:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Недипломатично изявление на външния министър пред в. "Монд"

Абдула Гюл: България и Румъния са тежест за ЕС, Турция не е

Германски институт изчисли, че членството на Анкара ще струва 14 млрд. евро годишно
Турският външен министър Абдула Гюл наруши добрия дипломатически тон, като каза в интервю за вчерашния в. "Монд", че по-развитата икономически Турция няма да представлява тежест като бъдещ член на ЕС за разлика от България и Румъния. "Погрешно е да се казва, че Турция ще бъде тежест за Европа - какво да кажем за България, за Румъния, даже за Полша?", зададе реторичен въпрос турският първи дипломат.

Гюл заяви също, че много от страните, които ще влязат в ЕС на 1 май, са били по-изостанали от днешна Турция на датата, на която са започнали преговорите за присъединяване. "Имам предвид Кипър, разбира се, но и балтийските страни", каза турският министър. Анкара се надява да бъде поканена да започне преговори на срещата на върха на ЕС през декември т.г. "Отказ или евентуално ново отлагане ще бъде тежък удар за нас", подчерта Гюл.

Твърденията на турският министър за малката финансова тежест от присъединяването на неговата страна са опровергани категорично от доклад, чието съдържание стана известно също вчера. Институтът "Остойропа" със седалище в Мюнхен публикува обширен доклад за кандидатурата на Турция в ЕС. В него се посочва, че тази страна е прекалено голяма и бедна, за да се надява на скорошно членство. Финансовата тежест от членството на Турция в ЕС се изчислява на 14 милиарда евро годишно. За сравнение, членството на България струва на ЕС по 1 милиард за всяка от първите три години, за Румъния - 3 млрд., а на Полша - малко над 5 млрд. По-тревожното в доклада е обаче заключението, че Турция е все още далеч от изпълнението на политическите критерии за членство - има се предвид спазването на човешките права.

Коментар

Български политици никога не са правили изявления във вреда на кандидатурата на Турция, колкото и тя да е проблемна. Напротив, винаги от наша страна се е казвало, че членството на Турция ще е в полза на България и на обединена Европа. Това е правилният тон.

Идния четвъртък и петък външният министър Соломон Паси ще бъде гост в Анкара на турския си колега Абдула Гюл. Е, няма нужда да се карат. Но нека поне се разберат, какво може да се говори и какво не може по адрес на другия.
27
921
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
05 Март 2004 23:02
Avtora triabva da e mnogo naiven za da si pomisli, che Moni kato ide v Turciya shte se zanimava sas zashtita na balgarski interesi.

Kakto i da e, dobre shte e da se nameri edin Evropeiski politik da napomni na Giul che Evropeiskiya Sayuz e za evropeici.
06 Март 2004 00:17
С това си изказване господинът просто доказва, че Турция не е узряла за ЕС. Първо в чисто икономически план той греши - дори и седем години след евентулното и приемане (когато гражданите и ще могат да работят в останалите страни на съюза) тя ще е опасност за Европа с огромната си бедност, както е отбелязал германеца. Но има и нещо по страшно - това ек стрна която влиза в разрез с моралните ценности на съюза. И именно тозиразрез ше предизвика непредсказуми търкания, а може би и сътресения. Всичко казано дотук не важи за България и Румъния. Ние сме си европейски страни по дух и само съветския ботуш ни дръпна към Азия.
Така че по-спокойно с изказванията - има неща коитоне се мерат на кило и хората ги виждат.
Моите предвиждания са, че след 15 години България няма да я познаете.
06 Март 2004 01:25
antibiotik bravo na teb az sam kato teb optimis
06 Март 2004 02:06
Mnogo ot bulgarskoto naselenie na BULGARIA
v nepravelna nasoka za otnosheniqta na tr i bg .
Po prinzip az kato evropeiski jitel s holandsko podanostvo nemislq 4e Turziq
shte bada prieta poradi finanasovi pri4ini
i pravata na 4oveka.....
a problemi s emigraziata i razbira se religiata...
Ima li druga EU strana s misulmanska religia?
Poglednato ot tazi to4ka turskata ni sasedka je ima dosta da 4aka(no te i bez tova sa si dosta v EU)......
Germania-2, 5miliona legalni turski grajdani
Holandia-500 000 legalni turski grajdani
i pro4ie.......i pro4ie......
06 Март 2004 02:50
Tozi Abdula e prav, samo ako ne sedi.
Biah vuv Turcia za posleden put prez liatoto na 1999 godina, obikolih dosta mesta s leka kola , s gradski transport , s taksi, s korabi tn, koito e bil v Turcia znae 4e putishtata sa na srednoevropeisko nivo- daje i vishe -i purvoklasnata putna mreja , i vtoroklasnata, i tretoklasnata, elektroprenosnata sisitema e bezupre4na i suvsem nova, melioraciite -nad srednoto evropeisko, mostove i drugi injenerni i hidro -meliorativni suorujenia-na visota, rabotnata sila-fenomenalna-turcite ne spirat da ba4kat -nikoga-niama jega , niama stud-ba4kat kato ludi.
I posledno- vlizaiki v Europe turcite shte triabva da slojat v red ikonomikata na Istanbul i ako tova stane vsi4kite miliardi neobhodimi za prisuediniavaneto shte sa nalice.Kato kazvam vuv red imam predvid -danu4en i avtorskopraven.
06 Март 2004 06:52
Само до преди ден се хвалехме, че България ще внесе в европейската хазна няколко милиона, а ще получи в замяна... МИЛИАРДА, а сега Космосът ни е крив.А тя, истината е проста-и Турция, и България , а и всички източноевропейски държави ще са в тежест, но щом искаме обединена Европа-без жертви не може...
06 Март 2004 14:38
Има си индекс на развитие на ООН, има си БВП-показатели, по които Турция е по-назад от България. А пък за сравнение с Полска въопще не може да става дума.
Просто покрай ажиотажа с иракската война на големите в ЕС им се прииска достъп и влияние до залива. А преговорите са прекрасна възмозност за извиване на ръцете, както вече се убедихме.
И най-важното, Турция културно НЕ ПРИНАДЛЕЖИ към Европа, т.к. не споделя християнските ценности. Мисля че заедно с гърците ще им го припомним, като му дойде времето.
06 Март 2004 14:42
A някой чел ли е статистиката за нарастването на нуждите от емигранти в страните членки на ЕС ?
Защо си мислите, че те (страните от ЕС) се съгласяват за присъединяването на бедните си източноевропейски съседи, само защото са ДОБРИ ?
Всеки си гледа интереса, включително и "западняците".
06 Март 2004 21:05
Тоя нерез показва безспорно "приятелските" чувства на турция спрямо България!
06 Март 2004 21:11
А така както е зинал на снимката резания пръч, мога ли му се изходя в звуковото отверстие ?


На чайчето - лимончето.
06 Март 2004 21:52
Ако България е еталон за християнски ценности на Обединена Европа, то несъмнено за бог е назначен самият Люцифер.
06 Март 2004 22:52
И в крайна сметка, драги фес султански, какво искаше да кажеш. Че обичаш БГ, че обичаш Турция или просто се наака.....
07 Март 2004 04:03
Бозата си е боза-нема да опровергае или каже нещо съществено по темата.За фесове и гащички само говори, ама си не види неговите...
А иначе не се иска много акъл, за да се разбере, че и Турция, и България ще са в тежест на европейския бюджет.
07 Март 2004 04:19
Този турски политик /ако може да се нарече такъв/, отново доказва, защо Турция е извън Европа. Курортите в Анталия, любимата на европейските туристи баклава и мощната армия не правят от башибозука хора. Те са си ориенталски повредени агаряни. Това, че американците им помагат, не означава че въпросната държава има място в обществото на нормалните страни. Като оставим настрана историята с кюрдите /ако това се случваше в България вече щяхме да сме окупирани от Буш/, Турция си остава повече Анадола и Диарбекир, от колкото Европа. Кемал Ататюрк отдавна е покойник, а държавата е изгубила желанието да остане без фередже. Който не вярва, да отиде на екскурзия до Капъ Куле, не е нужно по-нататък!
07 Март 2004 05:10
Agnostik,
То бива бива ама, чак пък от бивол курбан не бива. Начетен човек си, но защо ли в случая тук хиперболизираш нещата. По-добре разкажи за Ахмед Зогу, той е бил като Ататюрк, в една епоха са управлявали и се трудил много за Албания за да я превърне от планинарска в що-годе европейска държава. Строил доста и ликвидирал бандитизма. Или си имаш органически неприязън към кралете и царете.
Турция нито е Капу Куле и нито Капалъ чаршия. страна на древна цивилизация и днешната й култура значително се доближава до европейската, от колкото успехите на Буш да цивилизова арабите.

Oмразата вреди на владетеля си.


Редактирано от - SultanBg на 07/3/2004 г/ 05:26:11

07 Март 2004 05:11
Като гледам как agnostik е използвал думите "башибозук" и "агарянин"чак оная работа ми се къса.А колко по-добре би било да пишеш само га знаеш кво пишеш...
07 Март 2004 07:03
Турция в ЕС ? За да вкара целия мюсюлмански свят в Европа. Текат процеси на разделение и противопоставяне между християнския свят и мюсюлманския. В мюсюлманските държави не може да замръкне християнин. Нетърпимостта е абсолютна. Турците, както всички останали мюсюлмани все повече гравитират към войнствуващия ислямизъм , където се изповядват други ценности, противоречащи на християнските. Турците не могат да се интегрират в европейската общност. Целият мюсюлмански свят трябва да преосмисли своите религиозни принципи по отношение търпимостта към другите религии и правата на човека.
07 Март 2004 07:07
Ех, Зую, Зую, и тебе те вее ветър на бела кобила...
07 Март 2004 08:01
Извинявай, Хасане, сигурно наранявам чувствата ти. Но както виждаш, в християнските държави мюсюлманите имате всички права и свободи. А как са християните в мюсюлманските държави ? Религията ви води към средновековието. Религията ви опрощава греховете, ако заколите немюсюслманин. Опрощава ви греховете, ако прелюбодействате с жени от друга религия, но ако друг погледне ваша жена, това е подсъдимо.
Я се оправяйте сами от Анадола нататък с вашите религиозни закони и да не се мешаме.
07 Март 2004 12:15
Тоя си вЕрва

А нема нужда да си мешаме капите с тях
07 Март 2004 17:13
Да уточня. За мен българските турци са много качествени хора, страхотни работари, морални хора. Нека се запазят такива и да не се увличат по религиозната мода, идваща от арабския свят.
07 Март 2004 19:11
Да, министърът на комшиите е изпуснал добрия тон.
Това обаче не е причина да го изпускаме и ние - най-вече и така показваме кой е европеец.
Сравненията с балтийските страни са меко казани наивни. Същото е и за казаното спрямо нас и румъните, плюс че е незаслужено обидно.
В края накраищата ние сме в европейските измерения вече 14 века. Да питаме ли къде са били и какво са правили южните комшии по това време?
07 Март 2004 21:06
Ха ха да не си мислите че Турция на всяка цена иска да влезе в ЕС.Много се лъжете, това е че го искат военните ако питате населението то е определено против членство във Евросъюза.Турците не са просяци.С този икономически растеж който се наблюдава в Турция да не се учудите ако ЕС покани Турция за членство.А за вас форумци ако не ви се чака до 2007 година идете в Турция за да се почюствате европейци
07 Март 2004 22:29
Значи тук в центъра на европа 80 милиона души се чудят кога па турците най-после ще се изселят обратно в Анадола, след като е толкоз "европейско" там. Що прииждат постоянно, като е толкоз хубаво при тях По радиото даже имаше призив Германия все пак да подкрепи икономически Турция, т.к. имало надежда при подобряване дереджето в Анадола турците да се преселят обратно!
Иначе турците в Германия не са просяци, не. Те са в най-добрия случай неграмотни чистачи и боклукчии.
Аре, марш в Анадола!

Редактирано от - sLawyer на 07/3/2004 г/ 22:37:36

07 Март 2004 22:43


Натиснете тук
07 Март 2004 23:28
Зуйо не можеш да ги надговориш. С турчилята няма оправия. За тях Европа не е идеала за нормален живот.
В Германия, Белгия, Англия е пълно. Градовете са потънали в боклуци и шалвари. Не случайно във Франция приеха закон забраняващ фереджетата в училищата. В Берлин живеят вече над 5 млн. Пълна простотия. Най-голямата гей общност, според пресата, е там. Спасение няма..........
08 Март 2004 16:12
BG_TR,
"С този икономически растеж който се наблюдава в Турция да не се учудите ако ЕС покани Турция за членство"
В този случай има една българска приказка - гладна кокошка просо сънува. Ще влезете в ЕС когато гърците ви пуснат там. А малко по-късно когато и ако българите ви пуснат. Още отсега виждам как си подвивате опашката по кипърския въпрос.
А колкото до икономическия растеж - да бе да. Ти живееш с 5 години назад.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД