:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Стефан Димитров: Уволнението на Кирил Гоцев е крайна мярка

Никакъв ефект нямаше от спирането на телевизия "Ден" - Ник Щайн продължава да върши същите неща. СЕМ не може да направи почти нищо и по въпроса за врачките и чистотата на българския език, смята членът на СЕМ
Снимка: Александър Михайлов
- Г-н Димитров, как ще коментирате обвинението, повдигнато от прокуратурата срещу Кирил Гоцев заради договора с "Видео интернешънъл"?

- Не съм юрист. Доколкото разбирам, той е обвинен за нанесени щети на телевизията от нещо, което още не се изпълнява. Има подписан договор, който според становището на Сметната палата не може да се изпълнява, преди да е подписан от УС. Това са изискванията на мениджърския договор на Гоцев и правилника за работа на БНТ. Така че Гоцев в какво точно е обвинен? Ако този договор заработи, може би щеше да донесе вреда на БНТ. Но този договор де факто не съществува. Трябва да се консултирам с юристи. Но при всички положения случилото се е неприятно.

- Но точно защото договорът не се изпълнява, са блокирани и всички останали договори с рекламодатели. Това вече не е ли вреда за БНТ?

- Все още не. Все още текат реклами и предполагам, че се изпълняват стари договорки.

- Защо подкрепяте толкова Кирил Гоцев?

- Обяснението е много просто.



-----------

В момента от шопски инат съм на тази позиция. Защото в България през последните години никой не си изкарва мандата докрай. Без значение дали е директор на телевизията или някъде другаде. Все едно. Бил съм на това място и знам какво значи непрекъснато да бъдеш атакуван. Всъщност през последните години БНТ се дестабилизира точно от това. Всяка една смяна на директора е като едно земетресение.

---------



Когато се появи временно изпълняващ, нищо не се прави, работата спира. Един директор трябва да има пред себе си време, за да осъществи плановете си.

- Какво според вас е правилното решение в момента?

- Може би договорът да се коригира и да се одобри от УС, а Гоцев да си изкара мандата.

- Значи вие го харесвате като управленец?

- И да, и не. Още на конкурса не виждах човека, който притежава 100-процентови качества за генерален директор. Но ние трябваше да избираме между Гоцев, Димитър Цонев и Иван Такев. По-важно е с какъв екип ще работи директорът. Затова с УС трябва да седнат на масата и да се разберат.

Гоцев се опита да направи нови предавания, естествено някои от тях не бяха успешни. Но и това е нормално. Една телевизия, ако не прави опити да вкара нови предавания, значи програмата й ще е в застой. В концепцията му имаше заложена антикорупционна програма, която според мен беше малко измислена работа, но той все пак я представи, пък и има още една година до края на мандата си, за да я изпълни реално. Целият проблем в случая се крие в отношенията му с УС. Те трябва да бъдат един отбор и досега, като изключим договора с "Видео интернешънъл", всички правила са се спазвали.

Много трудно се управлява една телевизия. Но пък в крайна сметка никой не попита работещите в БНТ дали Гоцев е добър директор или не. Случайно се срещнах с мои приятели, които работят там, и те твърдо стоят зад Гоцев. А аз очаквах да започнат да сипят обвинения срещу него, защото обикновено хората в БНТ не се страхуват да кажат, когато някой за нищо не става.

- Но той все пак трябва да поеме отговорност за случилото се.

- Така е. От една страна, са хората, които го подкрепят, от друга, е този договор за рекламата. Въпросът е, че може да е грешка. Но може да се окаже, че ще има положителен ефект от този договор. Аз все още не мога да си отговоря. Въпросът е дали махането на Гоцев няма да е по-вредно, отколкото коригирането на договора и, ако е възможно, коригиране на отношенията му с УС. В края на краищата той сам си избра екип. Въпросът е в какво се състои най-полезното решение. Затова засега съм против крайната мярка.

- Значи Гоцев все още има шансове да оцелее?

- Още трябва да се изясни ситуацията и тогава да решаваме. Вярвам, че всички членове на СЕМ ще гласуват по съвест.

- Вие, ако бяхте на мястото на Гоцев, щяхте ли да подпишете такъв договор.

- Ако аз бях генерален директор, сигурно нямаше да подпиша такъв документ, колкото и да не се обичам с УС. Гоцев си е превишил правата. Аз първо щях да го коригирам по отношение на срока, ако трябва. На своя глава едва ли бих направил такова нещо.

- А доколко е целесъобразен един такъв договор?

- Изобщо въпросът е доколко е редно да има отдел "Маркетинг" в БНТ и рекламодателят да не ходи директно при него. Каква е ползата от такъв отдел?

- Все пак аргументите срещу направеното от Гоцев не са ли достатъчни за прекратяването на мандата му?

- За да се прекрати неговият договор, трябва да има груби системни нарушения на Закона за радиото и телевизията. А ние трябва да спазим закона и да формулираме такива. Иначе ще се повтори ситуацията с Лили Попова, която беше уволнена два месеца преди да свърши мандатът й. Тогава тя ни осъди. Сега пред Гоцев остава цяла година мандат.



---------

Ако не спазим закона, има теоретична възможност той да бъде възстановен на работа, след като ние сме избрали друг директор. Така БНТ ще се окаже с двама директори. И тогава кашата ще е още по-голяма. Важно е и кой ще сложим на мястото на Гоцев. Знаете, че често временно изпълняващите управляват по-дълго от редовно избраните.

--------



Освен това предстои конкурс за нов директор на БНР. Затова лично аз още се колебая. Искам да намеря ясни отговори и аргументи по отношение на обвинението.

- А обсъждали ли сте името на изпълняващ длъжността директор?

- Намирането на такъв човек е еднакво трудно, както и взимането на решението за отстраняването на Гоцев. Законът е твърде несъвършен. Много са очакванията към СЕМ, а повечето хора не си дават сметка, че съветът доста често е с вързани ръце. Нормите не ни позволяват да се бъркаме в програмната и управленската политика. Ние само надзираваме.

- Какъв е тогава смисълът от съществуването на СЕМ?

- Смисъл от такъв орган има, но с повече и по-конкретни пълномощия. Медийното пространство у нас е доста объркано. Като че ли има повече от нужното радио- и тв станции, които никой не контролира. Но и правенето на мониторинг изисква много ресурси.

- Случилото се с телевизия "Ден" обаче показва, че когато нещо трябва да се свърши, винаги се намират правни основания.

- Така е, още повече че резултатът в случая е по-важен.

- Е, имаше ли ефект от спирането на телевизия "Ден"?

- Разбира се, че не. Ник Щайн продължава да върши същите неща и ще продължи така. Точно това имам предвид, като казвам, че СЕМ трябва да има повече правомощия. Регулацията е много сложно нещо.

- При това положение ще имат ли ефект акциите, които поехте срещу врачките в ефира и за чистота на българския език?

- И тези въпроси са комплексни.



---------

По принцип смятам, че е спорно доколко е удачно да има закон за българския език. Това е въпрос преди всичко на култура. По отношение на врачките... Това е тежка манипулация на гърба на хора, които се нуждаят от някаква помощ. Прилича ми малко на бялата лястовица. СЕМ не може да направи почти нищо. Това е като циничните и гадни текстове, които пеят някои рападжии. Те повреждат съзнанието на децата. Ако нещо се забрани, ефектът може да е обратен.

---------



Това е въпрос на саморегулация на медиите и на самосъзнание. Ако обществото има нужда от врачки, никакъв закон не може да ги спре. Навремето имаше забрана да се пуска сръбска музика по радиото. Така всички полудяха по нея. Опасно е. Забраната може изведнъж да събуди желание към забраненото.

- Доколко приемате идеята за приватизация на БНТ?

- Това е нереално. Какво да се приватизира - държавният фонд, сгради, техника? Учудвам се, че на някой въобще може да му мине това през главата.

- А реално ли е да се очаква, че обществената БНТ трябва да има същите резултати като комерсиалните канали?

- БНТ се мъчи, много е сложна нейната ситуация. Частните медии набират все повече сила. А миналата седмица например Канал 1 цял ден излъчваше дебатите в парламента. Това е задължение по закон, но рейтингът му едва ли е бил много висок. Бюджетът винаги е недостатъчен. Нормално е при наличието на две частни национални телевизии рейтингът на БНТ да пада, същото е и с рекламните постъпления.

- Но спадът на приходите беше един от основните мотиви на Маргарита Пешева и Тома Иванов да искат уволнението на Гоцев.

- БНТ е ограничена от закона в минутите за излъчване на реклама. Дори всички да искат да рекламират само там, Гоцев няма къде да помести тази реклама. А и обемът на пазара не се увеличава. Част от него е нормално да се пренасочи в частните медии. Но това не значи, че в БНТ не трябва да се стараят за предаванията.

- Какво не харесвате в програмата на БНТ?

- Аз имам много забележки, но те не са само към БНТ, а и към програмата на БНР. Защото там се излъчва много повече музика.

- Не съм чула досега да имате претенции към БНР.

- Е, аз не мога да си позволя да кажа, че съм най-добрият композитор и моята музика трябва да се върти. В БНР всичко се крепи на музикалното възпитание на редакторите. А те невинаги имат най-добрия вкус и насаждат доста постни неща. Системата е малко сложна, защото често продуцентите влизат във връзка с редакторите и една песен, която няма особено голяма стойност, може да се завърти 20 пъти на ден, а други въобще да не се чуят.

- Това звучи като корупция.

- Не искам да кажа това, по-скоро го отдавам на лош вкус. Ще дам един пример. Миналата година спечелих първа награда на фестивала "Бургас и морето", но тя нито веднъж не бе излъчена по "Хоризонт". Това все пак е песен от фестивал, която е оценена от професионално жури. Същото беше и с предишното издание, когато Стефан Диомов взе голямата награда. И неговата песен не беше излъчена. Мисля, че има място в ефира и за по-старото поколение музиканти. Но темата за субкултурата е друго нещо. Мисля, че и това ще отмине. В края на краищата не може безкрай посредствеността да взима връх. Тези 15 години преход ни костваха много на всички. Когато това започваше, бях на 40, а сега съм на 55. Но ние тъпчем на същото място. Непрекъснато някой идва, поема нещата в една посока, сменя се политическата власт, следва чистка и посоката се сменя. Непрекъснато се въртим в кръг и не знам докога ще продължава.

- Но и СДС беше част от тази въртележка. Как приемате това, което се случва сега със сините?

- Нямам думи за това. Въобще не биваше да се случва. Мисля, че тези политици можеха да седнат на масата и да намерят някакво приемливо решение. Но след като вече е факт, трябва да го приема. За мен Костов има страхотни качества като държавник, защото има воля и е достатъчно радикален. Затова смятам, че не бива да се отказва от политиката и да се пробва смело на парламентарните избори.
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
15 Март 2004 10:37
Много разумно и земно разсъждава Димитров. Може да не приемам политическите му възгледи, но не мога да не отбележа, че истинските творци са много често above the fray, което им позволява трезв поглед върху комплицирани ситуации.
15 Март 2004 12:15
БНТ е на това дередже, защото в нея продължават да се подвизават разни гниди като Кеворк Кеворкян.
Представете си, снощи към 18:40 носестият мошеник в ефир нарече партньора си и ко-водещ "комунистически запъртък" и каза, че е представител на "несъществуващо - 0" поколение ! Минути след това демонстрира ПРОСТАШКО неуважение към хора, които преди минути му бяха "гости" ....
И господ не може да помогне на телевизия, която показва подобни на Кеворкян лайномети ...
15 Март 2004 12:24
Честно казано и на мен ми хареса в известна степен казаното от г-н Димитров.

А крайният заинтересован в тази ситуация е bTV.
15 Март 2004 15:49
Старшина, и аз имам критики към предаването на Кеворк, но те са повече към партньора му.

А за музиката на БНР да не говорим. Къде Стефан Димитров видя, че има много музика в БНР?
15 Март 2004 16:06
Share, едно предаване от този тип не се импровизира. А и всеки "майстор" трябва да си избира калфите. Гуреливият арменец просто реши да си избива комплексите ....
15 Март 2004 18:11
А според мен Кеворк просто отново ви върза
16 Март 2004 14:30
Stone, този път не успя. Свирнаха му под опашката днес, а да се надяваме - и завинаги! Амин ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД