:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата протака 9 месеца дело за полицейско насилие

Разследващите се оправдават с един и същ аргумент - чака се експертиза
Девет месеца не са стигнали на Софийската районна прокуратура да приключи дело за полицейско насилие, показа проверка на "Сега". От 10 юли миналата година досега няма нито едно обвинение, въпреки че е налице видеозапис, от който се вижда как полицаите влачат момиче по земята, ритат я и удрят момче, а часове след излъчването му бе установено и кои служители са били на мястото. Става дума за разследване, образувано, след като миналото лято предаването "Господари на ефира" излъчи кадри от ареста на Веселина Китова и Александър Грошанов на ул. "13 март" в столицата. От прокуратурата обясниха, че чакат резултати от допълнителни експертизи. С експертни заключения разследващите се оправдаваха и миналата година.

Видеото предизвика скандал, от ареста се възмути и премиерът Бойко Борисов, който заяви, че от такива служители нищо добро не можеш да очакваш. "Чак ме беше срам да гледам как едно момиче, пияно, четирима души го търкалят по земята да му сложат белезниците. Слагането на белезниците е за норматив. То не е да правиш операция, да чакаш да го хване упойката... Това е норматив!", заяви той.

Арестът е извършен на 19 декември 2014 г. Тогава в полицията е получен сигнал за нарушаване на тишината. На място първоначално са изпратени два пеши патрула. Те поискали документи от Китова и Грошанов. Момичето казало, че няма. Затова служителите се обадили за кола, с която да я закарат в районното. Според рапортите им от същата вечер двамата са проявили вербална агресия към тях, както и към автомобила. На видеото обаче се чува как полицаите обиждат и заплашват.

Часове след като видеото бе излъчено, от СДВР обявиха, че полицаите, извършили ареста, са Василен Иванов, Борислав Кютински, Ник Николаев и Димитър Тръпчев, служители на 1-во РПУ. От прокуратурата пък казаха, че са започнали разследване за нанасяне на леки телесни повреди. Малко по-късно стана ясно, че Националният институт по криминалистика и криминология е дал заключение, че видеото е с лошо качество и служителите не могат да бъдат идентифицирани. Разбра се още, че в деня на ареста срещу Китова и Грошанов е започнало бързо производство за хулиганство. То е докладвано в прокуратурата, без да се спомене и дума за насилието. Два дни по-късно е прекратено от наблюдаващия прокурор с мотива, че деянието на двамата не съставлява престъпление.
5
1324
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
10 Април 2016 19:53
Бъчварова спешно да обявява поръчка за розови белезници с пухчета, та току виж някой се обидил, че му слагат истински белезници. Аман от толерастия!
11 Април 2016 04:02
Ченгетата си превишават служебните права което е наказуемо.
11 Април 2016 06:33
Нашенските полицаи имат възможно най-ограничените права. Всеки опит да свършат каквото и да е води до подобен тип заглавия. Едва ли някъде има държава, където пияни хулигани, неизпълнили полицейско разпореждане, се толерират с такава охота. Но всичко се връща... Скоро ще има яко реване за закрила от полиция, но полицията ще я няма... И без това скоростно напускат точно изпълнителски кадри.
11 Април 2016 07:42
Нямат право да обиждат и да псуват. Толкова е просто. Или да ритат.
11 Април 2016 15:22
Скоро ще има яко реване за закрила от полиция, но полицията ще я няма...
Че сега има ли я? Появявате се само когато протестирате за привилегии.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД