:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Каквото и да правите, оставам в президентската надпревара"

Френската десница няма алтернатива на затъналия в скандали кандидат за Елисейския дворец Франсоа Фийон
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Французи протестираха срещу кандидатурата на Франсоа Фийон по време на негова предизборна проява в Поатие. Подкрепата за него рязко падна заради "Пенелъпигейт" и според последните проучвания две трети от гласоподавателите смятат, че той трябва да се оттегли от надпреварата.
Две трети от французите искат кандидатът на десницата за президентския пост Франсоа Фийон да се оттегли от надпреварата за Елисейския дворец заради избухналия скандал около възнагражденията на съпругата му Пенелъпи, сочат данните от социологическите проучвания. Фийон се извини на сънародниците си и продължи да настоява, че жена му заслужено е получавала заплатите си. Извънредната му пресконференция - добре обмислен акт на разкаяние - може да повлияе достатъчно на консерваторите, за да продължат с накуцващата кампания за президентските избори. Той се извини на френския народ за това, че е наел на работа съпругата си и тя е била негова служителка над 15 години. Фийон определи постъпката си като "грешка", за която "съжалява". И призна, че е наемал членове на семейството си "на доверие", но подобни практики "днес създават недоверие".

Замесеният в скандал, заплашващ политическата му кариера, бивш премиер Франсоа Фийон се обяви за жертва на медиен "линч" и на опит за "политическо убийство", докато с внимателно подбрани думи изразяваше съжаление за стотиците хиляди евро, които членовете на семейството му са получили от държавната хазна. Фийон заяви, че, наемайки жена си за съветник, не е действал незаконно и ще продължи кампанията си за президент на Франция с "нова решителност".

Писателят и политически анализатор Тома Геноле твърди, че това са били "вълшебните думички", които са искали да чуят смутените и деморализирани привърженици на кандидат-президента на френските консерватори. "Фийон заяви това, което избирателите му трябваше да чуят: той разбира притесненията им и съжалява", казва още Геноле. Той изрази надежда, че този ход поне "ще спре кръвоизлива" сред основния електорат.



Господин Честност



В началото на кампанията си Франсоа Фийон се ползваше с доста голяма подкрепа, но тя тръгна стремително надолу, след като сатиричното седмично издание "Канар аншене" съобщи за "фалшивата работа" на Пенелъпи Фийон. Оттогава френската полиция за борба с измамите разпитва него и съпругата му, претърсва офисите в парламента, а разследването обхвана и две от децата на Фийон, които той също е наемал да му помагат.

Според френското законодателство не е незаконно депутатите да наемат на работа членове на семействата си като помощници, осигуряващи ежедневната им дейност. "Канар" твърди, че не може да открие доказателства, че госпожа Фийон е работила като парламентарен асистент на мъжа си.

Обвиненията сринаха внимателно градения имидж на Фийон, който има "тачъристки" планове да ореже държавните разходи и да уволни 500 000 държавни служители. Кандидат-президентът на десницата никога не е криел, че е привърженик на политиката, водена от Маргарет Тачър. В хода на скандала се появиха сериозни различия в рамките на коалицията между центристите и дясноориентираните политици, които подкрепят кандидатурата на Фийон. Това доведе до енергични разговори за "План Б", след като социологическите проучвания започнаха да отчитат спад в доверието към 62-годишния Франсоа Фийон.

Според последните допитвания Франсоа Фийон е слязъл до трета позиция в надпреварата за Елисейския дворец, като се нарежда след лидерката на крайнодесните Марина льо Пен и независимия бивш министър на икономиката Еманюел Макрон. Така кандидатът на десницата остава извън втория тур на вота, насрочен за 7 май.

Експертите обаче призовават за бдителност, след като първичните избори и при левите, и при десните изличиха неочаквани кандидати. "Проучванията напоследък не се оказват верни, но пък политиците и медиите продължават да ги приемат като оракули", казва Геноле, като отбелязва, че и Фийон допуска тази грешка. "Точно както и допитванията, Фийон е убеден, че Льо Пен ще стигне до втория тур, и тогава тя ще бъде сразена независимо от това кой кандидат ще се изправи срещу нея", казва политическият анализатор. "На този етап той не се интересува какво мислят центристите и левите. Целта му е да изпълни очакванията на консервативно настроените избиратели, така че да го изпратят на изключително важния втори тур", допълва Геноле.



"План Б няма"



Проучване на социологическата агенция Harris Interactive, направено веднага, след като Франсоа Фийон поднесе извинения на народа, показа, че 65% от гласоподавателите все още вярват, че консерваторите трябва да си изберат друг кандидат. Според същото допитване мнозинството от десните избиратели искат Фийон да остане.

Френските медии смятат, че основната цел на пресконференцията на Фийон е била да потуши разногласията в собствената си партия "Републиканците" и да затвърди позицията си. "Не поднесе ли извинения прекалено рано? Определено да. Ще бъде ли достатъчна една успешно преминала пресконференция, за да се пречисти този вреден въздух? Разбира се, че не", написа в. "Фигаро", който е смятан за официоз на десните.

Левият в. "Либерасион" накратко представи посланието на Фийон пред партийните членове: "Можете да правите каквото ви харесва, каквото си искате - аз оставам. Нямате алтернатива". Парижкият ежедневник "Паризиен" пък добави: "Основният аргумент на Фийон е много прост: няма план Б. Той каза на депутатите: "С мен имате шанс да победите; без мен имате всички шансове да загубите".

Дамоклев меч

Ако се съди по реакциите на съпартийците на Франсоа Фийон, членовете на "Републиканците" отново ще застанат зад своя кандидат за държавен глава - поне засега.

Жорж Фенек, един от малкото депутати, открито призовал Фийон да напусне надпреварата, заяви, че е променил мнението си след извинението. "Знаем кой ще остане кандидат до края", каза той пред тв канала BFMTV. "Трябва да го подкрепим. Нямаме друг избор". Фенек обаче предупреди, че продължаващото разследване на аферата "Пенелъпигейт" ще остави дамоклев меч да виси застрашително над кандидатпрезидентската кампания на консерваторите. "Искрено се надявам, че няма да се събудим посечени на 23 април", добавя той, като има предвид датата, определена за провеждането на първия тур на президентските избори във Франция.

Франсоа Фийон казва, че ще се оттегли само ако разследващите решат да му отправят обвинения. Времето обаче е против "Републиканците". Кандидатите за президент официално трябва да се регистрират до 17 март. Ако след тази дата бъдат предявени обвинения на Фийон и той спази обещанието си да се оттегли, тогава консерваторите ще се окажат в извънредна ситуация без свой кандидат на изборите.



Къща от карти



От избухването си преди две седмици "Пенелъпигейт" стана многопластво разследване около членове от екипа на Фийон. Освен спорните възнаграждения, които Пенелъпи Фийон е получавала като парламентарен помощник, разследващите преглеждат плащания, които тя е получавала за работа в литературно списание, собственост на приятел на съпруга й - милиардера Марк Ладре дьо Лашариер.

В. "Монд" съобщи, че разследващите проверяват дали Ладре дьо Лашариер й е платил около 100 000 евро преди данъчно облагане, за да може Фийон да го предложи за най-високото френско отличие "Големият кръст на Почетния легион" през 2010 г. Бизнесменът заяви, че е "шокиран" от това съмнение, и добави, че работата на госпожа Фийон за изданието "по никакъв начин не е била фиктивна". "Монд" писа също, че полицейските части за борба с измамите са разследвали дали един от синовете на Фийон, когото той е ангажирал, докато е бил сенатор, не е получавал средства от държавни фондове за работата си по кандидатпрезидентската кампания на Никола Саркози през 2007 г. Това би било незаконно. Не е възможно разследването бързо да бъде приключено и Фийон остава уязвим към други разкрития на разследващи журналисти, които вече опетниха неговия изключително чист досега имидж. "Предполага се, че той успя да си върне малко от добрата репутация след пресконференцията в понеделник", казва Геноле. "Ако някоя друга бомба гръмне отново, тогава съживената му кампания ще се срине като къща от карти".



ЗА КАРЕ - АТАКА

Освен публичното извинение, което поднесе на френските гласоподаватели, Франсоа Фийон написа и отворено писмо, което публикува в популярния регионален вестник Ouest-France. В него кандидатът за държавен глава отново уверява французите, че всичко около заплатата на съпругата му Пенелъпи е било законно. Фийон отново поднася извинения и заявява, че е "решен" да продължи надпреварата за Елисейския дворец. Кандидат-президентът на десницата призовава нацията да направи правилния избор на предстоящите избори, като повтаря намерението си да съживи и да обедини отново Франция. "Реших, че няма да се огъна под натиска и заплахите... Избрах да бъда открит с френското общество и да се изправя пред решението му (на предстоящите избори)", пише той в писмото.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Фийон се извини на френския народ, въпреки че не смята за грешка наемането на съпругата си за парламентарен сътрудник.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Франсоа Фийон със съпругата си Пенелъпи, чиито възнаграждения се оказаха в центъра на скандала около кандидата за президент на десницата.
2
2037
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
13 Февруари 2017 12:41
Той се извини на френския народ за това, че е наел на работа съпругата си и тя е била негова служителка над 15 години. Фийон определи постъпката си като "грешка", за която "съжалява". И призна, че е наемал членове на семейството си "на доверие", но подобни практики "днес създават недоверие".


На Фийон ли да вярвам или на Муктадата, дето каза, че нямало нищо нередно?
13 Февруари 2017 13:23
Франсоа Фийон със съпругата си Пенелъпи

Много ми е интересно това ПенелЪпи от къде го измислихте?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД