:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 192
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Музик аут(ор)

Каквото и да ти казват, знай, че става дума за едни пари
Като чуеш за какво се пее в топ 10 на най-популярните български песни, със сигурност няма да искаш да платиш за авторското съдържание
От 1 януари по БНР звучи само класика, джаз и фолклор. Причината е в отказа на общественото радио да подпише нов, обременяващ с доста по-сериозни от досегашните разходи, договор с организацията за колективна защита на авторски права "Музикаутор". Ефектът от това е, че между новините, публицистиката и прогнозата за времето в националния ефир сега звучат само мелодии, чиито права са изтекли по давност. Е, очевидно музикалните редактори не са чак толкова нащрек, колкото мониторингът на "Музикаутор", защото последните твърдят, че само в първите 3 дни на 2017 г. БНР е извършило около 50 нарушения, излъчвайки по-съвременни песни, и вече са уведомили СЕМ за 20 от тях. A la guerre comme a la guerre. Скандалът се разрасна до коридорите на Министерство на културата и Народното събрание, а междувременно



не се чува ни едно мнение в подкрепа на "Музикаутор"



Дори сред музикантите, които би следвало да са главните облагодетелствани от безупречното функциониране на подобен режим. И това не е, защото българинът е свикнал "да не плаща" и ползва торентите и читанката, или пък защото подкрепяме културната политика на г-н Рашидов и ГЕРБ-ерската свита - не, нещата не са толкова черно-бели. Докато двете страни опитват да се договорят, показват мускули и се изяснява кой крив, кой прав, а слушателите на БНР се радват на Луис Армстронг и Моцарт, да видим защо е така.

"Музикаутор" е Сдружение на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика и музикални издатели за колективно управление на авторски права, регистрирано през 1992 г. с нестопанска цел. Актуалната му регистрация за удостоверяване на дейността е разписана от министъра (сега в оставка) на културата Вежди Рашидов при неговия предишен мандат през 2011 г. Мисията на сдружението отчасти дублира тази на "Профон", която също скубе отчисления от ползвателите на музика, само че последната работи в полза на продуцента и артиста изпълнител. Освен няколко хиляди родни творци, автори и издатели, двете организации представляват и правата на международните гиганти в музиката (около 85-90% от събраните отчисления за авторски права отиват в чужбина, например при Бионсе и Марая Кери).

Въпреки че организациите са две, често в разговорите за тях



неволно се изплъзва думата "монопол"



Независимите артисти и продуценти, които сключват поотделно договори с радиата и телевизиите, са единици и сред тях изпъква името на чалга хегемона "Пайнер". Другите изключения са дребни. Разбира се, невъзможно е хилядите и хиляди творци и лейбълчета да се договарят самостоятелно с предавателите, но посредниците и "прекупвачите", било то и на права, по правило не се радват на топли чувства.

Повечето скандални през 20-те години опити за уреждане на авторските права са били свързани с "Профон" и техните конфликти с частните медии (досега "Музикаутор" се радваше като цяло на добър диалог с ползвателите и не е попадал в светлината на прожекторите). Веднъж всички частни радиа, членуващи в асоциацията АБРО, прекъснаха в един и същ момент програмата си за 5 минути в знак на протест срещу тарифите на "Профон". Друг път адреналинките от "Господари на ефира" танцуваха няколко месеца на еднообразния фон на 2-3 български парчета, тъй като продуцентът им Халваджиян не можеше да се договори с организацията. Има и един известен случай с Данчо Караджов от "Сигнал", който отчел концерт на групата в "Профон", плащайки им "на входа" 3000 лв. И "на изхода" след 6 месеца получил... 23 лв. авторски възнаграждения!

Възможно е историята на Данчо да е леко поукрасена (както всяка добра история), но потъването на голяма част от отчисленията по "трасето" е публична тайна, а също и фактът, че в края на веригата автори, текстописци и изпълнители получават жълти стотинки. Васко Кръпката например, който съвместява трите функции, споделя за приходи от няколкостотин лева годишно. "Живите класици" на естрадата от близкото минало, когато песните създаваха композитори и текстописци от кариерата, а певците само пееха, докарват и до 3-4000. Това, разбира се, е много далеч от резултатите на големите медийни пазари, където един световен хит, записан преди 20 години, гарантира прилична "пенсия". "Музикаутор" и "Профон" на книга защитават интересите на тези хора, които създават музиката по света и у нас. Обаче системата на отчитане, отчисляване и разпределяне на приходите е толкова софистицирана, неясна и непрозрачна, че се доближава по нефункционалност до печално известното у нас топлинно счетоводство. Само дето не са закачили на авторите, изпълнителите и ползвателите "музомери" и "поезомери" (по Миряна Башева) и не са зачислили инкасатори да ходят немили-недраги по къщите им.

Кое още не е наред в казуса "съвременна музика по БНР"?

Например, че парите за "Музикаутор"



не се определят като функция на броя излъчени песни



(и брой техни излъчвания), менажирани от сдружението, а като... процент от бюджета на радиото. "Музикаутор" претендира за 4.4% от брутните приходи на обществената медия, а не както е сега - 1% от държавната субсидия и 4.55% от рекламните постъпления. Тъй било в другите европейски страни, казват от "Музикаутор", без да се вторачват прекомерно в цифри като, да речем, нетна сума на отчисленията там или пък - какъв е бруто бюджетът на субсидираните медии в тези държави. Грубо казано, новите условия водят до разлика от около 1.3 милиона лв. - досега БНР плащаше към 500 000 годишно на организацията, сега му искат 1.8 млн.

Във всеки случай озадачава логиката плащането да не е на използван продукт, а да се формира на принципа на данъчната ставка. Като си вземеш 1 кило сирене, плащаш цената за кило сирене, а не плащаш три кила, защото си на държавна издръжка, или половин кило, защото си симпатичен на продавачката. Но явно според "Музикаутор" е другояче.

Натрапва се и друго несъответствие. Кратка справка с публичния отчет на сдружението за по-миналата година показва, че около 40% от годишните плащания за излъчване на музика в ефир идват от БНР, а 60% - от всички останали радиостанции (никак не малко на брой), взети заедно. Частните радиостанции, казват борците за авторско право, си плащат по желаните от нас процентни тарифи. Националното радио запълва



55% от ефирното си време с музика



- все пак това е станцията с най-много "говорене" в ефир. А "частниците" запълват с песни 90, че и 99%. Тоест кой е ял повече сирене за ден, седмица, година - този, който е на фиксирана държавна издръжка, или този, който е на свободния пазар? Този, който излъчва 12 часа песни всекидневно, или онзи, който излъчва 23 часа? Повечето "профилирани" радиостанции въртят едни и същи 36 песни и дължат само за тях. БНР поддържа много по-широкоспектърен и обемен каталог. И отново музиканти свидетелстват, че обществената медия им "дава" много повече авторски възнаграждения, отколкото частният ефир.

Защото - нека не се лъжем - това не е битка за повече българска музика в ефира, или в полза на музиката въобще. Каквото и да ви казват, става дума за едни пари. БНР не иска да плати, защото за целта трябва да си прекрои целия бюджет (а дали не може, или не иска, е друга тема), пък "Музикаутор" иска да издои, колкото кравата пусне. Известно е, че най-лъвският пай "защитени права" отива в звукозаписните гиганти, не у хората, които дрънкат на пианото. "Профон" станаха печално известни с милионите, които им изгоряха в кладата КТБ. "Музикаутор" досега стояха настрани от скандалното и жълтото, но опитът за извиване на ръце в радиото неминуемо ги вкара в заглавията и сега не могат да разчитат на симпатии, освен ако евентуално не успеят да намерят и приложат ясен законов механизъм за постигане на своето.

И накрая, за да има ясна приемственост между актуалните събития в родния ефир и музикална индустрия, ето и топ 10 на най-излъчваните български песни за последната седмица на 2016 г. (препечатваме от официалния сайт на "Профон" без промени в правописа и синтаксиса):

1. Вдигам Level - Pavell & Venci Venc' Feat. Кристиан Костов

2. Готина и луда - Гери-Никол

3. Voodoo Kukla - Tita Feat. Krisko

4. Слухове - Поли Генова & Графа

5. Не Си За Мен - Кристиaн Костов

6. Replay - СкандаУ

7. К'Во Не Чу - Dara

8. Не Ти Мисля Зло - Пламен И Иво Feat. Михаела Маринова

9. Черен списък - Мария Илиева & Били Хлапето

10. Да избягаме - Невена Пейкова Feat. Steven Achikor

Да бяхме на мястото на БНР, ако това им е авторското съдържание, за което щат пари - няма да платим, няма да платим!

 ----
28
4714
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
05 Януари 2017 20:27
... не у хората, които дрънкат на пианото. ...
- Като авторите почнат да свирят "музика", може и да получат royalties... А те се хванали със кръвопийци и искат да получат "възнаграждение"... Българската естрада - е_страда ще... Пък и да не е в ефира - кво от това...
05 Януари 2017 22:07
При наличие на изобилие от интернет радиостанции, класическите нямат бъдеще.
Пък и да имат Музик аут(ор) и компания ще ги доубият.

05 Януари 2017 22:50
За да има пари за култура данъка не трябва да е плосък и парите да стоят в банките по фирмени сметки а данъка трябва да е прогресивен и в държавата да има пари за творци на наука и изкуство
Сега фирмите и банките дават 10 %данък печалба и останалата печалба е в сметки в евро и левове
05 Януари 2017 22:57
Нали БНР било специално радио, със специални функции за държавата?
Защо тоагва трябва да излъчва от тази музика?
За чий чеп тогава има хор и оркестър?
Дайте да видим с какво се занимават тези хор и оркестър, какво произвеждат!
05 Януари 2017 22:59
и в държавата да има пари за творци на наука и изкуство

И конкретно за 2016та какво натвориха вторците в науката и изкуството?
Припомнете ми няколко момументални постижение от годината?
05 Януари 2017 23:13
В европа за да твориш трябва да си заплашен от нещо а гениите са недооценени приживе и имат много врагове
05 Януари 2017 23:34
Деца спечелили медали от международни олимпиади и музикални конкурси
Нали като има пари държавата обявява конкурс с награден фонд и творците предлагат свои произведения
05 Януари 2017 23:57
За чий чеп тогава има хор и оркестър?
Дайте да видим с какво се занимават тези хор и оркестър, какво произвеждат


БНР, травмирало детството ми с "Дела и документи" и сутрешния кошмар на "Откога се е зора зазорила", ми е последна грижа, но в сравнение с долните лапачи от "Музикаутор" ми е направо симпатично. Срамота е такава институция да се събува пред шайка търтеи, не свършили и за пет лева работа през живота си. Веднага се сещам за един елегантен и стилен начин да бъдат финтирани нелепите щения на тези гадове, изискващ месец-два труд от страна на оркестъра - запознаване на всичките му членове с дискографията на Ричард Чийз § "Лаудж ъгейнст дъ машийн" и записване на кавъри на всички възможни парчета, хрумнали на ръководителите му, в подобен стил. Не мога да си представя, че слушателите на БНР очакват да чуят в ефира му някоя фъшкия от изложения от Анита Д. моментен ТОП 10.
06 Януари 2017 00:28
и записване на кавъри на всички възможни парчета, хрумнали на ръководителите му, в подобен стил.

За кавъри също се заплаща макар и по друга тарифа.
Има по просто решение.
Има колкото искате качествени млади творци които биха си предложили музиката безплатно с цел промоция.
Достатъчно е радиото да обяви постоянен конкурс.
06 Януари 2017 09:02
Грубо казано, новите условия водят до разлика от около 1.3 милиона лв. - досега БНР плащаше към 500 000 годишно на организацията, сега му искат 1.8 млн.

Я, имам потвърждение на поста ми от вчера:
Държавната субсидия на БНР за 2017 е 42,2 млн.лв. Толкова е била и за 2015.
Мюзикаутор претендира за 4% или около 1,7 млн.лв.
В същото време в отчета им за 2015, брутните приходи са им около 7,5 млн.лв., а за издръжка имат около 16% или 1,2 млн.лв.
Или моите сметки са криви или Мюзикаутор е също на бюджетна издръжка...
Поправете ме, ако бъркам.
06 Януари 2017 09:08
Анита
Никакво плащане ва МузикРекетьор! Да останат само с приходите от частните радио-станции! Да ги видим доколко ще просъществуват с наглите си претенции!
Прочем сутрин, преди да тръгна за работа, пускам радиото и музиката, която пускат според мен е по-интересна, по-разнообразна, по-различна от звучащата по частниците.
А може към народната и етно-музика, която сега звучи по радиото, да се включи и Радиохора, който е на световно равнище, Акага, оркестъра на БНР, и другите изпълнители, които се отказаха от "услугите" на рекетьора...
06 Януари 2017 09:56
Музикаутор изписа вежди вместо да извади очи на БНР. Направи им такава яка реклама. Сега слушам само БНР. Бях позабравил за тях напоследък. БНР пречистено от чалгата изглежда много по-добре. Браво!
06 Януари 2017 11:26
Дай боже да не се споразумеят! Тия дни е голямоудоволствие да слушаш БНР
06 Януари 2017 12:57
Почти е удоволствие да слуша човек БНР тиа дни. Имам чувството, че хубавата музика накара и водещите да са в синхрон с нея!
06 Януари 2017 13:06
Мюзик аутор явно не са на страната на българските изпълнители, щом се да им предоставят реклама сред слушателите, че и за това да се заплаща! Как мислите, дали ще се бръкна за билет за концерт или албум, ако не съм чувал за даден изпълнител?
06 Януари 2017 13:49
Дай боже да не се споразумеят! Тия дни е голямоудоволствие да слушаш БНР


06 Януари 2017 13:54
Engels
06 Януари 2017 00:28

Всъщност в момента става точно това... много автори звънят в БНР и си преотстъпват правата безвъзмездно... Пиф, Мая Нешкова, Данчо Караджов... отделно сума млади музиканти които не са обвързани с договори предоставят музиката си... Музикаутор малко не познаха... заработиха черен имидж... до сега не бяха в светлината на прожекторите, сега вече са и то ясно как...

Относно, БНР имали хорове и оркестър... те също изпълняват авторска музика, алоу... дори и водещата ако реши да пее парче на Лили Иванова, Музиактор ще санкционират...
06 Януари 2017 14:23
Има по просто решение.
Има колкото искате качествени млади творци които биха си предложили музиката безплатно с цел промоция.
Има още по-просто, при това пазарно решение: Така и така "Националното радио запълва 55% от ефирното си време с музика", сиреч прави реклама на авторите, може да предложи тарифа на авторите - срещу пет лева месечно се осигурява поне едно излъчване на седмица на платилия за рекламата. Срещу 100 лева годишно - 100 излъчвания по програмна схема на БНР.
Все пак излъчванията на автор трябва да бъдат ограничени, че на данъкоплатецът може да му писне от проститии (на ПРОФаНИ и мюзик аут-ери) и да спре субсидията на БНР.

Дай боже да не се споразумеят!
Как да се споразумеят като няма обект на споразумението - списък на авторите с музикалните произведения и размера на възнаграждението, което се получава при едно излъчване!? Кой е луд да плаща за нещо, дето го няма. Да не говоря, че повечето от излъченото е вреден шум и слушателите трябва да бъдат обезщетявани за увреждане на здравето по подобие на рекетьорството от застраховката "Гражданска отговорност" (за всеки автор )
06 Януари 2017 14:29
Да припомним отчета на Мюзикаутор:

Приходи - 7,5 милиона за година.
Разходи за авторски права - 3 милиона.
Къде се губят едни 4,5 милиона?
06 Януари 2017 14:31
И още - колко от 3 - те милиона, платени за авторски права са за български текстописци и композитори и колко за големи чуждестранни компании?
Като вземат още милион и половина от бюджетната издръжка на радиото, колко от него ще отиде за българските творци?
06 Януари 2017 14:40
За издръжка - 1,2 милиона(страшно много само по себе си, но да го оставим настрана).
За авторски права - 3 милиона.
До 7,5 милиона остават едни 3,3 милиона.
За какво са похарчени?
06 Януари 2017 15:15
popangelov 06 Януари 2017 14:40

За авторски права са 6 млн., а не 3 млн. -> стр.9 от отчетаНатисни тук
06 Януари 2017 15:25
Моля?
На 9 страница от отчета са приходите, не разходите.

Последните данни са за 2015 г.
От 7 страница на отчета:
Приходи - 7459048 лв.
Разпределени авторски възнаграждения - 2959353 лв.

http://www.musicautor.org/images/docs/Musicautor_Godishen_otchet_2015_web.pdf

На 20 стр. е дадено подробното разпределение на авторските възнаграждения за 2015 г.

От 7,5 милиона постъпления до българските автори са достигнали малко под 1,132 милиона.
На чужди автори са платени 1,828 милиона.
За издръжка са платени около 1,26 милиона(което е повече, отколкото са взели българските автори).
А около 3,3 милиона са платени неизвестно за какво.
06 Януари 2017 15:42
Наистина има разминаване.Но пък виждам, че всяка година им се увеличават наличностите(неразпределените суми).В края на 2015 са били близо 1 млн.(стр.26)
06 Януари 2017 15:47
Всъщност, така, както е дадено, не става ясно какво е това "авторски права" - приход ли е, разход ли е, какъв дявол е.
При всички положения сумите по посочените пера "разпределени авторски възнаграждения" и "авторски права" се разминават драстично (с около 3 милиона). Защо, какво - би трябвало да става ясно от отчета. Но не става.
Обаче от отчета става категорично ясно поне следното:
- Административните разходи на "Мюизкаутор" за 2015 са по-големи от сумата, която е разпределена като авторски възнаграждения за български автори. С около 130 хиляди лева, или около 11%.
06 Януари 2017 15:51
Тук също са установили тази нездрава тенденция:
Натисни тук
06 Януари 2017 15:59
Добра статия. Браво!
06 Януари 2017 16:43
и една също така добра:

http://www.webcafe.bg/id_1580959648
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД