:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,930,861
Активни 98
Страници 5,858
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Разправия с дългове

Сключвало ли е правителството тайни сделки с дълговете на развиващи се страни към България? Продавани ли са на безценица скъпи и лесно събираеми вземания? Знае ли някой каква е позицията и стратегията на страната като кредитор на други силно задлъжнели бедни страни? Голяма разправия се вдигна около проблемите на българските вземания от чужбина, но убедителни отговори тъй и не получихме. Така се раждаусещането за хаосв управлението на външните финанси, а то вреди и на публичната представа за състоянието на държавните дела, и на позицията ни като кредитор. Трудно е да преговаряш за уреждане на дълга на чужди държави към нас, когато длъжникът усеща, че нямаме твърда позиция. Най-лесното и приемливо за всяка задлъжняла страна решение е да отложи въпроса, да води преговори с години. Дългът през това време без друго не се обслужва, така че длъжникът получава безплатна разсрочка.

Изглежда, че атмосферата на взаимно подозрение между парламентарните опоненти се нажежава главно поради липсата на информация. Сами по себе сисделките с дълг не може да са тайнивзаимните задължения между държавите се следят и отчитат както от длъжника, така и от кредитора. Всяка година взаимната задлъжнялост на страните по света се следи от международните финансови организации. Такава статистика се публикува от Банката за международни плащания, от Световната банка и Международния валутен фонд. Няма начин задълженията към България на някой от нашите длъжници да са уредени, прехвърлени или дори разсрочени скрито-покрито, без да се отразят в статистическите данни. Съвсем друг е въпросът, че

преговорите изискват поверителност.

Никой не води такива преговори на мегдана, пред очите на всички. Най-малкото защото самата вест, че се водят преговори и се чака сделка, вече се отразява върху пазара и цените на дълга. Публичността на преговорите би навредила на длъжника, а понякога и на кредитора. Но вече сключената сделка е друг въпрос. Няма логика и смисъл свършеният факт да се пази в тайна (която само след месеци ще бъде разконспирирана от международните статистически данни). А пък и нашата конституция изисква съгласие на парламента за международни финансови договори, по които България е страна. Остава само юристите да решат спора в каква форма и кога трябва да се даде такова съгласие. Явно този спор ще се точи с години, както спорът между финансиститеизгодни ли са сделките,които предвиждат съществена редукция на дълга. Обективен отговор на този въпрос не е лесно да се даде. Нужни са сравнения с пазарните цени на дълга на всяка от страните - длъжници към момента на сделката, съпоставка с условията на аналогични сделки за други страни в същото финансово състояние, прогнози за очакваното бъдещо развитие на длъжника и цената на дълга му. Недомислие е настояването България да получи плащане на 100% за пълните ни вземания и лихвите по тях. Това просто е невъзможно. Заради такава "твърда" позиция в началото на 90-те години и заради нефелната теза, че всеки отбив от размера на вземанията е престъпно предателство на националните интереси, пропуснахме повече от десетилетие възможността да съберем поне възможните суми от всичко, което ни дължат. В крайна сметканикой не може да излъже пазарана дългове. Всеки дълг си има цена и колкото да ни се иска друго, пазарната цена е критерият каква част от всеки дълг може да се събере. Правителствата от 90-те години не поеха отговорност за отбив между 25% и 50% от вземанията на България от развиващите се страни. Днес от тези вземания и 25% е трудно да се съберат. Всяка година отлагане още повече влошава събираемостта. Ако от 5 млрд. долара вземания съберем 1/4, това прави милиард и четвърт постъпления. Само лихвите, които ще спестим при 6% средна цена на собствения ни дълг, ще са 75 млн. долара годишно. За 15 години бездействие това са поне милиард и четвърт долара загуба само от лихвите, които бихме спестили. Ето това бездействие, което носи преки загуби, ми се струва истинското предателство на националните интереси. Крайно време е да престанем с размислите кой колко ще спечели, ако българските вземания бъдат събрани с отбив от номинала. Отбивът е неизбежен. Нашият дълг също платихме с отбив за сметка на кредиторите. Друг е въпросът, че редукциите, които приемаме, трябва да съответстват на реалните условия на пазара. При ясни правила ще е лесно да се търси отговорност, ако някое правителство е нарушило реда или е сключило неизгодни финансови сделки. Хаосът и правният вакуум водят само до губещо бездействие и безотговорност.
11
2367
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
10 Януари 2005 02:18
Айде бре *****, не с тоз пиниз. Ти първо кажи как да се съберат дълговете от кредитните милионери от банките , където ти и Вълчев изпразнихте държавата па тогава плачи за външните. *****.

Редактирано от - bot на 10/1/2005 г/ 11:09:23

10 Януари 2005 03:04
ЕМИЛ ХЪРСЕВ- д.р ик
/:/ " А пък и нашата конституция изисква съгласие на парламента за международни финансови договори, по които България е страна.
......................................... ......................................... ................
КОТСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 85. (1) Народното събрание ратифицира и денонсира със закон международните договори, които:
1. имат политически или военен характер;
2. се отнасят до участието на Република България в международни организации;
3. предвиждат коригиране на границата на Република България;
***4. съдържат финансови задължения за държавата;
5. предвиждат участие на държавата у арбитражно или съдебно уреждане на международни спорове;
6. се отнасят до основните права на човека;
7. се отнасят до действието на закона или изискват мерки от законодателен характер за тяхното изпълнение;
8. изрично предвиждат ратификация
......................................... ......................................... ................
НЕ НАМ, г-н Хърсев- д-р ик!!!
10 Януари 2005 08:36
Gasparini го е казал кратко и точно. Напълно го подкрепям.
Хърсев, когато и да влезе в затвора все ще е късно. Сбъркана държава е България, щом крадците ни поучават от вестниците.
10 Януари 2005 09:41
Кажете ми колко точно е външният дълг на България. Аз лесно ще сметна колко са 25% от него.
10 Януари 2005 09:55
Абе ***** - Защо тогава не "поевтинее" и Българският Дълг към Лондонския и Парижкия Клуб?!?!?! Защо само нас ни "препикават" ААААА? Или пак управляващите търсят подходящ "посредник" от Лондон и Вашингтон за да нагушат от цесионирането на НАШИЯ дълг?!?!?

Редактирано от - bot на 10/1/2005 г/ 11:08:57

10 Януари 2005 10:46

*****


Редактирано от - bot на 10/1/2005 г/ 11:09:49

10 Януари 2005 12:39
Считам че г-н Хърсев е прав. Редуцирането на 15-20% на вземанията на България в комбинация с 20 годишното предплащане на евтин дълг на 100% без някой да ни го търси и преоформянето на голяма част от останалия на тройна лихва показва че икономиката се развива добре и води до рекордни повишения на рейтинга.
10 Януари 2005 13:37
Абе, нали и ние вече сме страна от "третия" свят - развиваща се, бедна, не можеща да си плаща дълга защо и на нас не ни опростят 75% и да платиме 25%
10 Януари 2005 13:49
“Нашият дълг също платихме с отбив за сметка на кредиторите.”
Това изречение го копирам за тези, които четат през едно и то се е паднало в “през”
Уважаеми г-н Хърсев, благодаря Ви за поясненията – така и на профани като мен стана ясно за какво всъщност става въпрос. И ако не друго, поне ще сме наясно кой се мъчи да ни мъти предизборно главите...
10 Януари 2005 14:08
Графе, НО писалката на Александров подписа само с Държавните кредитори, не и с Частните към които са основните задължения!!!!
10 Януари 2005 14:58
хихихихи
аз май не можах да разбера, Луканов като не изплащаше дълга дали се трупаха лихви през това време...
"Дългът през това време без друго не се обслужва, така че длъжникът получава безплатна разсрочка. "
ще го ядем ние...то ясно! ми поне кажете колко ще го ядем
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД