:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

РБ предлага КАТ да вземат процент от глобите на пътя

Снимка: Архив "Сега"
Дори пътните полицаи да получават процент от наложените глоби, това не означава, че събираемостта на наложените парични санкции ще стане по-висока.
Нова екзотична идея за борбата с корупцията сред пътните полицаи лансира председателят на транспортната комисия в НС Настимир Ананиев от Реформаторския блок. Част от глобата да остава за пътния полицай, който я е наложил, обясни депутатът пред БНР.

Критиците обаче смятат, че мярката ще повиши броя на наложените, но не и на реално събраните глоби, освен това няма гаранция, че би спряла корупцията.

Ананиев отбеляза също, че трябва да се вземат мерки за събиране на санкциите, защото сега реално шофьорите плащат едва 30% от тях, а 70% "висят" несъбрани. "Предложението, което направих пред МВР, е да обърнем модела на събиране - вместо полицията да търси нарушителите, за да им връчи постановленията, нека нарушителите да търсят полицията. Това е възможно, ако обвържем задължителните годишни компоненти за всеки шофьор - годишната застраховка "Гражданска отговорност" и годишните технически прегледи, с глобите", разясни шефът на комисията по транспорт. Целта е, ако водачът има неплатена глоба, той да не може да мине на преглед, без да я изчисти. "По този начин той ще трябва да се поинтересува от глобата си и да я плати, за да бъде изряден", обобщи Нестимир Ананиев.



ПОКАЗАТЕЛ

България и Румъния са водещите страни в ЕС по брой жертви на катастрофи, показват последните данни на Европейската комисия. У нас те са средно 95 на всеки 1 милион българи, докато в Малта например са почти четири пъти по-малко - 26.
8
1119
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
10 Април 2016 19:56
Донякъде добре, но идеята отново издиша. Защо само пътните полицаи да са привилегировани да получават част от наложените глоби? Нека да е за всички
Що се отнася до това нарушителя да търси полицията, то не става, защото си представете ситуация, когато джигит е заснет с камера. Откъде милия да знае, че е сгафил и невероятно но факт - са го хванали?! Просто следва всеки гражданин да обяви един адрес за получаване на призовки, наказателни и глоби, и всяко изпратено на този адрес писмо да се счита за връчено. А не да се крият като мишоци по други адреси, а полицаите масово да работят като пощальони.
10 Април 2016 20:11
Донякъде добре, но идеята отново издиша. Защо само пътните полицаи да са привилегировани да получават част от наложените глоби? Нека да е за всички
Прав си. Напълно те подкрепям. Само трябва малко да се усъвършенства идеята. Най-добре когато гражданин срещне милиционер полицай направо да му дава някаква сума. 5 лева да речем. Няма нужда да е хванат в нарушение. Всеки гражданин по принцип нарушава правилата, това е всеизвестно, но малко от нарушенията се регистрират и наказват. Затова вместо актове и постановления- направо да се глобява всеки срещнат или застигнат от полицай с по 5 лв. Който се опита да бяга- 10 лв. Глобата да се дели 60% за полицая, 40% за бюджета. Така ползата ще е многостранна. Полицаите и бюджета ще се видят с пари. Полицаите ще спрат да се крият по храстите и в крайпътните заведения и ще излязат да патрулират по улиците. Това веднага ще намали престъпността и всички ще са щастливи.
10 Април 2016 20:14
...ахъм, нали вчера идеята беше на някакъв Настимир незнамсикой от ГЕРБ ЕООД?
Що ковладите РаданКъ и МегиКу? Не им ли стига ПетърМос?
10 Април 2016 20:21
Всъщност е от Реформаторския блок
Дата на раждане : 17/07/1975 София, България
Професия: икономист;
Езици: английски;руски;
Избран(а) с политическа сила: РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК - БЗНС, ДБГ, ДСБ, НПСД, СДС 8.89%;
Изборен район: 23-СОФИЯ 1;
Участие в предишно НС:
E-mail: nastimir.ananiev@parliament.bg
Натисни тук
11 Април 2016 02:05
"Екзотиката" на депутата и комисионен председател Nasty е напълно закономерна. Нали имаше яко рипане по площадите за това пазарът да е регулатор на Сичко. В таз "светлина" Контролът на Автомобилния Транспорт е една услуга - ерго трябва извършителите й да бъдат стимулирани със звонк. А г-н Nasty има пред себе си и пътеводния пример на батко му RadanQ, който счита за напълно пазарно-логично кандидатите за всякакви постове по избори да заплащат за мерака си. По определена на файтонно събрание тарифа, разбира се, за да не си кажат после партийните членове, че се допуска да "се случва" коръпшън. Нищо подобно - пазарът му е майката, за да вържем и най-после да цъфнем...
11 Април 2016 08:25
Задължение на служителите от КАТ е да извършват проверки и да съставят актове и фишове, за което вземат заплата ! На който му се виждат малко парите от заплата - свободния пазар е голям ...
11 Април 2016 11:11
Пак предлагаме стимул за налагане на наказания, а всъщност работата на КАТ освен контрол е и регулиране на движението! Колко полицая сте видели да махат с палката при възникнало задръстване? А кой е отговорен за знаците скрити в клоните, липсващата маркировка, неработещите светофари?
11 Април 2016 13:22
Поредната лобистка повърня, безочлива и нагла.
Очевидно е, че подкупите няма да спрат, само ще се вдигне базата.
А пътищата ще станат кланица.
И това - без да са премахнати безсмислените ограничения на скоростта по първокласните пътища.
Скоро четох някъде за Путинска Русия, като страната на победилия цинизъм.
Ето, че и тук цинизма е на път да стане практика при вземането на решения.
Съвсем скоро друг нагъл смешник предложи да се забранят палатките.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД