:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,348,973
Активни 137
Страници 18,028
За един ден 1,302,066
Реформа

300 лекарства направиха най-големият засега хаос в здравната система

Пациентите и лекарите ще го преживеят някак, но се задават и още
Снимка: Александър Михайлов
Такъв хаос досега в здравеопазването не е имало. Той ще може да се съизмери единствено с хаоса, който има опасност да настъпи. И теорията, и практиката сочат, че от ситуация на тотална неяснота печелят единици, а губят хиляди. В случая - болни и бедни.

В момента цари бъркотия във всички основни нива на здравната система - болници, доболнична помощ и лекарства. Единствено бързото подписване на рамковия договор между здравната каса и съсловните организации би могло да сложи известен ред. Кога ще стане това, не е ясно.ЛекарстватаЗдравната каса е длъжна да се съобрази с наскоро публикувания позитивен лекарствен списък на Министерски съвет. Медикаментите, за които тя плаща, не бива да са извън въпросната листа. Във вторник обаче НЗОК съобщи, че до приемането на нов неин списък, съобразен с позитивния, се спира издаването само на протоколи за скъпи медикаменти - някои инсулини, медикаменти за астма, които не са в позитивния списък. Останалите лекарства се изписват по стария ред. Следва обаче инструкция до личните лекари и специалистите, че всички лекарства извън позитивния списък не бива да се изписват. На места тя пристига ден, след като е влязла в сила. Общо изхвърлените медикаменти са около 300 търговски марки - инсулини, лекарства за астма, за хипертония, за язва и гастрит, антибиотици, за хроничен бронхит. Това означава, че хиляди пациенти трябва да сменят терапията си с друг медикамент, който присъства в позитивния списък. Е, не им е за пръв път, ще минат по няколко пъти през кабинета на лекаря и аптеката, ще понедоволстват заедно с джипита и специалисти, ще им мине. Ако си харесват стария медикамент, ще си го плащат.

До тук нищо чак толкова невиждано. Изобщо не е редно да се разиграват болни и лекари, но, уви, сме свикнали и имаме известен имунитет. Същите тези хора обаче, че и още стотици хиляди след неизвестно колко време, но все пак в рамките на следващите месеци, вероятно пак ще трябва да променят терапията си.

Тогава ще влезе в сила новият списък на лекарствата, които НЗОК плаща и нищо чудно точно тяхното лекарство вече да не фигурира. Ще последват повторни скандали по поликлиники и аптеки.

За новия списък засега единствено е ясно, че има потенциала да предизвика невиждан скандал. Той трябва да се договори по Закона за обществените поръчки. Ако се спази изрично законът, част от списъка може да се окаже блокирана от съда, стига някоя от изгубилите фирми да реши да обжалва - както става с лекарствата за рак, които здравно министерство договаря по същия закон. Така няма да е ясно какви лекарства ще получават пациентите.

Освен това според закона при обявен търг за дадена позиция, т.е. лекарствена група, може да спечели само една търговска марка. В момента на една позиция са няколко марки. Реакцията на и без това силната фармацевтична индустрия засега е непредвидима, тъй като подобно изблъскване от пазара до момента не сме виждали. Вероятно е монополното положение на спечелилите да предизвика корупция, която пък моментално се отразява на джоба и здравето на пациента.

От касата не смеят да предизвикат подобна ситуация, най-малкото защото тя може да вземе още директорски глави, но този път и в буквалния смисъл. Затова изчакват и пращат запитвания до отговорни институции как да постъпят. Докато редът за договаряне не се изясни, ще тъне в мъгла и отговорът на другия важен за пациентите въпрос - ще плащат ли и колко за лекарствата си, на който трябва да отговори методиката за реимбурсиране. Тя не може да бъде приета, без да е известен точният ред на търговете.Доболничната помощС общи усилия здравно министерство, здравната каса и Лекарският съюз са на път да разбият едва позакрепената система на доболничната помощ. Там кашата е пълна. Лекарите твърдят, че наредбите на здравно министерство, от които зависи кой, как и срещу какви пари ще лекува даден хронично болен, са пълна недомислица, по тях е изключено да се работи и ще блокират системата. От министерството отвръщат, че в наредбите няма нищо коренно различно, само някои неща са прехвърлени от едно на друго място, и че лекарите не разбират. Не е ясно кой е прав и кой носи отговорност, но е факт, че касата помоли Министерството на здравеопазването да забави влизането в сила на нормативните актове до 1 март и да уточни някои неща, включително и неясни диагнози. От Лекарския съюз отказват да подпишат рамковия договор, без да се променят наредбите. От друга страна, именно рамковият договор, за който преговарят съсловната организация и НЗОК, трябва да "надгради" наредбите и да уточни кой преглед от кой трябва да се прави и колко да му се плаща за това. Да не говорим, че наредбите излязоха още преди месец, но БЛС скочи открито срещу тях едва преди седмица. И свика събор, който утвърди готвения договор в средата на декември. Тогава делегатите одобриха главата доболнична помощ, въпреки че наредбите, които дават нейната рамка изобщо не бяха излезли.

Така че забавянето на договора от страна на Лекарския съюз може да се дължи или на корист, или на некадърност, или и на двете. А пък докато няма нов рамков договор, не може да има нови клинични пътеки с нови цени - за болниците.БолницитеОт началото на тази година общинските болници се финансират по нов начин - не от общините, а от здравно министерство. През първите 3 месеца то ще има дава по 1/12 от субсидиите, а след това ще отпуска пари само за лекувани болни. Общо парите на Министерството на здравеопазването за болници са намалени, но за сметка на парите от НЗОК по клинични пътеки. Според рамковия договор за тази година пътеките са с 30-ина повече, и парите за някои от тях са увеличени. Касата е предвидила 305 млн. лв. за болници - със 105 млн. лв. повече от 2003 г. Затова е важно новият рамков договор да влезе в сила възможно най-бързо.

От НЗОК обаче признаха, че общо парите за пътеки тези година са 75%-90% от нужните, за да се покрие изцяло стойността на лечението. Миналата година те покриваха около 60% от цената на лечението. И тъй като МЗ не дава субсидии за пътеки, е ясно кой ще плаща останалото - пациентите, пък макар и това все още да не е регламентирано. И след като не е регламентирано, никой не може да знае какво плаща - недофинансирано лечение или просто рушвет.

Общинските болници скочиха и защото не могат да платят заплати на персонала си. Те твърдят, че за януари общата субсидия от МЗ е равна на 25%-70% от парите за заплати. От министерството твърдят, че останалата част от средствата за възнаграждения трябва да дойдат от клиничните пътеки на здравната каса и че общо парите дори са повече. Досега лекарите вземаха заплати плюс процент от пътеки. Тепърва по-малко от заплатата ще се формира от парите от МЗ, но пък повече пари щяло да има от пътеките. Но, за да има повече пари от пътеки, трябва да има нов рамков договор и нови цени. Освен това как да има повече пари за лекарите от пътеките, след като те пак не са 100% остойностени?

Ясно е как - или като се съкратят лекари (плюс отделенията, в които работят), или като се искат пари от пациентите. Хубаво е да се знае, особено от пациентите и лекарите в по-големите и богати общини като София, че досега към държавната субсидия за здравеопазване някои кметове прибавяха и пари от собствени приходи на общината.

Ако искат да спасят болниците си, е редно и тази година да го направят. Освен ако ситуацията на недоволство и хаос не им е изгодна.КАРЕ Рамков договор скоро няма да имаЛекарският съюз най-сетне изясни при какви условия ще подпише рамковия договор. Исканията са логични, още повече, че когато лекарите работят в нормални условия и за що годе нормални пари, от това печелят и пациентите. Част от условията са от доста време, за някои от тях се смяташе, че вече има договореност, а за други не е ясно защо не са договорени досега.

За да е факт рамковият договор, трябва да е ясно кой ще плаща на личните лекари за хора без здравни осигуровки, казват от БЛС. В противен случай има риск джипитата в планинските райони да останат без доходи. Въпросът обаче не може да се реши в рамковия договор, а с промяна в Закона за здравното осигуряване. Едва след промяна на закона БЛС ще подпише договора. От друга страна обаче всички неосигурени имат право на разсрочено плащане до края на годината и не губят правата си на безплатна медицинска помощ.

Здравно министерство трябва да промени наредбата си за наблюдение на хронично болните, припомнят друго искане от лекарския съюз. Зам.здравният министър Петко Салчев обеща, че през следващата седмица ще покани Лекарския съюз и касата за уточняване на промените. Интересно дали представители на НЗОК и БЛС са канени при подготвянето на първия вариант на документа, особено като се има предвид, че именно те ще трябва да го изпълняват?

Лекарският съюз иска да види и инструкцията на МЗ за формиране на заплатите в болниците, която трябва да гарантира, че лекарите ще получават не по-малко от 40% от стойността на клиничните пътеки. От МЗ напомнят, че инструкцията не може да излезе преди постановление на Министерски съвет за заплатите в бюджетната сфера.

Защо след като здравната каса няма информационна система, се иска от лекари и болниците да се отчитат на електронен носител, питат още от Лекарския съюз. За да има рамков договор, трябва на медиците да се остави възможност да предават отчетите си и на хартиен носител. От касата отдавна обявиха, че задължителният магнитен носител ще влезе в сила от 1 юли за джипита и болници и до 31 декември за специалистите.

Поантата в исканията на БЛС е, че законът задължава, че преди да се подпише рамковият договор, е необходимо касата и съсловните организации на лекари и стоматолози да договорят с производителите и търговците на едро на лекарства цените на конкретните медикаменти, включени в позитивния списък. До момента глава "Лекарства" изобщо не е била преговаряна, защото касата още не е наясно какви търгове ще прави, камо ли да стигне до конкретните цени. Явно и това няма да стане скоро.
3
444
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
31 Януари 2004 12:31
По-добре е да си здрав и богат, отколкото беден и болен. /ПГ на НДСВ/
31 Януари 2004 14:46
Не се вижда позитивното - всеки ще може да забременява по клинична пътека. Така раждаемостта силно ще се увеличи и ще станем на първо място в Европа по брой на новородени. И Азис и ЕВГ.М. ще са доволни.
Как не ги е срам тия дето говорят, че Щерев е отклонил парите от други жизнено важни клинични пътеки за създаване на нова, изключително животоспасяваща! СЛЕПЦИ!
02 Февруари 2004 07:36
Има нещо много цинично в цялата работа още като се тръгне от названието:"Позитивен списък...'!КАкво му е позитивното на този списък, след като само до негативни реакции води????
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД