:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Цената на хляба - грижа или бизнес за държавата

Правителството можеше да успокои пазара с навременни мерки. Сега се създава усещането, че някой лови риба в мътни води
Истерията около реколтата от пшеница и цената на хляба се вихри от началото на жътвата. Опозицията рисува апокалиптични картини, земеделският министър Мехмед Дикме се пъне да успокоява. В началото той твърдеше, че недостиг на зърно няма и че някои политици се заиграват с хляба предизборно. След това реалностите го принудиха да коригира прогнозата на министерството за реколтата. А напоследък тонът му стана заплашителен: Дикме се закани да се внесе американска пшеница на изгодна цена и да разблокира зърно от резерва, за да се успокои пазарът и цените да паднат. Решението щяло да се вземе, когато правителството се събере на заседание.



Защо обаче трябва да се чака?



Нима министърът на земеделието не знае, че решения от първостепенна важност, каквато би трябвало да бъде цената на хляба, могат да се вземат и през лятната отпуска на управниците. Практиката и на това правителство сочи, че много важни въпроси се уреждат на подпис, без присъствието на всички министри на едно място. Дикме няма как да е забравил, че последното решение на кабинета, взето точно така, бе Агенцията за приватизация да изиска от "Вива венчърс", кандидата за БТК, да подобри офертата си.

Ако земеделският министър и кабинетът имаха действително намерение да овладеят бързо ситуацията,



нямаше особена пречка решението да бъде взето навреме



Тъй като засега различни чиновници само сипят заплахи, се ражда подозрението, че някой лови риба в мътни води и манипулира пазара.

В момента износът на родно зърно е блокиран заради повишените фитосанитарни такси. Сделки за пшеница по борсите не се сключват, тъй като исканите цени от производителите са твърде високи. Търговците чакат по-изгодните предложения за вносна пшеница.



Практически пазар липсва



Единствено мелничните комбинати и хлебопроизводителите използват хаоса, за да качват неконтролирано цените. А както сочи горчивият опит от 14 години преход, дори и да падне цената на пшеницата вследствие на мерките на властимащите, вдигнатите цени няма да се понижат. Т.е. единици ще бъдат спечелилите от играта с цената на хляба. Губещи ще са всички крайни потребители. А държавата се явява в нелогичната роля на търговец, а не на регулатор на пазара.
5
556
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
25 Август 2003 23:06

Браво момиче! Един политик от опозицията поне да умееше да анализира така Дикме отдавна щеше да престане с манипулациите си... Но по всичко изглежда доста хора ще въртят килипира на гърба от двете страни на чертата - и от производителя и от крайния клиент Припомнете си бааавно се движеше въпроса с визите за ЕС от най-високо ниво - бая цицане имаше...
25 Август 2003 23:25
На правителството не му е работа да изнася или да внася пшеница.
доколкото знам Министерския съвет не разполага с ниви и дори с търговски организации. Пшеница по света има в излишък колкото искаш. Правителството трябва, само ако действително се очертава недостиг , да премахне защитната бариера по вноса до пълното задоволяване на пазара и това трябва да го направи сега за да спре спекулациите с житото и брашното. А в переспектива въобще трябва да се премахне защитната бариера за пшеницата / квоти или мито – не зная, но знам че има такава/. А на производителите да се разреши да изнасят ако могат да направят по добри цени навън / нещо в което дълбоко се съмнявам / за да си сверяват часовниците с международната конюнктура и да не псуват само заради ниски изкупни цени. Правителството трябва само да им осигури изкупуване на количества за резерва при определена цена и то ако те са съгласни на тях. Ако не се съгласни, резерва се попълва от вън – жито има бол и много евтино. По мои сметки при тези цени и при тези добиви в БГ–то един човек трябва да обработва не по малко от 500 дка с пшеница за да му излезе сметката.
26 Август 2003 10:33
Бай Иване , ако има свободна търговия няма да има неразбории около зърнената реколта.Аз поне не помня, преди жътва производителите да не стенкат, че реколтата е лоша и хлебарите да не искат да се покачи цената на хляба. Да ме прощава уважаемата журналистка, но статията и е писана под шаблон.Подобни писания могат да се прочетат в почти всеки БГ-вестник, и то от години насам.Че няма по-голям от хляба, че държавата трябва да помогне/за какво?/ че пенсионерите ще умрат от глад, че всички ще умрем от глад и т.н.идиотщини.На който, все пак му е скъп хляба, да яде спагети.
26 Август 2003 14:23


Ако Тикме можеше и да прави нещо освен да говори немаше да го взема-той Доганя си знай работата.Тая цена сега той я измъдри навремето със СДС и сега пък глада да натрупами средства за после, че и за изборите.Нека дигат цените - тука да не е гръцко вашща мама, я сус!!!!!!!!

C.SAKC
26 Август 2003 18:21
Историята от 1996 се повтаря - едва сега Правителството ще вземело мерки! Чунким зърнобазите не изнесоха криминално запасите си в Румъния още през април, без Тиквето да разбере. Цените че няма да се върнат, няма. Т'ва го знам, скакауц!
Бай Иване, като си такъв отворко по пазарните въпроси, я ми кажи как Правителството трябва да осигури изкупуване на количества за резерва при определена цена и то ако те са съгласни на тях. Ако не се съгласни, резерва се попълва от вън – жито има бол и много евтино? Нали парите ще вземе от бюджета, сиреч от нас, ще продаде на житната мафия на ниски цени, (за да не се качват цените на дребно) която обаче пак ще ни шитне самунчето по цени, каквито са им по мерака. И к'ва стана тя - пак втасахме за митинги...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД