:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,410,909
Активни 121
Страници 7,894
За един ден 1,302,066
Модерен трафик-център ще следи за задръствания в столицата

Офшорка построила сградата на метрото

Половината от луксозния билдинг е собственост на фирмата
Снимка: Александър Михайлов
Офшорната фирма "Джи пи 1", чийто мажоритарен собственик е регистрираният в латиноамериканската държава Белиз холдинг "Прешъз холдинг-лимитид", е построила новата сграда на метрото на бул. "Тодор Александров" на общински терен. Търгът е проведен в края на 2002 г. Условието е недовършената и изоставена от близо 5 г. сграда на "Метрополитен" да бъде довършена.

"Джи пи 1" печели търга с оферта за 6 млн. лв. Тя се наема да довърши сградата в кратки срокове, като получава собственост за половината от нея. След 9 месеца сградата е готова, а кметът Софиянски я открива тържествено по време на предизборната си кампания.

"Джи пи 1" е регистрирана през 2000 г. на името на Георги Драганов Пейчев с предмет на дейност търговия на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки, сочи справка по Булстат. Малко преди общината да обяви търг за довършване на сградата, собствеността във фирмата се променя. На 20 август 2002 г. всички дялове са прехвърлени на "Прешъз холдинг-лимитид" с управител Владимир Георгиев Владимиров. На 5 ноември 2002 г. Софийски градски съд вписва промяната в регистрите и определя предишния собственик Георги Пейчев заедно с Владимир Владимиров за управители. На 5 декември 2003 г. Пейчев е заличен от управата на фирмата.

Сградата е с площ 20 000 кв. м, има 7 етажа без подземните. Още не е ясно какво ще има в помещенията, собственост на "Джи пи 1". В тях ремонтите още не са приключили, докато общинската част от постройката е напълно завършена.

В общинската половинка ще се настанят диспечерските пунктове и служителите на "Метрополитен". На последните 2 етажа трябва да се изгради трафик-център на градския транспорт, който да следи движението на колите и състоянието на пътищата. След като се монтират електронни табла по софийските улици, от този център до шофьорите ще се подава информация къде има задръствания и кой алтернативен маршрут да изберат. За това обаче били нужни много средства, които още не били осигурени.

На втория етаж на модерната сграда е предвидена огромна зала, където ще се настани центърът за управление на метрото. Сега диспечерските пунктове по движението на влаковете, електрическото снабдяване и съобщителните връзки са скрити дълбоко под земята в бомбоубежище на "Гражданска защита". Пунктовете са наблъскани там още при пускането на метрото именно защото 5 г. общината няма пари да довърши сградата. Вероятно диспечерите ще останат още дълго под земята.

Парите за изграждането на модерен център за управление на метрото са предвидени в заема от Японската банка за изграждане на отсечката на подземната железница от "Шератон" до бул. "Драган Цанков". В момента тече международен търг за избор на фирма, която да се заеме с построяването на следващата отсечка. Тя ще има за задача да изгради и комуникациите, включително с диспечерските пунктове. 2007 г. е крайният срок, когато трябва да бъде готова отсечката до "Интерпред", а съответно и новият команден център. Дотогава "Метрополитен" може и да не се пренесе в новата сграда.
 
Диспечерските пунктове на метрото сега се помещават в бомбоубежище на "Гражданска защита".
8
2037
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
26 Януари 2004 11:17
Това много става за заглавие на нов БГ филм: "Сроковете невъзможни 2".
Първа серия беше "Сроковете невъзможни 1: 800 дни". Работно заглавие: "Вервайте ми!". Е, поверваха ! Ами сега?
26 Януари 2004 11:36
Nali Sofianski razpravjashe, che do 2004 g. shte e gotova otsechkata do Interpred, a do 2007 g. do Mladost?!!
26 Януари 2004 11:45
Поредната "инвестиция" на свободният мафиот!!!
26 Януари 2004 18:26
След като белгия прие закон за легализиране на изнесените пари, защо ние
сто пъти по -бедни от белгия да бягаме от парите.Какво pначение има какви са парите ? Non olet picunia!
26 Януари 2004 21:14
Софиянски пак е напълнил гушката. А и шефа на метрото не е останал по-назад. Вервайте ми!
23 Март 2004 09:39
ПОТАЙНОСТИТЕ НА СОФИЙСКИТЕ ИМОТИ
.
Половината от луксозния билдинг вече е собственост на офшорната фирма "Джи пи 1", докато правоимащите по реституция собственици на земята продължават да водят продължителни дела в СГС за възстановяване на принудително одържавеният им по ЗОЕГПНС имот на ул. "Отец Паисий" № 34, без за това до момента да са получили някакво обезщетение и въпреки действащия в страната от 1992 г. мораториум за разпореждане с имущества подлежащи на възстановяване ex lege с влизането на законите отменящи принудителното им и незаконно одържавяване, и за постигане ефективно изпълнение на Резолюция 1096/96 г. на ПАСЕ: "Да бъдат реституирани на техните оригинални собственици в цялост на несправедливо национализираните и конфискувани имоти от комунистическите държави". В същата Резолюция е казано, че основен критерий за приемането ни в ЕС ще бъде отношението на българската държава към справедливо реституираната частна собственост!
.
Общинската фирма, която експлоатира софийското метро - "Метрополитен" ЕАД, е внесла в общински бюджет едва 1000 лева за 2002 година. За справка стойността на дяловете на фирмата е 12 515 708 лв. Метрото превозва по близо 80 000 пътника на ден, цената на билетчето е 50 ст. Това прави по около 40 000 лв. приход всеки ден, 1 200 000 лв. на месец или 12 млн. лв. по груба сметка за година само от билетчета. Да не говорим за приходите от реклама и от наемите на кафенета и магазини. Едва ли разходите на фирмата са чак толкова големи, че да "изядат" милиони левове за воденето на безсмислени и продължителни съдебни дела, докато тихомълком СО се разпорежда с незаконно изграждащата се сграда.*
.
http://community.webshots.com/album/46 273519gOKuOY
----------------------------------------
Облякоха в метал и стъкло сградата на "Метрополитен"
9.9.2003 г.
С ускорено темпо протичат довършителните строителни работи на Центъра за управление на транспортното движение в София. Той ще бъде разположен в новата сграда на "Метрополитен" ЕАД в центъра на града (на ъгъла на бул. "Тодор Александров" и ул. "Антим I". Дълго време обектът беше "замразен" поради липса на средства. Мащабната разгъната застроена площ от 18 000 кв. м нарежда обекта сред големите постройки в идеалния център.
На проведения през 2002 г. конкурс за съинвеститор и главен изпълнител на обекта беше избрана фирмата "Джи Пи". Предпочетеният актуализиран проект, по който се извършва преустройството на сградата, е дело на колектив с ръководител арх. Константин Колев. Проектът е една от многото разработки, възлагани през последните години от "Метрополитен" ЕАД. Според законовите разпоредби 12 месеца след подписването на договора съинвеститорите трябва да предадат сградата в завършен вид.
В момента е изпълнена окачената алуминиева фасада и външното остъкляване на сградата. Стъклопакетите са изработени от фирма "Ал Макс", а част от фасадната облицовка е на Alpolic.
В помещенията на партера вече са завършени мазилките, подовите и стенни облицовки, оборудването на тоалетните и асансьорните шахти. Монтирани са радиаторите, стълбищните парапети. Довършителните работи бързо навлизат и на следващите етажи.
Според проектантите на партера в източната секция са разположени помещения за кафене, информационен център, охрана и др. От първи до пети етаж е оформена административна зона, която ще бъде разпределена между ползвателите. Предвидени са диспечерски зали, кабинети, работни помещения. Най-горният етаж (таванският) е напълно завършен като стоманобетон, конструкции и някои преградни стени.
Проектантите оптимизираха и големината на площите, от които се нуждае съвременното оборудване за наблюдение и контрол на транспортното движение. Затова тук ще се разположат залите с автоматизираните системи за управление на метрото, светофарните уредби, движението на трамвайния, автобусния и тролейбусния транспорт. В центъра ще постъпва визуална информация от телевизионни наблюдения за обстановката по столичните улици, кръстовища и спирките на градския транспорт.
Подобни контролни центрове за наблюдение и управление на движението действат от години в редица европейски столици като Будапеща, Берлин, Париж, Рим и др.
Преработката на техническия проект внесе още една оптимизация на функциите и вътрешното площно разпределение на сградата. Освободени са допълнителни площи за подземни гаражи, усвоено е покривното пространство за атрактивни заведения в градинска среда. Конфигурацията на етажите е приведена към едно ново тълкуване на фасадите, които с изнесените над централния вход тераси оформят в значитална степен облика и архитектурната рамка на постройката.
imoti.com/news_view.asp?n=230
----------------------------------------
Новата сграда на “Метрополитен” ще бъде готова през август 22/2/6 - 2.6.2003 - СОФИЯ
Като съвременен бизнес център ще функционира част от сградата, предназначена първоначално само за нуждите на “Метрополитен” ЕАД в София. Разположена е в центъра на града, с лице към важния за бъдещото развитие на столицата бул. “Тодор Александров”. Архитектурното решение е съобразено с функционалното предназначение на обекта.
Първоначално строителството на зданието започва преди 15 години по проект на починалия арх. Чачевски. Поради липсата на голяма потребност от бързото завършване на обекта и приоритетното насочване на средствата за строителството на метрото, коментира директорът на “Метрополитен” ЕАД ст.н.с.д-р инж. Стоян Братоев, строителството на сградата е спряно. Финансовите възможности на общината не позволяват завършването на обекта. Обявен е конкурс за избор на съинвеститор на обекта. При провеждане на конкурсната процедура е разработен идеен проект за адаптиране на обекта към настоящите условия. Негов автор е арх. Константин Колев. Според условията на конкурса съинвеститорът се задължава да финансира работното проектиране на обекта и да завърши сградата в окончателен вид, като за това получава част от нейната площ.
За съинвеститор е избрана фирма “Джи Пи”, която е и главен изпълнител на зданието.
Окончателният проект за покривната конструкция и довършителните работи на административната сграда е възложен на арх. Д. Коев.
Обектът е разделен на два подобекта, според заданието на възложителя “Метрополитен” ЕАД – източна страна на сградата и западна. В източната ще бъде разположен Централен диспечерски пункт на “Метрополитен” ЕАД и Диспечерски пункт за контрол на градския транспорт и автомобилното движение в София. Западната част ще функционира като бизнес център, собственост на “Джи Пи”. Техническите показатели на обекта са: за източната част: застроена площ (ЗП) - 866 кв. м, разгъната застроена площ (РЗП) - 10 368 кв. м, а на западната ЗП - 1528 кв. м, и РЗП - 10 828 кв. м.
Основните подходи към източната част на сградата са от бул. “Тодор Александров” и от ул. “Антим I” и съответно от бул. “Тодор Александров” и ул. “Отец Паисий” за западната. Подходът към гаражите е решен по рампи от ул. “Антим I”. Предвидени са отделни входове за “Метрополитен” и диспечерски пункт за контрол на градския транспорт.
Зданието е решено на пет етажа с тавански етаж и сутерен. Предвидено е разширение на таванския етаж, разпределение на офисните площи в подобектите и промяна на фасадите, съответстваща на новата функция на сградата. Разширението на таванския етаж ще бъде ползвано взаимно със собственика на западната част.
На партера в източната страна на сградата е разположено помещение за охрана, кафене и информационен център. От първи до пети етаж е оформена административна зона, разпределена съответно между двата ползвателя на частта. Предвидени са диспечерска зала, канцеларски офиси, кабинети, работни зали. Пети етаж, който е разширен със 179 кв. м за сметка на северната тераса, се ползва от столичната фирма “Градски транспорт”. Освен канцеларски кабинети и офиси има и помещение за UPS и помещение за сървари. Таванският етаж, който е с площ 2329, 75 кв. м, има предвидени офисни пространства и помещения за почивка на персонала, инсталационни помещения за вентилация и климатизация и за обслужване на покривните инсталации.
Във функционално отношение западната част е решена като бизнес център. Проектът предвижда офисни модули, конферентни и заседателни зали и технически помещения.
Освен от стълбища вертикалните комуникации ще се осъществяват с помощта на 6 асансьора в източната част и 4 в западната.
Според предварителните разчети, необходими за завършване на обекта са около 6-7 млн. лв., информира инж. Братоев. В момента грубото строителство на обекта е почти завършено. Сградата е с монолитна стоманобетонова конструкция. Особеност на сградата са шестметровите конзоли. Те са направени по проект на проф. Минчо Димитров. Към настоящия момент е започнато изпълнението на окачената фасада, която придава съвременен облик на обекта. Предвижда се до края на юли тя да бъде готова. Като подизпълнител за нейното изграждане участва фирма “Метатрон”. Изпълнява се топла окачена фасада тип “Luxalon”, продукт на “Хантър Дъглас”. В долната част на фасадното решение ще бъде приложена облицовка от алуполик, производство на “Мицубиши кемикълс”.
Според сключения договор източната страна трябва да бъде напълно завършена и предадена през август т. г.
Гергана ДИМИТРОВА
http://www.stroitelstvo.info
----------------------------------------
СТРОИТЕЛСТВО
30 октомври 2003
Сградата на Метрополитена в София – с разрешение за ползване след повече от 15 години
Разрешение за ползване през септември получи от ДНСК сградата на Софийския метрополитен, която съвместява функциите на административна сграда, централен диспечерски пункт и диспечерски пункт за контрол на градския транспорт и автомобилното движение. Оголеният в продължение на 15 години железобетонен скелет на сградата вече е облечен в алуполик и други съвременни облицовки. Довършването на сградата стана възможно след като Столичната община предостави доизграждането й на "Джи Пи 1" ЕООД - съинвеститор и главен изпълнител на строителството. Източната част, в която ще се извършва управлението и контролът на градския транспорт в различните му разновидности, е на общината, а западната - на съинвеститорите. Общата РЗП е повече от 21 000 кв. м. В подземията се намират диспечерските пунктове на метрото, на първия етаж има информационен център, а на петия ще е администрацията на градския транспорт. 1-4 етаж са предназначени за административни офиси. На последния етаж са местата за възстановяване и отмора. В проектирането на сградата участват в различни етапи и фази арх. Чачевски и колектив, арх. Константин Колев и колектив, арх. Димитър Колев и колектив. Инж. Минчо Димитров има специално участие в проекта за конструкцията. Новият облик на сградата се дължи на окачените фасади "Luxalon" на "Хънтър Дъглас", като фасадите на долните етажи са специална облицовка алуполик.
154 разрешения за ползване са издали органите на Дирекцията за национален строителен контрол ( ДНСК) през септември. 11 от издадените разрешения са след приключените процедури по държавното приемане чрез държавни приемателни комисии и след приет протокол обр. 16.; 54 - са по общи доклади на строително-надзорни фирми и по протокол обр. 16 на ДПК.
83 от разрешенията за ползване са за по-леките категории строежи след доклади на лица, упражняващи строителен надзор. Има и 6 разрешения, издадени по докладите на длъжности лица в ДНСК и протокол обр.16. С разрешение за ползване през септември най-после е укрепеното свлачище в местността Кабакум и к.к. "Чайка"по пътя Варна - Златни пясъци; част от газификацията на Пазарджик с инвеститор "Овергаз", водоснабдяване в с. Храбрино, община Родопи; още няколко ВиК-обекта - напорен водоем в Бяла слатина, външен водопровод към помпената станция "Изгрев нова" в с. Царево, Бургаско. Разрешение за въвеждане в експлоатация имат и няколко промишлена халета и цехове за дървопреработка, мебели и сладкарски услуги, зеленчукопроизводство.
http://www.stroitelstvo.bg/?act=1&i_id=3226
ДНСК
Издадени разрешения за ползване през месец септември 2003 г. - 154 бр.
Строежи с по-голямо обществено значение
30.10.2003
Разрешение за ползване №486/19.09.2003 г. на строеж “Административна сграда, централен диспечерски пункт на “Метрополитен” ЕАД и диспечерски пункт за контрол на градския транспорт и автомобилното движение”, гр.София, с възложител Столична община.
http://www.dnsk.mrrb.government.bg/default.as p?r =17&m=390
----------------------------------------
АСПЕКТИ
Проблеми и перспективи за развитието на западното направление на централна градска част на София - бул. "Найчо Цанов"
След изграждането на вътрешноградската магистрала “Найчо Цанов” и връзката на Метрополитена с центъра естествено се налага нейното обемно-пространствено оформление, защото понастоящем е доста неугледно.
На терените, граничещи с магистралата, от центъра до ул. “Опълченска” са изградени разпръснато 5-6 - етажни жилищни блокове и поредица от недовършени сгради, които е естествено да бъдат включени в бъдещото градоустройствено решение. В останалата част, в западна посока, терените са почти незастроени или има паянтови, малоценни стопански постройки.
В края на 1999 г. Столичната община проведе национален конкурс за “Идеи за архитектурно-градоустройственото и функционално развитие на обществените пространства в централната градска част на София", към които бе проявен значителен интерес от страна на колегията. Като резултат в проектите бяха представени доста различни идеи, в които значима част бе отделена за подходящо обособяване и доразвиване на терени за нови важни обекти на държавното и местно управление и културата, а най-вече моделиране на жилищното строителство, съобразено със съвременните тенденции и европейските стандарти, именно в западното направление.
Теренът в началото на бул. “Найчо Цанов" бе определен като най-подходящ за разполагането на многофункционален вторичен градски център, оформен с търговски и обществени сгради, третиран като “Западна порта” на централната градска част. Също така в тази зона бяха приети преобладаващите предложения за ситуиране на обекта с изключително важно значение - храм-паметник на “Св. Княз Борис I”.
Като подходящо место за спортно-развлекателен и атракционен център бе предложен терен в зона Б-5 и сграда на Държавния цирк в парка “Боримечката”.
В началото на 2000 г. бе проведен също конкурс за изработване на идейно-комуникационно-транспортно решение за П.Г.Ч. на София, включващ изцяло територията на западното направление. В представените проекти се правят предложения за разполагането на подземни паркинги, гаражи в близост до метростанциите, чрез което се постига максимален ефект на използваемост.
Наличието на поредицата от идеи и предложения, резултат от проведените два конкурса и приетите предварителни проучвания за разработката на ОГП на София са солидна основа за изготвяне на конкретни планове за реализация.
Имайки предвид осъществяването на Метрополитена до центъра и магистралата “Найчо Цанов”, които придават вече значителност на тази градска част, необходимо е в най-близко бъдеще да бъде обявен предвидения в програмата на Г.Н.С. градоустройствен конкурс. В обемно-пространствено отношение бъдещото строителство требва да бъде в ясна композиционна връзка със съществуващите жилищни блокове и обществени сгради от запад и изток - бул.“Стамболийски” и ул. “Пиротска”.
Преди обявяването на конкурса желателно е да се проведе информационна среща с колегията, на която да се обсъдят конкретните проблеми, залегнали, представени и изяснени в конкурсната програма.
Да се създаде възможност, предварително да се проведат от съответните ведомства и инстанции, инвестиционни операции от заинтересовани наши и чужди инвеститори, с цел да се обезпечи готовността за непосредствена реализация след приключването на конкурса и се осигури нормално планиране и насочване на инвестициите.
aspekti.atlasstyle.com/index.php?conte nt= 54
07 Април 2004 08:07
ВХОДЯЩ НОМЕР В ДНСК: IV-2723/23.03.2004
.
ДО
Г-Н НАЧАЛНИКА НА ДНСК
гр. София 1606
бул. "Христо Ботев" № 47
.
М О Л Б А
.
ОТ ПРОФ. ВАСИЛ ЛАЛЕВ МЕТЕВ
ЖАЛБОПОДАТЕЛ ПО АХ ДЕЛО № 410/00 г.
ПО ОПИСА НА СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД
.
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН НАЧАЛНИК,
.
Моля, във връзка с АХ дело№ 410/2000 г. насрочено за 25.03.2004 г. от 14 ч, да ми бъде издадено удостоверение в качеството ми на ищец относно наличието на разрешение за ползване № 486/19.09.2003 г. имащо връзка със собственият ми /процесен/ имот - реституиран по силата на ЗОСОИ (ДВ, бр. 107/1997 г.) с влизането на закона в сила.
.
ИЗВАДКИ ОТ ПУБЛИКУВАНА ИНФОРМАЦИЯ В ИНТЕРНЕТ-СТРАНИЦАТА НА ДИРЕКЦИЯ НЕЗАВИСИМ СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ И ПРЕСАТА:
.
Издадени от ДНСК разрешения за ползване през месец септември 2003 г. - Строежи с по-голямо обществено значение:
.
Разрешение за ползване №486/19.09.2003 г. на строеж “Административна сграда, централен диспечерски пункт на ”Метрополитен” ЕАД и диспечерски пункт за контрол на градския транспорт и автомобилното движение”, гр.София, с възложител Столична община.
.
http://www.dnsk.mrrb.government.bg/default.asp?r =17&m=390
.
Сградата на Метрополитена в София – с разрешение за ползване след повече от 15 години
.
Разрешение за ползване през септември получи от ДНСК сградата на Софийския метрополитен, която съвместява функциите на административна сграда, централен диспечерски пункт и диспечерски пункт за контрол на градския транспорт и автомобилното движение. Оголеният в продължение на 15 години железобетонен скелет на сградата вече е облечен в алуполик и други съвременни облицовки. Довършването на сградата стана възможно след като Столичната община предостави доизграждането й на "Джи Пи 1" ЕООД - съинвеститор и главен изпълнител на строителството. Източната част, в която ще се извършва управлението и контролът на градския транспорт в различните му разновидности, е на общината, а западната - на съинвеститорите. Общата РЗП е повече от 21 000 кв. м. В подземията се намират диспечерските пунктове на метрото, на първия етаж има информационен център, а на петия ще е администрацията на градския транспорт. 1-4 етаж са предназначени за административни офиси. На последния етаж са местата за възстановяване и отмора. В проектирането на сградата участват в различни етапи и фази арх. Чачевски и колектив, арх. Константин Колев и колектив, арх. Димитър Колев и колектив. Инж. Минчо Димитров има специално участие в проекта за конструкцията. Новият облик на сградата се дължи на окачените фасади "Luxalon" на "Хънтър Дъглас", като фасадите на долните етажи са специална облицовка алуполик.
.
http://www.stroitelstvo.bg/?act=1&i_id=3226
.
ДО МОМЕНТА СПРЯМО ПРОЦЕСНИЯ ИМОТ Е УСТАНОВЕНО СЛЕДНОТО:
.
По отчуждителна преписка № 7096/48г. с Акт за завземане недвижим имот за държавен № 1229/20.10.49 г. и ПМС № 92/49 г. на основание ЗОЕГПНС б.с. на Дора Василева Аврамова – по мъж Лалю Метева е одържавена 1/3 идеална част от наследствен недвижим имот – удостоверение № 904/16.12.59 г. на Благоевски РНС. Имота е придобит на публична продажба, за което е съставен Крепостен акт на 12.01.1894 г. на името на Васил Аврамов.
.
Със Заповед РД-57-2821/04.10.93 на Кмета на Столична голяма община на основание чл. 1 от ЗВСВОНИ (ДВ, бр. 15 от 1992 г.) и чл. 88, ал. 4 от Наредбата за държавните имоти по искане на заявителя Васил Лалев Метев от София вх.№ 007025/09.09.92 г. и Предложение на кметския наместник на ТОА „Възраждане” ДИ-18-883/92 г. е отказано да се отпише от актовите книги за държавни и общински в ТОА „Възраждане” Акт № 1229/20.10.49 г. следният недвижим имот: 1/3 ид.част наследствен имот на ул. „Отец Паисий” № 34, със застроено и незастроено място от ок. 520 кв.м., а по графични данни от 483 кв.м., тъй като имотът е включен в трасето на метрото, а сградата е разрушена.
.
По отчуждителна преписка № 92/82 г. и Заповед на ИК на СНС № 186/1.06.1972 г. е съставен Акт № 10.368/30.05.83 г. за останалите 2/3 части на недвижим имот в квартал 185, парцел 6, преписка № 8072 РЗ, местност „Центъра”, ул. „Отец Паисий” № 34, представляващ дворно място от 483 кв.м. с подобренията – масивна къща от 90 кв.м. на дървен гредоред построена през 1932 г.
.
Имотът е предоставен на ДСО „Тежка химическа промишленост” на РРСП – до провеждане на мероприятието. Мероприятието не е осъществено, нито е извършвано фактическо строителство до влизането в сила на реституционните закони, а Държавното стопанско обединение е престанало да съществува.
.
От писмо подписано от кмета на Район “Възраждане” изх. № ОИ-94-М-4/14.02.01г. е видно, че за така описаната сграда на ЦДП няма съставен акт за общинска собственост, тъй като е незавършено строителство…
.
ПОРАДИ КОЕТО ВИ СИГНАЛИЗИРАМ ЗА СЛЕДНОТО НАРУШЕНИЕ:
.
Половината от луксозния билдинг вече е собственост на офшорката "Джи Пи 1" ЕООД, докато в качеството ми на правоимащ по реституция собственик продължавам да водя продължително дело в СГС за възстановяване на принудително одържавеният ми по ЗОЕГПНС имот на ул. "Отец Паисий" № 34, без за това до момента да съм получил някакво обезщетение и въпреки действащия в страната от 1992 г. мораториум за разпореждане с имущества подлежащи на възстановяване ex lege с влизането на законите отменящи принудителното им и незаконно одържавяване, и за постигане ефективно изпълнение на Резолюция 1096/96 г. на ПАСЕ: "Да бъдат реституирани на техните оригинални собственици в цялост на несправедливо национализираните и конфискувани имоти от комунистическите държави". В същата Резолюция е казано, че основен критерий за приемането ни в ЕС ще бъде отношението на Правителството и държавата към справедливо реституираната частна собственост.
.
Общинската фирма, която експлоатира софийското метро - "Метрополитен" ЕАД, е внесла в общински бюджет едва 1000 лева за 2002 година. За справка стойността на дяловете на фирмата е 12 515 708 лв. Метрото превозва по близо 80 000 пътника на ден, цената на билетчето е 50 ст. Това прави по около 40 000 лв. приход всеки ден, 1 200 000 лв. на месец или 12 млн. лв. по груба сметка за година само от билетчета. Да не говорим за приходите от реклама и от наемите на кафенета и магазини. Едва ли разходите на фирмата са чак толкова големи, че да "изядат" милиони левове за воденето на безсмислени и продължителни съдебни дела, докато тихомълком Столична община се разпорежда с незаконно изграждащата се сграда, а предствляваната от Вас и уважавана от мен институция издава разрешения за ползването на процесен имот в разрез със действащото у нас законодателство.
.
Надявам се молбата ми да бъде удовлетворена в най-кратък срок. Запазвам си правото на възражение, като за случая ще сезирам прокуратурата.
.
София, 22.03.2004 г.
.
ЗАБЕЛЕЖКА: До момента исканото удостоверение не е издадено в законоустановения срок, което поражда съмнение за усилени действия по прикриване на поредния гаф свързан с беззаконията извършвани от изхранваните с нашите данъци държавни или общински чиновници.
11 Май 2004 13:09
ДО
Г-Н НАЧАЛНИКА НА ДНСК
гр. София 1606
бул. "Христо Ботев" № 47
.
М О Л Б А
.
ОТ ПРОФ. ВАСИЛ ЛАЛЕВ МЕТЕВ
.
ЖАЛБОПОДАТЕЛ ПО АХ ДЕЛО № 410/00 г.
ПО ОПИСА НА СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД
С ОТВЕТНИК: ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА СОФИЯ ПО РЕДА НА ЗОСОИ И ЗВСВОНИ
.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН НАЧАЛНИК,
.
Моля, да бъде извършена проверка и се предприемат съответните бързи законови действия, като същевременно отмените издаденото от ДНСК не по установения от Закона ред разрешение за ползване през месец септември 2003 година по отношение на незаконен строеж, а именно:
.
Разрешение за ползване №486/19.09.2003 г. на строеж “Административна сграда, централен диспечерски пункт на ”Метрополитен” ЕАД и диспечерски пункт за контрол на градския транспорт и автомобилното движение”, гр.София, с възложител Столична община.
.
Във връзка с АХ дело№ 410/2000 г. насрочено за 25.03.2004 г. от 14 ч, и направено искане да ми бъде издадено удостоверение в качеството ми на ищец относно наличието на разрешение за ползване № 486/19.09.2003 г. имащо връзка със собственият ми /процесен/ имот - реституиран по силата на ЗОСОИ (ДВ, бр. 107/1997 г.) с влизането на закона в сила.
.
Същото удостоверение ми бе отказано без посочени мотиви, въпреки императивното изискване на Закона за уведомяването ми преди предприемането на каквито и да било административни действия по отношение процесния имот с неизяснен правен статут.
.
Според § 1, т. 3 от преходните и заключителните разпоредби на ЗОСОИ изтеклата придобивна давност за имоти, собствеността върху които се възстановява по ЗОСОИ, по Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, наричан накратко ЗСПЗЗ (ДВ, бр. 17 от 1991 г.), или по Закона за амнистия и връщане на отнети имущества (ДВ, бр. 1 от 1991 г.) не се зачита и започва да тече от деня на влизане в сила на разпоредбата.
.
Спрямо реституираните имоти по ЗОСОИ, когато възстановяването е първично с оглед разширения обхват на закона, за придобивна давност от лица, владели имотите като свои в течение на давностния срок, не може да се говори. Затова в тази хипотеза не стои въпросът за накърняване права на други, трети за реституцията лица.
.
Това е така, защото принципът на реституцията по ЗВСОНИ е, че се възстановява собствеността, ако имотът е заварен от закона в собственост на държавата, общините, обществените организации, техни фирми или еднолични търговски дружества с държавно, респ. общинско имущество, а както разпореждаше чл. 86 от Закона за собствеността преди последното му изменение, собственността на посочените юридически лица не можеше да се придобива по давност, защото се считаше за социалистическа. Затова в тази хипотеза, която е преобладаваща, атакуваната разпоредба е всъщност безпредметна, защото няма давност, която да е изтекла.
.
Конституцията на Република България, влязла в сила на 13.07.1991 г. за първи път разграничава собствеността на публична и частна. В Закона за местно самоуправление и местната администрация - ДВ, бр. 77 от 17.09.1991 г. е било изменението на Закона за собствеността - чл. 6. В него е конкретизирано имуществото, собственост на общините и на държавата - "Държавна собственост е имуществото, обявено от Конституцията и законите за изключителна нейна собственост, както и имуществото, което тя придобива". Именно в този чл. 6, т. 6 и определено като общинско е имуществото "възстановено чрез реституция". Законите за държавната и общинската собственост са обнародвани в Държавен вестник бр. 44 от 21.05.1996 г. В тях отново е прокарано разделението на държавна публична и общинска публична собственост и на държавна частна и общинска частна собственост. В чл. 7 от Закона за държавната собственост изрично е посочено: "Имотите и вещите - публична държавна собственост не могат да се отчуждават, да се обременяват с вещни права, да се придобиват по давност, както и да се включват в имуществото на търговските дружества". Аналогична е разпоредбата и на чл. 5 от Закона за общинската собственост.
.
Все в продължение на тълкуването на конституционната основа за разделяне собствеността на държавата и общините на публична и частна, е и приетото в Закона за обезщетяване на собственици на одържавени имоти -ДВ, бр. 107 от 17.11.1997 г. както е посочено в чл. 1, този закон е бил издаден в изпълнение на чл. З, ал. З от Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти -ДВ, бр. 15 от 21.02.1992 г. От тогава, всъщност, ищците са реституирани собственици на отчуждените по ЗОЕГПНС недвижими имоти.
.
Категоризацията не е с оглед разпоредбите на ЗОСОИ – процесният имот е съществувал в този вид и предназначение към момента на влизане в сила на новата Конституция на Република България и към момента на влизане в сила на Закона за възстановяване собствеността върху одържавени недвижими имоти. Като такъв - първоначално държавен, а след това с оглед критериите по чл. 6 ЗС и след това по Закона за държавната собственост, и по Закона за общинската собственост, като общински, той е предназначен трайно да задоволява обществените потребности от общинско значение - чл. З, ал. 1, т. 2 ЗОбС, т. е. имотът представлява общинска публична собственост. Този имот, съгласно чл. 2, ал. 1 ЗОСОИ - не е можел да се върне реално на предишните собственици. За него те са имали право да бъдат обезщетени по реда и начините, посочени в чл. 2 и сл. ЗОСОИ. Това е така, защото разпоредбите на Закона за обезщетяване собствениците на одържавени имоти, нямал обратно действие. Както се посочи, този закон има тълкувателен характер на установената с Конституцията на Република България собственост на държавата, на общините и на частните физически лица. И затова той намира приложение и по отношение на имотите, подлежащи на реституция по ЗВСВОНИ. (Решение № 663 от 12.06.2003 г. по гр.д. № 529/2002 г., IV по., ВКС)
.
От значение за възстановяването на собствеността по ЗВСВНОИ е имотът да е бил държавна или общинска собственост към датата на влизане в сила на закона, респ. на ЗОСОИ, възстановяващ срока за искане на отмяна на отчуждаването. Последващи отчуждавания не могат да бъдат противопоставени на възстановения ex lege собственик, т.е. не могат да бъдат пречка за отмяната на отчуждаването и възстановяването на собствеността, които биха били постановени при евентуално уважаване на жалбата срещу мълчаливият отказ. Поради това в този случай не е налице и обезпечителна нужда от налагане на възбрана върху имота с цел предотвратяване на разпоредителни действия от трети лица на производството по специалния ЗОСОИ.
.
С оглед връзката на чл. 2, ал. 1 ЗОСОИ с разпоредбата на чл. 2, ал. 2 ЗВСОНИ собственикът на земята се включва само в еднолично търговско дружество с държавно, общинско имущество или с имущество на обществена организация. Права на трети лица, различни от тези по чл. 2, ал. 2 ЗВСОНИ, не се накърняват.
.
Ако след 25.II.1992 г. обектът, построен върху земята, отнета по чл. 1 и чл. 2, ал. 1 ЗВСОНИ в първата му редакция, е продаден на трети лица, ограничаването на правата на тези трети лица е свързано с добросъвестността на държавата, провела приватизация при неустановени или спорни права на собственост. Купувачите по приватизационната сделка купуват имота с всички активи и пасиви, вкл. и с реституционните претенции. И когато бившият собственик предяви правата си на съсобственост по чл. 2, ал. 1, т. 1 ЗОСОИ, новият приобретател на имота плаща дълга на държавата. В случая законодателят е решил погасяването на дълга на държавата за отнетата от нея собственост да стане чрез създаване на съсобственост вместо чрез теглене на средства от държавния бюджет. Съображенията за икономия са залегнали и в мотивите на вносителите на законопроекта. Може да се каже още, че интересите на собственика са с приоритет пред интересите на инвеститора. С оглед изложеното в обсъжданата хипотеза не може да се говори за накърнени права.
.
Член 2, ал. 1, т. 1 ЗОСОИ предвижда като един от способите за обезщетяване на бившите собственици на одържавени имоти предоставяне в тяхна полза на правото на съсобственост при съответни идеални части върху обектите, изградени върху земите им или върху терените, към които тези земи са присъединени. Този начин за обезщетяване ще важи както когато държавното или общинското предприятие е вече приватизирано и когато то е в процес на приватизация, както и когато тези хипотези не са налице, тъй като разглежданата разпоредба е обща и важи за всички посочени хипотези.
.
Проблемите на столичния център не са от вчера, но като че ли с всеки опит да се решават градоустройствено "на парче" се задълбочават.
.
На второ място е проблемът за ролята на видовете собствености при изграждане на подземните пространства и съоръжения в София. Обобщено може да се каже, че подземните пространства и съоръжения са обекти със сложна собственост и организация характеризираща се със:

• право на собственост на терена, в който е разположен обектът, или територията, която пресича;

• право на собствености на обекта, например колектор, и инженерно-техническите проводи, на които той се явява носител;

• право на собственост на подземния сграден фонд, който може да е с различно третирана водеща функция, например подземен пешеходен преход с търговски обекти, или подземен търговски комплекс с пешеходен преход.
.
У нас основните видове собственост са частна, общинска и държавна, като последните две могат да са с разновидност частна и публична. Подземни общи мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура (системи от сгради, съоръжения и линейни инженерни мрежи на транспорта, водоснабдяването и канализацията, електроснабдяването, газоснабдяването, далекосъобщенията, хидромелиорациите, третирането на отпадъците и геозащитната дейност) по силата на ЗУТ могат да се изграждат не само в общински и държавни поземлени имоти. При спазване на специалните нормативни актове широкият спектър от елементи на подземната урбанизирана среда - с неограничени от правата на собственост възможности за разполагане в градските територии, се изгражда и в поземлени имоти - собственост на физически и юридически лица.
.
Архитектурните обекти - и над, и под земята, могат да имат ползване с различно организиран публичен достъп, независимо от правото на собственост. Отделен закон за правата при изграждане и стопанисване на подземните градски пространства и съоръжения едва ли ще е нужен, ако в съществуващите закони се приведе съгласуваност. Необходимо е обаче обмисляне и на допълнения, допускащи държавна или общинска публична собственост на подземни нива или пластове, без отчуждаване в цялост на частния имот на/над/под терена. С това Столичната община би облекчила финансовите си проблеми при реализиране на едно или друго градоустройствено решение.
.
Така например биха се регламентирали ясно взаимоотношенията “частен собственик - общество - държава” избягващи едновременното действие на изключителното право на държавна собственост при разкриване на археологически находки (ЗПКМ) и реституционните права на гражданите - срещнали се объркващо в практиката при случаи като:
.
Неяснотите при собствеността на подземните пространства и съоръжения у нас се мултиплицират и с прехвърлянето на права от собствениците към стопанисващите даден обект, терен или територия - експлоатационни предприятия, ведомства или наематели, независимо от формата аренда или концесия.
.
Поучавайки се от примерите на реализираните по света сложни многоетажни комплекси и подреждайки напластеното вече в центъра на София във височина от подземните нива нагоре: техническа инфраструктура - археология - съвременни градски публични пространства - публични сгради - жилищни сгради, можем да предвидим правните лабиринти, очакващи решенията на градоустройствени проблеми през прогнозния 15-20-годишен период на ОУП на София. Сложността на изхода от тях зависи не само от спазване на функционални, технически и технологични правила и норми на застрояване. Необходими са и съгласувани правни норми.
.

Сградата на Метрополитена в София – с разрешение за ползване след повече от 15 години
.
Разрешение за ползване през септември получи от ДНСК сградата на Софийския метрополитен, която съвместява функциите на административна сграда, централен диспечерски пункт и диспечерски пункт за контрол на градския транспорт и автомобилното движение. Оголеният в продължение на 15 години железобетонен скелет на сградата вече е облечен в алуполик и други съвременни облицовки. Довършването на сградата стана възможно след като Столичната община предостави доизграждането й на "Джи Пи 1" ЕООД - съинвеститор и главен изпълнител на строителството. Източната част, в която ще се извършва управлението и контролът на градския транспорт в различните му разновидности, е на общината, а западната - на съинвеститорите. Общата РЗП е повече от 21 000 кв. м. В подземията се намират диспечерските пунктове на метрото, на първия етаж има информационен център, а на петия ще е администрацията на градския транспорт. 1-4 етаж са предназначени за административни офиси. На последния етаж са местата за възстановяване и отмора. В проектирането на сградата участват в различни етапи и фази арх. Чачевски и колектив, арх. Константин Колев и колектив, арх. Димитър Колев и колектив. Инж. Минчо Димитров има специално участие в проекта за конструкцията. Новият облик на сградата се дължи на окачените фасади "Luxalon" на "Хънтър Дъглас", като фасадите на долните етажи са специална облицовка алуполик.
.
СПРАВКА: Офшорка построила сградата на метрото
.
Половината от луксозния билдинг е собственост на фирмата
.
Офшорната фирма "Джи пи 1", чийто мажоритарен собственик е регистрираният в латиноамериканската държава Белиз холдинг "Прешъз холдинг-лимитид", е построила новата сграда на метрото на бул. "Тодор Александров" на общински терен. Търгът е проведен в края на 2002 г. Условието е недовършената и изоставена от близо 5 г. сграда на "Метрополитен" да бъде довършена.
.
"Джи пи 1" печели търга с оферта за 6 млн. лв. Тя се наема да довърши сградата в кратки срокове, като получава собственост за половината от нея. След 9 месеца сградата е готова, а кметът Софиянски я открива тържествено по време на предизборната си кампания.
"Джи пи 1" е регистрирана през 2000 г. на името на Георги Драганов Пейчев с предмет на дейност търговия на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки, сочи справка по Булстат. Малко преди общината да обяви търг за довършване на сградата, собствеността във фирмата се променя. На 20 август 2002 г. всички дялове са прехвърлени на "Прешъз холдинг-лимитид" с управител Владимир Георгиев Владимиров. На 5 ноември 2002 г. Софийски градски съд вписва промяната в регистрите и определя предишния собственик Георги Пейчев заедно с Владимир Владимиров за управители. На 5 декември 2003 г. Пейчев е заличен от управата на фирмата.
.
Сградата е с площ 20 000 кв. м, има 7 етажа без подземните. Още не е ясно какво ще има в помещенията, собственост на "Джи пи 1". В тях ремонтите още не са приключили, докато общинската част от постройката е напълно завършена.
.
В общинската половинка ще се настанят диспечерските пунктове и служителите на "Метрополитен". На последните 2 етажа трябва да се изгради трафик-център на градския транспорт, който да следи движението на колите и състоянието на пътищата. След като се монтират електронни табла по софийските улици, от този център до шофьорите ще се подава информация къде има задръствания и кой алтернативен маршрут да изберат. За това обаче били нужни много средства, които още не били осигурени.
.
На втория етаж на модерната сграда е предвидена огромна зала, където ще се настани центърът за управление на метрото. Сега диспечерските пунктове по движението на влаковете, електрическото снабдяване и съобщителните връзки са скрити дълбоко под земята в бомбоубежище на "Гражданска защита". Пунктовете са наблъскани там още при пускането на метрото именно защото 5 г. общината няма пари да довърши сградата. Вероятно диспечерите ще останат още дълго под земята.
.
ПРИЛАГАМ: Крепостен акт за собственост, писмо от УАГ и комбинирана скица.
.

София, 27.04.2004 г.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД