:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,625
Активни 161
Страници 24,259
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

А после карат влака...

Станаха някакви гафове в парламента. Нямаше и да ги забележим, ако от вестници и от екрана не бяха ни усърдно алармирали. По невнимание взели едни пари оттам, където трябва, и ги прехвърлили там, където не трябва. От милиони за здраве бяха ги превърнали в милиони за "много ви здраве". От парламента не всичко се разчува, но този път стана голям конфуз: депутатите ги нямало в час, а които били - не внимавали. И не следели какъв цвят им показва една г-жа по време на гласуването. Чевръста телевизия успя да заснеме и самата г-жа със зелен маркер в ръка. Имало и друг - червен.



Логиката на цветовете е

достъпна и за депутата:



при показано зелено се гласува "за", при червено - "против". Когато чуете парламентарен водач да казва: "ще дадем зелена улица на този закон", знайте, че е приготвил зеления маркер. А когато отсече: "ще включим червения светофар", вече е напипал червения маркер в джоба.

Това не е ноу-хау на днешния парламент. Имаше го и преди, само че тогава им вдигаха химикалка със заповядания цвят. По това парламентът наподобяваше помощно училище. Тогава пък бъркотията идваше от това, че народните представители различаваха само два цвята - червен и син. Останалите съставки на дъгата им бяха непознати.



Партиите пестяха от боички,



както от закуски. Това им излезе на сметка, но кашата с цветовете съсипа държавата...

По време на едно от поредните "размразявания" при социализма в литературния свят избухна тънка книга с разкази от Андрей Платонов. Той е един от неволниците на Сталиновия режим, гонен и унижаван по някакви си техни, съветски правила и причини. Синът му в лагер, той самият - метач в писателския съюз. Казват, че веднъж, като държал палто на литературното началство, шефът небрежно го попитал как е. "Ничего, барин", отвърнал Платонов и заради това съвсем го загазил. Но това е фолклор, а в онази книжка (някой веднага ми я открадна, мисля дори, че знам точно кой) имаше разказ, предтеча на нашия проблем с цветовете. Героят бе локомотивен машинист. Влакът в прозата от онези години почти задължително е алегория на новия живот, на диктатурата на пролетариата и дори на световната революция.

Но в разказа на Платонов машинистът вижда червения светофар като зелен, не спира навреме, става тя една... С такива хора

по онова време разговорът е кратък,



но социалистическият реализъм е населен от положителни герои, та следователят ли, прокурорът ли в края на краищата прозря истината и подсъдимият отърва въжето. В разказа има една тънка подробност - дефектът на машиниста се оказва временен, причинен от светкавица в лятната буря. Големите електрически разряди могат да причинят временна загуба на зрението и машинистът, като не знаел, че е сляп, "видял" зелен светофар там, където го е виждал всеки път. (Мисля, че дори направиха проба с изкуствена мълния в полза на осъдения.) Разказът "В прекрасния и гневен свят" е блестящо написан, остава задълго в душата и иронията тук, ако я има, не е предназначена за читателя. Тя е просто опит да омекотим, да разредим и въобще някак да преглътнем прискърбния факт, че дори при показване на цветовете нашите избраници не успяват да се справят. Би ни се искало



това да е слепота временна,



не вродена и не хронична, но каква искра ще да я е предизвикала? Де да имаше искра (Божия!), де да се разразяваха чат-пат гръмове и мълнии в къщата срещу Коня! Тогава щяхме да имаме оправдание поне, че сме ги избрали читави и зрящи, а гафовете им идат от небесното електричество или от някое късо съединение. Но ние с вас си знаем, че не е така. Така сме си ги посочили - неразличаващи, а понякога и обратни към цветовете. Въпреки че някои вече сами са сменили сума цветове.

Идат избори. Дали като все още не им се изисква документ от психиатър, кандидатите да не минават поне на очен лекар? Колкото да сме сигурни, че после, като гласуват, ще различават цветовете, дето им показват. (Защото все пак те ще карат влака, нали!) И ще остане само рискът от заблудена електрическа искра, макар че в политиката същата работа върши и едно затваряне на очите.



P.S.

Та като споменахме електрическия ток...

Някога край различните машини, електромотори, табла, бушони и пр. можеше да се види един идиотски лозунг, съставен от анонимен деятел по безопасността на труда. Той е точно за онези, които боравят с тока, но за всеки случай, когато някой ден пак има избори, би бил съвсем на място над избирателните урни в цялата страна. А гласи този "лозунг" следното:

"Един миг невнимание - и после цял живот мъртъв!"
33
2371
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
06 Януари 2005 21:50
Лозунга съм го виждал навремето в една частна автотенекеджийница, но гласеше "Миг невнимание, цял живот страдание", малка подробност, но съществена... Г-н Донков, що влезе директно в политическото блато, а, не с пасторални метафори. Сега ще прочетеш такива словоплетеници, че ум ще ти зайде..., но нека, като ще е гарга да е рошава, явно писнало ти е от машинисти, ама и влак няма...
06 Януари 2005 22:42
Статията просто ме кефи!
06 Януари 2005 22:46
Не ние си избираме, тиквите, Донков, не ние!
Омръзна ми да го обяснявам.
От една торба с тикви любеница не мож извади.
Демукрацията е система, в която избират силните на деня акули, а за народа остава самочувствието и ВИНАТА на избирател.
В този аспект демукрацията не знам дали е най-добрата, но е със сигурност най-лицемерната система, съществувала на земята.
Така че като гледаш гиквите в парламента, крой шапка на българския капитал, не се зомбирай и ти.
Не ти ли омръзна ония да обират парсата, а ти да обираш вината?
07 Януари 2005 00:08
Отличен на Донков за цветното виждане и статиъата кам него.

Редактирано от - bot на 07/1/2005 г/ 11:10:05

07 Януари 2005 01:05
Хубаво написано г-н Калин Донков. Няма извод, обаче... Аз Мразех Съветският Съюз, а сега се подигравам със Просташката Управлавяваща Класа в Русия, начело с Петролният мошенник Путин... За Българските простаци и мръсният и гаден Хитрец без дипломи Кобурготски в Народното Събрание - да не говорим... Защо Навсякъде Управляват глупаците?
07 Януари 2005 01:44
Много просто:защото умните не гласуват за тях.Г-н Донков
07 Януари 2005 02:05
Excellent answer, Bongo!
07 Януари 2005 02:11
PRISMEHULNIK,
/:/ "Защо Навсякъде Управляват глупаците?"
......................................... ...........................
Отговорът е много ПРОСТ и ЯСЕН :
ЗАЩОТО ГЛУПАЦИТЕ СЕ УПРАВЛЯВАТ ПО-ЛЕСНО !!!
На тези, които стоят зад кулисите и РЕАЛНО управляват, им е по-добре и по-изгодно фиктивните Управляващи да са глупаци!!! Останалото е въпрос на Демокрация-ДемоКРЯКция !!!
07 Януари 2005 02:22
Prismehulnik,
Човек, който мрази не може да взема правилни решения. Твърде си комплексиран, за да оценяваш събитията. Отърви се от злобата си и приеми факта, че и други искат да живеят свободно по свои закони.
07 Януари 2005 04:55
Параграфе, нямаш си представа колко си прав. Твоето правило е абсолютно универсално, демокрякцията е само частен случай.
07 Януари 2005 05:06
Справка : Нако, Мако, Пеко, Пенчо, Цола.....
07 Януари 2005 06:29
Асане бе ти немаш ли си некой Ахмед, Мохамед, да псуваш, ами вееш шалвари в тоя форум.... Айде време е за дупене на килимчето. Тичай.....
Автора, на вас как ви дават хонорара. На бройка думи или просто за дърдоренето........
07 Януари 2005 06:57
[б]Баъ Раслане[/б], това твоето, че си е чиста патологиъа вече стана ъасно и на тиъа дето не те четат. Аз по принцип много обичам числото три. И ти дадох три вазможности. *****. И ако имаш нещо да кажеш по статиъата пиши, *****.[имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/2 9.гиф[/имг]

Редактирано от - bot на 07/1/2005 г/ 11:11:44

07 Януари 2005 07:11
За Българските простаци и мръсният и гаден Хитрец без дипломи Кобурготски в Народното Събрание - да не говорим...
Пресмехулник , нищо лично , ама ако случайно имаше дипломи!? Тогава какво правим? Зер преди него само с дипломи ни управляваха и к`во?


Защо Навсякъде Управляват
глупаците?


Ми защото имат дипломи!!!
07 Януари 2005 07:19
Хубав текст на Калин Донков! Жалко, че подир неговия прочит избухват такива просташки препирни...
07 Януари 2005 07:36
Ти текста го остави настрана, Станков. Глей от контекста какво извира. И що да е жалко. Закономерно е. Мама на диалектика учи ли те?
07 Януари 2005 07:39
...Calyn Done Co V...
... Pretty Jewish...
07 Януари 2005 09:01
"Миг невнимание- цял живот мъртъв"
07 Януари 2005 09:30
моля всички форумци да обърнат внимание на дискусията, която се оформя под статията:
"Сделките с дълговете не може да са вечно тайни" в рубриката Наблюдател
07 Януари 2005 09:45
Най убаво е да изберем Вучката за премиер. Той има много дипломи и говори убаво в "размисли и страсти". Даже е "професор". Ако рече, ще го приемат и Буш и Кол и Ширак. Те приеха Костов, че Вучката ли няма да уважат.
07 Януари 2005 09:54
Не мога да разбера какво толкова "кефи" някои читатели в тази статия. Историята с индикациите как да се гласува е отдавна мухлясала новина. Лафът за "...цял живот мъртъв" - и той.
Излиза, че статията е в същност един преразказ на Платонов. И че авторът следва неуморно пътя на Дмитри Иванов - да се хвали с това, което е прочел.
Някаква станна посткомунистическа обломовска интелигентщина....
07 Януари 2005 10:19
Много се радвам, че всички бавно и полека се приближават до идеята да дойде един чичко Адолф, който ще забрани партиите, ще премахне престъпността, ще ни построи пътища, ще ни модернизира армията, ще издигне авторитета на страната в чужбина, ще прогони "малцинствата", ще ни върне несправедливо отнетите територии и, ако се наложи, ще ни остави царя да му се радваме.
Наричайте ме както искате, но наистина звучи красиво, приказно някак.......
07 Януари 2005 11:09
Калки
07 Януари 2005 13:22
"Един миг невнимание - и после цял живот мъртъв!"

Не е вярно - само 4 години
07 Януари 2005 13:28
има и по-лошо - миг невнимание и после цел живот татко
07 Януари 2005 13:32
Да бе, и през всеки четири години пак и отново мъртъв - т'ва е още по-гадно.
07 Януари 2005 13:40
Хер Отврат, на Вас само диктаторчета Ви се въртят в главата, вчера Сталин, днеска Адолф, утре сигурно Буш ще докараш в България да ни оправя и най паче пътя Ви до драгалевсата вила, хайде холан не ни подготвяй ние си Ви знаем...
07 Януари 2005 14:56





Керпеден- Има и такива които нямат дипломи, но си ги купиха. Варна имаше един такъв областен управител Добрин Митев, който избяга чак в Нова Зеландия, но него го назначиха без да го избираме. С Глупака няма оправия, той винаги изплува от нищото. Затова като го срещнеш и ти пречи, бий в кратуната!
07 Януари 2005 15:27
Даскале за Добринчо Митев и всички митевчета на демокрацията
07 Януари 2005 16:13
Калки,
горкият веднага се засегна, че и някой друг освен него е чел Платонов и реши да каже, че не може така. Платонов е резервиран само за херцог Калки Велики!

А пропо иди пак там дето те поканих, прочети нещо и ми кажи пак коментара си. Па ако още мислиш така, обещавам, някой ден ще си изгоря книгите у дома, ще си сложа табела "Профан" и ще соча на всеки пътя към Калки дето много е чел, и ще казвам: "Идете, там е истината и познанието!". Ех ...
07 Януари 2005 19:14
Скаличански,

Не се коркай ! Вярно, че и аз съм чел Платонов, ама не правя от това публикации и не получавам хонорари. Няма нужда да злобееш.

А в другата тема ще отида след малко.
07 Януари 2005 19:18
Да, дискусията под другата тема е станала интересна. Жалко, че след 5 минути трябва да ставам от комп-а, иначе и аз бих се изказал.

Все пак, ако не се превземаш, ами обясниш човешки какво точно те "изкефи" в статията ?
07 Януари 2005 21:39
Здравеите, значи!,
Цитирам от статията, значи: "Логиката на цветовете е достъпна и за депутата: при показано зелено се гласува "за", при червено - "против"."
Това некак си ми напомня за опитите на Павлов- Ламбичка, камбанка- папу, инак-нема папу*. А къси съединения си има и то е масово в главите на управляващите (не само)срещу Коня.
*(тука) Има, (тука) Нема - за тех все си има или както го е казал народа: де е текло (за тех) пак ще тече!
Аман от течове, къси съединения, първа сигнална и....чалга- като поведение**!
(**случаино ли са попаднали всички тези, днешни теми в Наблюдател, а уважаемии. за което благодаря!)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД