:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,350,005
Активни 122
Страници 19,060
За един ден 1,302,066
Think positive

За повелителите на компроматите

Много е трудно да намериш черна котка в тъмна стая, особено когато котката я няма.

Конфуций, 551-479 г.преди ХристаНа постоянните читатели на тази колонка дължа потвърждението, че горното заглавие и цитатът от Конфуций са им добре познати. На 7 юни миналата година започнах коментара си с древния китайски философ и подчертах, че главната добродетел във неговата философия е добронамереността. Стандартите на поведение трябва да се определят от тази добродетел и така да се работи за благоденствието на обикновените хора.

В същото време заявих, че в България конфуцианската философия трудно може да бъде определена като популярна. Може би защото не е удобен модел за поведение.

Поводът за този материал бе компроматът за двойното гражданство на министър-председателя Симеон Сакскобургготски. Тогава цитирах стандартите и ценностите на БиБиСи и завърших със следните думи: "Кой има интерес от взривяването на обществото с подобен компромат? Със сигурност тези интереси са политически и икономически. Истината обаче ще излезе на повърхността. Убеден съм."

Днес всичко това е също актуално, но приведено вече към провокаторите на компромата, свързан с царските имоти и тяхната реституция.

На 7 юни 2003 г. в шест точки обясних съвсем ясно, точно, категорично и обосновано защо министър-председателят няма двойно гражданство и защо през целия си живот е притежавал само българско гражданство.

Днес, 31 януари 2004 г., също в шест точки ще приведа ясни, точни, категорични и обосновани аргументи защо имотите на Симеон Сакскобургготски са реституирани правомерно и преди 1947 г. са били еднолична собственост на Цар Борис III и неговите правоприемници.

1. Исковата молба срещу акта на Софиянски за връщането на Врана е недопустима, тъй като ищците нямат правен интерес да атакуват реституцията.

2. Инициативният комитет е по-скоро политически, отколкото граждански и преследва с неоснователни юридически претенции поддържането на кампания, насочена срещу личността на министър-председателя.

3. Нотариалният акт от 1928 г. не поражда имуществени права за царското семейство, а констатира съобразно тогавашното законодателство вече придобити права върху собствеността на Врана и другите царски имоти.

4. Законът за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис III от 1947 и предхождащият списък на личните имоти, принадлежащи на бившия цар, направен от комисия, назначена от тогавашния министър-председател Кимон Георгиев през 1946 г., доказват категорично кой е бил собственик на тези имоти. Никой, дори и комунистите, не би си позволил грандиозната глупост да одържавява със закон държавни имоти. Което от своя страна означава, че те са били частни. А комисията, назначена от Кимон Георгиев, без да храни и най-малка симпатия към Царица Йоанна и Цар Симеон II, добросъвестно и професионално е описала всички недвижими имоти и движими вещи на царското семейство.

5. КС е отменил ЗОДС от 1947 г. като противоконституционен през 1998 г. Заедно с отмяната на закона отпадат и правните последици, породени от него за в бъдеще време. Т.е. би трябвало да се възстановят имуществените правоотношения такива, каквито са били преди приемането на ЗОДС. 5 години НС не е приел специална процедура и затова се ползват общите разпоредби на реституционните закони.

6. Интендантството на цивилната листа на Негово Величество - това е личната, частна администрация на българските царе, която е осъществявала счетоводството и надзора върху личните средства и имоти и е действала от името и за сметка на Царя. Интендантът е действал като специален пълномощник на Царя. Придобитите права, обаче, са възниквали пряко в полза на представлявания, в случая - Царя. Асен Ошанов показа пред обществото пълномощното, подписано от Цар Фердинанд, с което упълномощава своя интендант да сключва сделки за парцелите във Врана.

Конфуцианската мъдрост за черната котка намира своето продължение в шотландския и българския фолклор. През юни миналата година разказах и двата анекдота. За шотландеца, който непрекъснато поръчва чай с лимон или чай със захар, въпреки че чай няма. И за българина, който иска баничка с боза, или с лимонада, или с айран, или с вода, а баничките просто са свършили. След това идва милиционерът, който препоръчва на продавачката да вземе тавата с баничките и да удари по главата глупавия гражданин.

И накрая още един цитат: "Макар и изгнаник, да останеш верен на род и Родина, заслужава уважение и почит, а не ругателство и политическо хулиганство, с които авторите на тази гнусна клевета са прескочили не само политическите, но за съжаление, и моралните норми."

Това е, което заяви Лютви Местан на 6 юни м.г. в НС по повод компромата с двойното гражданство на премиера. Мисля, че може да го каже и днес по повод инсинуациите около реституцията на царските имоти.
24
665
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
30 Януари 2004 22:58
"Мнения" щ бъдат давани само от червено-сини курви и апаши!
Нормалните хора няма какво да коментират тука!
31 Януари 2004 00:09
Всичко е ясно, само не разбрах на Царя или на Симеон са имотите? И има ли или няма двойно гражданство?

Ц-ц-ц, мъдри били древните да механизират още навремето решаването на подобни спорове...
31 Януари 2004 00:24
Не разбирам защо е цялата тази патардия, та нали още преди 6-7 години С2 обяви на всеослушание, че ще дари Врана за народен парк на софиянци?Или нещо се е разкандардисал?Или "дарението" е било само колкото да не се плащат данъци на държавата?
31 Януари 2004 00:43
Ох, а бе то всичко хубаво, ама г-н Цонев пак си е утепал времето щото то с републиканец да се разправяш и малко прасе да гониш - все тая.
Просто кауза пердута. Няма полезен изход.
За какъв Конфуций, за каква търсена липсваща черна котка в тъмна стая ще говори човек на хора дето посред бял ден сами в автобуса да се возят пак ще се блъскат до припадък?

Ама г-н Цонев вие наистина ли не знаета колко е умствения хал на републиканците в България?

Казано точка по точка:
1) Ищците хабер си нямата на понятие що е то правен интерес. Те са тръгнали с рогата напред срещу Царя и туй то.
2) Няма никакво значение какъв е характера на комитета, важното е да се мушка Царо.
3) Миналото правно законодателство не е аргумент за цареборците, не е било, няма и да бъде. Най важното е да го няма Царо.
4) Одържавяване на държавното разбира се е основната мечта на всеки републиканец. За целта частното става държавно, след това отново частно и после пак държавно. Така бившото държавно става отново държавно. Въпросът е при тия трансфромации, кой ще лалосва най-много за защита на националния интерес.
Просто всяко ново поколение републиканци трябва да даде свой принос в народовластието и демагогията.
5) НС събрание е било основно съставено от хора, които се грижат как да преразпределят квтото е останало, и не пет ами 50 години не биха се произнесли за правата на човек откогото са се отървали преди половин век.
Има си хас! Няма го човека - няма да си иска собствеността и следователно става обща, а оттук и на всички и най-вече на тия дето се докопат до нея.
6) Републикаците у нас под Интедантство разбират "държавна синекурна службица", от където може да се крадне квото падне.
Та съдят според съвестта си де, доколкото я има.

Туй то!
31 Януари 2004 00:50
Мите, ако моралните ви устои са толкова стабилни, колкото опитваш да ни убедиш, то парламентарната ви група трябва да страни от компроматите, които се пускат за останалите партии, вместо да се възползва. А забравяш ли, че постигнахте тези изборни резултати благодарение на компрометираните (къде основателно, къде чисто пропагандно) партии, които бяха на сцената по онова време и не преставате да вадите дивиденти (макар и доста нескопосно)?
Тая е като оная с попа с пръжките по пости.
31 Януари 2004 03:49
mesksikanoto pak psuwa po karucarski, a papesha krazi sijano okolo negowoto welicestwo
tolkowa im e bagaza, tolkowa mogat
31 Януари 2004 04:57
За съвест у републиканците не знам, ама цар със сигурност нямат...
31 Януари 2004 05:40
Я вижте моля какви невероятни неща стнали у нас.
Четете по-долу ЯД във вестник Про и Анти по въпроса за двойното гражданство на Царя:

Но нали си е републиканско момче тук сега ни витийства, че едва ли не Царят следва да дава обяснения на всеки неграмотник и зложелателен републикански аготатор, дето хал хабер си няма от някои работи, но затова пък компенсира с плямпане на високи обороти и глас.

Все пак колкото и да е невероятно Коритаров и Дачков се извиняват на Царя.
Аз бих добавил, че ако бяха по-умни и разумни изобщо нямашеда и се налага да се излагат като кифладжии, та сега да се налага да се извиняват.

Натиснете тук

Здравейте

Явор ДАЧКОВ


В предаването "Блиц" преди няколко дни Георги Коритаров се извини на Симеон Сакскобургготски заради историята с неговото гражданство, която бе новина номер едно близо седмица. Коритаров направи това в множествено число, т.е. не само от свое име, а и от името на журналистическата гилдия. Ето защо ще си позволя да кажа няколко думи по този повод. Не виждам защо журналистите трябва да се извиняват на премиера за това, че си вършат работата. Въпросът с неговото гражданство е важен не от гледна точка на клюката, а от гледна точка на конституцията. Редно е журналистите да питат дали премиера отговаря на конституционните изисквания за да заема най-важния държавен пост. Няма нищо обидно в подобни въпроси. Трябва да признаем, че днес обаче те са доста закъсняли. Ние журналистите би трябвало да се извиним на хората, а не на царя. Да се извиним, защото всичко, което се пише днес трябваше да бъде написано преди две години. Тогава му беше времето "Дарик" и "Монитор" да питат за гражданството на царя и за неговото образование, тогава трябваше "Труд" и "24 часа" да изследват различните интереси и лобита в НДСВ, тогава й беше времето на сегашната критичност към неговите обещания. Няма защо да ви припомням как се държаха тогава споменатите издания. В голяма степен те също носят отговорност за днешното разочарование на българите, които бяха подлъгани с тяхна помощ. За това и днес въпросите за гражданството на премиера звучат лицемерно. Това разбира се не означава, че трябва да се извиняваме на него. Той е министър-председател и трябва да бъде питан дори и при най-малките съмнения, че нарушава конституцията. На всичкото отгоре от кабинета на СимеонІІ дълго усукваха отговорите на многобройните въпроси, вместо да ги изяснят в самото начало. Нищо не пречеше на Симеон да излезе в първия ден на скандала и да направи недвусмислено изявление. Той обаче предпочете да си мълчи и с това само усили подозренията на журналистите. Днес скандалът изглежда отшумял, въпреки, че още много въпроси останаха без отговор. Най важният от тях е дали в момента на поемането на министър-председателските си задължение Сакскобургготски е отговарял на конституционните изисквания. Неговата декларация не може да ни удовлетвори, защото имаме голям опит с навика му да лъже. Още една сериозна причина поради която не мога да се присъединя към извиненията на Коритаров.


Натиснете тук
31 Януари 2004 06:23
Не искам и няма смисъл да коментирам Цонев. Явно става дума за пари, които дели с приятелското царско семейство. По въпроса за гражданството на царя-премиер-пенсия - всеки български гражданин е изучавал Български език и литература. Аз искам да видя с очите си бележника МУууууууу...... Ако такива оценки липсват, значи този така наречен цар не е никакъв българин. Просто и ясно...............
31 Януари 2004 13:35
Аргументите и на двете страни звучат повече от кретенски. Единственото, което мога да си помисля е колко жалко, че всеки, който има проблеми с реституцията и не получава заработените от предците му имоти, няма шанс да стане премиер, че да си ги върне.
31 Януари 2004 13:40
На 7 юни миналата година започнах коментара си с древния китайски философ

**********
Тази интонация не ви ли напомня писанията на един наш велик форумен писател?
Почнаха да се сближават по тон, и не знам за кого е по-тревожно, за Митето или за Великия...

Редактирано от - Геновева на 31/1/2004 г/ 13:42:41

31 Януари 2004 18:08
Пъпеша златен- КАУНЬ, Си е гений! Ама много гений! Сам си преповтаря гениалните мисли (не че са много). Страшно обича да се чете! Аз лично не го чета, щото предварително знам, че ще бъдат изписани само глупости, както казва
-----
оня от Мексико (да ограничи дрогата):
Нормалните хора няма какво да коментират тука!
31 Януари 2004 22:28
Абе, пъпеш смотан, ти като си мислиш, че си генералски слуга(зет) и баща ти е такъв голям артист и царски гъзоблизец, та всичко ти е разрешено ли бе, лайнар? Ти май освен да си боядисваш мустаците друго не можеш. Добре, че жена ти все още хваща окото, та си намира!
01 Февруари 2004 03:44
"Интендантството на цивилната листа на Негово Величество - това е личната, частна администрация на българските царе, която е осъществявала счетоводството и надзора върху личните средства и имоти и е действала от името и за сметка на Царя."
Твърдението ще се окаже вярно, ако царят е плащал заплатите на Интендантството на цивилната листа от своите лични пари. Но ако заплатите са били плащани от държавата, значи се опитват да лъжат здраво...
01 Февруари 2004 03:51
Abe, Konfitsii naitina li e jivial tolkova?
01 Февруари 2004 09:20
Канадски Хъшкъде изчезна?

Idem per idem...
01 Февруари 2004 14:15
"Взривяване на обществото с компромат"...Абе, Пъпеш ли си, Каунь ли си - обществото не се взривява току-така - взривява се само бедната ти глава в старанието си да заслужи царски благини...Имотите на царя не са най-важното нещо на земята, но социалната чувствителност е много висока към човек, претендиращ за нов морал, а седнал тъкмо на стария - да си зема язе квото може, че мойто си е мойо.
01 Февруари 2004 16:06
Митко, Митко, кога смесиш 50% истина с
50% лъжа какво се получава?!?
Ама на теб ти стана вече навик,
като това да си мърдаш ушите като малък!
01 Февруари 2004 19:56
Я, колко пъпеши.....
01 Февруари 2004 22:33
И Сибила ли си мърда ушите?
01 Февруари 2004 22:41
ТУЙ от мен да го знаете!:
ДЕМОКРАЦИЯТА ДОЙДЕ ЗАРАДИ СПРАВЕДЛИВОСТ!
НО МОЖЕ ДА СИ ОТИДЕ ЗАРАДИ НЕСПРАВЕДЛИВОСТ !!!
Щом малко на брой ПЕЧЕЛЯТ/иха/ от Демокрацията, а много на брой ГУБЯТ/иха/- значи има нещо СБЪРКАНО в демоКРАЦИЯТА ?!?...
Но на "ПЕЧЕЛИВШИТЕ" НЕ това им е проблемът, нали!
Но това им Е проблемът на "ГУБЕЩИТЕ" !!!
А Митко Цонев и другите, като него, СА от "ПЕЧЕЛИВШИТЕ" !!!Редактирано от - paragraph39 на 01/2/2004 г/ 23:07:38

02 Февруари 2004 00:09
Сибила, аз мисля, че не са пъпеши, ами бостанджии.
Всичко, що мили с глава и не им уйдисва на акъла го обявяват за пъпеш.
Преди доста време - от бостанджиите се рекрутират бастонджиите, които плъпват из държавната администрация, а също така от тях се рекрутира и Оранжевата Гвардия. У тях са силни побойническите и наплювателските рефлекси.
Та за туй си мисля, че Димитър Цонев се хаби.
На бостанджия и бастонджия да разправяш за философията на благонамереността е да като да четеш пред Грухчо Псалмите на Светото Писание.
02 Февруари 2004 00:54
Ти остави тия тук, Тим, тия пак се ядват, ами виж да първа страница, при "Нашето семейство...." що сопаджии се изсипаха от всички цветове, дето им викаш, офейците. Ама сопаджиите най-много. Само дето не са оратори като него. Стамболийски, имам предвид. Яне Янев ги предвожда.

Редактирано от - Сибила на 02/2/2004 г/ 00:56:13

02 Февруари 2004 06:59
ЛАКЕЙЩИНА И ЛИЦЕМЕРИЕ!!!!!

Idem per idem...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД