на страната ни.
Което само доказва глупостта и недалновидността на десния електорат. Между другото, управлението чрез референдуми със сигурност ще наложи леви политики
02 Ноември 2015 16:15
Не, няма. За да се въведе, от текста на Чл. 10. от конституцията:" Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване". трябва да отпадне "пряко" и "тайно".

Не бъди оптимист за това. Вече прочетох достатъчно изказвания на "авторитети", според които естонската система гарантира и пряко, и тайно гласуване. Колко му е КС корифеите, които вече са преобладаващо протежета на мутромилиционерите, да го потвърди.
02 Ноември 2015 16:18
дъртреалист
02 Ное 2015 14:11Мнения: 9,379
От: BulgariaСкрий: Име,IP
Болшевиките са против електронното гласуване, защото то дава глас на повече дясномислещи гурбетчии и емигранти...

А уверен ли си че берачите на маслини са дясномислещи? А чистачките които излъчиха европейски депутат от Сириза? А наистина ли емиграцията иска електронно гласуване (вж участието в референдума)?
Има разлика между виртуално и релно.
02 Ноември 2015 16:19
Ако аз бях плезидентче, щях да редактирам глупавия въпрос за допитванката по следния начин:

Подкрепяте ли да можете да гласувате по интернет от компа или телефона си, рискувайки да заразите същите с малуер, да станете жертва на phishing, да ви чопнат паролите, логините, кредитните данни и евентуално банковия акаунт, без да има гаранция че именно вашият глас ще бъде отчетен и фсичко това, защото искате да ви е по-удобно?
02 Ноември 2015 16:21
Не бъди оптимист за това.

Не съм.
02 Ноември 2015 16:46
не може да се докаже, че именно ти гласуваш, нито пък държавата да ти гарантира тайната

Туй ... ще да е някакво религиозно убеждение.
Щото експертното мнение, доколкото го имаше..., казваше обратното.
А за Анадола... не виждам защо ги мислим. Там гласуват по 2-ма за 10 секунди... Т.е. протоколите са попълнени и подписани от вчера...
Електронното гласуване нищо няма да промени там. Нито в Максуда.
Но ще има разлика в Чикаго и Севиля.
... Защо емигрантите не били активни сега - че защо да са?
Те са се махнали от мафията. Не им трябва да се натягат за нищо.
Българите или ще им даде възможност да влияят на политиката на държавата, която финансират или няма.
Иначе - защо да ги интересува коя точно мафиотска пионка ще стане кмет на Долно Нанагорнище?
02 Ноември 2015 16:52
Щото експертното мнение, доколкото го имаше..., казваше обратното.

значи не е било експертно. Експертните мнения казват, това което съм написал. Здравият разум - и той.
Българите или ще им даде възможност да влияят на политиката на държавата, която финансират или няма.

Не знам някой да им е отнел възможността да гласуват. И ако финансират политиката на сегашните, то няма как да не и' влияят.
Щото финансирането ако не е влияние, не знам. Начи да ги псувам и тях?
02 Ноември 2015 16:52
рискувайки да заразите ....., да станете жертва ......, да ви чопнат ......, без да има гаранция...

негативизмът не е доказателство.
Всеки ден милиони хора пазарят по ИТ, банкират онлайн и т.н. Но точно за изборите - не може
Като не искаш нещо да стане - си намираш сто оправдания.

02 Ноември 2015 16:55
тц, ако искам да направя информиран избор, задължително ще се...информирам за плюсовете и минусите. От друга страна, ако искам да си купя котка в чувал, задължително ще настоявам тя да остане в чувала.
02 Ноември 2015 17:44
тц, просто това беше последният действителен референдум
Ама, ти сериозно ли? С резултат 99,99%? И на това викаш "действителен"? Не ми разваляй впечатлението за соцносталгиците, мислех ги за по-умни, но заблудени. А сега? 8)
02 Ноември 2015 17:49
Всеки ден милиони хора пазарят по ИТ, банкират онлайн и т.н.

Многократно бе обяснявана съществената разлика между тези действия и гласуването.
02 Ноември 2015 18:27
Многократно бе обяснявана съществената разлика между тези действия и гласуването.

Много малко бе обяснявана обаче "сигурността" на онлайн банкирането. Особено от фенчетата на гласуването по чилифона.
---------------
И на това викаш "действителен"?

Ами как да нарека директно законодателно действие на суверена при спазване на съществуващия тогава закон?
02 Ноември 2015 18:56
Манипулация! Ако това не си разбрал, няма смисъл да се мъча да обяснявам!
02 Ноември 2015 18:57
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД