:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Местан поиска мястото на ДПС в политиката

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
"Ние ще освободим избирателите от безалтернативността да гласуват за партии, чиито лидери със своята абсолютна власт отдавна са превърнали принципа за единството в принцип на единственост", щедро обеща Лютви Местан на бъдещите си гласоподаватели, без да уточни кого има предвид.
Да поеме ролята на ДПС като политически представител на етническите и религиозните малцинства у нас - тази амбициозна задача си постави бившият председател на движението Лютви Местан при учредяването на собствената му партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) вчера. На събитието не присъстваха български политици. За сметка на това дойдоха представители на основните партии в Турция - управляващата ПСР и двете най-големи опозиционни сили РНП и ПНД, както и посланикът на Анкара у нас Сюлейман Гьокче.

В речта си пред учредителите Местан остро разкритикува ДПС, че е подменила либералното у нас с "аморфен клиентелистки център, който да се включва при определени конюнктури като "балансьор" с амбициите да се люлее между лявото и дясното". "Тази партия е устроена така, че гордиевият възел на корупцията, олигархията и проруските интереси, в които лидерът и неговият кръг от довереници са заклещили българската демокрация, не може да се разплете отвътре. Той може да бъде единствено разсечен", декларира Местан. Но не пожела да говори за олигарсите с имена, тъй като по думите му "персонализацията без функционално обяснение означава явлението да бъде запазено, като само се сменят персоналните му носители". По думите му ДПС е представител на "фалшивото либерално", докато ДОСТ щяла да се бори за "полиидентичността" на всички български граждани.

В политически план Местан не отправи нито една критична дума към ГЕРБ, а само към управляващата коалиция като цяло, която работела на принципа на "партийното феодализиране на властовите позиции". И даде да се разбере, че ще търси участие в бъдещо дясноцентристко управление, но не и в коалиция с "имитационното дясно".

Местан обсипа с похвали Турция, защото поела ангажимент да гарантира сигурността на ЕС, без да е част от него, и поиска да бъде подкрепена за членство. Той определи като "скандално некоректно" твърдението на Доган в предколедната му реч м.г., че южната ни съседка може да породи кризи на Балканите и в Европа. И обяви Анкара за стратегически партньор на нашата страна.
8
1955
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
10 Април 2016 19:22
ДОСТ бил мост между България и Турция, рекла една...
Предмостие... Плацдарм...
------------------
Сайтът на Генек
10 Април 2016 19:45
Местан поиска мястото на ДПС в политиката


А летяща чиния?
10 Април 2016 20:25
...поиска ... що не си го вземе? ...или барем да опита?
11 Април 2016 09:56
Кога ще се учреди партия СРАМ?
11 Април 2016 10:41
На събитието не присъстваха български политици. За сметка на това дойдоха представители на основните партии в Турция - управляващата ПСР и двете най-големи опозиционни сили РНП и ПНД, както и посланикът на Анкара у нас Сюлейман Гьокче.

Къде е ДАНС? Къде е държавата? Къде са държавните институции? Създава се партия, която противоречи на Конституцията, но реакция от българска страна - никаква. Вилает ли ще ставаме, що ли?
11 Април 2016 12:57
Днес по Дарик коментираха, че на това събитие доста се говорила само на турски. И заклеймиха всички наши институции дето си затварят очите.
Само дето ме притеснява нещо друго: след изцепките на турския султанат май ни се разиграва играта с много лошото ченге (ДОСТ) за да приемем по-малко лошото (ДПС). Щото всичко друго са си правни харчения на пари и размиване на електорат.
11 Април 2016 14:07
ДПС била "аморфен клиентелистки център"

Най после някой каза забранената дума КЛИЕНТЕЛИЗЪМ. Думата която обяснява същността на цялото обществено устройство. Естестено не за да заклейми клиентелизма, а за да седне на мястото на сервитьора-патрон, който раздава порциите.
Как пук никой не забеляза пропуска в речта и не зададе въпроса: Ами ти бе Местане, на коя партия беше председател? Колко време беше в ръководството и? За какво те избраха за нейн председател? Защото беше постоянна опозиция на клиентелистките практики и лицемерното празнословие или защото се отличи? Защото не ти доверяваше Доган или защото беше от най доверените му? Защо се уплаши за живота си когато наруши омертата? Защото беше сигирен, че мъжките секретарки ги убиват, а не се самоубиват. Колкото и да вдигате гюрултия, вие сте бита карта, защото всичките ви поддръжници са клиенти, рожби на клиентелистко зачатие и любовта в келепира е най-силна. При вас няма да има келипир, защото няма порции, които да раздавате и който ви последва ще се лиши от пост, слъжба и каквато и да е възможност за келепир, и единствения начин да види службичка ще е да стане ДОСТоизменник.
12 Април 2016 15:10
А имаше времена, тук във форума адвокатката, от Варна да пее дитирамби във чест и възхвала на високия наратив. То не бяха метани, то не беше чудо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД