:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,417,322
Активни 125
Страници 14,307
За един ден 1,302,066
Анализ

Сделките с дълговете не може да са вечно тайни

Стратегията България да си прибере несъбираеми пари от Третия свят е добра, дяволът е в детайлите
Снимка: Александър Михайлов
В последните няколко дни на дневен ред дойде въпросът дали Министерството на финансите е преструктурирало вземания на България към слаборазвити страни от Африка, Азия и Латинска Америка. Слухове за такива сделки или опити за тях циркулират от повече от три години, като основно касаят дълг на Ангола, Алжир, Никарагуа, Куба отпреди 1989 г.

Оказа се, че такива сделки са били извършвани - според министъра на финансите с 6 от общо 32 страни длъжници.

Изникват няколко въпроса:

- Трябва ли изобщо да се извършват такива операции, при които дългът се продава обратно на другата държава или на вторичния пазар при цена под номинала?

Според нас стратегията на "отърваване" от тези лоши кредити е правилна по принцип предвид малката вероятност някога те да се разплатят, слабата документация и вероятността от смяна на режима, когато следващото правителство категорично би отказало да плати дълг, направен от предишното. Добър пример в това отношение са може би Никарагуа, Куба и Ирак, особено ако дългът е натрупан от сделки с оръжие.

- Кога е правилният момент за операциите?

Според нас колкото по-бързо, толкова е по-вероятно да се събере повече. Според непотвърдена информация, стигнала до нас, правителството е опитало да продаде дълг на Алжир към България на цена 25% от номинала и след поредица от отлагания на процедурите се е състояла продажба на доста по-ниска цена. Дали е вярно и какви са причините за отлаганията, само правителството би могло да отговори.

- Изгодни ли са операциите?

Много труден за отговор въпрос предвид малката информация. Този вид дълг е неликвиден, няма пазар и съответно база за съпоставка с други сделки. Съпоставката с това как други страни са го продали е много обща и е ненадежден индикатор. Дали сделките са направени добре, не можем да преценим без точни данни: от какъв вид е, каква част от документацията е налична, каква е процедурата по продажба, каква е цената и видът на разплащане. Ние предполагаме, че ако има обратно изкупуване на дълга от съответните държави, разплащането е станало в стоки и услуги или с триъгълни операции.

- Как трябва да се продава държавен дълг - на вторичния пазар или на съответния длъжник? Според нас е без значение, единственото важно е цената и допълнителните договорености (например достъп на български компании до съответния пазар или решаване на политически проблем, подобен на арестуваните медицински сестри в Либия). Продажба на вторичен пазар в Лондон или Ню Йорк е напълно нормална практика и не би трябвало да се атакува априори, дори и банка да е спечелила от това. В крайна сметка те работят за интереса само и единствено на акционерите си и тяхната задача е да печелят повече. Наличието на посредник или sales advisor е скандално единствено при непрозрачна процедура и лобистки интереси.

- Нужна ли е конфиденциалност?

Според нас - да, по време на преговорите и не след техния край. Цената на този дълг не се променя от изтичане на новини поради неговата така или иначе слаба ликвидност. Ние не виждаме причина решението за това да се взима на закрито заседание на правителството. Считаме, че би било проява на добър тон за подобни операции да бъдат осведомени българският парламент и обществото, за да се избегне типичният привкус на непрозрачност и "далавера".

Реалността е, че повечето от длъжниците на България са държави с нестабилни икономики, недемократични правителства и управляващи клики. В допълнение България е подложена на силен натиск. Ирак получи опрощаване на 80% от дълга си към страните от Парижкия клуб само преди месец; инициативата "Jubilee 2000" цели 100% опрощаване на ред страни от Третия свят. В тази ситуация всяко споразумение е успех, ако са спазени процедурните правила и са избегнати лобистки интереси. Стратегията е правилна, дяволът е в детайлите. Остава правителството да обясни детайлите.

---------

Авторите са анализатори на CEEMarketWatch - анализаторска агенция, наблюдаваща нововъзникващите пазари в Централна и Източна Европа.
66
1251
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
66
 Видими 
06 Януари 2005 21:43
Я глейте снимката - де министъро ПРИБИРА външните дългове.
За министъро - дълговете
Пък за народо - дългио....
06 Януари 2005 21:54
Ирак получи опрощаване на 80% от дълга си към страните от Парижкия клуб само преди месец

Сигурно си спомняте, тука писахме писмо до г-н Велчева с предложение “дългът на Ирак към България да се приспадне от дълга на БГ към парижкия клуб”. Така НА ИРАК щеше да е опростен 100% . Т.е. би следвало парижкия клуб да е много доволен.
Вмeсто това манекена Велчев, може би вече е опростил 100% дълга на Ирак към нас. И може би “лондонската брокерска група” с бг имена е изкупила по 5 цента дълговете за които става дума и после ще го препродаде на засегнатите с по 10 цента печалба за тях и за “брокерите”. Така замесените държави няма да вземат нищо, но “брокерите” ще вземат сякаш са държави.
06 Януари 2005 22:32
ахаа значи и парижкия клуб можел да опрощава заеми, че и до 80%, интересно на каруцаря от къде му беше информацията, когато ме пързаляше преди 2 месеца.
На виждаш ли каруцар, заради партенката ти, изтървахме консолидацията на казаците. Карай здраве да е, да си ми жив и здрав и ти!
06 Януари 2005 22:38
Ganьооо, Ганьоооо,
изиграха ни нас, ама така е, нали сме тивикел.
Нищо, аз вярвам, че каруцаря не го е направил със зла умисъл, но определено вече няма да отстъпвам от позицията си, че няма невъзможни дипломатически преговори, освен непроведените.
За много години!
06 Януари 2005 22:46
Скаличански, така ще разправя и Велчев като гушне мъните “изиграха ни товарищи”. Не се консолидирай и не се скатавай зад партенките на каруцаря. Докладвай кратко и ясно ЗАЩО не изпрати писмото, след като пое ангажимента и излъга толкова хора??
06 Януари 2005 23:24
Ганьо,
поемам критиката, че не проявих нужната твърдост и не пратих писмото, но тогава, а и сега ми се струва, че консолидацията е важно нещо. Без хора нищо не се прави, а ние с теб тогава не успяхме да убедим достатъчно хора да се присъединят към инициативата ни, а да не говорим, колко особени мнения и намусени имаше. Аз го приех на сериозно все пак, и на сериозно ми се иска да видя, добри и инициативни българи, които не искат много, искат просто честност и доброта, (вярвам останалото ги следва). И да могат да разпознават последната разбира се.
07 Януари 2005 00:01
Идеи за 1 милиард
kaily
11.10.2004 г.
16:40:56
Отворено писмо до Министър-председателя Симеон Сакскобурготски, Министъра на финансите Милен Велчев и Министъра на външните работи Соломон Паси, редакцията на вестник "Сега"
От част от участниците във виртуалния форум на в."Сега"Относно така наречения "иракски дълг"
ние, част от участниците във виртуалния форум на в."Сега" предлагаме на българските власти да настояват за иницииране на дипломатически преговори относно следното:
1. Да се изиска, Париж, като радетел за двойното редуциране на иракския дълг, да поеме инициативата иракският дълг към България да се прехвърли изцяло (100%) към взаимоотношенията ни с международните финансови институции.
2. Това да стане като се извади стойността на иракския дълг към България (главницата заедно с лихвите) от главницата на дълга на България към гореупоменатите институции.
Така отстъпваме дипломатически възможността на по-големите демократи от нас да решават кое е по-правилно, за да се улесни възстановяването на една наистина силно засегната от войната страна. И в същото време по този начин се подкрепя възстановяването на потенциала на българския пазар, който винаги е бил отворен за френските и останалите чужди стоки, радващи се и сега на щедростта на българският потребител.
3. Намираме, че България няма потенциала да си позволи да плати два пъти цената за реформите, които текат в страната. И няма нищо по-нормално в тази светлина, можещите и пълни с ноу-хау потенциал икономически развити страни, които имат и похвалното желание да възстановяват Ирак, да го правят, но не и за сметка на развиващия се потенциал на българския пазар.
Относно неизвестно откъде появилия се бюджетен излишък:

Г-н Велчев,
Считаме, че бюджетен излишък в такива размери на фона на мизерстваща преобладаваща част от населението говори за некомпетентно управление и планиране и не бива да бъде повод за гордост в никакъв случай.
Във връзка с това имаме следните изисквания, които намираме за адекватна управленческа реакция, съобразена с реалността:
1. Да се потърсят виновните за наличието на такъв излишък и да им бъде потърсена отговорност.
2. Да се реализира незабавно програмното бюджетиране, за което правителството обещава отдавна и което ще преустанови порочната практика за създаване на излишъци от пари на едно място, при катастрофалния недостиг на средства на друго.
3. От бюджетните излишъци да не се харчи нито лев
за социални манипулации, облагодателстващи предизборната кампания на една или друга партия.
Тези средства не трябва да се разпределят от Правителството, а да се отнесат към приходната част на бюджета за 2005 г. и разходването им да е съобразено със Закона за Държавния бюджет за 2005г.
07 Януари 2005 01:18
Ганчо -
07 Януари 2005 01:59
АБЕ, тези Купувачи на Дълг към България... Ми много тъпи, бе?! Наш министър Велчев знае/щото НЕ е прост , а е хитър, може би?!/, че НЯМА ШАНС СКОРО/даже никога!/ ДА СЕ ВЪРНАТ тези пари на България, а пък Купувачите купуват масово този Дълг, който, УЖ/според Велчев/ няма шанс да бъде върнат /и изплатен на Купувачите, тоже, нали?!/ ?!? Значи, някакви си Купувачи могат да чакат, а Велчев и България - НЕ могат?! Защо ли така бърза Велчев и НЕ ще да чака?! КОНФИДЕНЦИАЛНО Е !!!

Редактирано от - paragraph39 на 07/1/2005 г/ 02:25:19

07 Януари 2005 03:51
След задълбочени наблюдения и анализ, на действията на финансовия нИ министър (май с потекло от ком. наменклатурщик), НИЕ, група четящи (а и пишещи) във форума на в. Сега стигнахме до изводите:
.......
1) Най-точният "барометър" на курса лев- дол.-евро е Милен Велчев§
......
2) Щом впросния т.н. (така набеден) министър почне да продава държавен дълг в долари, значи предстои промяна на курса дол.-лв., при това определено долара почва до поскъпва, при това без изгледи на нисходящ тренд в близките 2-3 мес.
3) По действията на Велчев е ясно, че вече няма смисъл да се купуват долари, т.к. кой, купил евтино, вече купил!
..
4) Миленчо винаги прави врътки с държавният дълг само при положение, че Кирил може да осигури пачки при дадени финансови обстоятелства!
07 Януари 2005 03:57
много добре , браво Ган(у)го Трии
но какав е шанса г-н Велчев да го направи то4но така ,
след като това и тои го знае, а до тук .....?!

Редактирано от - bot на 07/1/2005 г/ 11:21:35

07 Януари 2005 06:08
Тая игра се казва " прее.и другарче". Лошото е, че Миленчо ни връзва в играта во ролята на другарчето.....
07 Януари 2005 09:03
ама и снимката добре пасва, как само крие в джобчето си нещо момчето. Направо си е символична тая фотография.
Е Ганьо да видим дали таз година на Иванов ден ще съберем повече привърженици.
Да е честито на имениците!
07 Януари 2005 09:14
р@сате,
много по важен въпрос от това, "какво и как Велчев ...", е колко хора биха подкрепили инициативата ни. Щото от едно число на горе, всеки може да ти отговори и вместо велчев.
07 Януари 2005 09:27
"Глупци, бързайте да величаете Некер, защото внуците ви ще го псуват", казал Мирабо за финансовия министър на Луи XVI.
07 Януари 2005 09:47
И Вие на това му казвате анализ ??
07 Януари 2005 09:51
Скачалински,
колко пъти трябва да ти обяснявам, че дълга на България към Парижкия клуб е 197 (сто деветдесет и седем) милиона евро, което представлява около три процента от публичния дълг на страната и по-малко от един (1) процент от брутния дълг (т.е. дълга на държавата + дълга на търговските дружества, които са частни субекти). Ти малоумен ли си, прощавай?
Така е, който бърза редактира.

Редактирано от - каруцаря на 07/1/2005 г/ 09:56:32

07 Януари 2005 09:53
вие нещо незнаете какво искате.първо се разберете и после пишете.
07 Януари 2005 09:55
Скаличански,
Обърнах внимание. Е, и ?
07 Януари 2005 10:23
Статията бъка с неистини и митологии. Иракският дълг не е само от оръжие.
В Ирак работеха и доста нашенски инжинерингови компании. А и оръжие не сме продавали само ние. Алжир е износител на петрол. Като се има визия за апетитите (напълно нормални) за асоцииране на страната към ЕвроУнията алжирските взимания никак не са безперспективни.
Иначе анализът е типичен пример на плиткоумие, обилно проявавано от нашенски експерти на заплата към чужди фондове. Нагласят се ловко към чуждите парадигми по линия на най-малкото съпротивление и пишат каквото се очаква да мине с най-голяма вероятност.
07 Януари 2005 10:45
Скаличански, бъркате форума с ОФ организация или някакво друго сдружение с идеална цел.
Писането на писма от името на форума или част от него по какъвто и да е повод и колкото и да е справедлива дадена кауза е, меко казано, некоректно.
Форумът е място за свободни дискусии и не можете да легитимирате вашето или дори на група форумци мнение по някакъв проблем, като използвате името и авторитета на форума.
Ако смятате, че мнението ви трябва да бъде чуто извън форума, напишете си писмото от името на група възмутени граждани, група интелектуалци, група съмишленици. Последното, според мен, е най-коректното определение за тези, които ще ви подкрепят и ще се подпишат под гореизложената депеша.
Но ако това ви се вижда недостатъчно авторитетно, защо не използвате името на партията, която учредихте? Пък ако партийният ви живот не върви, а ви влече, създайте си нова партия или поне някакъв клуб.
Но не правете с чужда пита майчин помен.
Авторитетът и името на форума, според мен, могат да се ползват само в изключителни случаи и при пълен консенсус.
Случаят не е такъв. Консенсус не само че няма, но и проблемът е понятен единствено за специалисти. А и мненията на специалистите, както непременно ще видите, са различни.
Та поохладете ентусиазма си и се научете да отстоявате мнението си без да ангажирате авторитета на други лица или групи. Бъдете мъж, Скаличански.
07 Януари 2005 10:58
Темата става безинтересна - кервана - кучето, кучето-кервана.
"Трансформацията" на дълга през 2001 - 20002 г. от долари в евро, и то че се очакваше срив на долара е повече от престъпление спрямо държавата и народеца - лондонското кръжле зари в дългове и внуците ни и добре се напапа. На фона на това, всички последващи операции с дълга са пазаруване на дребно. Иракския дълг с писма и декларации няма да върнем. Охтичария евреин, след завръщането му от о-в Ливинсгън да нарамва мешката и бегом да ни върне парите. А пропо, открихме ли консулство в Антарктида!
07 Януари 2005 11:24
Симпли, Вы сегодня в ударе. Не бейте Паниковских, гусей еще хватит
07 Януари 2005 11:30
Хм, доста е трудно да се намери специалист не свързан с МФ и кръга на Велчев/Кирил който да не твърди че сделките са финансова катастрофа
07 Януари 2005 11:57
Вроде как муз посетил, Полковник.
С Новым Годом Вас! Счастья и удачи!
07 Януари 2005 12:02
Симпли, не бъркай ОФ организацията, която я няма с OFF-организациите, т.е. работещи за чужди или off-интереси. Депешата за която думаш само я припомних, щото е отпреди 3 месеца, а не че ти се предлага да я подписваш, както го представи Скаличански – можеш да бъдеш спокойна и да си дискутираш свободно.
Времето показва, че “съмишлениците” на депешата са били прави..
Кроме того мне не стала ясно какое ваше отношение к внешным долг?
07 Януари 2005 12:16
Да приспаднат дълга ни, но не този към Парижкия, а към Лондонския клуб...
07 Януари 2005 12:20
Може да ни го пуснат като бакшиш (пурбоар, чаевые, tips).
Нали сме момчета за всичко...
07 Януари 2005 12:46
ВЪПРОСЪТ Е:
А защо никой НЕ иска да откупи Дълговете на България към външни кредитори, при услоние, че тук имаме Валутен Борд и МВФ-СБ "примка на шията" ?!?
Ясно е, че страните-длъжници на България НЕ са инициаторите на "мероприятието" България да изкупи дълга им, защото те от това нищо НЕ печелят- те просто ще станат длъжници другиму! Тогава кой и защо нарича това "мероприятие" изкупуване, а НЕ, частично ОПРОЩАВАНЕ- каквото то се явява в действителност! А защо трябва да се опрощава частично, когато става въпрос СЕГА да се събират лихвите от тези държави-длъжници, ! А, някой ден, може да върнат и Главницата?! Никой Кредитор по света НЕ притиска длъжника си за Главницата, ако той си плаща Лихвите- банките по света от това живеят и печелят, нали!!! А ако длъжниците на България НЕ могат да плащат сега лихви на България, те няма да могат да плащат лихвите и на този, който е откупил дълга им!!! ТОГАВА, за какво всъщност става въпрос! Май, става въпрос само за нечии комисионни и за /фактически!/ ОПРОЩАВАНЕ на дългове към България!!!
А има и друго, що се отнася до дълговете на българия! Нали, купуването на нечий дълг НЕ прави този дълг НЕдължим от страната-длъжник, а само променя кому тя /ще/ го дължи?! Липсата на интерес у кредиторите на България/Парижки и Лондонски клуб/ да предлагат за изкупуване вземанията си към България означава, че те са сигурни, че България има възможност да плаща и ще плаща редовно! С помощта на МВФ и СБ, разбира се- чрез ТОТАЛНАТА приватизация и поддържането на нисък старнадрт/заплати/ в България!!! Защото България е много ПОСЛУШНА държава- особено сега, когато я управляват финансово от "лондонски юпита" свързани със световните банки!!!
07 Януари 2005 12:48
Уважаеми Gan, в началото на депешата, която любезно сте предоставили за обсъждане и евентуално подписване, се мъдри и това "От част от участниците във виртуалния форум на в."Сега" "
Защо не трябва да го има съм обяснила подробно по-горе.
На въпроса Ви съм отговорила индиректно пак там. Ако искате с повече думи, ето:
Това е материя, по която не съм специалист. Поради което не мога да имам мнение. Поне за толкова ми стига акълът.
Колкото до отношението ми към дълга като такъв - е хладно, когато дължа и топло, когато имам да вземам.
Ако трябва сериозно - чакам и ще прочета с интерес мненията на специалистите, участници във форума, някои от които са спечелили вече доверието ми. Но и след това мнение няма да споделя.

07 Януари 2005 13:05
В края на март 2002 публичния сектор дължи по валути 5622 милиона долара и 1710.2 милиона евро, курс долар/лев 2.2419
Три месеца в края на юни 2002 публичния сектор дължи 4667 милиона долара и 2536.8 милиона евро, курс долар/лев 1.96073, като долара продължава да пада.
Разлика за доларите е 955 милиона намаление, а за еврото 826.6 милиона увеличение.
Какво са направили? Обърнали са скъпия долар в евро за около 955 милиона долара и са изплатили част от доларовия дълг. Но тези 955 милиона долара обърнати тогава в евро, можеха поне да си стоят в долари и чак сега при нисък долар да ги обръщат в евро. Само са тези три месеца тогава България губи в долари около 270 милиона лева по тогавашния курс, цитиран по-горе. После сумата набъбва и вече е около 700-800 милиона лева.

Юпитата това си знаят и това правят. Някой им поставя задачата и те си прибират комисионните, за сметка на България. Сега правят нещо подобно.
07 Януари 2005 13:16
"Мащабът тесен за мойта душа е",
възкликнал брокерът Велчев и почнал да врътка сделки с държавния дълг.
07 Януари 2005 14:01
Семплата,
до колкото си спомням, нотата на Скаличански беше конкретизирана от кои участници на форума беше подкрепена. Така, че може да бъдеш спокойна. Никой не се е изразявал от името на твоите високи компетентности.
Разбирам те, че ти си тука само за да вдигаш пушилка и да омотаваш мислите на колебаещите се.
Апропо, не е необходимо да чакаш специалистите да ти сметнат с колко това правителство те е щедро оправило. Ти си по принцип оправена.
Има и друга възможност. Взимаш калкулатора, като писна ми, и смяташ чрез курса колко са първоначалните загуби. За останалото да не говорим. става ти ясно дали Лондонски брокер може да работи заради високите комисионни или за бедния си народец.
07 Януари 2005 14:12
АБСОЛЮТНО не съм съгласна с изводите на Симпли относно дейността и смисъла на форума.
За мен всяко място у удобно за ПРАВЕНЕ на нещо добро за България и не цепя местата на такива за общи философии, частни философии, философии за смисъла на живота, както и не считам, че интернет пространството е създадено само за пустословене, надигане на себеотразяване, егота и прочие.
Форумът е пълен с умни хора и е много жалко, че на тоя етап се задоволяват само с препирни и насмешки.
С други думи
Ако отнейде се излюпи златно яйце, изобщо не съм склонна да питам що кокошката е от селски курник.
А форумът определено има данни за нещо много повече.
Симпли, твърде подло подлагаш крак на тези инициативи. Много те бива в рамкирането, но не те бива в перспективата...това впрочем отдавна съм го отбелязала.
07 Януари 2005 15:00
Кайли, дейност извършват сдруженията. Това тук не е дори гражданско сдружение, а дискусионен форум. В него покрай темите е възможно и обсъждането на граждански акции, но тези граждански акции не би трябвало да ползват авторитета и името на форума.
Същите граждански акции могат да се организират и обсъждат в някое култово кафене, нали? Тогава как, според теб, ще се пишат участниците? Група постоянни посетители на кафене "СЕГА"?
Не ме разбирай погрешно - гражданските акции могат да се обсъждат и в СкайФорума горе. Там дори има опция, която много ще се хареса на Орлин - неугодните и объркващи колебаещите се мнения се трият от създателя на темата.
Пишете там, търсете подкрепа за инициативите си, но се подписвайте като граждани. Ако инициативата е читава, непременно ще има подкрепа.
Не се опитвайте да превръщате форума в партийно събрание.
Има си партии. Вие дори имате своя. Използвайте името й като нейни членове. И форум имате, доколкото знам. Градете авторитет и действайте.
Но това тук е, пак повтарям, дискусионен форум.

Редактирано от - Simplified Solutions на 07/1/2005 г/ 15:37:59

07 Януари 2005 15:31
Орлине, ако всичко беше толкова просто и лесно, нямаше да плащам на счетоводна къща да се оправя със сметките на собствената ми фирма.
Научи се да се аргументираш, момче. Само тогава ще имаш успех сред колебаещите се. Не разчитай аз да ти пазя авторитета. Авторитета всеки си го гради и руши сам.
07 Януари 2005 15:44
Все пак да напомним, че правото на сдружаване включва и дружества по ЗЗД, които не изискват регистрация, свободни са и могат да имат инициативи и да поемат ангажименти.
Така, че всяко множество физически лица, част от произволно друго множество може при желание да се сдружи за постигане на поставена от учредителите му цел.
07 Януари 2005 16:07
Симпли, Каруцарю,
Преди ден писах за опростяванията, мързела и за вниманието. Там в статиите на Д.И. и на Харлан. Това че имаш стремеж да опростяваш нещата е хубаво, но опростяванията трябва да се правят по правилата и законите на математиката. А не както ни дойде на ум. Предполагам заключенията си не искаш да споделяш тук, защото не искаш да се изложиш евентуално. Но това е нормално, защото всеки който иска да се изфука, държи, да натрие носа на хората с неща, в които е сигурен. А там къде не е, предпочита да мълчи и все да чака мнението на специалистите. И ти, и каруцаря сте интелигентни хора, (искрено го вярвам), но имате някои представи, които малко ви задържат. И с теб и с него водих ненужни спорове и нямам намерение да се повтарям, каруцаря се съмнява или може би дори е сигурен в малоумността ми, но все пак от него [б]по-конструктивно [/б]предложение така и не чухме. А твоите коментари симпли предимно са касаели правописни грешки. Виж, как си наплашила каруцаря горкия, бърза да поправя, да не се излага. Макар, че не си спомням каруцарю на теб или на някой друг да съм му придирял за правописите грешки. Виж Симплито е друго нещо, но когато г-на Пенчев правеше правописните грешки, тя великодушно каза, че това било слабост необяснима за нея, но типична за старите юристи. Така че явно и тя може да е толерантен човек, но през призмата на малко перверзната й селективност.
Аз съм склонен да ви разбирам и двамата, съгласен съм дори сам себе си, за какъвто ви е угодно, да обявя, само да ви чуя, вас двамата да споделяте нещо смислено и отговорно, нещо с желание и без притеснение. Нещо което не да бъде осмиваща някого критика, а конструктивно предложение.
Проблема на населението откърмено на и обитаващо територията на Република България е, че не може да се държи конструктивно, а използва с удоволствие всяка гънка от мозъка си за разрушителни процеси. Аз намирам това за разхитителна перверзия, но кой съм аз нали.
никой Симпли, никой. И Ганио е никой, и другите са никой, само ти и великия ти мъж сте някои. Жалко!
Хайде опитай от опростени решения да се превърнеш в градивни решения!Моля!
Никога и никъде не съм заявявал управленчески амбиции, харесвам си работата, но не обичам да живея в немърливост, а държавата България е организирана много немърливо според мен, за това с вярвам относително простия си мозък се опитвам, колкото мога да дам за да се промени това. Не се изживявам като герой, нито дори заслужил нещо, искам просто промяна и ще я търся на всяка цена, дори на цената на моето унижение! Няма да ви коментирам повече, но искам от вас двамата или да чуя тук нещо градивно или по-добре махнете с ръка и ни оставете нас малоумните да се излагаме и без вас.
07 Януари 2005 16:17
Уважаема Simplified Solutions,
Чест Ви прави, че отбягвате да коментирате теми по които не сте специалист.
НО.Съществуват много хора, които изразяват мненията си без да са специалисти.И което е по-лошо - техните действия и бездействия влияят пряко върху живота ни.Или както се казва "Дори и вие да не се интересувате от политика, политиката се интересува от вас".С много по-голяма сила това важи за Икономиката.И конкретно за експерта Велчев.
Споделянето на мнения е наистина "дар или благо" и това способства за изграждането на правилна оценка за всичко около нас.
Така, че лично на мен ще ми бъде интересно да науча Вашето мнение за дълговия кадрил на Велчев и Компания.
Дори и да не ми отговорите - Бъдете здрава!
07 Януари 2005 16:30
САТАНАИЛ,
/:/ "Все пак да напомним, че правото на сдружаване включва и дружества по ЗЗД, които не изискват регистрация, свободни са и могат да имат инициативи и да поемат ангажименти.
Така, че всяко множество физически лица, част от произволно друго множество може при желание да се сдружи за постигане на поставена от учредителите му цел.
......................................... ......................................... ...................................
НЕДЕЙ ДА ЧЕТЕШ ЗАКОНА/ЗЗД/ КАКТО ДЯВОЛЪТ ЧЕТЕ ЕВАНГЕЛИЕТО!!!
"Дружеството" по ЗЗД е за постигане на СТОПАНСКИ/"Материални"!/, а НЕ на ОБЩЕСТВЕНИ/ "Идеални"/ ЦЕЛИ !!!
В случая с "Дружеството" по ЗЗД става въпрос за т.нар. "НЕперсонифицирани дружества"- сиреч, Дружеството НЕ е нещо извън учредителите му- както е, например, при Акционерното дружество, ООД и др. под.
......................................... ...........
Закон за задълженията и договорите:

XV. ДРУЖЕСТВО
357. С договора за дружество две или повече лица се съгласяват да обединят своята дейност за постигане на една обща цел.
(Ал. 2 отм. - ДВ, бр. 12/93 г.).
358. За постигане на общата цел съдружниците могат да уговарят и вноски в пари или в други имоти.
Внесените пари, заместими вещи и вещи, които се унищожават чрез употреба, са обща собственост на съдружниците. Всяка друга вещ се счита внесена за общо ползуване, ако не е уговорено друго.
Относно отговорността на съдружника за недостатъци на внесената вещ и за съдебното отстранение се прилагат съответно правилата на договора за наем на вещи, когато е внесена вещта за ползуване и правилата на договора за продажба, когато е внесена вещта в собственост.
359. Всичко, което е придобито за дружеството, е обща собственост на съдружниците. Ако не е уговорено друго, дяловете на съдружниците са равни.
Съдружникът може да иска своя дял от общата собственост само при излизане от дружеството или при прекратяването му.
360. Решенията относно работите на дружеството се вземат със съгласието на всички съдружници, освен ако дружественият договор предвижда това да стане с мнозинството на гласовете. Всеки съдружник има право на един глас.
Ако не е уговорено друго, всеки съдружник има право да управлява. Но в този случай всеки от останалите съдружници може да се противопостави на действието на съдружника, преди то да бъде извършено. По разногласието решава мнозинството от съдружниците.
361. Ако не е уговорено друго, печалбите и загубите се разпределят между съдружниците съразмерно с техния дял.
Недействителна е уговорката за изключване на някои от съдружниците от участие в загубите или в печалбите.
362. Съдружникът не може да прехвърли своето право на участие в дружеството без съгласието на другите съдружници.
363. Дружеството се прекратява:
а) с постигане целта на дружеството или ако постигането й е станало невъзможно;
б) с изтичането на времето, за което дружеството е било образувано;
в) със смъртта или запрещението на един от съдружниците, ако не е уговорено друго;
г) с предизвестие на един от съдружниците, направено добросъвестно и в подходящо време, когато дружеството е било образувано за неопределен срок, ако не е уговорено дружеството да продължи с останалите съдружници, и
д) по решение на съда, ако за това има основателни причини, когато дружеството е образувано за определен срок.
364. Съдружникът има право да иска разноските, които е направил, заедно с лихви върху тях, и вредите, които е претърпял във връзка с воденето на дружествените работи.
..................................


Редактирано от - paragraph39 на 07/1/2005 г/ 16:37:30

07 Януари 2005 16:55
А ето къде изобщо не се е разгоряла дискусия.
Може би защото статията е сложена най-отдолу в раздела България:

Службите с развързани ръце да горят досиета.
Отказите до тайни на ДКСИ остават без съдебен контрол


Натиснете тук
07 Януари 2005 17:16
Семплата,
аз бях конкретен, но ...
Къде го чукаш, къде се пука?
Ти с този лесно или смешно технически акъл ли си тръгнала демагогия да правиш?
Слушай сега едно от мен. Аз много ценя две неща - истината и справедливостта.
Точната истина е много трудно да я намериш, обаче тя си съществува за всяко нещо. А справедливостта съм я оставил на страна. Тя е над нас. Дори теоретически не мога да предложа справедлив начин на живот на земята. Тези неща са за Всевищния.
Опитай се да се ориентираш според тези неща иначе ще се луташ и ... си излишна на земята.
07 Януари 2005 17:22
ORLIN,
За Справедливостта си МНОГО прав!
НАШИЯТ "НАРКОТИК" ДНЕС ТРЯБВА ДА Е СПРАВЕДЛИВОСТТА, А НЕ МАРИХУАНАТА!!! НИТО ПЪК ДУМИЧКАТА "ДЕМОКРАЦИЯ" !!!/П39/
15 ГОДИНИ СТИГАТ!!!

.......................................
СПРАВЕДЛИВОСТТА Е: Да НЕ правиш на другите и да НЕ искаш от другите това, което ти НЕ искаш те да правят на теб и НЕ искаш ти да им даваш на тях !!!

Редактирано от - paragraph39 на 07/1/2005 г/ 17:30:09

07 Януари 2005 18:01
Здрасти Параграфе,
аз тази догма я знам. Нямам проблеми с нея, но става дума за нещо друго. Аз не познавам система на общесвено съществуване където да няма онеправдани. Нито знам да предложа справедлива такава.
За истината имам потенциал да я търси. Вярвам си, но това е мое мнение.
07 Януари 2005 18:12
ORLIN,
НЕ става въпрос за ДОГМА, а става въпрос за "ФОРМУЛА" или ЛОГАРИТЪМ, ако щеш !
Нещо подобно на "Десетте Божи заповеди" !!! Ако ги спазват Хората/християните!/, Хората/ християните!/ ще живеят Морално и Добре и ще отидат в Рая/НАГРАДАТА/!!!
Ако Човек се води от Формулата/логаритъма/ на Справедливостта и ако все повече и повече Хора се водят от Формулата на Справедливостта- все повече Хора ще живеят по.добре и по-морално, нали! ПОНЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОПИТВАТ- все ще е на полза !!!
07 Януари 2005 18:27
Ясно,
да не е догма, макар че и 10 божи заповеди били дадени на хората за да знаят как да живеят. Нещо като догма за неразбиращите от морал.
И за формула го приемам. Става.
07 Януари 2005 18:42
Параграфе,
Това което не е изрично забранено със текстовете на закона е разрешено.
Другото е от Лукававо
07 Януари 2005 19:10
Европа е малка и света- също.Няма къде да се укрие нахалното , малко копеле!Саксидиота-съ що!.....

07 Януари 2005 21:33
Симпли,
дейност извършват сдруженията.
Тц, Симли, дейност извършва, който може да бъде ДЕЯТЕЛ. Сдруженията имитират, а не извършват дейност. Резултатите ще ти извадят очите, стига да можеш да виждаш директно реалността, а не да чакаш да ти я превеждат на езика на думите.
Партийното събрание, Симпли, се бори за кокал. Ние тук се борим за България, ако не си забелязала-да ти го преведа.
Бих искала да те насоча към идеята за йерархията на интересите и подчинението на частните интереси на общите.
Ако тук може да се роди нещо, което да помогне на родината, щото на държавата вече нищо не може помогне , то тогава не е ли родината по-важна от твоята представа за чистота на форума? М?
За мен форум е място, където се раждат идеи и действия. Раждат се инициативи.
За теб форум е нещо, където се бърбори ли само?
И твърде елементарно манипулираш относно партията...твърде твърде елементарно и нескопосано....
07 Януари 2005 21:42
Параграфе,
щото попита за норма от типа-като я спазваш и заминаваш в рая.
Вчера ли беше имаше разговор за цивилизациите и коя каква унищожава.
Споменах, че съм чуле, че от древността варварите унищожавали в един момент по-развитите цивилизации, а не наопаки.
После някой писа за Китай, който съществува вече 60 века (шейсет!)
И обобщи, че ако по-развитата цивилизация се опитва да приобщава другите, ама истински да приобщава, развива и води напред, а не да ги завладява или унищожава, тогава по-развитата цивилизация оцелява.
После мислих по тоя въпрос дълго.
И се сетих за Фауст.
Стигнах до извода, че твеното оцеляване и единственият път в рая е ПОМОЩТА за другите!
Гьоте просто е закодирал формулата, която търсиш и това изглежда е единственият път.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД