:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Висши политици в Италия станали жертва на мистериозни хакери

Брат и сестра успели да проникнат в 18 000 акаунта на бивши премиери, министри и бизнесмени
Снимка: attualissimo.it
Джулио и Франческа Мария Окионеро
Италианската полиция арестува преди дни брат и сестра по обвинения, че стоят зад мащабна схема за кибершпионаж, чиито жертви са станали високопоставени политици и бизнесмени на Апенините. Двамата успели да пробият защитата и да проникнат в поне 18 000 акаунта през последните пет години. Те категорично отричат обвиненията.

На пръв поглед Джулио (45 г.) и Франческа Мария (49 г.) Окионеро съвсем не приличат на типичните кибербандити. Братът е ядрен инженер и масон, който има успешна кариера, свързана с разработката на търговски алгоритми за финансови фирми, а в миналото е водел разточителен начин на живот. Сестра му пък е химичка с дълга руса коса, обича джогинга и е планинарка.

Разследването започва, след като италиански експерт по сигурността получава странен мейл от човек, представящ се юрист. Оказва се, че електронното писмо съдържа зловреден софтуер и потърпевшият веднага съобщава в полицията. Разследването продължава 8 месеца, по време на което полицията иззема сървъри, намиращи се в Италия и в САЩ. Роберто ДиЛегами, който е ръководител на звеното, разследващо киберпрестъпления в италианската полиция, казва, че в хода на проверката не е било открито нито едно доказателство, което да показва, че събраната информация е била продавана на трети страни или за изнудване на държавни служители. Имало обаче категорични данни, че финансовата информация е била използвана от Джулио Окионеро, за да реализира печалби. "Ако ме питате защо е правил това, според мен, той е смятал, че така има власт и влияние", казва ДиЛегами.

Братът и сестрата Окионеро бяха арестувани в Рим по обвинения, че са проникнали в 18 000 електронни пощи, сред които тези на бившите премиери Матео Ренци и Марио Монти, на ватиканския министър по културните въпроси кардинал Джанфранко Раваси и на шефа на Европейската централна банка Марио Драги. На първото съдебно заседание съдията отхвърли молбата им да бъдат поставени под домашен арест с мотива, че "могат да извършат друго престъпление и да укрият доказателства". От полицейския доклад от ареста им става ясно, че братът и сестрата са били предупредени, че ще бъдат задържани и когато представителите на органите на реда влезли в офиса им, Франческа унищожила няколко USB устройства за съхранение на информация и карти с база данни.

Цялата история с Окионеро изглежда "наистина странна и нищо не се разбира", казва Винсенте Диас, който е ръководител на отдела по сигурността в руската фирма за киберзащита "Касперски". Според него е необичайно двама души, надхвърлили 40-годишна възраст, които имат добър живот със стабилна работа, да действат в тъмния свят на киберпрестъпността.



Вирусът Eye Pyramid



Вирусът, който Окионеро са използвали, за да достигнат до електронните пощи, се нарича Eye Pyramid. Той не е нито много сложен, нито скъп. "Това са ресурси, които са обществено достъпни", обяснява Диас. Според него е малко вероятно Джулио и Франческа да имат държава-спонсор зад гърба си, но тъй като са успели да поразят множество юридически компании, е основателно да се смята, че крайната им цел е била да продават информацията, която са успели да съберат.

Двамата категорично отхвърлят отправените им обвинения, а майка им - Мариза Ферари, която е бивш преподавател по социология в римския университет "Сапиенца", описва децата си като уважавани и живеещи скромно. "Джулио шофира стария ми автомобил и живее в покрайнините на Рим в малък апартамент под наем, а аз плащам за ипотеката на Франческа", разказва възрастната жена пред италианския в. "Кориере дела Сера". "Медийни спекулации са твърденията, че водят луксозен начин на живот. Всъщност аз съм тази, която понякога ги кани на пица", допълва тя. Госпожа Ферари споделя, че синът й е IT специалист, надарен с математическа дарба "точно като баща си" и признава, че той е масон. "Това обаче не е престъпление", казва тя. Според нея дъщеря й Франческа има малко познания в сферата на компютрите и технологиите.

До преди няколко години обаче двете й деца, особено Джулио, водели различен начин на живот. Инженерът живеел в един от най-скъпите квартали в Рим, посещавал "затворени" клубове с достъп само със специални членски карти, вечерял в скъпи ресторанти и карал луксозни коли. В края на 90-те години основава фирма Westlands Securities, след като разработва алгоритъм за търговия с финансови деривати и започва да го продава на американски инвестиционни банки. В периода между 2001 г. и 2003 г. той е единственият член на инвестиционния комитет в италианската банка "Монте деи Паски ди Сиена", който не работи в нея. По-късно тосканската финансова институция въвежда в ежедневната си търговия методологията, разработена от Окионеро, за заможните си клиенти.

По същото време Джулио и сестра му Франческа основават поне половин дузина компании в САЩ, Великобритания, Малта и на британските острови Търкс и Кайкос. Фирмите предлагат услуги в сферата на управлението на данни и количествените финанси. Майка им Мариза Ферари пък е един от акционерите в Owl Investments, една от фирмите, регистрирани в Малта.



Американски връзки



Италианските медии разкриват връзките на двамата Окионеро със САЩ чрез уебсайт, в който е качена снимка на Джулио с Мел Семблър, бивш посланик на страната в Рим от 2001 г. до 2005 г. Франческа пък е родена в Мелфорд, щата Мериленд, докато баща й работел като физик в НАСА. В биографична справка за Джулио става ясно, че през 1998 г. той е получил предложение за работа от базирания в Илинойс американски правителствен изследователски център Argonne National Laboratories. Данните, които двамата събирали чрез проникването в чужди компютри, пък били складирани от компанията Marashen Corporation LLC, която са регистрирали в Делауер.

Прокурорът по делото казва, че компанията Westlands Securities е била съветник на американското правителство по голям инфраструктурен проект за пристанището в Таранто в южната част на Италия. Според документите от разследването двамата са проникнали в базата данни на компанията, провеждала търговете.

В Лондон, където Джулио и Франческа законно пребивават, малко хора са чували за тях. Те не са много познати нито сред италианската общност в Лондон, нито сред професионалните среди в ситито. "Не ги познаваме и не сме имали контакти с господин и госпожа Окионеро", казва говорител на италианското посолство в британската столица. На адрес "Риджънт стрийт" 207, където е централата на Westlands Securities до края на 2015 г., когато отново е преместена в Малта, никой не е чувал за тях. Британската служба за електронно разузнаване Център за правителствени комуникации (GCHQ), която е специализирана в киберсигурността, отказва коментар дали братът и сестрата Oкионеро са попаднали в полезрението й или не.



Снимка: ЕПА/БГНЕС
Италианската полиция се заема с кибербандитите след оплакаване от експерт по сигурността, получил мейл със зловреден софтуер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Разследването на мащабната измамна схема продължава 8 месеца, а полицията в Италия работи съвместно със САЩ.
5
2092
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
31 Януари 2017 19:43
Сигурно са руски агенти.
31 Януари 2017 19:44
*
31 Януари 2017 21:13

Это Путин виноват.
01 Февруари 2017 09:00
Интересно според автора как изглеждат истинските хакери?
01 Февруари 2017 15:34
Сестра му пък е химичка с дълга руса коса, обича джогинга и е планинарка.


Типичният профил на хакерка...и човек на Путин, разбира се!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД