:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

От 1 янури българите отново могат да осиновяват българчета

Докато 1/2 година нашенци не можеха да взимат малчугани от домове, 162 изоставени деца отидоха при чужденци
От 1 януари българите пак могат да осиновяват деца от сиропиталищата у нас, след като половин година нямаха тази възможност. Причината бе в забавянето на наредба, регламентираща осиновяванията от българи по променения в средата на юли Семеен кодекс. Документът бе обнародван чак през декември и действа от началото на тази година. От този месец започват да действат съветите по осиновяване към 28-те областни дирекции "Социално подпомагане", които приемат документите на кандидат-осиновителите от страната.

Наредбата за осиновявания от чужденци на български деца излезе още в началото на септември. По данни от правосъдното министерство от септември до края на 2003-а граждани на други държави са осиновили 162 деца от социални домове у нас. За цялата година чужденци са взели за отглеждане 574 българчета. От тази форма на осиновяване посредници печелят $14-45 000 на дете, казват от "Спасете децата".

Не се знае колко българи са осиновили деца миналата година, както и не е ясно колко са кандидатствали за осиновители от началото на 2004-а. Причината за липсата на данни от миналата година е фактът, че до юли родителите контактуваха директно с домовете. В бъдеще пък ще има само годишни отчети, тъй като няма централен регистър, а всяка от 28-те дирекции "Социално подпомагане" ще води свой. Воденето на отделни регистри е и в ущърб на изоставените деца, тъй като родител българин ще им се търси само от даден регион, а не от цялата страна. Кандидат-осиновителите от страната могат да поискат вписване в няколко или във всички регистри. За чужденците обаче има централен регистър.

В момента в 180-те домове за изоставени деца има около 14 800 малчугани. Около 200 000 пък са бездетните семейства.
2
566
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
26 Януари 2004 09:25
Е това наистина е срамно и възмутително! Българчетата да си остават в България и да се дават на чужденци само в краен случай, а тяхното осиновяване от страна на български семейства трябва да бъде максимално улеснено!
26 Януари 2004 11:13
Мислител, ти сигурен ли си, че така се осигурява възможно най-добро бъдеще за тези деца (като ги осиновят българи)?
"Краен случай", "извънредни мерки", "чрезвичайни ситуации" - това не са хубави думи .
Нямам нищо против българите да имаме приоритет, ама чак пък "краен случай"? Сега чужденци, ако искат да осиновят дете, чакат години, докато мързеливи и подкупни държавни служители "търсят" БГ осиновител! Грозно!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД