:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Човещината като външна политика

Нашите първенци схващат Азия като туристическа дестинация
Европа и светът са потресени от човешката трагедия в Азия, каквато не се помни от библейско време, а България сякаш нарочно дава вид, че е твърде заета с други грижи, за да й обръща голямо внимание. Колкото да не е хич, властта почете в сряда жертвите със спускане на националния флаг над държавните учреждения. Тя не сметна за нужно да последва примера на страните от Европейския съюз, към който толкова пламенно се стреми, и да прикани населението също да изрази съчувствие с триминутно мълчание.

Посланието, което отправи с тозинетактичен жест,има получатели в две посоки: в Азия, където при изострената чувствителност от драмата лесно се усеща разликата между човещина и фалш; и в Евросъюза, където могат да си направят извод доколко България е склонна да се придържа към принципа на общата външна политика, след като за такива не особено трудни за изпълнение неща е склонна да се дърпа. Други държави, които също като нас не членуват в ЕС и дори не са в процедура на присъединяване - като Албания и Швейцария например, - решиха, че участието им в инициативата е необходимо просто като белег за европейско поведение.

Бие на очи и скромната помощ, която България предлага на пострадалите - 140 000 долара. Световните агенции всекидневно дават класация на събраните дарения и ни нареждатна предпоследно място сред страните донори,непосредствено след гладуващата Северна Корея, която обеща 150 000 долара. Косово, което е на изкуствено дишане и самото то зависи от международните помощи, заяви вчера, че дава 300 000 долара. Някои могат да репликират, че това е мафиотска провинция, през която минават канали на дрогата и подземни парични потоци. В това отношение обаче България не пада по-долу, защото 140 000 долара струват най-мизерните мафиотски джипове, на които дори мутресите биха се срамували да се возят. Возилата с подходящи екстри са по 500-600 хил. долара, че и повече. А такива в София се срещат навярно по-често и от москвичите. Но как държавата да иска пари от "бизнесмените" за благотворителни нужди, след като ги дърпа за толкова много други неща и особено за финансиране на партиите? Отговор се получи вчера от Хонконг, където забележителната сума от 140 000 долара (но хонконгски) бе събрана с благотворителна цел от обитателите на затвора "Стенли". У нас призивът на премиера Симеон Сакскобургготски към населението за дарителска акция осигури досега около 6000 лева в касата на БЧК.

Тъй като частните дарения са пренебрежимо малки, страната се отсрамва само с официалната сума от 140 000 долара. Какво може да допринесе тя за укрепване на отношенията ни с най-големия и най-многолюден континент? Ясно е, че България е малка и опоскана, за да се усети в Азия нейната приятелска ръка. Но въпросът едоколко жестът отговаря на действителните й възможности,за да не изпитва самата тя неудобство, когато й напомнят българската поговорка "Приятел в нужда се познава".

Трудно е да се преброят колко наши държавници и министри се извървяха до екзотични държави в Азия през последните години. Всички уверяват, че развиват отношенията с тях, но след шумните им пътувания резултати не се усещат. Натрапва се впечатлението, че властта разглежда азиатските страни преди всичко като дестинация за най-сладкия туризъм - държавната командировка.

С едно изключение - Ирак. Там правителството не жали пари и според официални данни, съобщени през ноември от премиера Симеон Сакскобургготски, е похарчило дотогава 104 милиона лева. Този разход обаче е направен не за развитие на отношенията с Ирак, а заради САЩ и няма как партньорите ни в Азия да ни го отчетат като приятелски жест към тях.
70
2281
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
70
 Видими 
06 Януари 2005 21:27
Благотворителността не е национален приоритет, поне не е гласуван от НС. А родния "бизнес", защо чака държавата да му каже? Слави ни проглуши с Хамъра, ама чака есемеси, да си купи поне два, а от Азия кво да чака освен епидемия...
06 Януари 2005 21:44
Ей го и тоя критикар Че как да не сме помагали, бре Терзиев. Та нали 500 български туристи героично и с риск за живота си останаха там, за да субсидират със своите с такава мъка скътани парици тайландската икономика, а пък с веселието си повдигаха духа на местните хора.
Абе, няма ли един патриотин в тая редакция да напише една достойна статия, с която да стопли сърцата на достойните люде в този честен форум
06 Януари 2005 21:44
[qуоте]Бие на очи и скромната помощ, която България предлага на пострадалите - 140 000 долара. Световните агенции всекидневно дават класация на събраните дарения и ни нареждат[/qуоте]

е тва да не е мерене на пи*ки бе, афторе?!!?

Редактирано от - bot на 07/1/2005 г/ 11:12:05

06 Януари 2005 22:12
Мисля, че статията е повече от некоректна. С изключение на частта за Ирак. Но и изобщо - просто отпускането на пари не е като да си мерите кой ще пикае по-далеч. И кво - американците като отпуснаха най- много кинти и са Господ ще ги прости и ще станат невинни и чисти като утринна роса!?! Наистина не е коректно.
06 Януари 2005 22:15
140000 долара- колкото бяха мъртвите оня ден - по доларче на труп
след това глупави били .......
06 Януари 2005 22:19
Пикуик , в интерес на фактите ще те репликирам - САЩ са едва на трето място в меренето... С най голяма ...е Германия , а Япония е втора по големина
06 Януари 2005 22:28
Тва за Германия е друга бира - Европейската комисия вчера реши, че няма да наказва нарушилите Пакта за стабилност заради това, че отпускали помощи на югоизточна Азия, та затова сигурно Германия отпуска 500 милиона евро. Дано да греша. Ама тази година импредстоеше с Франция да се изправят пред съда.
06 Януари 2005 22:39
Българска Тиква човещина нема.
Акъл тоже.
Българската тиква има само уста и гъз-и изпълнява само две функции - да яде и сере.
Човещината ни се яде, ни се сере.
06 Януари 2005 22:42
А бе нали при човещината не бил важен размера?! Нали е важно всеки да даде, колкото може, а не да се надхващаме, кой колко бил честен по платените суми!!! Авторооо!!! Опаа!!!
06 Януари 2005 22:49
Таратанци "човещина"!!!
Лицемерието, и малко гузна съвест са мотивите на "доброщедродарителите"
Мигар ако нямаше медии и населението в Германия, Япония итн.
не знаеше мащабите на трагедията, щеше ли тогазе правителствата да са толкоз "шедри"??? Тъй се прави имиджа то....
Ама то пак е зна гърба на съответните данъкоплатци, едва ли ще е масово явление иначе богатите политици да бъркат в личните си джобета за дарения....
06 Януари 2005 22:49
д-р Тормоз...
Вие сте чалгаджия! С чиста съвест и по философията на една днешна статия, мога да Ви обявя за такъв!
Да сте ми жив и здрав докторе, макар с вас и понякога наистина да се разминаваме.
06 Януари 2005 22:54
Докторе, чии сърца да стопли, казвате? Да не сте забравил, че грозното поведение беше приписано от милия Хари ( горещо подкрепен от Ваша милост ) на некакъв Homo Sovieticus и че тъкмо това беше в центъра на дискусията, а не друго?
Видяхте ли туристите по новините? На Homo Sovieticus ли Ви мязаха?
Понеже вчера ми писна да дообяснявам някои очевидни неща, ще го направя сега. За милия Хари също ще е полезно.
Мизерията, докторе, води до срив на духа. На духа не само на мизерстващия, но още повече на този, дето по някакъв начин си надвива на масрафа, но вижда мизерията навсякъде около себе си. И ако няма развити в семейството по-изострени сетива ( да, в семейството! не другаде ), много скоро обръгва.
А сега да Ви питам нещо друго - Вие, докторе, похапнахте ли в Новогодишната нощ? Пийнахте ли? Защото новинарските телевизионни програми продължаваха да показват страховитите картини от мястото на бедствието.
Не, не искам да кажа, че трябва да спрем да се усмихваме, да празнуваме празниците си. Но прави ли отдалечеността от катастрофата празнуването ни по-праведно?
Та всяка година само от глад умират около 10 милиона човека на планетата, като 4 милиона от тях са деца. Това прави около 800 хиляди умрели от глад месечно. Дали на някой в благоденстващия свят му присяда залъкът от този факт? Как всички ние спим при наличието на толкова мъка?
Какво казва по този въпрос милият Хари?
Защото аз казвам, че има повече и по-малко чувствителни и състрадателни човеци. Има и такива, които не се трогват от нищо. Но това няма нищо общо нито с комунизма, нито с капитализма, нито с религията дори.
И не е важно дали публично кършиш ръце или продължаваш да живееш и да се усмихваш, а дали в точния момент се грабваш и свършваш нещо полезно според възможностите си, за да облекчиш нечие страдание. Вместо да се занимаваш с празно нравоучение и грубо политиканстване.
06 Януари 2005 22:55
Николай Скаличански:
А бе нали при човещината не бил важен размера?!

Ти ся кво искаш да кажеш, че ще им помагаме да се размножат
и тъй да си възстановят човешките загуби ли?!?!?

Редактирано от - Чарли Дарвин на 06/1/2005 г/ 22:57:39

06 Януари 2005 23:00
Е, и кво, като сме дали само некви си там $ 140 000?

Нали дадохме над $ 100 млн за благородната кауза на демократизацията на Ирак ?! Северна Корея колко е дала за същата цел, а ?

Аре сега, фитили
06 Януари 2005 23:03
Да бе, забравих.

Със 100-те млн за Ирак можехме да покрием ВСИЧКИ дългове към НЗОК.

Или да дадем 14-а, и 15-а пенсия.

Не сме били благотворителни, а ?!
06 Януари 2005 23:06
И "световната общност" решила да събере $4 млрд за помощи.

И всички тези пари ще се похарчат по усмотрение на разни държавни чиновници, ще минат през разни там "специални" параграфи на законите за държавни поръчки, през роднински NGO-та ....


И т.н. и т.п. Като сложиш едно на друго поне 15% далавера (а казват, че при помощите далаверата е 50%), излиза, че "който трябва", ще гушне като минимум половин милиардче.

Е па, както е рекъл шопа, оти да му давам и моите хиляди ?
06 Януари 2005 23:08
Ама нали е модерно да викаме, че ние, българите, сме кофти ....

И като се започне едно целуване на седалищни части !
06 Януари 2005 23:11
Мисля си, че скромните прояви на солидарност и съчувствие са най-вече свързани със цитираната жалка сума. Поредният опит за снишаване. Докато главите са заровени в пясъка, си мислят, че задните им части се не видят! Уви - виждат се!

На първо място е Австралия с 560 мил. евро и 20 мил. население. На второ е Германия с 500 мил. и 150 мил. събрани от населението (80 мил.). И т.н. В крайна сметка бе правилно отбелязано, че всеки според чергата си да помогне. Но това да е с вдигнато чело - а не да се крие всред бъзето....

... кокошкарски му работо!
06 Януари 2005 23:27
Чарли,
и по християнски и по дарвинистки, че сигурно и по други линии, все е така. Всеки помага, както може и не му се дирят махна от комплексирани журналисти. А такива винаги има уви, "вчера" беше Морийн Дауд, днес някакво уплашено българче.
06 Януари 2005 23:28
Единствената помощ която може да се достави в тези непрестъпни раиони се оказва от самолетите и хеликоптерите на САЩ!
Обещаните парични помощи в момента няма да спасят нито един човешки живот!
Без помоща на американската флота стотици хиляди от пострадалите ще загинат!
САЩ е единствената страна в света с средства и воля да унищожи разбоиници като Садам и талибаните и да спаси при нужда милиони нуждаещи се!
06 Януари 2005 23:31
Дарвинче,

Идеята ти да им помогнем да възстановят загубения човешки потенциал е свежа и заслужава особено внимание. Опасявам се, обаче, че и там ще се намерят много по-добри Motherfuckers от нашите. Ако ли пък не се намерят, Паси и Кунева все ще уредят нещата така, че удоволствието да остане само за тях .

Редактирано от - Калки на 06/1/2005 г/ 23:32:42

06 Януари 2005 23:33
А бе то и прекален светец богу не е драг, и всяка критика трябва да баде насочена саответно. Автора не прекалява ли (и тои) с това обобщение Балгариъа това, БГ онова. Президентат Парванов дари лични сресдства, нито Буш(С), нито Цлинтон, нито цариъа Ви Симеон Кобург... го направиха, бедните балгари (както и обикновените американци) сабраха помощи. Никои ли няма да пише, че бедни балгари сабраха дарениъа? И стига с таъа задалжителност. Тиъа неща на сила не стават. Ама така е по-удобно, нали - ето и в ЕУ-то ще видяът че сме дали по-малко и после се сардете на себе си, а не тези, от които нещо зависеше. Пак колективна вина. Аман от драскачи и форумни папагали! Аз лично ако имах пари парво бих дарил домовете за сираци и вазрастни хора в БГ, щото там и без тзунами положението е катастрофално. Пак вие ми ъажте сега "стиснатиъа" з****к.

Редактирано от - bot на 07/1/2005 г/ 11:14:10

06 Януари 2005 23:36
Като казахте за самолети, та се присетих.

Нашият самолет с помощите седи вече повече от 12 часа и чака някой да му разреши да отлети за нам-къде-си, да даде помощите. А пък те, помощите, в тоя самолет били за 300 000. Останалите за 700 000 щели да им ги изпратим другата седмица.

Тъй казаха по телевизора преди малко. Като се почеша яко по едно място и като тръгна да смятам, нещо не се връзва с 140-те хиляди $$$.
06 Януари 2005 23:55
Симпли,
07 Януари 2005 00:10
Кайро. Земетресението, което разтърси Индийския океан на 26 декември 2004 година и предизвика няколко вълни цунами “вероятно” е било причинено от индийски ядрен опит, в който са участвали “израелски и американски ядрени експерти”, пише египетско седмично списание, цитирано от вестник The Jerusalem Post . Според “Ал Осбоа” Индия, в своята ядрена надпревара с Пакистан, се е сдобила с ядрено ноу-хау от САЩ и Израел, които са “показали готовност да сътрудничат с Индия при провеждането на експерименти, които ще унищожат човечеството”.
Списанието твърди, че от 1992 година геоложки институти във Великобритания, Турция и други държави са предупреждавали, че не “трябва да се провеждат ядрени опити в района на Индийския океан, където се намира така наречения “Пояс на огъня”, където беше епицентърът на земетресението.
Геолозите го наричат “Пояс на огъня”, защото това е опасен район, който може да се разтърси и без човешка намеса, пише “Ал Осбоа”.
Въпреки множеството предупреждения Израел и Индия са продължили със съвместните си ядрени опити в Индийския океан, а САЩ са провеждали подобни опити в австралийската пустиня, която също пресича “Пояса на огъня”, пише египетското издание.
“През миналата година редица арабски държави помолиха САЩ да прекрати опитите си в района и призоваха Индия и Израел да сторят същото”, пише “Ал Осбоа”. Изданието не изключва възможността цунамито да се е породило по естествен начин, но посочва, че докато няма доказателства ще продължи да вярва в тезата за израелско-индийски ядрен опит.
Египетското списание добавя, че “обменът на експерти между Израел и Индия и натискът на САЩ срещу Пакистан и снабдяването на Индия с ядрени технологии, и забраната на Исламабад да си сътрудничи с други държави в ядрената сфера, не може да не повдигнат редица въпроси за произхода на силното земетресение”.
07 Януари 2005 00:21
Как чии, Симпли? На достойните хора в този форум – казал съм го. Те са на всички известни, тъй че от списъци, мисля, няма нужда. Вие, във всеки случай, несъмнено сте една от тях. Както е видно от теорията Ви за мизерията и срива на духа, която е достойна за някоя международна научна награда. Макар че вероятно бихте се разколебала, ако погледнете проучванията кои хора в кои страни се чувстват най-щастливи, съответно нещастни. С учудване щяхте да узнаете, че най-щастливи, в добро разположение на духа, се чувстват хората в страни с много по-голяма мизерия от българската – примерно Индия и Бангладеш. Докато процентът на самоубийствата е най-висок в много богати страни (като скандинавските). Подобно е и положението с потреблението на психотропни лекарства. Интересно е и от какво се срива духът или психиката на твърде богати по всякакви стандарти артисти, музиканти, бизнесмени и пр., та не само са редовни клиенти на клиники за алкохолици, наркомани или на психотерапевтични кабинети, ами посягат и на живота си.
А пък ако бяхте поне малко наясно с Изтока (дело тонкое), щяхте да знаете, че хората, решили да работят върху възвисяването на духа си, съзнателно се обричат на мизерия – ходят само с по една набедрена препаска, отказват се от всякакво имущество, живеят само от подаяния (купичка ориз на ден) и пр. Пък може да си припомните и някои известни притчи от Библията за едно бъркано с камила дебело въже, дето не минавало през иглено ухо; да се поинтересувате кой е свети Франциск от Асизи и как е живял той, както и свети Иван Рилски, и пр. Накратко, много повече фактори обуславят състоянието на човешкия дух и този въпрос е много по-сложен, отколкото си го представяте.
Туристите по новините не съм гледал, защото от доста години въобще не гледам телевизия. А за Ваше разочарование и на Нова година не съм пирувал, тъй като нещо не са ми по сърце стандартните форми на животарене (с което знам, че симпатии няма да предизвикам, но не са ми и потребни). А в статията на тъй милия Ви Хари туристите бяха само повод, а никак дори централна тема, но това Вие упорито отказвате да разберете, тъй че ще си спестя по-нататъшни усилия в тази насока.
А що се отнася до Homo sovieticus, вчера дадох пример с явлението "български плод-зеленчуков пазар". Опитайте, моля Ви, да обясните този феномен, без да прибягвате до понятия от типа на Homo sovieticus. Ще Ви бъда много признателен.
07 Януари 2005 00:30
Д-р Тормозчиян , !


07 Януари 2005 00:37
Д-р Тормозчиян, постингите Ви вчера и днес са великолепни.
Аз също не гледам телевизия и не обичам да празнувам Нова година. Правя го само по задължение заради близките си.
Пускам специално за Вас линк към една ужасяваща статия от "водещ" български журналист. Специално за Вас, защото сте сред малцината, които са разбрали статията на Хари вчера.
http://novinar.net/main.php?act=news &act1=det&sql=MTQ5NzsxMA==&mater=MTQ5Nzs0 OQ==
07 Януари 2005 00:37
http://novinar.net/main.php?act=news&act1= det&sql=MTQ5NzsxMA==&mater=MTQ5Nzs0OQ== Натиснете тук
07 Януари 2005 00:42
Тормозчиян, карайте я по-аскетично *****.За другите, които за Вас вероятно биха били "недостойните" във тори форум по отношениие на милия Ви Хари и другите подобни нему и Вам нравоучители важи с всичка сила написаното на Руски Паметник.*****.Мир вам!

Редактирано от - bot на 07/1/2005 г/ 11:16:02

07 Януари 2005 00:57
Че кой Ви задължава да ги четете и да изпадате в досада, бе, драги ми Бонго? Прескачате ги и толкоз.
07 Януари 2005 01:18
О не, докторе. Homo Sovieticus беше само привидно в края, а всъщност в центъра на анализчето като единствено възможно ( за милия Хари ) обяснение на случилото се.
И това е, което вбеси форумците, а не осъждането на тепегьозлъка на български туристи в района на бедствието.
Колкото до възвисяването на духа чрез изпитания за тялото - позволявам си да се съмнявам в универсалността на метода и непременно положителния резултат от прилагането му. Без да съм специалист смея да твърдя, че преобладаващо се наблюдават едни странични ефекти като лесно отключваща се раздразнителност, озлобление към различните и отдалечаване от реалността със съпътстващо илюзорно чувство за непогрешимост и превъзходство.
Светците са изключение.
Ще ме извините, но не съм привърженик на крайностите, на прибързаните заключения и обобщения.
Лека, че съмна.
07 Януари 2005 01:18
Напълно сте прав, уважаеми Тормозчиян.Вече ще ги прескачам.Или пък Вие ги прескачайте, ще е още по-добре за всички.Приятна вечер.
07 Януари 2005 01:34
Какво искат тези журналисти и управляващи от нашия изтерзан народ, та непрекъснато си бършат мазните ръце в гърба му. Наричат го морален дебил, а продължават да го усукват, за да го доизцедят. Вярвам няма човек, който да не е съчувствал на пострадалите от трагедията. Но, какво повече искат? Направили ли са организация по приемане на помощи и средства, където да се стичат хората? Според мене, държавата е тази, която трябва да организира изпращането на бърза, адекватна и съобразена с възможностите ни помощ.
САЩ, Германия, Швеция и др. западни страни имат там по няколко хиляди туристи. Броят на жертвите от тези страни се измерва с хиляди, ето защо на тях се пада лъвския пай от помощта, не само защото са богати, но и защото тези места са експлоатирани най-вече от тях.
Нека журналистите питат колко е дал Буш, Ширак, Шрьодер и да сравнят със сумата отпусната от Сакса, като сравнят преди това богатствата им. Ако не сте забравили нашият е най-богат.
07 Януари 2005 01:42
Поддържам д-р Тормозчиян; темата на силната статия на Харалан Александров беше не бедствието само по себе си, а българската нравствена криза. Казахме, че едни смятаме за нейна основна причина тоталитаризмът, други – “демокрацията” (т.е. капитализмът). Опонентката Ви е на класически комунистически позиции (макар да не признава като почти всички комунисти) – няма да я разубедите. Съгласен съм също, че “бедността” е относителна, въпрос на ценности, “лайфстайл”.
*
Но мисля, че аскетизмът е истински само когато е (поне донякъде) в резултат на избор, на свободна воля, като в случая на Св. Франческо, който бил от богато семейство. Виждал съм немалко имигранти в Америка от бедни източни страни и смея да Ви уверя, д-ре, че в техните родни общества аскетизмът на паничката ориз на ден не е истински – поне по отношение на масите.
07 Януари 2005 01:53
[б]Тормозчиъан[/б], не те знам какав доктор си, но ако беше лекар никога не би направил горниъа паралел сас самоубииствата в скандинавските страни и извечното щастие ширещо се в страните от Третиъа свят. Наи-малкото защото звучи много вестникарски, ама много. И стига с тоъа хомо совиетицус, разбрахме, че не си такав (не знам хомото ли те дразни повече или совиетицуса), ама взе да ставаш банален. Сега остава да разберем какав си (за тиъа дето не са го разбрали още).

Редактирано от - bot на 07/1/2005 г/ 11:16:30

07 Януари 2005 02:00
[б]Цхичо[/б] защо комунизмат ти деиствува, като на бик червено? И с какво право ти и някои други сте си присволи задалжението да комунизвате всеки, които не е сагласен с вашите аргументи, доколкото ваобще имате такива?

Редактирано от - bot на 07/1/2005 г/ 11:17:37

07 Януари 2005 02:40
Имах една учителка, дето навремето умееше да си присвоява(точно като Фичо и другите хомо совиетикуси) правото да съди всеки от своите идейни позиции.Тя и такива като нея бяха основната причина да намразя този тип лицемерие от най-ранна възраст.След като отказах да вляза в комсомола(Ти луд ли си бе,'наеш колко ни е гот?Дискотеки, пички, лагери, всичко без пари!) тя успя да ме изхвърли от гимназията, за което съм и до някаква степен благодарен, защото започнах да работя и завърших вечерно, и това ми отвори очите за много неща.Същата днес е шефка на инпектората на МОН, вярвате или не.Същата днес е на другите идейни позиции, т-е. на същите, само че с главата надолу.И какви са всъщност те?Да заклеймяваме всеки, който мисли, който чувствува, който се осмелява да каже истината, или поне да предположи че има повече от една такава.При комунизЪма такива биваха наричани западно ориентирани народни врагове, днес при капитализЪма от най-антисоциален тип такива биват наричани комунисти(отдавна банално, но друго име още не им е излязло), анархисти и или прочее антисоциaлни типове.Та защо разправям за тая гУспУджа-дрОгарка?Защото Фичо и подобните му ми звучат и се държат точно като нея, и предполагам че точно като нея във всяко време и общество си свиват топло гнезденце, от което неуморно хвърлят камъни по грешниците със неизпрани мозъци.
07 Януари 2005 05:17
Като заваля, та цяла неделя! Тихо, кротко, ден и нощ. Започна с Митове, култове, манипулации на СТЕФАН ВЛАХОВ-МИЦОВ, гарнирано с неполитически разсъждения на Ал.Божков. Вторникът ни зомбира Йордан Евтимов. В сряда милият Хари ни вмени вината за хомо советикус и даде най-сетне някаква легитимност на тези форумци, които досега не смееха да пишат, че комунизмът и посткомунизмът създадоха у нас поколение от нравствени уроди. В четвъртък Дайнов ни обвини в тотален дебилизъм - всичко е чалга. Фичо не закъсня да се включи с обобщение, стигащо до корените на българщината - Бе чалгията не е ли наследство от некоя най-древна българска цивилизация от времето на българския император Управда ?
А днес Иван Илчев продължава да дълбае темата с още по-папищашкото заглавие за чалгата в историята и естествено е да възбуди нежни трели в душите на търсачите на изчезналия кивот - сказанието за етногенезата на нацията. Фичовци даже намериха и в тази тема хляб, за своите пропагандни тези. Неволно се питам - каква е тази настойчивост в публикуването на текстове, поставящи под съмнение - не историята, слаби са силиците им за това - а нравствените устои на днешното поколение българи. На които се падна тежкия кръст да преведат това самосъзнание през изпитания, които едва ли имат аналог в същата тази оплювана история. Какво ли ни чака утре, в последния брой за седмицата? И ще приключи ли канонадата само с тази седмица?
Във всеки случай няма по-добър отговор на въпроса - Qvo vadis, редакцията? от мъдрия анекдот на Лебеда - скучаели Евгений Дайнов и Евгени Минчев...

07 Януари 2005 06:01
По препоръка на някои колеги от форума ( да не пояснявам) това с помощите го прескачам....Спасяването на давещия се е работа на самия давещ се.... доста стара приказка. Аз не съм ги карал да се размножават там...
07 Януари 2005 08:28
fenics,
07 Януари 2005 08:56
Я, чичо ми лепнал етикетче. Тодор Павлов нема да е сам.
07 Януари 2005 09:19
моля всички форумци да обърнат внимание на дискусията, която се оформя под статията:
"Сделките с дълговете не може да са вечно тайни"
07 Януари 2005 09:36
Да съберат от депутатите малко. Соколов да пусне нещо от спестените от заплати 68 000 лв. Може да се настаняват осиротели дечица в хотелите на Велчев и т.н.
За съжаление, сме за срамота. Все пак българската група в Тайланд е празнувала Нова година. Напили са се милите ни сънародници на фона на една неописуема трагедия... А после не сме имали 3 минутно мълчание и са ни малко помощите. Те там са били обслужвани от хора, загубили майки, бащи и деца, танцували са върху труповете по плажа и прочие. СРАМ!
07 Януари 2005 09:41
Simplified,
Много ми допаднаха разсъжденията ти във връзка с вчерашния брой и статията на Харалан. Аз исках да напиша нещо подобно, но пусти немукаятлък !


А Тормозчиян нещо съвсем се оплете.
07 Януари 2005 09:47
Да не забравяме, че 15 години нас ни връхлитат дИмУкратични ЦУНАМИ, от които жертвите са неизброими.
А на нас ни подхвърлят трохи.
07 Януари 2005 09:55
С удоволствие чета и отбелязвам все по-добрите четива във вестника! Терзиев, когото съм критикувал многократно, напоследък показва удивителна положителна промяна и е написал отлично четиво. Е, накрая пак се е изходил на метеното, в духа на пацифистко-левичарската му реторика, но с оглед на стремежа към промяна няма да му търсим кусур. Затова и аз, като един уважаван колега по-горе, ще се изкажа комплексно.
Комплексарщината ни убива. Простотията ни убива по-малко, отколкото повсеместното избиването на комплекси. Заливат ни идеи, дела и идиотщини от хора, страдащи от личностни разстройства, на хора с власт и високо обществено положение. Един забранява пушенето и ни лъчи пушещи от непушещи с някакъв безумен и противоречащ на здравия разум закон, втори ни облъчват с представления за тъпанари от Оруелов сценарий, друг пък, журналист от посткомунистическото поколение, ни обяснява колко добре и мъжки са постъпили българите, останали на Пупет, щото били подпомагали икономиката и куража на месните..(визирам статията на фамозния вВолгин)
Тя изисква кратък коментар, защото е отвъд границите на нормалния разум, което си е направо тревожно!
А какво всъщност е станало? Току що преки свидетели на събитието разказват какво точно се е случило
Хората не са разбрали какво става. Не е имало никаква информация. Първите две вълни са били през 40 минути, а третата след още час. Те са били малки, а третата , не по-голяма вълна, невисока маса пяна и кал, помита всичко-тя по нищо видимо не се е отличавала от предните две, освен със страшната сила, което става ясно после.. Хората не са знаели какво предстои, инак са можели да се спасят всички. Ранените и убитите са били от заляти предмети, настъпил е хаос.
Мнозина от българите са искали да си тръгнат. Летищата са били задръстени и претоварени, както е навсякъде около Нова Година, и без да има такава трагедия. Имало е и от българите доста хора, които са помагали.
Не са останали само българи, останали са и мнозина други.
Волгин обаче тези неща не ги е знаел, когато е написал пасквила, той просто умира да се прави на оригинален, стъпвайки на абсурдна и противоречаща на всякакъв здравразум и човешки морал теза и от това прозира неговият ужасяващ комплекс, неговото дълбоко личностно разстройство.
Той, разбира се, не е сам, а е част от едно стряскащо мнозинство, с характерните за него прости решения, причинени от простите размътени колоиди във физико-химията на мозъка му.
Това мнозинство е сковано в собствените му вътрешни затвори, породени от комплексите му, които миналото е издълбало. Едно време го наричахме героично, епично-а героиката е важна съставна част от бръмбарите населяващи главите му... Неговите светоусещания са застинали, то не иска да се променя, защото то е вече е изградило за себе някаква собствена най-права визия и затова осъжда остро всяка критика, а истината няма значение. В мнозинството е неговата сила и опора, в разтварянето на колективната бездарност в общия хор от кресливи лумпени
Патриотизмът е комплексарство-казва великия Георги Марков. Той, патриотизмът, в смисъла му на патриотарство, изисква да издигнеш собственото накърнено над истината и да го пребориш с нея и останалите. Няма патриотарство без сравнение, без автоматично задвижван умствен рефлекс
Защото от Витоша по-високо нема, е само малка и натрапчиво проявима част от личностната какафония в главата на това мнозинство..
Истината обаче е съвсем друга, която патриотара никога няма да схване, защото е на обратния ценностен полюс-патриотизмът не е да се мериш, а е да даваш-обич, пари и себе дори.
И тук няма-сини, няма червени патриотари, в смисъл на комплексари, въпреки, че последните са подавляващо мнозинство. Въпросът е на генотип и по-малко, не не съвсем, на фенотип.
На възпитание от най-ранно детство, когато идващата отвън информация не-само ни обогатява, но й ни наранява, и ние се скриваме в себе си. Често ни й помагат и ни го налагат.. И накрая се стига до хора, които :
А) са убедени в нещата „веднъж завинаги", не вярват, че те са „такива, каквито са", и са в плен на окончателни мнения;
Б) смятат, че „за всичко са виновни другите";
В Не могат да бъдат убедени, че организмът ни е много по-интелигентен от нас и отлично знае какво върши, а непременно му налагат нови прочетени моди, в резултат на които сме първи по редица заболявания
д) не са в състояние да се разглеждат другояче, освен като непристъпни за врага „бункери"
е) смятат задължителната надпревара, както и прекалената работа, за сериозно заболяване;
ж) не си дават сметка, че възприемат другия през мрежа от собсвени проекции и че чрез тях продължават и повтарят ситуации от детството и юношеството си и са си изработили системата, прилагана от сърдитото дете, самоизолирало се в ъгъла, самотно, вглъбено в своята фикс-идея, убедено, че единствено то притежава неоспоримата истина. И още по-убедено, че тази истина трябва да бъде възприета от целия свят.
Трагедията ни е, че това мнозинство кара придакващи медии и галфони песни за него да пеят(така те раждат чалгата навякъде, колкото и да бърчи нос от нея)- и останалите сме принудени да го слушаме и се съобразяваме-просто друго комахай не остана.
Евала на редакцията!


Редактирано от - Наум на 07/1/2005 г/ 10:13:01

07 Януари 2005 10:24
Науме,

Много хубаво си го написал, но не виждам защо завършваш с похвали към редакцията. За мен статията във вестника е на доста различни позиции от твоите.
07 Януари 2005 10:25
Фидел,

Май си прав !
07 Януари 2005 10:55

да заделят по един гсм номер да пращаме смси ще се съберат пари...

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД