:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 172
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България”1

Чорапчето

Димитри Иванов
Ако до 16 февруари 2017 г. децата занесат в Чешкия център в София едно чорапче, може и скъсано, но изпрано, те ще получат книжката "Чифтоядите". Другото чорапче от чифта е изчезнало, понеже го е изял чифтоядът.

Няма да се наредя с децата, защото мога да занеса само една непрана, макар и много хубава ръкавица от еленова кожа. И защото знам, че ако изчезне едната от чифта най-големи партии в България, значи изяли са я чифтоядите.

Ще се забавлявам иначе. По YouTube ще си пусна "Валсът на снежинките" от балета "Лешникотрошачката" по Чайковски. Очаквам да видя "па-де-дьо". Защото експремиерът каза, че той и неговата политическа партньорка ще ловят снежинките във въздуха. В развинтената ми фантазия експремиерът е в балетно трико с червени лампази, щото той е генерал. (фотос 1)

Новият български президент Румен Радев също е генерал. В САЩ новият президент Тръмп назначи двама 66-годишни генерали, започнали като новобранци в морската пехота - Джон Кели и Джеймс Матис - единия за вътрешната сигурност, другия, както сега му казват за "отбраната" (едно време имаше министерство на войната, гвардейската рота се командваше от поручик, сега от генерал, а генералите не бяха щабни плъхове, както се казваше на грубия войнишки език. В България има един билюк невоювали щабни плъхове (думата билюк е обяснена в речника).

Генералите са два вида - воювали и невоювали. Разликата е, че невоювалите знаят какво да направят, за да стане нещо; воювалите знаят, че като го направят, става друго нещо. Двамата бивши морски пехотинци са действали от Тринидад до Триполи и от Киренайка до Кабул и медиите ни казваха едно, а ставаше друго.

Започнах с очарователния чешки хумор. Черният хумор е немски специалитет. Има третокласен хумор на "Шарли Ебдо". Има първокласен US хумор:"Media treat us as mushrooms, they keep us in the dark and feed us manure." Сами си го преведете, няма само аз да казвам, че има световна медийна конспирация и световна генерализация в смисъл, че светът бъка от генерали.

Читатели мои, вие сте навсякъде - от Пекин до "Пенсилвания авеню", Wash DC NW. Виждали ли сте генералчета?

През ХХ век Мао въведе "one child policy". Бъдещите родители предпочитаха момченце, абортите бяха безплатни и се народиха предимно момченца. Щастливите родители ги обличаха като миниатюрни генерали. Но те не станаха генерали, а хунвейбини, размахващи червената книжка на Мао, и войници (фотос 2) без жени, щото младите жени бяха дефицитни.

През столетията имало доста социално инженерство. Доброволно безбрачни монаси в Европа и Азия, стерилизирани непълноценни индивиди в Скандинавия, в Австро-Унгария опити на Мария Терезия да направи циганите уседнали, като даде земя на безимотни унгарци, ако се оженят за циганки, в дореволюционна Русия (1912 г.) евреите да отидат в Еврейската автономна област с административен център Биробиджан (фотос 3), за да станат уседнал народ.

Развинтеното въображение засече. Не мога да си представя нито в Русия, нито в СССР как евреите доброволно се натоварват в конски вагони и прекосяват Сибир до Биробиджан. За сравнение "Мойсей през пустинята" е малка разходка.



Има песен:

"В конски вагон/

От София за Лом/

Къде съм не знам/

Защото вагона няма джам"



Беломорските евреи били експедирани през София към Лом за лагера на смъртта Треблинка.

Тази песен я пусна Тома Спространов ... впрочем честити две радионагради, Тома. Томата пусна песента в изпълнение на Andrews Sisters, които я пеят отчасти на английски, отчасти на идиш - Bei Mir Bist Du schein .... от всички ти си прекрасният ... Тези думи на идиш нямат нищо общо с българския текст, само увличащата еврейска мелодия е същата.

Засичахме се тук-там с Томата. Веднъж минах зад гърба на Кеворк да кажа на Томата, че Hold the line не значи "Дръж въжето", а "Не затваряй телефона". Онзи ден преди да го наградят, ако ме беше питал, щях да му кажа, че I got no strings не е "Аз нямам струни", а "Не съм кукла на конци".

Карай да върви, важна е мелодията, а думите - както дойде. "Хоризонт" пусна няколко пъти Fucking fucking Christmas/ And а happy New Year ..., когато Мадона псуваше новия US president Trump.

Честит рожден ден, радио! Ти се роди като "Родно радио", когато бях 7-годишен, после 23-годишен застанах пред микрофона като английски "преводач говорител" (имаше такава длъжност). Сега има по-добри от мен и така трябва.

Имаме български радиожурналистки толкова речовити, че прекъсват събеседника, за да кажат каквото те знаят, пресичат своевременно опасността да чуем нещо, което те не знаят. Но пък да мълчиш, без да прекъсваш събеседника, понякога е коварно. Таня Величкова не прекъсна експрезидента Плевнелиев, остави го да се олее в самохвалства, да спомене Левски пет пъти. Не се сещам как му казваха на това специалистите по content analysis. Ех, защо Плевнелиев не остана успешен продавач на хороскопи, според които в предишен живот бил ирландска пастирка, защо се набърка докъде е Русия, откъде започва Украйна, чий е Крим. Той ходил ли е тъдява? Поне в "Руския клуб" на улица "Добруджа" в София да беше ходил, щеше да знае, че той беше ресторант "Крим". Да беше чувал симфоничната поема "Стенка Разин" от Глазунов. Песента "Эй, ухнем". Песента "Волга, Волга, мать родная, Волга - русская река". Да беше виждал бурлаците на Репин (фотос 4), които ухали, и чиито потомци пречупиха гръбнака на Вермахта при Сталинград и в парижкото метро има станция Сталинград.

Фен съм на маестро Пламен Карталов. Но ако той постави "1812 година" на Чайковски, ще ме е страх да отида. Щото в 12-ата и 14-ата минута на увертюрата има топовни гърмежи. Да бях млад глупак - логично - оглушал съм от децибелите в дискотеката, но аз съм стар глупак, ще съдя маестрото, ако ми увреди слуха.

Италианците щели да съдят парижкия "Шарли Ебдо"за третокласен хумор. Карикатурата е "Смъртта скиорка" с две коси вместо щеки, след като лавина затри хотел в италианските Алпи и малцина оцеляха с подтекст "Няма за всички". (фотос 5). Но аз съм оптимист и си казвам: Има, има, всекиму идва редът, макар че все ме пререждат.

Двоицата в "па-де-дьо" не уловиха снежинките. Навън е Зимна приказка *. "Кравай скача от полица, ври в гърнето кървавица". Това е народна песен - ядец за Musicautor. Ядец и за "В конски вагон от София за Лом"- популярната едновремешна градска песен.

След премиерата на "Майка Кураж и нейните деца" на журналистите, питащи не е ли плагиатствал, Бертолд Брехт казал: "В културата аз не признавам частната собственост."

Варненската ми баба Венета пееше "Сняг се сипе на парцали, веят бури, веят хали ... " Разказваше как едно време ставало капан. Снегът затрупвал къщата, пожарникарите пускали хляб през комина, викали "Не палете огън, щото не можем да гасим, водата в тулумбата замръзна". Нашите и комшиите пробивали между къщите си тунел в снега. Децата спели заедно да се топлят и било Great Fun под юрганите.

Сега по Дунав тръгнал ледоход, румънският ръкав замръзнал. Понякога целият Дунав замръзвал. Йордан Радичков написал за вълците от Карпатите, които слизали откъм Турну Мъгуреле. Морето замръзвало и на Богоявление ... ах, развинтената ми фантазия! попът хвърлял кръста, не уцелвал дупката в леда, кръстът се плъзвал по леда и борбата да го докопаш била като на хокеистите, борещи се за шайбата ( фотос 6 - Варненският кей).

DI copyright



Пиша DI copyright да не ме обвинят, че крада "Зимна приказка" от едноименния филм, чиито "творци" крали от The Winter's Tale на Шекспир, който сигурно също крал, понеже където се родил и живял, няма толкова люти зими, Волтер казал, че Шекспир е "английски варварин". Да вървят да съдят Шекспир. Или Andrews Sisters да вървят да съдят . Или да вървят на майната си.



Живели!
 Фотос 1. В развинтената ми фантазия експремиерът е в балетно трико с червени лампази, щото той е генерал.
 Фотос 2. Щастливите китайски родители ги обличаха като миниатюрни генерали. Но те не станаха генерали, а хунвейбини.
 Фотос 3. Не мога да си представя нито в Русия, нито в СССР как евреите доброволно се натоварват в конски вагони и прекосяват Сибир до Биробиджан.
 Фотос 4. "Бурлаците на Волга", Репин
 Фотос 5. Карикатурата на "Шарли Ебдо" по повод затрупания от лавина хотел в италианските Алпи
 Фотос 6. Варненският кей
119
42127
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
119
 Видими 
31 Януари 2017 19:37
Този път - почти без повторения.
Поздравления !
31 Януари 2017 19:43
В България има един билюк невоювали щабни плъхове (думата билюк е обяснена в речника).
Ти на кого викаш "щабен плъх"? На нашият президент, ли?
31 Януари 2017 19:49
Майстора си е майстор!
31 Януари 2017 20:23
Генералите са два вида - воювали и невоювали.

Генералите на Царство България са воювали в пет войни.
Па тиа след 44-та, с жените си рускини...
31 Януари 2017 20:35
Духовито и хубаво
31 Януари 2017 20:35
Аз на въпросните им казвам хуйвенбини. Майсторе, актуaлната тема е "световното лицемерие" и "популусът трябва да е съвсем изтрещял за да продължава да ходи по гайдата на политикани и платени драскачи".
31 Януари 2017 20:38
щурчо
31 Януари 2017 20:23
Генералите са два вида - воювали и невоювали.

Генералите на Царство България са воювали в пет войни.
Па тиа след 44-та, с жените си рускини...

***
цврчо, а тия след 10 ноември с какви булки са? Май за тях става дума, ако все още не си загрял. Справка далаверата с афганистанксите бтр-и.
31 Януари 2017 20:40
За генералите:
— О, много хора, за които ние никога не сме чували в миналото — от типа на обущаря, на конския доктор и на точиларя, знаеш — селяци бог знае отгде, които през целия си живот не са пипнали сабя и не са изстреляли и един куршум, обаче военщината е била в кръвта им, само че никога не са имали възможност да я проявят. Тук обаче те заемат мястото, което им подобава, а Цезар и Наполеон, и Александър трябва да седят на задните места. Най-големият военен гений, който нашият свят е създал, е бил тухлар отнейде си отвъд Бостън — умрял през революцията, на име Абсалом Джонс. Където и да отиде, около него се тълпят хора да го видят. Виждаш ли, всички знаят, че ако бе имал възможност, той щял да даде на света такъв пример на пълководство, че дейността на всички други пълководци да изглежда като детска игра и чирашка работа. Никога обаче не е имал възможност да се прояви; опитвал се безброй пъти да стане войник, обаче и двата палеца на ръцете му липсвали и бил останал без един-два предни зъба, та наборната комисия го отхвърляла. Но както ти казвам, сега на всички е известно какъв е могъл да стане и затова милиони се трупат да го зърнат, щом чуят, че ще отиде някъде. Цезар и Ханибал, и Александър, и Наполеон — всички са в неговия щаб, пък и много други велики генерали; но на тях хората не обръщат никакво внимание, когато той е наблизо.

------------------------------------
Сайтът на Генек
31 Януари 2017 20:41
Имаме български радиожурналистки толкова речовити, че прекъсват събеседника, за да кажат каквото те знаят, пресичат своевременно опасността да чуем нещо, което те не знаят. - болеста ва журналята - 4-та власт, оопс 1-вата слугиня!?
31 Януари 2017 20:44
Засичахме се тук-там с Томата.

Това не е вярно! Томата е гнуслив!!!
31 Януари 2017 20:48
И с теб също, но слава богу не сме гнусливи...
31 Януари 2017 20:56
Защото експремиерът каза, че той и неговата политическа партньорка ще ловят снежинките във въздуха.
Не искам да се заяждам, но този "той" се изписва с главна буква:
Защото експремиерът каза, че Той и неговата политическа партньорка ще ловят снежинките във въздуха.
Защото Той Слънце бе и бе Луна...
31 Януари 2017 20:56
"Media treat us as mushrooms, they keep us in the dark and feed us manure."
Благодаря ти Майсторе за откровенията и спомените.
Вече ми омръзна да чета напудрени истини, или както казва Дончо Цончев "Красивата версия"
31 Януари 2017 20:57
а тия след 10 ноември с какви булки са?

Хмм, армейски генерал Джуров е сред активните превратаджии на 10 ноември. Мдаа...
31 Януари 2017 20:59
РЕВиЗОР
28 Яну 2017 16:46

Justinian2А, колко милиона руснаци са заминали и чакат да заминат в Европа?
Колко ? КОЛКО ??? КОЛКО ???


Бабо, бабо, защо са ти толкова големи буквите?
- Ми щот` съм проста, баби?
31 Януари 2017 21:00
Защо, бе РЕВиЗОР, са ти толкова големи буквите?
31 Януари 2017 21:04
щурчо
31 Яну 2017 20:57
Мнения: 19,810
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

а тия след 10 ноември с какви булки са?

Хмм, армейски генерал Джуров е сред активните превратаджии на 10 ноември. Мдаа...


***
Ама той не беше ли от воювалите, цврчо? И да не беше, за разликата от сегашните поне не беше далавераджия.
31 Януари 2017 21:09
Сега по Дунав тръгнал ледоход, румънският ръкав замръзнал. Понякога целият Дунав замръзвал. Йордан Радичков написал за вълците от Карпатите, които слизали откъм Турну Мъгуреле.

Иван Вазов и той писал за Дунав и за българския хъш Македонски преминал през замръзналата река, за да изпълни опасна мисия и предаде на Дякона Левски писмото на браилските хъшове.
20 февруари. Късните студове на тая зима се усилваха повече и повече от северните ветрове, които духаха непрестанно от две недели насам. Дунавът беше замръзнал; един дебел пласт лед беше облякъл като в медна броня величествената река. Мястото, дето друг път се синееха гордите вълни на Дунава, сега беше една бяла поляна, която на юг се свършваше с висок бряг, дето грачеха чавките, а на север се сливаше с безкрайната влашка равнина. Вместо параходите и лодките, които друг път кръстосваха и бърчеха безшумните струи на Дунава, сега като по един естествен, създаден от памтивека мост, скърцаха кола, чернееха се пътници, които безстрашливо през вкаменените и безчувствени гърди на реката минуваха и заминуваха от единия бряг на другия. Но отдолу, един метър под тях, се стремяха черни, шумящи сърдити талази, като буйните вълни на една душа, която забуля едно хладнокръвно лице.
http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=14&WorkID=4285&Level=3
31 Януари 2017 21:12
Имаме български радиожурналистки толкова речовити, че прекъсват събеседника, за да кажат каквото те знаят, пресичат своевременно опасността да чуем нещо, което те не знаят

"Извинете ме, че говоря, докато вие ме прекъсвате"
Бачи - този път някак хем зимно, хем ведро, хем уютно !
31 Януари 2017 21:18
Майсторът си нахвърля темите в есето или писанката и ми наподобява филма "Pulp Fiction" на Quentin Tarantino. Както там, така и тук станало е много добре.
От целият вестник можеш да четеш само колонката на Димитри Иванов и няма да си загубил нищо.
Няма какво да се добави или отнеме.
31 Януари 2017 21:25

Живели, Димитри! Да знаеш само как изглеждаше Траката в миналите виелици! Фантастика! Два часа ми трябваха, за да стигна от спирката до вилата на братовчедите.
31 Януари 2017 21:26
За цялото писание
Но за това
Засичахме се тук-там с Томата. Веднъж минах зад гърба на Кеворк да кажа на Томата, че Hold the line не значи "Дръж въжето", а "Не затваряй телефона". Онзи ден преди да го наградят, ако ме беше питал, щях да му кажа, че I got no strings не е "Аз нямам струни", а "Не съм кукла на конци".
мога само да кажа - голям заядливец! Пък може и да вярно?
31 Януари 2017 21:36
И да не беше, за разликата от сегашните поне не беше далавераджия.

Че то по времето на Джурофф сичките фатмаци си беха далавераджии. Немаха зъби щото смучеха държавен бензин от военните камиони. За изнесените пити кашкавал и щафети салам да не говорим. И не беха воювали разбира се. Мдаа...
31 Януари 2017 21:37

И още нещо! Дали знаеш, Димитри, че вече няма действащ радиопредавател на средни или къси вълни? Това, което слушаш е УКВ, от Копитото. Споменаваш Тома Спространов, но той отдавна не е в Радио Пловдив. Стои следобедите в хоризонт, но се чувства, че е дърво без корен.
А излизал ли си извън България напоследък? И да ти се е приисквало да чуеш по радиото българска реч? Няма, Димитри, и за цяр няма. Ликвидираха всички предаватели. Даже оня, 828 кхЦ, който излъчваше Хр.Ботев за Бесарабия и Украйна. И сега нашите хора там слушат окраиньса мова.
Много харесвах Томата. Много. Изключителен интелект. Докато онзи ден прочетох нелицеприятен отзив от Кеворк за него.
Менят се времената. Ама ние не. И това е за добро.
Живели!
31 Януари 2017 21:42
г-н Иванов, one child policy в китай е установена през 1979 г, като на селяните, ако първото дете е момиче, им се разрешава по още едно дете. хун уей бин-ините (红卫兵 са "ударна сила" на кормчията мао по време на началото на културната революция - около 1966 г.

искам да кажа, че няма начин децата от семейното планиране в началото на 80-те да са били хунуейбин-и 15-20 години преди това.

по времето на великата културна революция великият кормчия насърчаваше китайците да имат колкото се може повече деца - виждането му е, че колкото повече китайци, толкова по-силен китай.

с една дума - тук сте пообъркали нещата. иначе, чест и почитания.
31 Януари 2017 21:57
Той ни е казвал тогава, че по онова време имало големи студове, река Дунав била замръзнала и хората от Видин и румънския град Калафат си ходели на гости, а някои даже и с шейни са преминавали - толкова е бил здрав ледът. Тогава от Румънско по леда преминали и белите вълци. Според него тия вълци се въдят около Турну Магурели, цяло лято там ядат кукуруз, та затуй и косъмът им става бял - като клекне такъв бял вълк в снега, не можеш да го забележиш.
31 Януари 2017 21:59
За писаницата

Мина много време от представянето на хита на Тото Hold the Line по българското радио, но моят смомен е, че Данчо музикалната стълбица преведе заглавието "Дръж въжето". Година по-късно при представянето на албума Double Fantasy Данчо обясни на слушателите, че песента Beautiful Boy е написана за сина на Ленън Сийн /Sean/, независимо че самата песен си завършва с darling, darling, darling... darling Шон.

Поздрави с някои от музикалните заставки във "Всяка неделя"

https://youtu.be/jaNI8FZ6KuM
https://youtu.be/zREh4Nmwpd0
https://youtu.be/P6EKf5W3ma4
https://youtu.be/JQ7h09-NiPc
https://youtu.be/5aw2rM0w-pc?t=3m4s

31 Януари 2017 22:03
Генералът в балетно трико с червени лампази! Б-р-р, много извратено.
31 Януари 2017 22:18
.
31 Януари 2017 22:21
г-н Иванов, one child policy в китай е установена през 1979 г, като на селяните, ако първото дете е момиче, им се разрешава по още едно дете


така е, колега. и то защото само за момчето се предполага, че ще издържа родителите си на стари години /пенсионна система на практика в Китай няма/.
31 Януари 2017 22:21
В Париж има и площад "Сталинград", е вярно че през 93-та е прекръстен на "Битката при Сталинград", но то е защото от тогава насам се вихри пещерен антикомунизъм, и аз не харесвам комунизма, но западната пропаганда внушава че комунизъм и независима Русия са едно и също... Сякаш комунизма не беше изобретен от запад?
31 Януари 2017 22:22
Димитри, личи,че не си гледал балета "Аленият Мак" в Софийската опера. От петдесетте години, времето преди хунвейбините. Много хубав балет. Балерините в дочени военни униформи скачат и танцуват с дървени пушки в ръце. Революция разиграват. Световна.
Когато видиотяването е държавна политика...
31 Януари 2017 22:31
Готина ги е наредил бат Джимо пак.
Приятно е и научавам нови неща дори и аз Шакото, дето в махалата шапка ми свалят, че всичко знам.
Знам аз - трънки! Аз си знам, че нищо не знам.
Що му е паднал на сърцето тоя Крим - нямам представа. То там голема мешавица, верно и кой знай кой кум кой сват и на булката брат.
Крим, та Крим - голем праз! Кой изобщо го брига за тая случка тия дни?
Някви пишлигари там санкционират други бабайковци зарад някъв си Крим. Мерят си, айде да не казва какво че пак ще ме цъкнат.
Ами ние ако седнем да се кахърим за всичките дето имат проблеми - Косово, Крим, Сирия (той там баш командера Асад май бил зле - въии, ко ши праим сега?) и още кой знай колко по тоя голем и шарен свет хептен ще изперакаме. Бат Джимо по неговите си причини, си е заплюл да се корка за Крим. Негова си работа - щом му е кеф.
Ей, хора, право ви казвам народа край мене май изперква!
Гледаш ги уж прави-здрави, уж образовани, с куп дипломи са се хванали за гушите и ще се изпотрепят кво бил направил някъв си Тръмп през девет дерета в десето.
А, бе айланкоолу, глей си животеца щото е кратък и не се бъркай в чуждите работи там дето не те засяга.
Освен, ако разбира се не падат кинти...




31 Януари 2017 22:36
.
31 Януари 2017 22:39
Майсторе... моля Ви пишете, по - често, и.... 4 декабря 1825 года произошло восстание декабристов. За несколько дней до этого в Михайловское дошла весть о кончине императора Александра I и о восстании на Сенатской площади. Члены тайного общества воспользовались междувластием и назначили начало своих действий на утро 14 декабря 1825 года. План такой: вывести войска на Сенатскую площадь и заставить сенатора подписать манифест к русскому народу о созыве учредительного собрания вместо присяге Николаю I. Пушкин говорил, если бы поехал в Петербург 13 декабря на тайное совещание к Рылееву, то, возможно, уже не был бы в живых. Трудно представить себе более неудачное восстание. Лейб – гвардия и Московский полк простояли на Сенатской площади более 3 часов в ожидании приговора, еще через 3 часа подоспела подмога. По дороге восставшие встретили Николая, лишь не ответили на его приветствие, хотя было запланировано арестовать всю царскую семью и занять Михайловский замок. Решительность восставших проявлялась дважды: когда Александр Бестужев точил саблей памятник Петру I и когда Петр Каховский застрелил санкт – петербургского генерал – губернатора Милорадовича притом, что сам Милорадович медлил с присягой Николаю, будучи приверженцем Константина. К вечеру Николай стянул все верные ему войска, а исход дела решили 4 заряженные к вечеру пушки. Часть солдат отступала по Неве, но лед треснул. Случилось неслыханное – первое вооруженное восстание в России.

У Осиповых был повар Арсений, который каждую зиму отправлялся в Петербург продавать яблоки. На этот раз Арсений вернулся раньше обычного, он рассказал Пушкину, что в Петербурге бунт, восстание; прохожих ловят на улицах. Вскоре Жуковский сообщает, что стихи Пушкина есть у всех восставших. Позже он дает расписку о том, что ничего о тайных обществах не знает, в них не состоит. Между тем вступление на трон нового монарха – это шанс быть прощенным в связи с коронацией.

Пушкин находится в переписке с царем и заключенными одновременно. После выхода в свет стихов Пушкин не торопится печатать «Цыган», а пишет следующие главы «Евгения Онегина». Его соседи в Тригорском были самыми внимательными читателями «Евгения Онегина», т.к. в его героях пытались распознать себя.

Приговором декабристов общество ошеломлено, хотя справедливо замечание графа Воронцова, что в иной стране пятью виселицами не обошлось бы; смертную казнь в России отменили еще с 1741 года, и никто не мог представить ее в применении к дворянству. Пушкин был знаком со всеми казненными. Рисунок на полях его рукописи: 5 повешенных. И подпись – «И я бы мог как шут».

24 июля Пушкин узнал о повешении 5 декабристов: Пестеля, Каховского, Муравьева – Апостола, Рылеева, Бестужева – Рюмина, которые были казнены 13 июля. Пушкин говорил: «Повешенные повешены, но каторга 120 друзей, братьев, товарищей ужасна». Но вскоре изменилось и положение и самого Пушкина. Николай послал опытного шпиона в Псковскую губернию; его донесение оказалось успокоительным. Тем не менее, Николай решил сам ознакомиться с образом мыслей и действий Пушкина. Царь спросит у Пушкина, что бы тот сделал, окажись он в Петербурге 14 декабря. На это Пушкин ему ответит: «Все друзья мои были в заговоре. Я не мог бы не участвовать, и лишь отсутствие спасло меня». Позже в стихах Пушкина будет:

Начало славных дел Петра мрачили мятежи и казни…
31 Януари 2017 22:43
Беломорските евреи били експедирани през София към Лом за лагера на смъртта Треблинка.

Тази песен я пусна Тома Спространов ... впрочем честити две радионагради, Тома. Томата пусна песента в изпълнение на Andrews Sisters, които я пеят отчасти на английски, отчасти на идиш - Bei Mir Bist Du schein .... от всички ти си прекрасният ... Тези думи на идиш нямат нищо общо с българския текст, само увличащата еврейска мелодия е същата.
Думите може и да нямат нищо общо, но превозваните с вагоните и мелодията имат общ корен.А Томата е пич и за сведение на публиката преди много години един познат ми каза, че е виждал протокол за изпитване на колесен трактор (май беше ТК 224) в МИС (Машинно Изпитателна Станция )-Карлово подписан от агроном Тома Спространов.Така че Томата знае и две и двеста.
31 Януари 2017 22:45
Сн.6 кърти турски калдъръм.
31 Януари 2017 22:47
Бат Джимо .
Моля те,кажи нещо и за тази простотия дето стана с Мюзикаутор.Аз обичам да слушам радио,не помня такова издевателство,спряха цели предавания,осакатиха предавания дето не могат да пускат определени песни.На кого са собственост естрадните песни,дори не пускат определени народни песни,на кого е е тази фирма,на кого е тази държава?
31 Януари 2017 22:48


Великолепна писаница! Утре ще я прочета отново на свежа глава... на първо четене - 3 /три/ палчета


31 Януари 2017 23:02
Те тука е поантата
Натисни тук
Или от по-ново време с китарен звън.
Натисни тук
31 Януари 2017 23:08
Пак го четох, да си прая кеф и хвана втория план.
Само не разбрах, що го е нарекъл "Чорапчето"?
Ако некой има идея - нека каже как го разбира.
Дали е бъзик с чехите, ако това за скъсаните чорапчета е верно, де щот бат Джимо си ги нагласява някой си път?
Ако е верно, защо е толкоз важно едно изпрано скъсано чорапче?
Да не би да намекват, че не си перем скъсаните чорапи? Айде, моля ви се - това в казармата ни учеха.
А, бе обърках се. Помагайте с тълкувания на бат Джимовата писаница.
31 Януари 2017 23:47
Г-н Иванов
31 Януари 2017 23:56
Песента на дуета „Andrews sisters„ е една от най - популярните песни по време на Втората световна война. Руският вариант, изпълняван от гастролиращи артисти на фронта е \ по памет\
Барон Фон дер Пшык, забыл про руский щык,
а щык бить врага не забыл......

Писаницата е чудесна днес. Има от всичко!
01 Февруари 2017 00:06
Тогава от Румънско по леда преминали и белите вълци. Според него тия вълци се въдят около Турну Магурели, цяло лято там ядат кукуруз, та затуй и косъмът им става бял - като клекне такъв бял вълк в снега, не можеш да го забележиш.


Кукуруз, между другото, не е румънска дума, така му викат и на сръбски, и на руски. Може и да е от тия неща, дето ние сме дали на света. Ама вълк, дето яде кукуруз хич не съм сигурен, че има. Иначе, на тях не им трябва да замръзва Дунава, вълците плуват и си минават от Румъния в България и обратно, когато си решат.
01 Февруари 2017 00:36




"Генералите на Царство България са воювали в пет войни."



Добре , че нямаше шеста , че и България нямаше да я има .
01 Февруари 2017 00:48
Е, имаше и шеста. Ма камунистите я загубиха...
01 Февруари 2017 00:59




Нищо не разбираш ,ама карай за траките макар ,че и там си същият .
01 Февруари 2017 01:05
=
01 Февруари 2017 06:55
щурчо
31 Януари 2017 21:36
И да не беше, за разликата от сегашните поне не беше далавераджия.

Че то по времето на Джурофф сичките фатмаци си беха далавераджии. Немаха зъби щото смучеха държавен бензин от военните камиони. За изнесените пити кашкавал и щафети салам да не говорим. И не беха воювали разбира се. Мдаа...

***
цврче, ма много си досаден, мър майка. Пък и не се усещаш, че сравни хрен с палец. Не знам колко от ония фатмаци станаха генерали след 10 ноември (злите езици споменават дападжийки станали дипломати), но по крадливост са несраввними. А какво е общото между фатмаците и Джуров сал една празна цврчева глАва знае.
01 Февруари 2017 08:57
Само не разбрах, що го е нарекъл "Чорапчето"?

Шако, да ти обЯсним...Ти като отвориш вафли "Чайка", от вътре чайки ли излитат ?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД