:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 314
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нито горе, нито долу, а горе-долу напред

Под стабилност при Борисов се разбираше стабилна бедност, стабилно беззаконие и безхаберие
Арман Бабикян
Влизаме в година, която трябваше да ни донесе промени. Поне мнозинството българи поискаха това и на изборите, и на провелия се референдум. Въпреки коментарите, че често хората искат промяна, без да знаят точно каква, те все пак показаха, че не искат това, което им сервират в момента. Надеждата остава, а тези, които се очаква да измислят новото меню, се мотаят, сякаш за да изяснят на себе си какво искат. А изборите неумолимо наближават. Интелектуалната суетня и егоизмът на жълтите павета могат да съсипят и най-благородните намерения за промяна по-ефективно, отколкото всякакво задкулисие. Колкото повече са очакващите "нещото да се случи", толкова по-малко са тези, които са заетите със случването му.

И без кристална топка е ясно, че през новата година ще имаме нов президент, парламентарни избори и стари проблеми. Никой не знае



ще имаме ли ново мнозинство



след тези избори, или ще отидем на поправителен още тази година. Предполагам, че спонсориращите олигарси не изгарят от желание да се бръкнат два пъти и ще натискат за някакво възможно мнозинство. След такъв компромис рядко се правят реформи, защото условията на всички договарящи се обикновено блокират тази възможност.

И без пророци е ясно, че останахме без еврокомисар след трагичния политически полет на Кристалина, но е хубаво внимателно да се взрем в кристалното кълбо, в което прозират политически ултраси и нацита, мразещи всичко чуждо, за да не стигнем до нова версия на Кристалната нощ.

Другите отворени карти за 2017 година са зад границите на България. Ще се изясни формaта на изпълнителната власт в Македония след провелите се избори, румънците ще дръпнат още по напред, въпреки смяната на политическия цвят, в Гърция кризата не е решена и като нищо могат да стигнат до избори с консервативен резултат. Турция ще остане в ръцете на Ердоган, а светът все повече ще му прощава едноличната власт, търсейки стабилност на границите на Европа.



Стабилност, която България не знае как



и не може да даде. Новият проблем на юг, в Анкара, ще се казва икономически застой. Това може да изостри претенциите на Турция към Брюксел, защото Москва е безпомощна пред такъв проблем, а и самата тя се задъхва въпреки юнашките демонстрации на военна и пропагандна мощ.

Предстои ни годината, в която стартира реализацията на Брекзит и скоро ще се изясни, че проблемът засяга не само студентските такси, но и политиката в Западните Балкани. България ще се окаже далеч от мощен съюзник на своята политика в този регион. Упоителните хипотези какво ще стане, когато Тръмп поеме управлението на най-мощната страна в света, изглежда губят времето на нашите политици, вместо да търсят активно подходи към новата администрация в Белия дом. Прекарването на времето в софийските Ганкини кафенета пропилява шансовете на страната ни и пред очевидно предстоящите избори във Франция, където Франсоа Фийон и Марин льо Пен явно ще оберат повечето гласове. В София няма готовност за контакти с подобно управление в Париж. Герд Вилдерс спокойно може да спечели в Холандия и ксенофобите, с повече късмет, да обърнат политическия курс в тази малка, но влиятелна страна. Бепе Грило и неговите евроскептици са най-харесвани в една от ключовите икономики в Европейския съюз - Италия, а след оставката на Ренци е нормално през лятото също да се стигне до избори.



Меркел е пред труден вот,



но с нея - и ние, защото Германия днес е стълбът на Европейския съюз. В най-добрия случай може да се очаква коалиция, но нищо по-добро от критикуваното днешно управление.

Очевидно не се вижда краят на мигрантската вълна, а страната ни още не знае как да се държи и избира между корупцията на каналджиите и обществените поръчки за бодлива тел, от една страна, и националните интереси - от друга.

Едва ли ще спрат лошите новини за терористични атаки или натрапчивите опити на Путин да захранва популизма и национализма на континента. Ясно е желанието му да седне обратно на масата, където някога Съветският съюз заедно с Вашингтон договаряха сфери на влияние. Имаме ли интерес от това? Има ли кой да зададе този въпрос в София? Това не е въпрос за русофили и русофоби...

Изглежда, вместо година на промени и реформи, в България идва година, в която



ще проверим нашата устойчивост



Не стабилността, за която припяваше Борисов в оставка и преди оставка. Защото под стабилност при него се разбираше стабилна бедност и стабилно беззаконие и безхаберие. Тази година ще е по-важна устойчивостта на демокрацията ни пред силовите решения, популизма, национализма и путинофилията в поотслабения Европейски съюз. През 2017 г. е много вероятно да разберем колко струват ценностите ни, изградени след падането на Берлинската стена. Колко са устойчиви разбиранията ни за свобода, солидарност и законност. Ще бъде поставено на изпитание модерното българско общество, а не държавата. Това вече зависи от всеки един от нас, а не от "онези горе" или от "онези долу".
Карикатура: Христо Комарницки
<Неозаглавен>
19
5759
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
05 Януари 2017 20:52

Чак не ми се вярва, че само след десетина дни свършва царството на корумпираната банкянска банда. Дай Боже, ново начало на България!
05 Януари 2017 21:01
Автора -
05 Януари 2017 21:18
Новото червено начало е винаги готово и е толкова гладно та чак вие за власт. И ще я получи - Тиквата е капут.
05 Януари 2017 21:48
Въпреки коментарите, че често хората искат промяна, без да знаят точно каква


Колко ли от останалите 2 499 999 (закръглих на 2.5 млн. за по-гладко четене на поста) са били НАПЪЛНО НАЯСНО като МЕН, че искам СЛЕДВАЩИТЕ избори за ПАРЛАМЕНТ да си ги про/ИЗ/веда:

1. В моя си ЕИР, ...

и той ще е един от 240-те, ЕДНАКВО големи - от гл.т. на списъка на избирателите за дадения ЕИР, които избиратели сме се САМОвключили се в списъка - по НАСТОЯЩ АДРЕС + ДЕКЛАРАЦИЯ, че само в СИК-а, който обхваща този адрес ще гласувам, и НИКЪДЕ ДРУГАДЕ - под страх от 10 000 лева глоба ако го сторя и ме олепят! Методът за включване в списъка е активна САМОзаписвация! Стига вече пасивна регистрация - от страна на чиновник някой, който ще ми дръпне името от база данни някаква!

2. ще избера ЕДНА от наличните N на брой бюлетини,

...и върху всяка от тях ще е напечатано САМО по 1 име (екстра: + портретче - ако кандидатът сама/а сифинансира отпечатването им, но в контролирана печатница!), а няма да дращя чавки и хиксчета връз квадратчета и кръгчета (за да "поставя гумения си печат" върху избора на депутата, направен вече от партийния лидер и шепата негови верни подлоги от партийната върхушка)

3. Избраният/та от мен ще стане ДЕПУТАТЪТ/КАТА в НС от моя ЕИР, САМО ако е получил гласовете на 50% плюс един - от ВСИЧКИ включени в списъка с избиратели!

До постигането на това АБСОЛЮТНО МНОЗИНСТВО (колатералният смисъл на абсолютното мнозинство е да ОСКЪПИ до неприемлив размер евентуалните "инвестиции" на олигарсите в пазаруване на депутати) туровете са, ако потрябва, и ПОВЕЧЕ от два! Правят се докато на даден тур се постигнат тези 50% плюс един - стимул /сиреч остен на латински/ такова постигане на 50% плюс един да става ускорено ще е глоба от 200 лева ефективно удържани още при първа заплата, пенсия, социална помощ! Щом гласуването е задължително на книга, то и действително трябва да стане задължително - паричната глоба е единственият начин това да стане!)

Та тези 3 неща имах предвид, когато турих ДА на първия "Славчов" въпрос!

Та, кажи Армане, колко според теб от останалите 2 499 999 са си представяли нещата като мен (по гореописания начин), когато са слагали хиксче върху ДА-отговора на първия референдумен въпрос!

Изобщо, 6.02. наближава а 240-те аватара на естаблишмънта мълчат като гъз по въпроса за отношението, което са ДЛЪЖНИ да вземат по отношение резултата от референдума! ВАС ли чакат да се произнесе по повторното броене ? Или ТРЪМП да си изпонаИНАВГУРИРА!
05 Януари 2017 21:55
Предполагам, че спонсориращите олигарси не изгарят от желание да се бръкнат два пъти и ще натискат за някакво възможно мнозинство. След такъв компромис рядко се правят реформи, защото условията на всички договарящи се обикновено блокират тази възможност.

1) БСП+ГЕРБ
2) БСП+ПФ
3) ГЕРБ+ПФ
05 Януари 2017 22:32
Тази година ще е по-важна устойчивостта на демокрацията ни пред силовите решения, популизма, национализма и путинофилията в поотслабения Европейски съюз. През 2017 г. е много вероятно да разберем колко струват ценностите ни, изградени след падането на Берлинската стена. Колко са устойчиви разбиранията ни за свобода, солидарност и законност.
Eто това е компрадорската, социалдемократическа и про-американска линия на новото БСП, което го играе резерва на Козяк - ако ще ни управлява американското посолство и не става другояче, ще става преа Позитано.
Аме... ще видим. Нова Малта няма да има, за нова Ялта - не знам....
06 Януари 2017 00:25
"Тази година ще е по-важна устойчивостта на демокрацията ни пред силовите решения, популизма, национализма и путинофилията в поотслабения Европейски съюз. През 2017 г. е много вероятно да разберем колко струват ценностите ни, изградени след падането на Берлинската стена. Колко са устойчиви разбиранията ни за свобода, солидарност и законност. "

Begemot , не беше ли лошо и да се добави ? :
"Тази година е по-важно също така да дадем силен сигнал и ясен знак към евроатлантическите ни партньори, че България се стреми с действията си да оправдае надеждите на демократичната общност за окуражаващ напредък и реформи в съдебната система , гарантиране на гражданските права и свободи . Да даде решителен отпор на консервативните и ретроградни сили в обществото ни, които се опитват да я отклонят от цивилизования избор на народа . "
Ако има място : и за Крим, хакерските атаки и санкциите срещу Русия , като възпиращ инструмент срещу всеки опит за насилствено прекрояване на света ?

06 Януари 2017 06:55
Авторе Под стабилност, Боко разбира крепенето на статуквото. Изгодно за колегите му от РПУ-тата, организираната престъпност, циганите, чиновниците, монополите...
06 Януари 2017 07:21
АРМАН БАБИКЯН, ЕКСПЕРТ ПО ПОЛИТИЧЕСКИ МАРКЕТИНГ И ПИАР


Че какъв експерт по PR е този? Б.Б. не обръща внимание на мъже, дето ходят необръснати.
06 Януари 2017 08:46
...хората искат промяна,без да знаят точно каква...


Верно ли?! Преди няколко години един протестиращ изрече култовото:"Аз искам да живея по-добре,а те ми казват,че не може!"
Та наистина ли не знаят какво искат хората?!
06 Януари 2017 09:02
Кой да я донесе тази промяна, Бабикян? Твоите от БСП-то?‌ И тях ги знаем колко и какво могат. Щото освен ГЕРБ и тях други няма.
06 Януари 2017 09:16
Май авторът се натиска вместо "стабилна бедност, стабилно беззаконие и безхаберие" при Борисов, да имаме "НЕстабилна бедност, НЕстабилно беззаконие и безхаберие" при някой друг! Ако много поискаме, можем и да ги получим!!!
06 Януари 2017 09:17
Нито горе, нито долу, а горе-долу напред
Кога ли най-после ще открием, че не е било горе-долу напред, а ачик назад...
06 Януари 2017 09:39
Подобни глупости за стабилност дрънкаше и другаря Костов. Не стабилност, а напредък е нужен. Без високи доходи и пенсии - няма потребление, няма напредък.Обаче ако дойдат другарите на другарката Нинова - жална ни майка.
06 Януари 2017 09:59
"...ново начало на България ! " тоа па се майтапи ,столетница и ново начало а помниш ли куме Виденовата зима ,Пеевски и т.н.
06 Януари 2017 11:29
ПлесNick
05 Януари 2017 21:48

И ти май не си съвсем наясно какво точно искаш
Ще карам наред:
1.
"…В моя си ЕИР, ...

и той ще е един от 240-те, ЕДНАКВО големи - от гл.т. на списъка на избирателите за дадения ЕИР, които избиратели сме се САМОвключили се в списъка - по НАСТОЯЩ АДРЕС + ДЕКЛАРАЦИЯ…"

За да стане това, трябва първо ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ да се САМОвключим :-) …което ще се случи някъде поне след 2-3 месеца, защото само така ЩЕ СЕ УТОЧНИ СПИСЪКА, за да може ЕИР-ите да са еднакво големи, че може и повече време да е нужно, защото някои например ще ревнат, че са възпрепятствани, тъй като не са в България, да речем.
2.
"…ще избера ЕДНА от наличните N на брой бюлетини,

...и върху всяка от тях ще е напечатано САМО по 1 име…"

По принцип няма проблем, макар че за над 90% от избирателите личността (личността???) от бюлетината ще е точно толкова позната, колкото тази от партийната листа. Това, че на теб лично тоя, когото си избрал, ти е известен, ще потъне в морето (морето!!!) от случайно избрани от другите избиратели почти напълно непознати кандидати. "Най-познати" в края на краищата ще се окажат тези, които рекламират партиите или разни местни величия (може и чорбаджии) – за това са нужни много пари.
3.
"…Избраният/та от мен ще стане ДЕПУТАТЪТ/КАТА в НС от моя ЕИР, САМО ако е получил гласовете на 50% плюс един - от ВСИЧКИ включени в списъка с избиратели!..."

Е, те т'ва тури ножа у тупано :-) Вероятността да останеш без депутат "от твоя ЕИР" е велика или изборите ще продължават до второто пришествие – "до дупка" по терминологията на седесариата :-)
Оставям настрана напълно естественият след всичко това въпрос – каква единомислеща власт ще произлезе от такова депутатство, освен ако отново се доверим на рекламата на партиите и изберем по тяхна препоръка, но тогава пък оти че ги ядем жабетата :-)
Така че това, дето го искаш (и на мен ми се иска, но съм реалист), може и да стане някой ден, но не и на тези избори :-)
06 Януари 2017 12:58
Братя Стругацки: АРМАН БАБИКЯН, ЕКСПЕРТ ПО ПОЛИТИЧЕСКИ МАРКЕТИНГ И ПИАР

Ей тук има повечко за този бивш кадър на "Свободна Европа"....
http://web.barometar.net/84848/
06 Януари 2017 13:18
"...ново начало на България ! " тоа па се майтапи ,столетница и ново начало а помниш ли куме Виденовата зима ,Пеевски и т.н.
06 Януари 2017 17:52
Под стабилност при Борисов се разбираше стабилна бедност, стабилно беззаконие и безхаберие

Бабикян вече Го отписва, май...
Да няма после покаяние и
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД