:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,562,298
Активни 136
Страници 7,999
За един ден 1,302,066
Над 10 000 души поискали за месец да се прехвърлят в ново дружество за осигуряване на старините

Шефове принуждавали подчинени да сменят пенсионния си фонд

Молби се подавали чрез посредници, което е забранено с наредба на Комисията за финансов надзор
Работодатели принуждават работниците си да подават молби за смяна на пенсионния фонд срещу заплаха от уволнение, каза за в. "Сега" Даниела Петкова, изпълнителен директор на пенсионен фонд "Доверие". Това масово се случва с работещите в енергетиката, твърди тя. Фондът, който управлява Петкова, щял да отправи официално запитване по въпроса към енергийния министър Милко Ковачев. Подобно изнудване обаче имало не само в енергийни предприятия.

За съществуването на подобна практика потвърди и Станислав Димитров, шеф на отдел "Маркетинг" в пенсионен фонд "Съгласие". Дружеството изпратило жалба в Комисията за финансов надзор (КФН).

Промяната на фонда за осигуряване за втора пенсия и за работа при тежки условия на труд е възможна от началото на тази година. От тогава действа наредба на КФН, която урежда редът за прехвърляне на осигурените и техните натрупани средства от едно дружество в друго. С нея се промени и редът за смяна на фонда за доброволно осигуряване.

По данни от 5 от 7-те фонда през януари молби за прехвърляне са подали над 10 000 души. От две дружества - "Родина" АД и "Ай Ен Джи" ЕАД - отказаха да дадат информация за броя осигурени, които са поискали да се прехвърлят при тях.

Наредбата предвижда хората, които искат да сменят пенсионния си фонд, да отидат лично до офиса на дружеството, в което ще прехвърлят партидата си или да пратят упълномощено лице. Не се разрешава подаването на документи от посредници на фондовете, както беше по време на кампаниите за първоначален избор на професионален и универсален фонд. Наказанието за служители, които не приемат молби лично е до 10 000 лв., а за дружеството - до 50 000 лв.

Въпреки това обаче, често работници подписвали молбите си за прехвърляне на работното място, което ще рече, че подават молба чрез посредник. Комисионните за посредниците достигали до 100 лв. на молба.

Това дали документите са подадени лично или не е недоказуемо при проверка, твърди Петкова. Според нея наредбата на КФН създала условия за натиск върху работниците с това, че се предвидило подаване на документи в новото, а не в старото дружество.ИЗМАМИ

Много често хората били заблуждавани, че подписват документ за потвърждаване участието си в стария фонд. Такива документи за потвърждаване не съществуват, предупреждават експертите. На хората не било съобщавано и, че дължат такса от 20 лв. за прехвърлянето. От някои дружества пък обещавали да им поемат тази такса.

Посредници убеждавали осигурените, че ако си сменят фонда, ще могат да теглят парите, които им се трупат за втора пенсия или за по-ранно пенсиониране заради тежък труд, когато поискат. По закона това е невъзможно чак при пенсиониране. От доброволен фонд, в който сумите се внасят от работодателя, средствата също могат да се теглят при настъпване на осигурителен случай - инвалидизация, старост или смърт.
4
728
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
07 Февруари 2004 00:35
ДОБРО УТРО!
НЕКОИ ХОРА ПОЧНАХА ДА СЕ СЪБУЖДАТ И ДА ЗАЦЕПВАТ!
А АКО ЗНАЕТЕ НА КАКВИ НЕЩА ОЩЕ СА ПРИНУЖДАВАНИ ОСТА ОТ РАБОТЕЩИТЕ!
ИНТЕРЕСНО ДАЛИ ДАНЪЧНИТЕ И ТРУДОВИТЕ ИНСПЕКТОРИ ЗНАЯТ ЗА ОСНОВНИЯ ПОЧИН ЗА НА БИРАНЕ НА РАБ. СИЛА - ОБЕЩАВАТЕ В НАЧАЛОТО МАЙКА СИ И БАЩА СИ - ОСИГУРОВКИ, ДОГОВО, ДОБРА ЗАПЛАТА, ДОКАТО НАШИЯ ЧОВЕК ЗАПОЧНЕ! СЛЕД ТОВА ЗАПОЧВА НАТИСКА - КАКВО ЩЕ СИ ПОМИСЛИТЕ НАПРИМЕР АКО СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО, АМА СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО ДОКАТО ОБЯДВАТЕ В ЗАКОННАТА СИ ОБЕДНА ПОЧИВКА ОХРАНТА НА ПРЕДПРИЯТИЕТО ЗАПОЧНЕ ДА СЕ РАЗХОЖДА ПРЕД ВАС С БУХАЛКА В РЪКА.
СИГУРНО ОТ СКУКА ЩЕ ДА Е!
иЛИ ПЪК СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО ШЕФЪТ ВИ ВИ НАМЕКНЕ ЧЕ АКО СТЕ БЕЗ ДОГОВОР ЗАПЛАТАТА ЩЕ Е ПО ГОЛЯМА. А АКО НЕ СЕ НАВИЕТ ЗАПОЧВА ДА ВИ ПИЛИ НЕРВИТЕ ЗА НАЙ-ДРЕБНОТО НЕЩО - САМО НА ВАС ЕСТЕСТВЕНО!
И ТОВА СА САМО ЧАСТ ОТ ТЪНКОСТИТЕ ;-)!
СПОДЕЛЕНИ ОТ ИЗПАТИЛИ ;-)
07 Февруари 2004 10:12
Много интересна статия, много.

Редактирано от - ЗОРКА на 30/10/2011 г/ 17:26:08

07 Февруари 2004 14:23
E ако е вярно тия са е баси мошениците
07 Февруари 2004 20:41
ТИЯ ПИРАМИДИ ДОВЕРИЕ, СЪГЛАСИЕ И НЕ ЗНАМ КАКВИ СИ
БЛАГОЗВУЧНИ ИМЕНА СА СЪЗДАДЕНИ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ ЗА ДООГРАБВАНЕ НА
ХОРАТА И ДА СЕ ОПЛАКВАТ ДРУГАРИТЕ НА СВОИТЕ ПОКРОВИТЕЛИ.
ТЯ НА ОВЦАТА КОЖАТА Е ЕДНА , КOЙ ЩЕ Я ДЕРЕ ЗА ОВЦАТА НЯМА
ЗНАЧЕНИЕ
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД