:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 259
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
БЮДЖЕТ

Крем за позлата и течен восък за античен ефект освежават мебелите

От 8.65 лв. до 33 лв. излизат продуктите за поддръжка на дървениите в дома
Снимки: Велислав Николов
Дървените мебели по традиция са предпочитан елемент на всеки интериор. Естествният материал е търсен в много жилища заради топлината и уюта, които създава. Въпреки навлизащите в последните години мебели с футуристичен дизайн, дървото остава класика в обзавеждането.

Дървените мебели обаче изискват и поддържане, а понякога и реставрация. На пазара се продават различни по качество и функции продукти за целта. Някои от тях само почистват, други придават старинен ефект. Според консултантите най - добрата марка е френската "Либерон", която е разработила пълна гама продукти за поддържане и обновяване на дървени мебели. В "Mr. Bricolage" могат да се купят различни видове восъци, патина, бои, предназначени за мебели от дърво.

Любителите на античния стил в архитектурата могат да си купят кремове за постигане на подобен ефект. Авангардистите биха се спрели на кремовете за позлата със златист или сребрист нюанс. Задължителни са и продуктите, предназначени за запълване на пукнатини, липсващи части по мебели.



Китът с дървесни влъкна възстановява пукнатини



Важна част при поддръжката на мебелите е възстановяването на пукнатини. За тази цел е идеален кит за дърво с цена 8.65 лв. Продуктът на базата на дървесни влакна е лесен за моделиране и се предлага в 9 цвята - бук, дъб, череша и т.н. Китът запълва липсващи части по мебели, статуетки, попълва пукнатини и дупки по всякакъв вид дърво. След като стегне, маже да бъде шлайфан, лакиран, боядисван.

За да запълните мястото за поправка, използвайте шпакла или моделирайте между пръстите си, докато придадете на восъка завършен вид. След това восъкът трябва да се нанесе върху чисто и сухо дърво. Оставете да стегне 24 часа, преди да шлайфате с шкурка. Времето за стягане зависи от дебелината на кита. Ако липсва ръб на маса например, можете да постигнете по-голяма здравина, ако предварително забиете пирони без глави на мястото, където ще слагате кита или залепите възстановената част с лепило за дърво.

Необходима вещ при грижите за дървените мебели е и препаратът за почистване на дървени плоскости. Той струва 14.99 лв. и може да се използва за чистене на метал, кост, слонова кост и др. Продуктът сваля смазки, мазнини и други замърсители на дървото. Безспорен плюс на препарата е, че не засяга патината на старите мебели и не отнема от блясъка им. Необходимото количество от препарата за почистване на дървени плоскости е по 0,5 л за 2 до 3 кв. м.



Крем придава старинен ефект на мебелите



Промяна във вида на мебелите може да се постигне и с нов, свеж цвят боя. Боите за дърво в "Mr.Bricolage" се продавт за 16.69 лв. Предлаганите цветове са сиво, мента, червено, синьо, бяло, дъб. Ако използвате повече тубички бои, смесете предварително тяхното съдържание, за да получите едноредна смес.

Впечатляващ е резултатът от крем за дърво за старинен ефект, който е на цена от 22.99 лв. Кремът се използва за защита и украса. Продуктът запълва порите на дървото, като изравнява повърхността. Кремът фиксира боята, като я предпазва да не избледнее. Продуктът на "Либерон" се нанася след боята за дърво и преди довършителния восък. Допълнителният блясък и предпазването на дървото от петна са други екстри на крема за старинен ефект.

Восъкът за дървени мебели с цена от 23.55 лв. подхранва дървото и му придава нов, различен отенък. Важен за резултата от восъка е изборът на цвят, който трябва да е близък до цвета на мебелите. Добър ефект се постига и ако за полиране използвате парцал или четка за мебели.

Освен втвърден, восъкът може да бъде и в течно състояние. Течен восък за постигане на античен ефект с цвят светъл орех може да се купи за 26.50 лв. Восъкът подхранва дървото, не засяга повърхностния слой патина на мебелите и придава блясък.



Втвърдител поправя вредите от времето, насекомите, влагата



Вредите, които времето, насекомите и влагата нанасят върху дървените мебели, могат да бъдат поправени от втвърдител за дърво. Той съдържа полиуретанови смоли и се продава за 24.85 лв. Втвърдителят спира разцепването и възвръща здравината на дървото.

За пукнатините по лакирани или вече покрити с восък мебели или дървени облицовки е предназначен мекият восък за запълване. Продуктът с цвят селски дъб е на цени от 10.98 лв. и 10.99 лв. Восъкът е подходящ най-вече за старите мебели. Цветът на избрания продукт трябва да е възможно най-близък до този на мебелите или с малко по-тъмен отенък.

Китът за дърво на естествена основа с цена от 10.65 лв. се използва за възстановяване на липсващи парчета от всякаква дървена форма. Продуктът се продава в 9 цветови нюанса и запушва всякакви отвори и цепнатини.

Изключително ефектен е крем за позлата за 20.35 лв. Кремът съдържа бронзова пудра, която му придава златист или сребрист ефект. Продуктът се прилага върху дърво, гипс, картон, плат, камък и т.н. Всички нюанси на крема за позлата - 8 цвята - могат да бъдат нанасяни един върху друг или смесвани помежду си, за да се получи междинен тон. Продуктът се използва предимно за предмети, които стоят на закрито, за да не развалят целостта му атмосферните условия.



Флумастер заличава драскотини и възстановява боята



Практична и полезна вещ е флумастерът за ретуш от 21.99 лв. Той се употребява и от художници, защото е подходящ предимно за заличаване на дефекти по картини или по рамките им. Правилно подбраният цвят на флумастера, съобразен с цвета на рамката или багрите на картината, правят несъвършенствата незабележими. Всеки флумастер за ретуш се състои от 3 цвята - дива череша и др., които заличават белези и възстановяват боята при повърхностни драскотини по лъснати и лакирани мебели. Флумастрите се продават в три комбинации от по три цвята.

Още през 18 и 19 век е използван безцветен лак, създаден на базата на етилов алкохол и естествени смоли. 33 лв. са нужни за лака, предназначен за мебели и техните конструкции.

Важна роля в поддържането на мебелите играе маслото. Маслото за мебели с цена 12.29 лв. освежава цвета на дървото. За да добиете представа за крайния резултат, който зависи от вида на дървото, можете да го намокрите с мокра гъба: ще получите ефекта "мокро дърво". Третираната мебел се почиства с влажна гъба с обикновени препарати за почистване. Подновяването става 1 - 2 пъти годишно.

Старинен ефект на дървените мебели може да се постигне и с патина. Патината за старинен ефект на "Либерон" се продава за 24.50 лв. Продуктът се използва за възстановяване и освежаване на стари мебели, ламперии, греди и т.н. Патината съдържа единствено естествени съставки и замества успешно мебелния восък, тъй като защитава дървото и не изисква поддръжка. Патината е подходяща и за метални повърхности, които защитава от ръждата.

Преди използването на всеки продукт дървените мебели трябва да се почистят с парцал, тел, памучен тампон. Универсална е стоманената неръждаема тел, чиято цена зависи от големината. По-малките модели се продават за 5.65 лв., а по-големите - за 7.99 лв.
 
Флумастер, восък и боя за поддържане на мебели.
 
Продуктите на френската фирма "Либерон" са най-добрите за дърво, твърдят специалистите.
22528
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД