:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Г-н Ферхойген, ваш ред е да се реформирате

Накъде вървим? Евросъюзът може да се превърне в една голяма Югославия
Тези дни журналистите чакаме изявление на еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген. Същият, който на 10 юли ни отправи ултиматум да променим конституцията в частта за съдебната реформа, ако не искаме да изпуснем влака за членство в ЕС през 2007 г. След като в сряда Народното събрание единодушно прие поправките (в които основното бе премахването на абсолютния имунитет на съдиите), нормално беше еврокомисарят да каже няколко думи - например, че това е добро начало, че шансовете ни са отлични - нещо такова.



Даже звъняхме в Брюксел да предизвикаме такова изявление



Приветствията на Ферхойген обаче нещо се бавят. Причината може би е в това, че в Еврокомисията си имат други грижи. Лично председателят на изпълнителното тяло на Евросъюза Романо Проди, шефът на Ферхойген, се пече на адски огън заради скандала "Евростат". Става дума за злоупотреби на европейски чиновници от статистическата служба на ЕС в Люксембург със статистическата информация на Евросъюза. Тази информация не само е конфиденциална, тя струва много скъпо. От нея се интересуват милион бизнескомпании. Чиновниците предоставяли тази статистика на парижка частна фирма, която я препродавала на свои клиенти. Печалбата се поделяла под масата.

Съвсем нашенска история. Но защо е станала тя възможна в прехваления Евросъюз, който би трябвало да бъде образец на прозрачност и добре функциониращ демократичен контрол?

Отговорът е: защото Евросъюзът, който уж се ремонтира, не прави абсолютно нищо, за да промени истинската същност на неговото изпълнително тяло, злоупотребите в което са хронични. "Евростат" е само върхът на айсберга. В Европейската комисия има много честни чиновници, но има и такива, които са изпечени крадци, това го знаят всички.



Става дума отново за имунитетите



През 1965 г. е прието допълнение към Европейския договор, според което чиновниците на общността получиха доживотен имунитет от съдебно преследване във връзка с професионалната си дейност. Да, доживотен, каквото и да правят.

Другият дефект на демократичния контрол е начинът, по който се носи политическата отговорност. Европейският парламент може да уволни европейската комисия за корупция, но чиновниците остават недосегаеми. През март 1999 г. след доклад на "група на мъдреците", който уличи Еврокомисията като колективен орган за управление за разкритите тогава злоупотреби в управляването на нейните фондове, председателят на ЕК Жак Сантер и 20-имата комисари подадоха оставка. Дойдоха други комисари начело с Романо Проди, но чиновниците останаха същите. Всъщност сега не обвиняват Проди, че е злоупотребявал, а че не е разчистил авгиевите обори. В своя защита той може да каже, че не е имало как да го направи - и ще бъде прав.



Горкият Романо,



той е жертва на италианска политическа интрига - Берлускони иска да го ликвидира политически като съперник за премиерския пост в родината му.

Идната събота председателят на ЕС Силвио Берлускони ще открие тържествено Междуправителствената конференция (МПК) за приемане на Европейска конституция и реформа на Евросъюза. Но на нея свалянето на имунитетите на еврочиновниците не е предвидено да се обсъжда, нито ще се реформира механизмът на носене на политическа отговорност. България няма да участва в работата на МПК - тя е само за 15-те досегашни и 10-те предстоящи членки. Така че официално не ни се полага на свой ред да отправяме ултиматум - реформирайте се.

Но на България не й е безразлично към какъв Евросъюз ще се присъедини.



Вече имаме опита с НАТО -



алиансът се променяше в движение, докато се движехме към членството. Още преди да са ни приели, той блокира. Евросъюзът пък, още преди да сме влезли, започна да прилича на една голяма Югославия. В изпълнителното тяло на ЕС ще се влеят хиляди източноевропейски чиновници, много от които са трупали корупционен опит в собствените си страни. Вече никой не се шокира от определението за Европа на две скорости, докато влезем, може да стане и на три, и на четири. Може и да тръгне и на задна.

Ще видим какво ще каже Ферхойген тези дни за нашата реформа. За нас е важно друго. Трябва да проумеем, че членството в ЕС няма да ни реши проблемите. Трябва да работим за икономическия си растеж и ако европейските политики способстват за това, още по-добре. Обществото ни трябва да бъде успешно дори и ако Европейският съюз не съществува или ако се разпадне, както се разпадна Югославия. Нещо, което всички членки на ЕС отдавна прекрасно са разбрали.
7
564
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
29 Септември 2003 00:07
Андрей Червения Пандев да се цензурира независимо какво говори или пише. Първо - прави всичко в пияно състояние. Второ е интелектуален боклук. Трето, защо ли критикувам човек, чиито най-добри черти са изтекли между краката на майка му.
29 Септември 2003 00:22
feet! ЕСМ!
29 Септември 2003 03:56
Андрюшата пак се издруса от крушата.
29 Септември 2003 06:19
Amiprav si e avtora.
V Bruxelles e takava bureaucratia, che nyam nakyde.
29 Септември 2003 19:02
Feet, predi da rugaesh Andrej Pantev, shto ne prochetesh koj vsyshtnost e avtoryt na statiqta? Ne znam koj e permanentno piqn...
A inache Georgi Gotev si e mnogo prav. I v EU otdavna sa se setili kakvo shte stane kato plypnat iz koridorite im nashite chinovnitzi. Zatova i nqma da ni priemat...
Bjurokratite pod nozha!
29 Септември 2003 19:44
човека е абсолютно прав. Дано да имаме и друга надежда, че това с европейскя съюз да ни оправи, май няма да стане.
29 Септември 2003 20:32
Много добре написана статия! И много навреме, но какво от това? България отдавна е показала, че не смята сама да се оправя, Евросъюзът пък отдавна ни е показал, че трябва сами да се оправяме и готови, оправени, да отидем при тях, че да дадем едно рамо. Така, както изглежда, цялата тази идея ще бъде един голям провал и язък за средствата най-вече, похарчени за този утопистичен проект, наречен Европейски съюз. Сега, когато на българите им стана ясно, че Саймън Сез няма да ги оправи, ще разчитат, че криво-ляво Евросъюзът с всичките му недостатъци, които Георги Готев така безсрамно изтъква, ще ни помогне, ще ни направи със заплати като в "Европа", със собствени жилища като там, със същата социална система и прочие и прочие. Да, обаче това няма как да стане без ние сами да създадем механизмите, без променим манталитета си и без да осъзнаем, че наистина от нас зависи всичко.
Поздравления за Готев обаче, трябва да се казват тези неща винаги по всяко време.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД