:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РАЗНОГЛЕДИЩА

Ей!

Една година след офанзивата на САЩ срещу Ирак положението там е такова, от каквото интуитивно се бояха и противниците, и поддръжниците на тази акция. Няма нужда да го описваме.

Светът, станал обект на интензивно антитерористично прочистване, изглежда все по-непрочистваем.

Нашият български принос към ситуацията - да си траем и снишаваме, следвайки историческата философия на оцеляването и евентуалния дивидент, изглежда политически логичен. С цената на известна сума от бюджета и няколко войнишки живота сме в колесницата. Нищо против, или поне - разбирам го.

Но - относително успешно качени във возилото на световния кочияш, все се питам как трябва да се държи човек, ако го мъчи усещането, че впрягът лети към нещо, приличащо на овраг. Дали да затулиш очи с длан и запънеш пети в пода, или да дърпаш кочияша за пеша: "Ей, друже, не натам, и не така сляпо!"

Знам за себе си, за вас не знам.

"Друже" не е сарказъм. В глобалния свят цивилизационната принадлежност е ясен фактор. От тази гледна точка не можем да се лъжем - ние принадлежим към точно този модел, който предполага равни права на мъже, жени и гейове, в който се мият зъби и се гледа телевизия в цялото ветрило на сателита, в който законите и парите, а не местният голям вожд командва личността. И при който модел пред въпросната личност все пак остават открехнати прозорчета за метафизични въздишки в рамките на едно хигиенично общежитие. А погледът през тези прозорчета е въпрос на личен избор; не на наложена с нож и ярост догма.

Подобен модел не е образец за съвършенство, но то е нашият свят. Следва да го признаем, ако държим на последователността.

Казвам го във връзка с колесницата и този, който стиска юздите. Бъдещият все по гъсто асфалтиран от технологиите и пазара свят неизбежно предполага единен властови център. Точно за този център в момента се води борба - от една страна - кой да управлява НАШАТА колесница, а от друга - отвън, дали колесницата да е наша, или негова.

Интерпретациите на онова, което се случи на 11 септември 2001 г. са безброй - умни, аналитични, многословни.

Но с малко думи е така: 11 СЕПТЕМВРИ БЕШЕ ЗАЯВКА ЗА СВЕТОВНАТА ВЛАСТ.

Послание, чрез което изпратилите го заявиха с грохот: "На бъдещата планета няма място за два свята. Единият свят е гнил и излишен. Искаме бъдещия свят такъв: мъжете носят бради, молят се 5 пъти дневно, жените на мъжа не изневеряват, никой не краде. Който престъпи, умира. Всякакви картинки, статуи и бръщолевеници отвличат човека от нормалния живот: безусловна почит към бога и вожда. Избор няма."

Този свят не е нашият. А подобна крайна идеология се изповядва от малко глави - но осияни с мъченическа и притегателна аура за милиони обезправени и недообразовани същества.

Не можем да се съгласим, нали? Нашият свят е толерантен, цени законността. Освен това е много по-добре въоръжен. Лидерът на нашия толерантен и законов свят поде битка - сам и на практика срещу всеки враждебен нему режим. Той прие, че всеки враждебен режим означава едно - тероризъм и бради насила. И който не подкрепя лидера, подкрепя врага.

Защо тогава, качени в същата колесница, ние - многото милиони зад кочияша, не можем да се освободим от нарастващ скептицизъм?

- Ако в новия свят международното право вече няма да се гради върху презумпцията за национален суверенитет, то не е ли необходимо първо по това да се постигне планетарен консенсус?

- Ако резултатите от едностранното "антитерористично" действие в Косово, Афганистан, Ирак не убеждават поне в своята ефективност, ако не в своята справедливост, то не се ли разширява базата на онези, които мечтаят да ни качат в своята колесница с помощта на ужаса?

- Ако в крайна сметка разширява тяхната база, дори чисто географски - под формата на все по-гъста динамитена екзема по глобуса, това не означава ли, че по този път не така трябва да се кара?

- Ако този път води към опасен овраг НАШАТА колесница, не сме ли пряко и непосредствено заплашени?

- Ако сме пряко и непосредствено заплашени, да се запънем с крака и затулим очи ли е най-доброто поведение?

Вероятно някой ще възрази - но политиците ти нямат друг избор, а ти с мнението си не си нещо повече от микроб, който кочияшът дори не може да чуе - габаритите са несъпоставими. Камо ли да го дърпаш за пеша.

Освен това може Тоя на капрата да е глух или луд, нали?

Може. Но преди уютният фатализъм да ме е победил, преди провинциално да се втренча в поредния атентат, засега телевизионен, имам да кажа нещо:

- Ей!
87
1237
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
87
 Видими 
14 Март 2004 23:33
....
НЯМА СТРАШНО, бе Ламбовски
какви колесници, какви овраги
ще мине и това
снишаваме се, снишаваме се
ЕЙ
Ти какво искаш да се изправим пред влака на историята, А?
14 Март 2004 23:46
Бойко, аз предлагам друго - кочияшът и без това е глух, кьорав и глупав. Да го махнем от капрата, преди да ни е съборил в оврага.
14 Март 2004 23:59
Бойко, тая снимка, дето ти е сложена горе-ка, става за плакат WANTED...
Иначе текстът ти е сносничък...
15 Март 2004 00:02

Авторът е написал текст напълно съзвучен с налудничавия си вид от снимката. Дъра-дъра - два чадъра, нещо вървим накриво, ще се преебем. Дай да свием настрани. Къде, бе Ламбовски? Към Русия ли? Ще дадат ли пак безплатно мамбо? Петролец без пари, нещо? И ще ни гарантират сигурността ли нещо? Такива налудничави дръдорения с нищо не допринасят за изясняване на положението. Само хвърлят прах, подгряват огъня и т. н. Има една интересна закономерност - всички автори на постоянни рубрики в СЕГА пишат добри текстове, независимо дали си съглесен с тях. А всички журналисти от вестника са гола вода. НЯма един да е написал нещо свястно. И ЛАмбовски днес не прави изключение.
15 Март 2004 00:17
Влах а не е ли по добре ти да се махнеш щото ми пречиш да направя хубава снимка на форумната панорама !?!?!? Някак си не влизаш във кадър както трябва, пък и фокуса е много прецизен за фасадата на цветния форум !
Та не искам да си развалям снимките !
15 Март 2004 00:19
Незнаещ, а не е ли по-добре да вървиш по дяволите? И така и така си станал френски помияр (въпреки, че французите за разлика от теб са чудесни хора)...
15 Март 2004 00:24
...микроб вече не може да се качи на каляска като нормален микроорганизъм. на амеби ни направиха...
15 Март 2004 00:34
Нали е каляска - вози ни се . . .
15 Март 2004 00:40
М-да влаха е прозрачен значи мога да започна снимките ?!?!?
" Внимание " ---- " Клапа" ?!?
15 Март 2004 00:56
Незнаещ,
15 Март 2004 01:17
Тоа па що е с брада на снимката тогиз... Ся ше каже и че жоната не му зневерява...
15 Март 2004 02:52
овраг-оврази
15 Март 2004 03:28
Добра статия. Американците пратиха 2 робота на Марс. Сега може би Ал Кайда и ислямския свят ще пратят до Венера. Знам ли. Във всеки случай, никой не е засякъл Аллах или пророка му там........ Та с какво се борехме....
15 Март 2004 03:32
Не разбрах кое е по-важно - външния вид на автора или това, което е написал? Колеги, погледнете се в огледалото - КАК МОЖЕ ДА ОБИЖДАТЕ човек заради външния му вид (който в случая не е НИЩО по-различно от средния за неговата възраст...)?
А, щях да забравя - Незнаещ и Влах, що не си отидете в един чат-рум?
15 Март 2004 03:39
А, бе, Бойко - и "Ей" може да викаш и за пеша да го дърпаш, ама файда никаква. Ако искаш работа да свършиш мангизи трябва да пуснеш и да скочиш във водата. Мангизи нямаш достатъчно, а да скочиш във водата се съмнявам. Не е българско, на нас все ни се иска да гледаме сеира на сухо (то и затова обикновено оставаме "на сухо", но това е друга тема). Ако наистина се самоопределяш към тази цивилизация и не можеш да помогнеш с нещо друго помоли се Богу - дано успеят. Инак.....ние ще го усетим преди "кочияша".
15 Март 2004 03:51
Винаги съм се дразнил от приказките за "цивилизационен избор" и "цивилизационен конфликт". Те имаха донякъде смисъл в конфликта изток - запад по време на студената война - подчертаваха илюзорността на "класовия" подход. Но по отношение на сегашния конфликт между демокрацията и тоталитарния национализъм на южна Евразия са подвеждащи по хънтингтъновски. Терористите нямат религиозна идеология - имат тоталитарна идеология на отрицанието, продукт на неуспешната модернизация на региона и на ретроградното му политическо и обществено устройство, драпирана с квазирелигиозни и националистически одежди. Богомилските "ценности" на талибанстващите нямат "притегателна аура за милиони обезравени и недообразовани същества".
*
Всеки здрав човек, вкл. в южна Евразия, както и в комунистическите общества по-рано, споделя тайно ценностите на запада. Освен това човечеството извън този регион, и дори в неговата периферия - Индия (със 150 млн. мюсюлмани), Бангладеш, Индонезия, Малайзия - не дава вид, че се увлича от посланието на талибанстващите. Не се увлича и мнозинството от арабите. В момента в работата ми изнасяме някои функции в Индия (без да съкращаваме места тук) и впечатлението ми е, че индийските мюсюлмани притежават "протестантска" трудова етика. Направо ме шашкат. Между другото работим и с Йордания - впечатленията ми са нелоши, макар да не могат да се сравняват с Индия. И йорданците са цивилизовани и надеждни хора, с които никакви "цивилизационни" разлики не ме делят.
*
Планетарният консенсус, за който мечтае авторът, е постигнат отдавна сред просветените хора на земята - порядъчност, яко бачкане, иновации, пазарна икономика, свободна търговия и обмен на идеи, достатъчно материално потребление и преследване на лично щастие на земята, опазване на природата, социална справедливост и солидарност, уважение към различните. Талибанстващите не приемат консенсуса и го саботират. Те воюват с основите на човещината. Те не предлагат нищо конструктивно, което да може да се използва за преговори. Затова няма да се преговаря.

15 Март 2004 03:52
Здравейте!

Добре написано. И няма нищо общо с външни, вторични полови белези! Нище лоше, но...

... Нещо не забелязвам някой да е забелязал очевадният пойнт! Не, че този не се знае, но някак си удобно се подминава. Както от официалните Труженици за промиване на лешници в главите на Публиката, така и от т.н. "Политици" - друга една разновидност на труженичките покрай околовръстното шосе...

А пойнта е, че няма място за двата конфликтни Свята един до друг на планетата. Единият заедно с технологийте си, декаденца и загубване на ценностите си, е консуматор на около 80% от световните ресурси, при население около 18%. Докато другият тъне в недоимък, мизерия и ... точене на лиги по лъскавите небивалици на Холивуд. Тези там в него нямат какво да загубят. И са практически неуязвими - нямат какво да изпуснат чак толква.

За сметка на това 'Първият' стой на кокилите на прогреса. Много дълги кокили .... и не съвсем стабилни. Мисля, че не е необходимо да обяснявам защо. И защо е така уязвим?!

Какво може да се направи? НИЩО. Само да се надявам, че Краят няма да започне много скоро .......

........ако Въобще!
15 Март 2004 04:08
Всеки здрав човек на земята - и у нас - споделя тайно ценностите на запада, но не всеки е готов и да заработи по западному. Тези, които са по-готови - Индия е любимият ми пример - те и ще заживеят по западному. Науката има средства да решава успешно екологичните проблеми на индустриализацията и масовото потребление. Развитието ще реши демографските проблеми, породени от ранната индустриализация, зелената революция, ваксините и антибиотиците. Най-сериозните проблеми обаче са липсата на либерална демокрация и добро управление, и двете в единство, в много части на света. Възпитанието на народите в духа на либералната демокрация, на уважението към правата на човека, и в духа на икономическата рационалност и отговорност, и на доброто, компетентно, некорумпирано, прозрачно управление, поддържано от мнозинството и подчинено на закона, е основна задача на държавите и на мислещите слоеве от населението.
*
Филистерите във всички времена са вещаели края на света и как младите вървели от развала към провала. Първото хилядолетие (краят на 1000 г. н.е.) куп мистични "хилиастки" секти, вещаещи второто пришествие. Второто хилядолетие също не мина без есхатологии. Животът обаче си продължава.

Редактирано от - Чичо Фичо на 15/3/2004 г/ 04:09:31

15 Март 2004 04:47
Каквото за всички - това и за нас...

*Теодора Астро*
15 Март 2004 06:14
Бойко, ами че аз ги дудна тия същите работи ( без "Ей-то", разбира се ) из този форум от години!
И ако погледнеш, пак има такива дето викат: Мамицата им гадна! При бетонираните ГЛЕДНИ ТОЧКИ логиката не работи. ТЪЙ ДЕ.
Ей ги на...гледай ги и им се радвай. Ти барем си стигнал до "Ей", защото след "Ей" би трябвало да последва и "Брей" и "Хей" и "Недей", ама те както гледам си тананикат там своята си "Созополска приспивна" омайват се от своето величие ( с отдавна изтекъл срок на годност ) и веят байрачетата.
Нормално е, разбира се, ние - хората да имаме различия. Даже може да се каже че е градивно и стимулиращо ( няма по-влудяваща гледка от лицата на милиони екзалтирани "вярващи" скандиращи един и същи лозунг ). Лошото настъпва когато някой реши, че най-удачният начин за налагането на неговата версия на ПРАВИЛНОТО е "отнемането на живота на другия". ( да си припомним Митка Гръбчева и нейния шедьовър "На живот и смърт", другари! БУКВАР НА ТЕРОРИСТА! )
Вижте днешен Израел, Сърбия от вчера, Ирландия от онзи ден и т.н.т и т.н.т. Е, кой е победителя, а? Кой в края на краищата доминира накрая? Кой ПОБЕЖДАВА, дето има една дума?
Запитвали ли сте се?
15 Март 2004 08:08
Прав си напълно, Ламбовски! Не си прав само, че трябва да оставим кочияша да си разиграва коня.
15 Март 2004 08:24
Цитат - Reuters - 2972 знака:
*
EU May Call Security Talks as Qaeda Fears Grow
Sun Mar 14, 2004
.
By Philip Blenkinsop
.
BERLIN (Reuters) - The European Union said on Sunday it might call a special interior ministers' meeting to discuss security as signs grew that al Qaeda might be behind Madrid's deadly bombings.
.
Ireland, EU president until mid year, said it was considering such talks, which Germany said were urgently needed, after the worst bombing of a European city killed 200 people and sent a shiver of fear across the continent. Capitals from Paris to Prague -- set to join the EU in May -- tightened security at borders, railways and airports. But doubts persisted over Europe's ability to protect its citizens from further attacks.
.
"If it is confirmed that the Madrid attacks have an Islamic background, it means that Islamic terrorism in Europe has taken on a new quality," said German Interior Minister Otto Schily, noting Basque separatist involvement had not been ruled out.
He told reporters the EU's 15 member states needed to pool information on the attacks urgently and said Berlin had asked for a meeting of interior ministers and security chiefs to be convened, possibly within days.
.
The proposal was welcomed by Spanish Interior Minister Angel Acebes. "We have to take advantage of all opportunities to gather together and exchange information on terrorism," he told reporters. Paris police said Saturday troops had been deployed to help them carry out spot luggage checks at airports and patrol the rail and underground network around the French capital.
.
France -- which opposed the Iraq war -- was put on "orange" security alert, the second tier of a four-stage national alert system which includes limits on private flights and moves to protect the water supply. The Italian Interior Ministry said it had identified Rome, Milan, Naples, Bologna and Perugia as cities most at risk.
Greece has called on NATO to guard the Olympics in Athens in August.
.
Analysts said few European Union states had a U.S.-style "homeland security" chief with dedicated resources and noted that pan-European coordination on security remained patchy. Italian Foreign Minister Franco Frattini was quoted on Saturday as saying rivalry between European national security forces was hobbling cooperation. Belgium called Saturday for an EU center to share intelligence.
.
Since the September 11 attacks, the EU has made some progress with measures such as pan-European arrest warrants designed to speed up police and justice cooperation. Schily said there was no reason for the moment to suspend the Schengen agreement allowing travel through much of the EU without border checks and said security measures had limits.
.
But some say massive inconvenience is exactly what Europeans must now accept. "It will be painful. But if these kind of measures are the price for avoiding more death tolls, people will accept it," Francois Heisbourg of the Paris-based Foundation for Strategic Research told Reuters
.
15 Март 2004 08:27
Цитат от The Washington Рost - 2891 знака:
*
Investigators said Spain was an inviting target because of President Jose Maria Aznar's support for the U.S.-led invasion of Iraq and because the country is easily accessible to Moroccans and other North Africans. "Almost every European country has some al Qaeda presence, but Spain is the bridge between North Africa and Europe and it may be the most vulnerable to this kind of infiltration and attack," said Yonah Alexander, a terrorism expert.
.
Spanish officials have not yet ruled out the possibility of indirect ETA involvement in the Madrid bombings through the supply of explosives to Islamic militants. Officials said they were also re-examining an alleged sale of explosives by ETA to the radical Palestinian group Hamas several years ago in an effort to identify Basque ties to Islamic extremists. Yusuf Galan, a Spanish national who was charged in Madrid in November 2001 with involvement with al Qaeda, was a former ETA member who had converted to Islam. Al Qaeda used Spain as a staging ground before the Sept. 11 attacks. The indictment of bin Laden said Spain had served "as a place or base for resting, preparation, indoctrinating, support and financing" for the attacks and other terrorist operations.
.
Mohamed Atta, a Saudi who led the attacks against New York and the Pentagon, visited Spain twice in 2001, including for 12 days in July when investigators believe he finalized the details of the plot with other participants before flying to Miami. More than 40 al Qaeda suspects have been arrested in Spain since Sept. 11. Between 20 and 30 remain in custody, including several suspected of participation in the Casablanca bombings, which killed 45 people, including the 12 bombers.
.
"If it is confirmed that the Madrid attacks have an Islamic background, it means that Islamic terrorism in Europe has taken on a new quality," said Germany's interior minister, Otto Schily, after the meeting. Germany called for an emergency meeting of European Union security ministers as countries tightened security, particularly on transportation systems.
.
"If someone can walk on a train in Madrid and kill this many people, then what's to stop them doing the same thing in London or Rome?" asked Mustafa Alani, a terrorism analyst at the Royal United Services Institute in London. "This is a major change and a very dangerous one. It shows how flexible al Qaeda has become." Officials have said they are particularly concerned about an attack at the Olympic Games in Athens this summer.
.
Last December, Europol, the European Union's police agency, warned that al Qaeda was still active in Europe despite a crackdown by security services in Britain, Italy, France and Spain. "The fact that no Islamic extremist attack has been committed in the European Union . . . should not be considered as a diminution or an absence of threat," stated its report, as cited by the Reuters news agency.

Редактирано от - ЧФ2004 на 15/3/2004 г/ 08:30:05

15 Март 2004 08:43
И докато бате ни Бойко снишил се на капрата на демократичния вестнтик сега, вика ЕЙ, за радост на радакцията и държи под око талибаните дали не са се отдалечили много, в Мадрид погребват поредните цивилни жертви, между които и българи.
Свинска работа!






15 Март 2004 08:51
Фичлето-пръдлето
пак ни дръпна една полит-агитация на тема:
Щастливото капиталистическо бъдеще по ръководството на големия брат.
15 Март 2004 09:45
Не мога да се съглася, че световете били два (нашият и техният), и че единият бил излишен.
Някак си, не мога да приема, че всичко е толкова просто както и не мога да се съглася, че индийците имали протестантска трудова етика. За всеки, който е контактувал с индийци или индонезийци в тяхната реална среда е ясно, че това е утопия.
Нещата не са толкова прости, в един стар съветски филм се казваше: "Восток, это дело тонкое" или нещо подобно.
Но да оставим това, по интересни са разсъжденията на автора за нашето (на българите) място в колесницата и какво може да направим по въпроса (всъщност, по кой въпрос?).
Като извикаме "Ей, приятелю, дай малко по-кротко" - най-много кочияшът да се обърне и да ни изпере с камшика.
Остават два пътя:
- Или да слезем;
- или да продължим да се возим на влакчето на ужасите докрая, вярвайки, че ще стигнем до финала малко поуплашени, но живи и здрави,

15 Март 2004 10:00
Българските социалисти и техните избиратели са изпълнени с ярост към всичко онова, което е Европа, което е цивилизация, което руши техните съветско-азиатски блянове от миналия век. С такова правителство България няма да влезе в Европа.
Натиснете тук
15 Март 2004 10:04
ма вие и индия ли че лустрирате?
15 Март 2004 10:08
Ми да. Кат` куцо Пиле домат ше я лустрират.
15 Март 2004 10:16
Ей какви сте религиозни и напети
15 Март 2004 10:17
Той Ламбовски добре говори за каруцата , ами какъв багаж сме си земали като както казва сме се качили на каруцата ?!?!?


Депутати: 6 април е ден на лъжата
(СТАНДАРТ) - 2004/3/15
--------------------------------------------------------------------------------

Както при всички други дебати и последните по вота на недоверие имаха своите колоритни изказвания, гневни реплики и язвителни дуплики, изречени от трибуната на Народното събрание. Ораторските качества на депутатите предизвикваха както ръкопляскания, така и изрази на неодобрение и възмущение. Между тях в залата се чуват и други реплики "от място" по време на изказванията на един или друг депутат. Те често не се улавят от микрофоните и не стигат до зрителите и слушателите, които следят дебатите. Чуват ги само ораторите, част от депутатите и стенографите на парламента. Предлагаме ви подборка от най-интересните изказвания и диалози, от 337-ото заседание на 39-ото народно събрание, свързани с дебатите по петия вот на недоверие към правителството на Сакскобургготски.
*************************

Помолена съм от един от вашите симпатизанти (б.р. - на БСП), вие много добре го знаете, Тони Знаменосеца, да прочета неговото послание: "Червени, жълти, сини, станаха роднини. И сещат се от вот на вот, че има български народ."
Румяна Георгиева,
ПГ "Новото време"


* * *
Вие считате, че правителството е виновно за това, че 37% от семействата в България са без деца?! А вие какво предлагате? След някоя друга година господин Овчаров да им спре тока и парното, съответно госпожа Мими Виткова да забрани вноса на презервативи и всичко това ще доведе до това, че не 37, а в края на мандата ви 30% ще са без деца.
Даниел Вълчев,
ПГ на НДСВ


* * *
Направи ми впечатление, че вашата подготовка за вота е протекла по схемата на шопа. За разлика от вас обаче, той, след като е седял и мислил, по едно време направил констатацията, че само седи. Останалото вие го казахте.
Любомир Пантелеев,
ПГ на КБ


* * *
Не знам господин Станишев колко деца е отгледал, не знам господин Станишев дали е посмял да отглежда деца по времето на правителството на Жан Виденов. Това наистина е един риск, но съм сигурен, че след управлението на ДПС и НДСВ на него ще му е далеч по-лесно. И аз му пожелавам успех от сърце.
Соломон Паси,
външен министър


* * *
Господин министър-председател, вие не изпълнихте нито едно от обещанията си, но изпълнихте едно - вие разрушихте политическия модел в България и ваши съучастници са БСП и СДС!
Стойчо Кацаров,
ПГ на ОДС


* * *
До вчера беше седесар, бе!
Реплика от място на Расим Муса, ДПС


* * *
И аз като министър Паси дълго и педантично търсих какво ви е най-голямо и открих, че управлението на БСП показва най-голямо увеличение на смъртността и най-голям спад на раждаемостта през всичките години на прехода.
Антония Първанова,
ПГ на НДСВ


* * *
Като признавам, госпожо Първанова, вашите наблюдения върху това, кое е най-голямото и най-дългото в опозицията и в частност в БСП, и като изслушах различията, които правите вие между гръцките социалисти и българските социалисти, искам да ви попитам каква е разликата между гръцкия крал и българския цар?
Любомир Пантелеев,
ПГ на КБ


* * *
За нас е разбираемо защо този мотив (б.р. за престъпността) не присъства във внесения вот. Защото днешната организирана престъпност има своите корени още в комунистическия строй, преди 1989 година в дейността на бившата Държавна сигурност, която сега се възражда.
Йордан Соколов,
ПГ на ОДС


* * *
Като Мирча Кришан си с краставицата.
Реплика от място на Любомир Пантелеев


* * *
Завършвайки, искам да призова всички български граждани на 6 април - този тъй светъл ден, посветен на хумора и лъжата, нека поне за един ден да отпуснем коланите, да пием по една ракия, докато още ни позволяват, защото на следващия ден отново затягаме коланите и, както е казал поетът: "Дий, воле, дий!"
Борислав Китов,
ПГ на НС


* * *
Още Петър Стоянов като заместник-министър на правосъдието се уреди с апартамент на ниски цени. От тази гледна точка Петър Стоянов, Теодосий Симеонов и Валентин Церовски си приличат като три капки вода. Единствената разлика е, че докато единият беше разпънат на кръст, а за другия шоумени песни пееха, третият, бившият президент, беше избран за личност на столетието. На миналото все пак. Ето защо СДС-гаражът няма да подкрепи вота на недоверие.
Иво Атанасов,
ПГ на КБ


* * *
Аз не се изненадвам от изказването на господин Нихризов и това ме върна в хронологията на историческото време и искам да кажа, че винаги когато са се решавали съдбините на България, земеделци и социалдемократи винаги са били в един единен строй с комунистите. Ето сега красноречив пример за това е и поведението на господин Нихризов. Нещо повече, независимо че ядоха и бой през годините, те не поумняха. Мерси.
Анелия Атанасова
ПГ на НДСВ


* * *
Вероятно вие сте била преподавател по физкултура, а не по история, защото това, което цитирате, много прилича на нещо, което съм срещал само в учебниците от политическата учебна година.
Йордан Нихризов,
ПГ на ОДС


* * *
А се задава Великден - ден за лекуване и за искреност. Моите дъщери като малки използваха думата "ужкимски", за да определят приказна неистинност. Вашият вот е наистина приказка за наивници, господа социалисти. Видимо раздвоена е вашата партийна линия. Хем искате да сте на власт, хем искате да сте в опозиция, хем искате да сте комунисти, хем и капиталисти, хем републиканци, хем монархисти.
Тошо Пейков,
ПГ на НДСВ


* * *
Не се прави на Станимир Илчев, не можеш.
Реплика от място на Румен Овчаров


* * *
Вие сте образ трагически, господин Станишев! Кланяхте се на Симеон Втори, някои от вас ходиха чак до Мадрид, а тук го ругаете пред телевизорите.
Продължение от изказване на Тошо Пейков

* * *
Уважаеми господин председател, уважаеми господин премиер, дами и господа министри, уважаеми колеги. След много страсти в днешния ден, мисля, че е най-добре да завършим с Евангелието на Лука: "Който се превъзнася, ще бъде унизен, а който се смирява, ще бъде въздигнат." Затова, уважаеми колеги, да се смирим и да почнем да работим.
Величко Клингов,
ПГ на НВ


* * *
И днес лявото мислене се фиксира само върху социалното според своето примитивно разбиране за социалното като раздаване, снабдяване, разпределение. Този рефлекс на левите е толкова опасен, колкото стар. Той сработва ту като "Мир на войниците, хляб на работниците, земя на селяните", ту като "Във всеки селски двор - доменна пещ", ту като познатия до болка лозунг от една източна социалистическа империя: "Да изтребим милион врабчета - да спасим реколтата."
Този вот е другото име на лявата амбиция. Той е между другото и нужния дезодорант срещу мириса на петрол.
Станимир Илчев,
председател на ПГ на НДСВ

СТАТИСТИКА

Банкова каза 38 пъти България за 5 минути
Дебатите по вота на недоверие продължиха точно 9 часа и 30 мин.
Заседанието бе открито в 9, 02 часа и завърши в 18, 31 ч.
Стенограмата от изказванията е 120 страници.
В 16 часа, след като изтекоха двата часа удължено пленарно време, председателят на НС Огнян Герджиков спря часовника и дебатите продължиха.
Най-много реплики по време на дебатите отправи Любомир Пантелеев от Коалиция за България - три от трибуната и осем от място.
Най-мелодраматичното изказване бе на Стела Банкова. В рамките на 5 минути тя употреби 38 пъти думата "България".
Най-дълго бе изказването на министъра на образованието Славчо Богоев.
15 Март 2004 10:43
Незнаеко кат' си купиш Сорбоната ша ти пристана на буркаското плаж.
15 Март 2004 10:43
Ако двата въпросни свята са този на тероризма и този на потенциалните му жертви, тогава статията е перфектна.
15 Март 2004 10:43
Незнаещ, не само какъв багаж сме взели, но и какви журналисти го описват, а какви редактори го пускат. За сведение на журналистите респ. редакторите от в."Стандарт" - министър на образованието не е Славчо Богоев, а Игор Дамянов.
15 Март 2004 10:55
Кво да си ляга, като е в България лайното вмирисано, нали му виждам айпишника.
15 Март 2004 11:05
Госпожо , мен само ме кефят глупостите , а че у дамянов знам и аз ! Ма к`во да ги правиш като пишат както могат !
Сучи солюшънъдънмо , може и да стане ама догодина , тая година има строителни работи около сорбоната и нема как !
15 Март 2004 12:11
Я па че си купим бастилията. Кога я отремонтнат. И без туй съм в каручката на Йори, а он и ного ного не се пъне. Па кога стигнем . Важно е да си имам поне една бастилия... Че си тургам там кой си сакам.
15 Март 2004 12:36
Незнаещ, туй за бургаския плаж не го вярвай! Виж , ако рекат да ти дадат една каса бира , моеш и да почерпиш! Майната и на Сорбонтата!
15 Март 2004 12:45
Я па тоа,
па се заклещи_1
Тук се дума за каручки , а не за каса бира. Освен ако каручката не е натоварена с каси бира....
15 Март 2004 13:29
Добре го каза автора... Ама кво мислите за Кеворкян, Карбовски и Недялко Поета. Кой е прав, кой е крив? Мисля, че Карбовски е прав: ако нямаше такива вълци като Кеворкян и абсолютно безчувствения поет, България няма да дава жертви на всеки пореден атетнат по свето. Т.е. младите ще си стоят в родината, а старците ще им се радват, не ще ги мразят. Младите им били виновни, младите били "посткомунистически запъртъци" (Кеворкян), костовисти били и т.н. тъпи определения
15 Март 2004 13:34
перото, кой ти каза на тебе па че си посткомунистически?
15 Март 2004 13:38
Което ме дразни и то много, е изборът - или си с нал или против; или си с арабите или против. 3т-а алтернатива в това писание няма - или ще приемем модела на САЩ или ще бъдем бомбардирани.
А реално в света няма само 2 строя, няма само 2 избора. Все сме поставени от някой пред избор "1 или 2" без да ни казват, или съзнателно покриват, че може да има 3 и 4, и 5....
15 Март 2004 13:51
Бойко Ламбовски - ляв интелектуалец.
Левият интелектуалец никога няма да прости на тези, които унищожиха лявата му идея.Той е готов за се съюзи и с бен Ладен, за си ...и той не знае какво.
Не му вярвайте, че принадлежи безрезервно към Западната цивилизация. Той е готов да си пусне брада (вече я е пуснал) и да се моли по пет пъти на ден, а колкото за подчинението - ами той си е свикнал.Той живее в миналото и съобразява настоящето с него.Кво да го праиш.Въпрос на избор
15 Март 2004 13:51
Здрасти Бесен Йори Керпеден бе всичките ! да ви кажем тъкмо отидох до магазина да си заредя касата бира , и като ми свирнаха сирените заеб всичко ске блокира кой къде е ! не вервах че и тия къде са на работа ще спрат , ами те изключия све машини и све живо застана мирно , като ка си го правехме навремето за 2 юни ! А направо шапка свалям !
И другото къде констатирах че като ме нема , пред компютъра вие всичките се явите а като съм тука ви нема никакви ! Как познавате не ми е ясно ! И май трябва по-често да си зареждам хладилника , а не един път на ден ! Иначе не пишете мааму !
А бесен за какво ти е Бастилията , направо Версайския дворец нема к`во да му мислите , там поне има и изби и градини и какво ти душа иска , нищо че е кралско !
15 Март 2004 13:53
не се прай на самобитен, от самолет ти личи че си недоуточнена женка
15 Март 2004 14:18
Простич , Мъка силна ме обзема че ще си забравим цървулите , или ще ги закачим на стената като спомен ! Ах как ми е мъка -а-а-а-а ! Заеби
А нашио автор се коси повече от мене ! Заеби , за да мине мъката че си отворим една бира та ако ще каруцата и в реката да влезе ! ЕЙ?!?!?!?[/ blue]
Членството в ЕС почти може да се пипне

15 март 2004 | 12:08
Luxembourger Wort

В България всичко върви както трябва. С малки изключения всички съществени въпроси по отношението на членството в Европейския съюз са изяснени. В осеммилионната държава всички очакват дори, че договорът за присъединяване може да бъде подписан през първата половина на 2005 г. По време на председателството на Люксембург. В тази връзка посещението на българският министър-председател Симеон Сакскобургготски в херцогството в сряда бе под щастлива звезда.
Безработицата се понижава, доходите се увеличават. Днес никой в България не мисли за инфлацията от 300 процента, каквато тя беше през 1997 г. Страната поддържа курс на реформи и възнамерява още през следващата година да постигне членство в ЕС. “Въз основа на огромния напредък това е една доста реалистична перспектива”, заяви люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер точно преди визитата на българския си колега Сакскобургготски. “Впечатляващо е, какво постигна София”, смята Юнкер.
Напредъкът на България бе описан като похвален и в Европейския парламент. Специално бе приветствана конституционната реформа, която е основа за административна и правна реформа.
България вече е затворила 26 глави от преговорите за членство с ЕС. Страната получи 1, 5 млрд. евро от програма ФАР за подготовката за членство в Европейския съюз.
Симеон Сакскобургготски от три години е министър-председател на България. Бившият Цар Симеон ІІ живя 40 години в изгнание в Испания, преди отново да се завърне в родината си, за да прави там политика. Той основа Национално движение Симеон Втори и бе избран за премиер.
Пред пресата в сряда Сакскобургготски похвали подкрепата на Люксембург във връзка с присъединяването на България към ЕС. “Никога няма да забравим решаващата роля на Велико херцогство Люксембург и премиера Юнкер”, каза елегантния но, не много приказлив български премиер.
В рамките на визитата му в Люксембург Сакскобургготски и придружаващата го делегация бяха приети от Камарата на депутатите. Кулминационна точка на посещението бе аудиенцията при херцог Анри, който има роднинска връзка със Симеон Сакскобургготски.


Редактирано от - nesnaecht на 15/3/2004 г/ 14:37:37

15 Март 2004 14:40
Не можем да се съгласим, нали? Нашият свят е толерантен, цени законността. Освен това е много по-добре въоръжен. Лидерът на нашия толерантен и законов свят поде битка - сам и на практика срещу всеки враждебен нему режим. Той прие, че всеки враждебен режим означава едно - тероризъм и бради насила. И който не подкрепя лидера, подкрепя врага.
Та да си дойдем на думата. Законът винаги е бил, е и ще бъде на страната на по-силния. Второ, смятам, че е много прав Локи, че изборите не са само два: или със САЩ или с брадите. Винаги, когато някой започне да ми натяква за "образа на врага", търся какво скрива с него.
15 Март 2004 14:59
Спомняме си, че в края на декември м.г. в "Независимая газета" излезе статия на Йошка Фишер, написана специално за вестника, дето пишеше черно на бяло(2555 знака):


Новый тоталитаризм, исламистский терроризм с его человеконенавистнической идеологией джихада, угрожает миру и стабильности как в региональном, так и в глобальном масштабе.
.
Его цель - это свержение властных структур в исламско-арабском мире, прежде всего на Аравийском полуострове и в районе Персидского залива, и - в долгосрочном плане - уничтожение Израиля. Его средства - это акции террористов-смертников и ужасы жестокого, нечеловеческого насилия. Его тактика нацелена на кровавый хаос, а стратегия - на вытеснение США и Запада из всего региона. Один из любимых "жутких" вопросов нынешней политической публицистики звучит так: пришел ли конец Западу? Я отвечаю на это четко и ясно: нет, не пришел! Конец Западу придет лишь тогда, когда трансатлантический альянс лишится перспективы из-за отсутствия общих интересов, когда Европа и Америка пойдут разными путями.
.
Трансатлантические отношения в начале XXI века строятся между двумя очень разными партнерами. США - это единственная глобальная держава, самая старая и в то же время континентальная демократия, присутствующая во всем мире, доминирующая почти во всех сферах "soft power" и "hard power".
.
США - это мировая держава. ЕС же - это держава, все еще становящаяся таковой. Уже существует, правда, общий рынок, который вскоре будет охватывать 450 миллионов человек, имеется общая валюта - евро. С другой стороны, нельзя отрицать слабость экономического роста в Европе, наличие демографической проблемы, политическую раздробленность и недостаток военной силы.
.
Нынешняя Европа зиждется на двух фундаментальных, воистину исторических решениях: первое решение, принятое американскими государственными деятелями, состояло в том, чтобы сохранить после 1945 года политическое и военное присутствие в Европе и защитить свободу западной части Европы. Это решение привело к созданию НАТО.
.
Второе фундаментальное решение опиралось на идею двух великих французов - Робера Шумана и Жана Монне, которая состояла в том, чтобы выстроить новую систему государств в Европе, основанную не на равновесии сил, а на интеграции суверенных государств и их интересов. Это привело к заключению в 1957 году Римских договоров и затем к созданию ЕС.
.
Европа и Америка не обойдутся друг без друга в борьбе с новой угрозой. Мы сидим в одной лодке, поскольку мы хотим защитить одно и то же: мы хотим сохранить свободу и безопасность для наших граждан, мы хотим обеспечить открытую демократию и права человека. И поэтому я твердо убежден в том, что достойно ответить на новые вызовы мы сможем только совместно
.


15 Март 2004 15:03
Вчера пък видях тази реч на немския министър на вътрешните работи, социалдемократа Ото Шили (който оня ден поиска среща на министрите от ЕС)по време на посещение в САЩ (2032 знака):


In the past 15 years, the world has changed at breathtaking speed. Europe's divide has been overcome by peaceful revolution, and the dangerous confrontation between East and West has come to a very happy conclusion. But it was an illusion to believe that also history had come to an end. Humanity now faces new threats from international terrorism, the full dimension of which we had never previously imagined.
.
For example Germany has in recent years assumed far-reaching responsibilities in military operations abroad. Currently, Germany deploys about 8, 000 soldiers in peacekeeping missions throughout the world, from Afghanistan to Kosovo. This would have been inconceivable during the long period of the Cold War, and nobody would have dared to predict that it would be undertaken by a "red-green coalition" of social democrats and environmentalists.
.
Even if some aspects of Transatlantic cooperation may change the foundations of the relationship remain the same. Americans and Europeans share the same values; they are joined in the conviction that freedom, peace and justice cannot be separated and that each individual has a unique dignity that gives him or her, as a free citizen, the same basic rights.

Americans and Europeans are just as close when it comes to questions of security and counter-terrorism. We must be conscious of the fact that the terrorist attacks of September 11, 2001 were directed not only against the United States but against the entire civilized world.
.
The alliance between Americans and Europeans is not an alliance of convenience, but a partnership between friends. In the fight against terrorism, the U.S. and German administrations maintain close contacts at very high levels. Our security agencies work together effectively and on the basis of the greatest mutual trust. That includes learning from each other, cooperating to improve terrorist-fighting techniques and looking for the best available practices
.


15 Март 2004 15:06
и кво?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД