:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,418,369
Активни 136
Страници 15,354
За един ден 1,302,066
Конкуренция

Женските писти в парламента

Дамските организации на управляващите печелят правителствени проекти, другите търсят пари от чужбина
Снимка: Велислав Николов
За разлика от Елена Костова и Ева Соколова, които създадоха фондации веднага след като съпрузите им встъпиха в длъжност, доня Маргарита и госпожа Герджикова не ни пробутват номера на банкови сметки, в които да даряваме.

Но пък царските депутатки вкупом блеснаха в ролята на "майчици".

Първа бе мандатоносителката Весела Драганова.

Корпусът на хуманността - структура на партията й - събра 40 000 лв. от благотворителен коледен концерт в края на 2001 г. и ги даде чрез жребий на 10 социални дома в страната. Сред спонсорите се подредиха познати фирми, които по-рано охотно даряваха и на "Бъдеще за България".

Но славата на Драганова бързо помръкна. След учредяването на царската партия в парламентарната група на НДСВ се оформи нова женска писта.

"Женска либерална мрежа" тогава изглеждаше като неугледна партийна креатура. Днес тя есред най-перспективните неправителствени организациив страната, които печелят скъпи проекти и твърдят, че имат кураж за още.

Както "Сега" вече разкри, "Женска либерална мрежа" има одобрен проект за 49 000 евро за преработка на пчелен мед в Петрич. Парите се отпускат от Социално-инвестиционния фонд, който се захранва от бюджета и от Световната банка. С тях ще се купят 100 кошера, оборудване и ще се обучават млади пчелари.

За почти същата сума депутатската НПО има одобрен на административно ниво в същия фонд и проект за развитие на екологично земеделие в Шабла.

Оказва се, че през 2004 г. депутатката Снежина Чипева, която оглавява "Женска либерална мрежа", е била повече заета с писане на проекти, отколкото с изпълнение на преките си задължения.

Организацията е кандидатствала пред въпросния Социално-инвестиционен фонд за инфраструктурен микропроект в Ямбол. Решение за съгласие за съфинансиране е дал Общинският съвет. Макар че Чипева се оплака, че проектът им не е бил одобрен, особеност на фонда е, че там проектите не отпадат, а се въртят в една постоянна банка.

Женската организация е хвърлила мрежи и за четири проекта по Комуникационната стратегия на външно министерство, сочи официална справка. Три от тях са били отхвърлени, а един е финансиран с 9450 лева. Това е проектът "Европейски хоризонти", който се осъществява заедно с езиковата гимназия в Ямбол "В. Карагьозов". Правени си конкурси за рисунка и есе на тема "Европейското бъдеще на моя град". Имало е кръгла маса на тема "Европейското бъдеще на Ямбол" и концерт на млади таланти от Ямболска област.

Клоновете на "Женска либерална мрежа" в страната се оглавяват от депутатки. В момента върви регистрация и пререгистрация на местните клонове като НПО в обществена полза. Така те ще си разкрият и отделни банкови сметки.

"Женска либерална мрежа" беше регистрирана като организация в частна полза, но юристката Чипева бързо схвана, че от това няма особена полза. Защото царските депутатки не могат да придобиват собственост. Когато са регистрирани в обществена полза, могат да получават в собственост след края на проекта офиси и офисоборудване, защото се предполага, че подлежат на някакъв обществен контрол.

"Когато оглавих нашия клон във Варна, поставих условие - преди всичко да създадем работеща женска организация, защото в днешно време много от тях започват с коктейл и завършват с тавичка пасти до някой дом за нуждаещи се хора", обясни депутатката Анелия Атанасова. Във варненския клон в момента масово се пишели проекти. "Не в самата ни организация, защото правенето на проекти не е основно същината на дейността", обясни тя. И допълва, че техни хора всъщност консултират нуждаещи се как се пишат проекти. Атанасова е категорична, че за това не взимат пари.

Тази година варненските членове на "Женска либерална мрежа" - 80, все с престижни професии и нито една домакиня - са провели серия от консултации в общините по проекта за образователна стратегия, участвали са в кампания за профилактика на рака на гърдата. Предложих им да създадем лобита - преподавателско, магистратско, лекарско и т. н., разкрива стратегията си Атанасова. Колежката й Милена Паунова също е замислила нещо подобно. Клонът на мрежата във Враца беше създаден преди по-малко от два месеца. За да набере скорост и авторитет, първоначално ще се занимава с благотворителност. До момента в него са се записали около 30 жени - икономисти, лекари, финансисти.

"Тепърва ще решаваме точно какво искаме да се направи", казва Паунова за това дали и те се готвят да кандидатстват по различни проекти. Депутатката от Благоевград Снежина Гроздилова, която досега активно се включва в различни мероприятия на "Женска либерална мрежа" в страната, казва, че скоро ще създаде клон и в избирателния си район.

Целта, разбира се, е да се усвоят пари по различни проекти.

В неравната надпревара за печелене на проекти се включват и женскиорганизации от опозиционните партии в парламентаНай-голямата от тях е Демократичен съюз на жените, който е част от Коалиция за България. Те обаче залагат на международно финансиране.

"Много трудно нашата организация стига до проекти в страната, защото има политически нюанси при решението кой да бъде финансиран", казва Емилия Масларова. Последователките й в някои от регионите, където нещата не са толкова изострени политически, успявали. В София било най-трудно да пробият.

Демократичният съюз на жените е спечелил проект по програма "Леонардо" по проблемите на дискриминацията. За партньори са имали НПО от Белгия, Франция, Испания, Италия, Португалия и Унгария. На заключителното заседание в Париж похвалили организацията на Масларова. И в същото време порицали нашата точкова система за пенсиониране за това, че е форма на дискриминация. "Сега ще издадем книжки и брошурки, за да се

види какво е свършил Съюзът на жените", обясни Масларова.

"За всеки изразходван евроцент има перфектна отчетност", допълва тя. Резултатите ще отчетат през февруари.

Демократичният съюз на жените е спечелил и още един международен проект - за изучаване на потребителското търсене. В него са били заедно с Федерацията на потребителите. Имат и един спечелен проект от Социално-инвестиционния фонд - за възстановяване на дома за деца без родителски грижи в кюстендилското село Лозно.В БСП се оформят поне две женски пистиДоста проекти печелела Нора Ананиева, която оглавява Институт за исторически изследвания към Висшия партиен съвет, но кандидатства като НПО по женска линия, твърдят на "Позитано" 20.

Партията на Костов си няма женска организация, но припознава за свой Националния граждански форум "Българка", създаден от Ева Соколова.

"Българка" е спечелила през 2004 г. проект от Фондация за развитие на местното самоуправление за обучение на сираци по компютърна грамотност и шивашки умения. С него е ангажирана Евдокия Манева, ексминистър, а сега депутат от групата на Демократи за силна България. "Българка" е печелила и проект към спортното министерство.

Черноморската асоциация на жените от Бургас и троянският клон на "Българка" имат два проекта от екоминистерството. Те са за почистване на населени места от отпадъци. Парите обаче са малко - до 2000 лева.

И миналата, и тази година "Българка" е кандидатствала за проекти по Пакта за стабилност, но според Манева безуспешно.

Националният граждански форум "Българка" подпомага и двама студенти от 5-членно бедно семейство. Намираме фирми спонсори, които им купуват дрехи, обувки, а ние събираме лични пари, за да ги подпомогнем за празниците, обяснява Манева.

Подобно на Масларова тя също е категорична, че тяхната организация трудно се добира до проекти в страната.

В партията на Доган също ясно се открои женска писта.Дамските клубове на ДПС са неформални структури,които не са регистрирани като НПО и по-скоро са своеобразни дискусионни клубове към партията, обясниха от централата на движението. На този етап нямали намерение да усвояват пари по програми. Не бил ясен и точният им брой в страната, защото съществуването им е крайно либерализирано, увери пресаташето на ДПС.

Точно на една от двете жени в Централното оперативно бюро - Фатме Илияз, зам.-министър на екологията - Доган повери отговорността за усвояването на външни инвестиционни фондове. Наскоро и СДС се сдоби със своя женска организация. Оглави я американката Даяна Майкъл Кристофър, която бе известна в зората на демокрацията като наблюдател на първите избори и ярък поборник на СДС.

Даяна Майкълс Кристофър: Искам да помогнем на отчаяните жениВера Александрова- По кой закон е регистрирана организацията ви, г-жо Кристофър?

- Аз съм симпатизант на СДС. Организацията ни е регистрирана по Закона за лицата и семейството. Идеята ни е да направим неправителствена организация, с която да помагаме на жените. - Как се финансирате?

- В момента ние дори не събираме членски внос, а трябва. Но понеже имаме жени, които са безработни, засега сме решили тези, които имат малко повече средства, да даряват. В момента аз и всички останали сме доброволци. Използваме клубовете на СДС за телефонни разговори и за провеждане на сбирките. Аз все още не искам да събираме членски внос, защото за една безработна жена 1 лв. са две кофички кисело мляко. Но не искаме пък да я отказваме да идва, защото тя е значима и точно тази жена аз искам да дойде при нас. Тези, които имат кариера, са много често заети. Аз искам да помогнем на другите - да им кажем, че са достойни, че са значими и съвсем лекичко да полираме техните качества. Ние и заради това сме към СДС, една част от нашите членове също са членове на СДС, други са симпатизанти.

- Вие лично как решихте да се захванете с това?

- Някой беше казал, че съм ексцентрик. Не, не съм ексцентрик, аз съм просто себе си. Нямам политически амбиции, приятно ми е да съм домакиня и да се грижа за дома си. Имам богат интелектуален живот, книгите са важна част в къщата ми. Живяла съм в Щатите, във Франция, завършила съм в Калифорния. В България дойдох през 1990 г. Помагах за първите избори. После разбрах, че съм малко излишна. Не си падам по йерархични структури и по обожаване на политиците. Едни мои познати насила ме накараха да присъствам на едно събрание, където говори Надежда Михайлова. Хареса ми това, което иска тя - да изгради гражданско общество. Това ще е трудно нещо. Да се накарат хората да спрат да пишат молби и жалби, а да казват "заявявам". Отидох на второ такова събиране и казах "добре" на идеята за женска организация.
 
Диана Майкъл Кристофър
5
1667
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
07 Януари 2005 05:13
"Женска либерална мрежа" - Боже, колко мъка има по тоя свят!?
07 Януари 2005 06:31
Пистите на де-путатките са ясни, към креватите на депутатите ....
07 Януари 2005 10:45
50 хиляди евро за 100 кошера прави 1000 лева на кошер.
Тия добре са си оплели мрежата!
07 Януари 2005 14:23
Навремето голям български либерален водач, няма да казма име, щот има един Артист, който следи всяка грешка, бил запитан от хитър шоп на предизборен митинг като какво ще рече това либерал, той веднага отговорил, човек, който либе ралота. Та и тези депу-татки обичат да се ралосват. Боже пази България от либерални депутатки.
07 Януари 2005 14:31
Какво ли дискутират в кадънските клубове??????
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД