:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 583
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

По 243 лв. дават за лечение на пациент

Болници питат как ще плащат хора с липсващи вноски от тази година
Средно по 243.20 лв. ще получат от нас болниците тази година за лечение на един пациент, каза вчера зам.-здравният министър Петко Салчев на среща с директори на болници. Сметката е правена въз основа на броя болни, лекувани миналата година извън клиничните пътеки на здравната каса - общо 750 000 души. Парите от НЗОК не влизат в тази сума.

Средствата трябва да им стигнат, толкова са били и миналата година, обясни Салчев. В сумата е включена както субсидията, която тази година ще е между 45 лв. и 75 лв. на пациент, така и парите, които МЗ ще дава за лекувани болни.

Засега болниците не са наясно дали и докъде ще им стигне подобна сума. Например в "Пирогов" средно един пациент струва 1200 лв., обясни директорът доц. Спас Спасков. Софийска градска болница миналата година е харчила по 543 лв. за пациент, но в сумата са включени и пари от НЗОК. Средно голяма общинска болница в провинцията пък е получавала по 261 лв. субсидия.

Директори на болници попитаха какво да правят с пациенти без здравни осигуровки. Длъжниците трябва до края на март да подадат молби в НОИ за разсрочено плащане, т.е. дотогава те се водят осигурени. Болниците обаче не са наясно какво ще става с пациенти, които не са платили повече от 3 вноски тази година. В такъв случай те губят осигурителните си права. Хората нямат пари за потребителски такси, камо ли да ги караме да си плащат лечението, жалваха се медицинските управители.
517
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД