:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Недооценен хирург изнудва колеги с SMS-и, писма и телефонни заплахи

Пловдивският съд остави д-р Георги Иванов в ареста, защото "е личност с висока степен на обществена опасност", въпреки че той се извини за постъпките си
Снимка: авторката
Пловдивската лекарска гилдия е шокирана от последователните арести на двама медици - първият е психиатър и бе задържан за това, че е предписвал упойващи вещества на зависими от дрогата, вторият е д-р Георги Иванов, който пък бе арестуван за изнудване. Хирургът с 22-годишен стаж в професията беше отведен с белезници от работното си място на 23 април в пловдивския следствен арест. Срещу 52-годишния лекар от Трета хирургия на УМБАЛ "Св. Георги" е повдигнато обвинение, че от 13 ноември м. г. до 25 февруари 2004 г. е изпратил заплашителни SMS-и и писма на колегата си д-р Радослав Д. Лекарят е поискал да получи 20 000 евро и заплашил, че ако това не стане, дъщерята на д-р Радослав Д. ще бъде отвлечена и принудена да проституира в Албания.

Д-р Радослав Д. е уважаван и популярен хирург. Дъщеря му е студентка първи курс по стоматология в университета в Скопие. Един ден той получава писмо на развален македонски език със зловещото предупреждение, че ако не плати, момичето му ще бъде отвлечено за "албанска проститутка". Най-напред лекарят не обръща внимание, но след като тормозът и заплахите продължават, той



заставя дъщеря си да се върне в България



Д-р Д. получава още SMS-и със закани. През зимата намира в пощенската си кутия плик с бял прах. Впоследствие се оказва, че това е сода бикарбонат. Анонимни позвънявания и SMS-и започват да получават и други лекари от Трета хирургия - общо шестима. Номерът, от който са изпратени, е един и същ. Друг известен пловдивски хирург - д-р Б., получава на джиесема си съобщение "Време е да дадеш пари на сираците". Д-р Радослав Д. получава писмо, писано на принтера на Трета хирургия, с искане да изпрати 2444 долара по сметката на Родопския пансион в Пловдив.

Анонимка е пратена и до шефа на хирургията д-р Деничин. В писмото несъществуваща пенсионерка се оплаква от отношението на д-р Радослав Д. към нея. Междувременно заплашваният лекар е потърсил помощта на антимафиотите от РЗБОП-Пловдив. Те разпитват колеги и съседи на д-р Радослав Д.

Д-р Георги Иванов също е разпитан, но с нищо не показва, че той е авторът на заплахите. Няколко дни по-късно д-р Радослав Д. получава ново съобщение: "Тези, които пеят на полицията, ще умрат." Антимафиотите не успяват да стигнат до изнудвача чрез номера на джиесема и SIM-картата. Впоследствие се оказва, че те са на сина на Иванов. Подозренията се насочват към него заради специфичните медицински термини, които той използва в заплашителните писма. Използвани са и специални разузнавателни средства.

Най-напред д-р Иванов отрича категорично да е рекетирал някого. После прави пълни самопризнания и горчиво се разкайва. Първоначално е арестуван за 24 часа и дознателят го пуска под гаранция от 2000 лв. На другия ден отново е задържан по искане на районната прокуратура. На 26 април районният съд определи постоянна мярка за задържане под стража на лекаря. Съдия Биляна Вранчева посочи в мотивите си, че той е личност с висока степен на обществена опасност, защото е посегнал "на най-святата връзка - родител-дете". Другото, което възмути съдията, бе писмото с белия прах. "Недопустимо е да се правят асоциации с международния тероризъм", каза Вранчева и остави лекаря в ареста. Няколко дни по-късно решението й бе потвърдено и от окръжния съд. Докторът изнудвач остава зад решетките без право на обжалване.

Какво може да накара един високообразован човек на 52 години да заплашва и тормози колегите си? Преди 22 г. д-р Иванов започва с равен старт кариерата си на лекар. По една или друга причина за разлика от тях той не успява да добие известност и



остава на посредствено професионално ниво



Близки до случая прокурори коментират, че той не е единствен сред лекарите, който изпитва гняв и завист към по-успелите си колеги. Реакцията му обаче е въпрос на психика и манталитет. Пред съда д-р Иванов каза, че мотивите му са дълбоко лични. Професионален натиск, недооценяване, психически тормоз и това, че не му давали да влиза в операции, са разяждали душата на хирурга години наред, разкри адвокат Орлин Търновалийски.

Става дума за 52-годишен хирург с 2 специалности, без криминални прояви, който доброволно е направил пълни самопризнания пред съдия, каза адвокатът на лекаря пред районния съд. Той обясни, че медикът се е лекувал по собствено желание в психиатрия преди 10 години. Защитникът настоя, че Иванов сам е осъзнал глупостта и нелепостта на стореното и е спрял по собствено желание. Той признава вината си и иска да се извини, настоя адвокатът и пред окръжния съд.

Това, че е писал писмата си на служебния принтер, според адвоката значи, че д-р Иванов е искал да бъде разкрит. Други от писмата били написани лично от него, но пък доброволно предал флумастера си на полицията. Преди да притиска със SMS-и колегите си да дават пари за сираците, д-р Иванов лично се обадил в Родопския пансион и поискал банковата сметка на дома. За мен това не е рекет и аз мисля, че е време да се дават пари за сираците, заключи адвокат Търновалийски.

"От 22 г. съм хирург, работил съм само в полза на обществото. От това, което ми се случи изведнъж... шокиран съм от това, от ареста... това е психическо напрежение... Съжалявам за постъпката си и се извинявам." Това бяха последните думи на д-р Иванов.
4
3202
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
11 Май 2004 10:13
А преди да почне да заплашва що не е съжалил за постъпките си
11 Май 2004 10:45
От 22 г. съм хирург, работил съм само в полза на обществото
Тъй ли? Ама САМО в полза на обществото? И като пращаше заплашителните СМС-и (защото извинението е признаване на вината), пак в полза на обществото ли ги пращаше?
Представям си какъв хирург си бил, щом в главата ти може да се роди подобна болна идея. Този не е за съд, този е за принудително лечение в психиатрия, за 5 годинки, да речем. И след това, понеже вече тотално ще е изкукуригал, да не му се дава не скалпел, а кухненски нож даже!
Боклук!
11 Май 2004 12:37
abe niakoi pravil li e statistika na broia prestyplenia ot "lychezarni" hora i hora koito vse "za obshtestvoto" sa se trudili
12 Май 2004 11:45
То СРС-та, то задържане под стража. Не писаха дали и бате Бойко е взел участие в акцията. Нямам нищо против работата на полицията в този случай, ама в по-сериозните случаи никаква я няма.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД