:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 252
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Как да се ваксинираме срещу румънска зараза

Партиите в България се застраховат срещу народен гняв, за да не стане като при съседите
Светослав Терзиев
Хубаво е, че времето омекна, та отпадна заплахата карпатски вълци да дойдат по замръзващия Дунав. Но със затоплянето се появи опасност да плъзне инфекция от север, срещу която трябва спешно да започне масова ваксинация. Заразният румънски пример за гражданска нетърпимост към корумпирания елит вдъхнови и българи да протестират срещу корупцията на високо равнище - засега само пред румънското посолство, но от там до жълтите павета не е далеч.



Симптомите на болестта се виждат ясно



Хората се събират масово по площадите и крещят срещу властите, като настояват управляващите или да напуснат постовете си, или да се отправят към затвора. Само остро заразен бацил може да порази едновременно толкова народ и бдителността в България трябва да е висока. Партиите с най-големи шансове да се видят на власт усетиха заплахата и започнаха превантивна кампания. БСП, която е в електорален възход, за пръв път се разграничи от румънските си другари, чието увлечение по корупционни практики стигна до смайващата наглост да обявят чрез указ на правителството си (вече оттеглен), че кражбите до 200 000 леи (близо 45 000 евро) ще се смятат за порядъчни и неподлежащи на преследване от закона. 2500 корупционери и корумпета начело с лидера на социалдемократите Ливиу Драгня се приготвиха да бъдат амнистирани, защото са крали "с мярка" и се смятат почти невинни.

Председателката на БСП Корнелия Нинова излезе от сянката на европейския си лидер Сергей Станишев и за разлика от него осъди поведението на румънските социалисти. "Много глупаво решение - да освободиш от наказателна отговорност човек, който е откраднал до 44 000 евро", каза тя пред БНТ. Според нея управляващата в Румъния СДП е направила "изключителна грешка". "Нямало места в затворите. И за това - амнистия. Да си построят нови затвори. Това не е повод да амнистираш престъпници", възмути се Нинова. Можем да й вярваме, че е възмутена, защото Станишев в качеството си на бивш ръководител на БСП и настоящ председател на ПЕС се злепостави като най-предан приятел на предишния лидер на СДП Виктор Понта, който от премиерския пост се отправи директно към прокуратурата.



Бойко Борисов като врял и кипял



в криминалния свят (в полицейски смисъл) бързо усети каква зараза носи северният вятър и също прибегна до ваксината "Станишев", която преди години го пазеше от болести и уроки. Макар че нейният срок на годност е изтекъл отдавна, той реши да се реваксинира, като напомни, че през 2009 г. тройната коалиция на Станишев е изгласувала закон за амнистия, с който му вързала ръцете да преследва корумпираните й бивши министри. Та затова ги оставил на мира и не можел да се отчете пред Брюксел с успехи в борбата срещу корупцията на високо равнище. "И тогава Корнелия Нинова е била депутат, а сега тя ще ми прави ревизия", коментира председателят на ГЕРБ на 5 февруари в Пловдив.

Трогателни са усилията на българските политици да си създадат имунитет чрез витамини и билки срещу потенциалната заплаха от пощуряване на българските граждани поради заразителния пример на румънците. За да са спокойни, им трябва нещо по-силно.



Ефикасна ваксина има



и колкото и да е странно, се намира в Брюксел. Произведена е в лабораторията на Европейската комисия - същата, която на 25 януари огласи поредните си гневни доклади срещу корупцията на високо равнище в България и Румъния.

Главен лаборант е първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, който е и редактор на докладите за България и Румъния. Той отказва да огласи идната пролет втория антикорупционен доклад на ЕК за положението във всичките 28 държави от ЕС, който е почти готов. Първият доклад бе написан през 2014 г. и надмина по острота баналните анализи за България и Румъния. От него се видя, че се краде навсякъде, а показаните примери бяха толкова прозрачни, че без голямо усилие можеше да се различат конкретни герои. Когато "Сега" назова какви персони съзира ("Брюксел за България: Не е цирк, а менажерия" - 05.02.2014 г.), тогавашният шеф на банката на властта КТБ Цветан Василев написа чрез свои пълномощници гневно писмо срещу вестника до председателя на ЕК Жозе Барозу, до трима комисари, четирима генерални директори в ЕК, двама председатели на комисии в Европарламента. Оплака се, защото бе посочен от вестника като кредитор на медийната империя на Делян Пеевски, а в доклада на ЕК неговото име не било споменато изрично. Сетнешните събития потвърдиха публикацията на "Сега", а статията бе избрана като един от шестте най-добри коментара в европейския печат през годината, номинирани за Европейската прес награда през 2015 г. Други български публикации досега не са стигали до номинация.

Успехът на първия антикорупционен доклад (300 страници) бе толкова голям, че ЕК получи препоръки да го разшири и да включи във втория си доклад раздел и за корупцията в европейските институции. Вместо това



Тимерманс даде заден ход



и прати в края на януари дълго писмо до председателя на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европарламента Клод Мораес (британски лейбърист). В него обясни, че вместо планирания доклад през 2017 г. борбата с корупцията в ЕС ще продължи чрез годишния диалог за икономическа реформа, известен като Европейски семестър. Но той няма такава специфична насоченост и миналата година обърна внимание върху корупцията само в осем държави. Неговата критичност обикновено е по-мека. Тя прилича на самобичуването на Санчо Панса, който след дълго увъртане пред Дон Кихот най-сетне решава да си удари два шамара.

България и Румъния настояваха да се прекрати специалното наблюдение над тях чрез т. нар. Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП), под предлог че вече има европейски механизъм за борба с корупцията във всички държави от ЕС. Сега обаче се вижда, че такъв механизъм е имало само за еднократно ползване. А Еврокомисията предпочита двете държави



да играят ролята на Санчо Панса в самобичуването



Когато в Румъния се надигна последната вълна от протести срещу клептокрацията, Тимерманс и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер излязоха с остра декларация: "Борбата с корупцията трябва да бъде засилена, а не обратното. Следим събитията в Румъния с голяма тревога... Необратимостта на постигнатите резултати в борбата с корупцията е възлова за преценката на Еврокомисията дали да прекрати в определен момент наблюдението по МСП". Сега румънците трябва да възприемат думите на двамата еврократи според правилото "Не ни гледайте какво правим, а слушайте какво ви говорим!"

Вместо в Европа да расте нетърпимостта към корупцията, ЕК дава обратен пример. Базираното в Брюксел американско електронно издание "Политико" коментира: "Това означава, че за разлика от почти всички страни членки Еврокомисията няма план, стратегия или друг инструмент да ръководи антикорупционната работа. Очакваше се докладът да информира за нейната работа, а сега ще се ориентираме слепешком. Още по-лошо е, че създава впечатление, според което корупцията е сериозен въпрос само в шепа държави, главно от групата на новоприетите. Така под микроскопа на ЕК се игнорират системните проблеми в по-старите членки като Испания, както и корупцията във фирми от предполагаемо "чисти страни" като Финландия и Германия, които често се възползват от занижените стандарти в други държави".



Защо ЕК се държи така странно?



"Политико" обяснява: "Холандия, Франция и Германия отиват на избори през идните месеци и последното нещо, което желаят от Еврокомисията, е тя да предложи още муниции на популистите за техните речи срещу "корумпираните елити". Тя също така избягва ужасните въпроси за борбата с корупцията в институциите на ЕС."

Румънското правителство опита да се ваксинира с "европейско оправдание", че иска да амнистира част от крадливите си политици, защото Европейският съд за правата на човека в Страсбург изисквал да се предостави минимум по 4 кв. м на всеки затворник, плюс санитарен възел, а площта в затворите била ограничена. Номерът не мина. Българските политици могат да се имунизират с по-силната брюкселска ваксина, като обяснят, че борбата с корупцията в момента не е целесъобразна, за да не наливат вода в мелницата на популистите. А популисти са всички, които "не са в играта" и гледат с лошо око управляващите. Не е чудно, че един от акцентите в предизборната кампания на ГЕРБ е борбата с популизма. Хеле пък със забележителния им предизборен слоган: Да превърнем страховете на хората в надежда за нацията!

Карикатура: Христо Комарницки
--------
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Румънци носят чучела в затворнически дрехи на ръководители, обвинявани или подозирани в корупция. От дясно на ляво: Ливиду Драгня - лидер на СДП, бившият президент от левицата Йон Илиеску - подсъдим, Калин Попеску Търичану - лидер на АЛДЕ, коалиционен партньор на СДП, Сорин Гриндяну - премиер, Виктор Понта - бивш лидер на СДП и бивш премиер, подсъдим.
21
5502
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
12 Февруари 2017 19:24
няма да успеят
12 Февруари 2017 19:45
Да не би Терзиев да фали румънските протестъри...
12 Февруари 2017 19:50
Ваксина срещу камунезка зараза е измислена отдавна от д-р Пиночет, добре и трайно действа, но като повечето ефикасни лекарства има и временни неприятни странични ефекти.
12 Февруари 2017 20:13
Той Пиночет ли отърва присъдата защото го признаха за малоумен?
12 Февруари 2017 20:16
Ваксина срещу камунезка зараза е измислена отдавна от д-р Пиночет, добре и трайно действа

къде трайно бе душо, светът се обръща наопаки, твойта палачинка тоже, ББД, намеса на държавата, край с пазаря, палачи сега
12 Февруари 2017 20:17
Не е най важното това, но да го споменем за начало: Социалдемократите, било те Брюкселски зелки или балкански чепове от зеле, нямат НИЩО ОБЩО със социалистите, комунистите или техните идеи. Те, социалдемократите, ( Станишев, Нинова в по ново време за България) са били винаги свръхкорумпирани, това естествено произтича от ролята им на социален бушон или клапан за испускане на социалното напрежение отляво. Социалдемокрацията е другата страна на финансовия капитализъм, тя е моркова и анестезията, докъто се режат живи мръвки.
Та - и нашите уж леви, както и румънските, и най вече еврогейските - са си такива, корупцията е естествената им среда и естественото им възнаграждение. Десните не са по-добри, разбира се, но поне са по директни. А ГРОБ са си съвсем откровени крадци, те и не прикриват много- много целта и смисъла на своето съществувание - да крадат власт и да крадат чрез властта.
По ваажното е, че на българите това им се вижда приемливо, не че им харесва, но моделът е допустим, особено ако те допуснат теб, или поне балдъзата ти до участие.
12 Февруари 2017 20:25
намеса на държавата, край с пазаря, палачи сега

А, да. Братска Венецуела.
Тоа филм с купоните сме го гледале по нашенско...
12 Февруари 2017 20:26
Уж иска да изглежда умен, пък пробутва градските легенди за "народен гняв" ...
Г-н Терзиев, ако не е страшна тайна, от какви източници се формират месечните ти доходи, а, гъди-гъди-гъди?
12 Февруари 2017 20:56
ЕК да пише доклад за корупция в БГ си е за филм . Пасквили на активирано НПО , политически натиск в зависимост кой е на власт в София, няколко целеви амбасадорски депеши - и си опържен. После може в някое DG да протестираш колко си искаш. Овъргалят те в куп писма-отговор , секретност дори на материали по силата на n+1 директиви и протоколи.
Не че корупция няма , напротив. Ама, зависи каква команда са дали.
12 Февруари 2017 21:04

къде трайно бе душо, светът се обръща наопаки, твойта палачинка тоже, ББД, намеса на държавата, край с пазаря, палачи сега


така си е, ма късната седерастия последна ще го разбере това. Манерков само едно нещо ще го оправи - да му замине топлото работно местенце към то Азия, ма без него. Гаранция давам, че ще стане първо комуне.
12 Февруари 2017 21:07
Земята се тресеше под краката на спонтанно организираната тълпа, а малко по-надоле... стадо еднорози кротко рупаше тревица...

13 Февруари 2017 02:44
а колко милиона беха откраднати от Винету за храна на емигрантите?Той затова иска нови избори с надежда после да не дели краденото с коалицията.
13 Февруари 2017 06:15
Хората се събират

Господин Терзиев, хората, дето се събират точно толкова масово, колкото отчитаха ежедневно и по няколко пъти на ден българските телевизии през лятото на 2013 по жълтите павета, силно ни намирисват на един Генов, една Цонева и Ко., както намирисват и на едни цветни и нежни майданщини. Та затуй, простете ни невежеството, сме скептични към подобни сбирщини. Хеле пък по-опитните сред нас, гледали телевизионната революция в Букурещ през зимата на 1989-та и скалъпения "съдебен процес" и убийството на Николае, че и на Елена, Чаушеско, спретнат даже и без наредба-закон за народен съд. Щото кукловодите още не разполагаха с дронове или не бяха дотам цинични да спретнат убийство а'ла Кадафи, предполага се?
13 Февруари 2017 06:17
Такваз ТВ/ДжийнШарповска демократизация ни тресе от 89-та насам, че все бащи на конституционното право по планетата кат дервиши се въртят из гробовете си, а Перикъл даже и там място не може да си намери.
13 Февруари 2017 09:29
Кви са тез смешки???? Кой бунак вярва, че в Румъния това са протести на хората?! Това са протестите на загубилите изборите, които са си намерили повод. Това сме го виждали в Бг. Румънската система е погрешна. Защо? Защото остовя правилата/ възможностите за крадене и корупция, а осъжда някои персони. И тук съде е ЕС? ЕС е люпилнята на корупцията. За това я има не само в Румъния, а навсякъде. Еврофондовете са придвидени за нея, както и някои закони.
13 Февруари 2017 11:04
SvSophia, annetaz

13 Февруари 2017 14:47
Комунистите както винаги - острие и хегемон на гепещите.
13 Февруари 2017 17:49
Поради корумпирания, самозабравил и откъснал се от нормалните хора "елит" Тръмп помете Килъри, това трябва да стане и в Европа, иначе няма да има оправия...
13 Февруари 2017 17:51
*
13 Февруари 2017 20:06
*
14 Февруари 2017 07:02
Поредният опит за цветна революцийка. Борили се били с корупцията от ЕС!
Точно те я правят, като дават пари на свои кучета и после се правят на разсеяни като парите се върнат в техни банки.
Иначе простите румънци и българи били виновни. Ами всеки се опитва да се закачи към методи, които всеки вижда, че "работят".
Имам приятел румънец, който е избягал от Румъния през 1985 г. Върна се миналата година за погребението на баща си.
Каза, че при Чаушеску Румъния била много по-добре. Човека живее отвъд гьола от 30 г. и прави много добри пари.
Няма мотив да лъже. Държим се като стадо и ни третират като такова.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД