:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 255
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

1000 земеделци са ползвали 72 хиляди еднодневни договора

Снимка: БГНЕС
Еднодневните трудови договори са само за събиране на земеделска продукция от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.
Малко над 1000 земеделски производители са използвали малко над 72 хил. еднодневни трудови договора миналата година. Закупени от инспекцията по труда са 81 хил. договора, но върнати и неизползвани са близо 8900. Това сочи отчет на Главната инспекция по труда, който ще бъде разгледан в понеделник на съвета за тристранно сътрудничество.

Еднодневните трудови договори бяха въведени през юли миналата година за прибиране на земеделска продукция от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Според ГИТ така се е създала възможност за "решаване на проблема с наемането без трудови договори на работници за селскостопански дейности, които имат кампаниен характер и за кратък период от време изискват голям брой работещи. "Не е тайна, че преди влизане на правната уредба тези дейности в големия си дял бяха част от сивата икономика", пише в доклада на шефа на ГИТ Румяна Михайлова.

Както "Сега" писа, социалният министър Ивайло Калфин не обмисля да разпространи този вид наемане и върху други дейности.

Най-много еднодневни договори са купили земеделските стопани от Пловдивско - 9484 договора са платили 140 земеделци, а в област Стара Загора 56 земеделски стопани са взели 8450 договора. В област Търговище са 6812 договора за 72 земеделски стопани и в Сливенско - 6649 на 119 земеделски стопани. Най-голям среден брой договори на един земеделски стопанин са получени в Плевенска област - 246 броя - на 15 земеделски стопани са предоставени 3691 договора.



ПРОХОЖДАНЕ

ГИТ отчита два проблема с новия вид договори. "Все още има непознаване от страна на потенциалните работници на спецификата на този вид договори, което води до страх, а в някои случаи и до отказ за сключването на такива договори, основно поради опасения, че ще бъдат лишени от социални помощи и обезщетенията за безработица", пишат от инспекцията. Затова в някои случаи работниците давали некоректни данни - имена или ЕГН. От ГИТ предлагат още облекчения като това безработните да не са длъжни да декларират всеки месец в бюрата по труда, че са получили надница от такъв договор, тъй като този доход не влияе на обезщетенията за безработица. Инспекцията работи за въвеждане на онлайн система, с която земеделците да купуват контрактите.
1056
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД