:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,912,544
Активни 53
Страници 5,970
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Държава, за която си струва да умреш

Емил Хърсев
Dulce et decorum est pro patria mori

Сладко и прекрасно е да умреш за родината

Хораций, Оди III.2.13Започна поредната надпревара с най-големия награден фонд: победилият политически отбор ще получи правото да управлява държавата през следващия мандат - до където си го изкара. Излизат предизборните програми на кандидатите за Гран при или само за място в парламента: някои са добре представени в програмен документ, други се разказват като лакърдии по медиите. Добра новина е, че политиците отново чувстват нужда да ни обадят какво имат намерение да правят с властта, която искат. На предишни избори програмите бяха демоде. Ориентацията по цветове беше достатъчна всеки да знае кои са "нашите", за да гласува срещу "ония", носители на всички грехове. Сега отново ще говорим за идеи

и това си е успех, защото, ако не знаем къде отиваме, със сигурност ще стигнем някъде, но другаде (този социален закон, записан от Луис Карол, важи не само за Страната на чудесата). В предизборната реторика челно място зае икономиката и за разлика от предишни кампании, този път икономическите кроежи на политиците не са във вид на монолози (всеки повтаря своя и без замисляне и разискване отхвърля всички чужди). Сега икономическият дебат изглежда като наддаване, сполучливо оприличавано на "циганска сватба". Макар че всички политически лагери охотно говорят за приоритети, на всичкипрограмите дрънчат на кухокоя повече, коя не съвсем, защото заобикалят най-главния въпрос: как да работи държавата така, че да си струва да умреш за нея. Който е служил в армията, добре знае, че това с умирането не е празна приказка: когато си положил клетва и нарамил оръжие, съвсем наистина си готов да убиваш, а си поел риска да умреш, трябва да имаш своя отговор защо и за какво го правиш. Сигурно затова беше толкова важно да се премахне военната служба, та да не търсят толкова хора отговора на такива тежки въпроси. В пазарна икономика ключовият въпрос е: дали си струва. И ако държавата не си струва да умираме за нея, защо да не я разпродадем и да потърсим друга страна, дето е по-изгодно да заживеем. И факт е, че милион българи, явно неоткрили своята причина да защитават нашата родина и да живеят в нея, намериха за себе си по-простия и рентабилен отговор. За да остане държава, всеки, който заявява намерение да я управлява, първо трябва да даде отговор на този въпрос: какъв е смисълът на тази държава. Дотам достига и оттам започва икономиката. И това е истинската база да мислим какви са непосредствените цели

на нашата държава и как да се управлява тя. Ето отговора на един от най-великите държавници на всички времена:"Дзъ Гун попита как се управлява държава. Учителят рече: Да има храна, да има войска и народът да вярва в управата.

Дзъ Гун рече: Ако силите не стигат, от тез трите кое да изоставим най-напред? Отвърна му [Учителят]: Войската.

Дзъ Гун рече: А ако силите не стигат, от тез двете кое да изоставим най-напред? Отвърна му [Учителят]: Храната. Кой нявга е избягал от смъртта? Ала народ без вяра не може да устои." (Конфуций, Беседи, 12.7)Това е. Без храна (или с по-малко храна) може. Но ако не вярва в своята държава (и в крайна сметка на нейната управа, но не непременно на една или на друга партия, на този или онзи кабинет, а на самите правила, по които тя се управлява), т.е. ако няма траен икономически интерес към държавата, нацията няма бъдеще и се разпада. Много, при това велики нации, са се разпадали, загубили икономически интерес към държавата си. Римската империя например.

Ако нацията има разум да знае своя интерес, тя намира и сили, и начин да устрои своята държава, избира и кому да повери да я управлява. Макар не от първи и втори път, има ли ясен интерес, нацията ще направи прагматичен избор. Националната държава има икономически смисъл. Иначе защо евреите, народ със силно икономическо чувство и мисъл, биха напуснали най-благоденстващите (но чужди) държави по света, за да отидат и да се бият за своя Израел, държава, в която не са родени, за земя, на която повечето заселници не са и стъпвали преди, и то една от най-малко плодородните на планетата. Но става тяхна Родинав името на националния интерес,а той основно е икономически интерес, дефиниран само в дългосрочна перспектива. Всяка нация има свои национални интереси. Задачата на нейните държавници е да изразяват, да защитават тези интереси и в конкуренция помежду си да убедят избирателите кому да поверят отговорността да води нацията и да управлява държавата. Националните интереси, включително икономическите, трябва да са общото ядро на всички предизборни програми: националният консенсус, който да се запази и защити - независимо кой ще е на власт. В разумната държава националният интерес е общ за всички партии и той е базата, на която и най-несъвместимите от тях могат да управляват заедно. Някои държави даже са така устроени, че управлението задължително да е съвместно. Типичният пример е Финландия, там премиерът обикновено е лидерът на партията с най-много места в парламента, а второто по важност кресло - на министър на финансите, винаги заема лидерът на втората по депутати партия дори когато е опозиция в парламента. Ако заедно отговарят за държавата, никоя партия не може да присвои толкова власт, че да замени националния интерес с тяснопартиен, никой лидер не може да управлява в личен интерес. Гражданите на такава държава знаят защо си струва да умират за нея.
27
5930
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
12 Февруари 2017 19:25
Не знам, как са колегите тук във Форума, но отдавна съм констатирал факта, че всичко казано до момента през годините от Емил Хърсев не се е сбъдвало.
Същият факт важи и за Сула, и за Владимир Каролев.
12 Февруари 2017 20:59
Баламосване, ако мине.
Ако не , както казваха старите хора - "изучени будали".
12 Февруари 2017 22:24
Напълно съм съгласен с Бобърчето!!! Хърсев е наистина забележителен анализатор, който бърка в 100% от прогнозите си. Ако чете форума (едва ли, той е писател, не читател), му предлагам следното: да напише прогноза, да я публикува и на следващия ден да заложи срещу прогнозата си... ма той може и това да прави
12 Февруари 2017 22:27
баси, хърсев не беше ли банкер, мутрооплаквател и финансов разбирач, сега и политически анализатор ли почна да го раздава?
12 Февруари 2017 22:28
сега и политически анализатор ли почна да го раздава?

пачавра леке не фаща
12 Февруари 2017 22:41
Доста приличен и сполучлив текст, сериозно.
12 Февруари 2017 22:48
Е няма ли и държава за и в която да си струва да живееш?
12 Февруари 2017 22:57
Е няма ли и държава за и в която да си струва да живееш?


За Коста Рика се носят легенди последните години.
12 Февруари 2017 23:03
И Доминикана хвалят.
12 Февруари 2017 23:12
Доминикана е пълно с руснаци...иначе е доста готино.

Помня преди години след примерно 10 часа полет кацаме и никъв проблем да си запалиш цигара веднага на летището, паспортният контрол беше на открито под некви палмички
12 Февруари 2017 23:20
нали ги отказвате, уважаеми.
12 Февруари 2017 23:21
Явно уважаемият се е отказал да ги отказва
12 Февруари 2017 23:29
нали ги отказвате, уважаеми.


тва беше 2012 или 2013 с доминикана.

а днес съм изпушил едва 5, програмата се изпълнява.
12 Февруари 2017 23:30
12 Февруари 2017 23:54
а днес съм изпушил едва 5, програмата се изпълнява.

по моя метод ли, че все се канех да питам докъде стигна?
13 Февруари 2017 00:08
да, по твоя, мерси много за което.

първите 2-3 седмици бяха по-трудни, но пуша като наистина ми се пуши, а тва става все по-рядко.
13 Февруари 2017 04:56

За Коста Рика се носят легенди последните години.


И аз подочух. Но май е леко папардашко. За тези, които не биха напуснали Европа, препоръчвам Майорка. А Хърсев на тази снимка покрива напълно детската ми представа за Шапкаря от "Алиса". Баси коджакафалията. Майтап да има кауза, за която да е готов "да умре".
13 Февруари 2017 07:39
Хърсев е като този дето имал чук.. вижда във всичко пирони... опс - икономика.

Станахме такава измислена държава.. щото само за яденето почнахме да мислим. И държавата само за това започна да мисли. Нищо друго вече не е важно. Където дават ляб.. там е добре.. няма ли ляб.. опс и пасти.. забравете.

А що се отнася до казармата .. преминаванети към професионална армия.. уби държавата. Превърна я в просто територия, където живеем, докато не се преместим другаде. Сигурно има и други причини вече да сме само територия.. ама това е може би най-важното. Както и националният спорт по бягане от злизане в казармата 5-10 години преди да я премахнат.

Всичко вече е пари.. която държава ти дава повече.. тя ти става родина. Който работодател ти дава повече - той е голямата работа. Пари пари пари - всичко се измерва в пари - даже майчинството и т.н.
13 Февруари 2017 07:58
И стане ли напечено в дадена държава.. ами хоп - отиваш в друга родина. Да умреш за някаква кауза вече е глупаво и неоправдано. Виж за кеф - да умреш, да се дрогираш, да караш в насрещното с 200.. да това е разбираемо в днешно време.

30 години промиване, грешка демократизиране на мозъци.. и резултатът е налице. "Гражданинът има права".. само това му се набива в главата - гражданинът разбира "Имам само права, никакви задължения". "Децата имат права".. и те разбират .. имаме само права, но не и задължения. Винаги има начин да се избегне наказание.
Малцинствата са по-важни от мнозинството...


13 Февруари 2017 11:44
да, по твоя, мерси много за което.

първите 2-3 седмици бяха по-трудни, но пуша като наистина ми се пуши, а тва става все по-рядко.

Е значи работи и за други, кой некой беше казал, че за откривател на отказ от пушене ще дадат нобел, сега си чакам моя.
Ти много бързо ги спадна, на мен ми трябваха години да мина от 30 на 5 и сега съм си още на 5 и не става да ги спирам, пущините.

А за държавата Хърсев готов ли е да умре? Щото досега не е давал такива заявки.
13 Февруари 2017 12:03
Хърсев да не би да е масон? Държава е едно, а татковина - съвсем друго.
13 Февруари 2017 12:54
Хърсев да не би да е масон?


Има си хас да не е, при това е "Велик секретар“ във ”Великата Ложа на Старите Свободни и Приети Зидари на България“
13 Февруари 2017 16:02
Така е. Изчезне ли вярата, много неща губят смисъл, в това число и държавата
13 Февруари 2017 16:15
Съседчето още има вяра, но ще ми е трудно да свържа дядо Коледа и смисълът на държавата. Ако някой се оправя с три годишните , да пробва.
13 Февруари 2017 21:33
Родина и Отечество е едно и също, нали ?
"Те всички знаят : Отечеството е в опасност. Прекрасно, но що е Отечество ?" - Гео Милев.
Що е Отечество ?
14 Февруари 2017 08:15

Не знам, как са колегите тук във Форума, но отдавна съм констатирал факта, че всичко казано до момента през годините от Емил Хърсев не се е сбъдвало.
Същият факт важи и за Сула, и за Владимир Каролев.

То затова и икономиката не е наука. Не може една наука половината от времето да ти казва какво ще стане, а през другата половина да обяснява защо не е станало!
14 Февруари 2017 20:11
Всяка нация има свои национални интереси. Задачата на нейните държавници е да изразяват, да защитават тези интереси


Къде са ни държавниците? Кой подписа план за загиването на България? И на всичкото отгоре се прави на незнаещ!
Пфу
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД