:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 355
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Паси: Делото в Бенгази няма да приключи скоро

Станишев отлетя за Москва да търси помощ за медиците в Либия

Социалистите се срещат с шефа на Думата и лидер на прокремълската "Единна Русия" Борис Гризлов
СНИМКА: Пресфото БТА
Лидерът на БСП Сергей Станишев отлетя вчера спешно на работно посещение в Русия, за да търси помощ за медиците ни в Либия от партньорите си там.

В Москва днес председателят на Държавната Дума Борис Гризлов ще приеме соцделегацията, в която е и заместникът на Станишев Румен Петков. БСП шефът поискал срещата миналата седмица, съобщи прессекретарят на соцлидера Таня Генева. Станишев ще помоли Гризлов да използва влиянието си като шеф на руския парламент за промяна на присъдите на нашите на втора инстанция, каза тя.

Социалистите се надяват чрез Гризлов, който е лидер на прокремълската партия "Единна Русия", молбата за помощ да стигне до президента Владимир Путин. Засега не е ясно дали Станишев и Петков ще имат други срещи в Москва. Делегацията е в Русия до събота.

Делото в Либия няма да приключи така бързо, както на нас ни се иска, каза завърналият се от Триполи външен министър Соломон Паси. Въпросът за съкращаване на сроковете бил основният въпрос, поставян пред либийската страна. Подчертали сме и че не приемаме резултатите от делото.

Късно в сряда Паси се видя и с осъдените на смърт български медицински сестри и палестинеца Ашраф. По думите му те са в завидно за положението им състояние на духа. Делегацията обаче се завърна в България без д-р Здравко Георгиев, който все още очаква прокуратурата да каже, че няма да обжалва освобождаването му. По телефона пред Дарик радио д-р Георгиев заяви, че според него е въпрос на дни сестрите да бъдат преместени "на хубаво място" в Триполи.

"Искаме подсилване на защитата независимо какви ще са адвокатите", казаха пред БНР сестрите Кристияна Вълчева и Нася Ненова. Единствена от обвинените Валя Червеняшка искала да се откаже от досегашния либийски защитник Осман Бизанти.

В разговорите с Паси либийците са подчертали, че в България не се проявява разбиране за трагедията със заразените деца в Бенгази, заяви зам.-министър Гергана Грънчарова. В Триполи виждали външнополитическия натиск от страна на ЕС и САЩ като пречка за реинтеграцията на страната в международната общност.

Паси пък още веднъж посочи, че случаят с българските медици не е само български, а е грижа на целия Европейски съюз. "Председателят на Европейската комисия Романо Проди има много ясен, обективен и добре очертан план за развитието на случая с българските медици", добави Паси, който се видя с него във вторник и ще отчете посещението си в Либия пред европейските си колеги на срещата им в понеделник.

Трябва да покрие и около 2000 лв. разноски по делото. 6 г. Йотов ще е и без шофьорска книжка.

След като чу присъдата, мъжът отказа да разговаря с журналистите. Адвокатът му пък обясни, че на всеки се случва да пие и да шофира след това. Не може два човешки живота да струват една условна присъда, възмутиха се родителите.

Решението на окръжния съд не е окончателно. То може да се обжалва или протестира пред апелативния в 15-дневен срок. Родителите на Мария и Десислав обаче не бяха сигурни, че ще обжалват.



КОМЕНТАР



Съдът оцени вчера човешкия живот. Оказа се, че два млади живота струват 3 г. условно затвор и 120 000 лева.

На всеки се случвало да кара пиян. Да се кръстим усърдно тогава не всеки пиян шофьор да фучи с над 90 км/ч. в неправилното платно на шосето. Там може да са други две деца.

Как се случва обаче така, че кръвната проба на Йотов е взета неправилно? Не трябва ли някой да понесе отговорност за това? И какво е "особено тежък случай", ако пиян да пометеш и убиеш десетокласници на пътя не е?

Кръвнината няма да върне децата. Присъствието на главсека на МВР на погребението им - също. Условната присъда пък оставя единствено много въпросителни у всички. И чувството, че справедливост все пак няма.
23
842
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
20 Май 2004 22:20
Международният секретар на БСП др. Кр. Вигенин е направо за уволнение. Къде засили шефа си, барабар с Румбата Петков, да търчат по белокаменна Москва!
Щели да търсят съдействие от "Единна Русия" чрез председателя на Думата и Вл.Вл.Путин!
БАБИНАТА ИМ ТРЪНКИНА!
Ами още през 2000 г. председателят на Руската Дума по молба на тогавашното наше СДС-арско правителство писа писмо до полк. М. Кадафи.
Ами пак тогава и бившият руски премиер Е. М. Примаков, известен арабист и КГБ-ист, който беше в България да си представя поредната книга, публично се ангажира за съдейства пред полк. М. Кадафи.
От тези обещания ФАЙДА ЙОК, както би казал бай А.Д.Доган!
Толкова ще ни помогне сега и Гризлов! ПАК ЩЕ ГРИЗНЕМ ДРЪВЦЕТО!
20 Май 2004 23:21
Толкова ще ни помогне сега и Гризлов! ПАК ЩЕ ГРИЗНЕМ ДРЪВЦЕТО!

Тайлеране, младежо, Добър вечер!
Значи как стана работата - давахме коридор за бомбардировки срещу Сърбия и врещяхме какви са глупаци-националисти, а те - колко спасиха в река Лим. Сега кой ще ни помага в преговорите с Кадафи - пак сърбите!!!
Плюхме като малоумни руснаците - а сега!!! Защо не ни помагат, къде са?!?!?!
Аз на място на сърби и руснаци щях да препоръчам на Станишката сам да си го оближе (ако може). Или да се втурне зад океана да го оближе Бушменовия.
20 Май 2004 23:33
"Председателят на Европейската комисия Романо Проди има много ясен, обективен и добре очертан план за развитието на случая с българските медици".
Планът на Романо Проди е направо епохален! Само в 3 точки:
1. Мандатът на оглавяваната от Проди Европейска комисия приключва през лятото на тази година и той си заминава обратно за Италия да сваля от власт Берлускони. Идва нова Европейска комисия, която тепърва ще прави нов план.
2. Мандатът на сегашното ни правителство приключва догодина, а през 2006 г. ще си изберем и нов президент. Идват трето поред правителство и трети поред президент, които ще продължат да развиват вечната ни и нерушима дружба с полковник Кадафи.
3. Медиците си остават където са до 2007 г., пък тогава - я камилата, я камиларя !
Това е много ясен, обективен и добре очертан план, дума да няма !
21 Май 2004 03:16
Абе що са се объркали двете статии.......
Станишев отива да докладва на началник Путин за договорките с американските братя. Сега ролята на балансьор, между Русия и САЩ ще се поеме от другаря Станишев. Или ще играем двойната игра. Ще питаме едните и ще казваме на другите за парички.......
А за Либийския случай, не вярвам думата на Русия да има някаква стойност......
21 Май 2004 07:41
Щом опряхме до Русия, значи работата е напечена. Доста има да чакаме още промяна в отношението на Либия към делото. Дано сестричките издържат.
21 Май 2004 08:53
Сергейчо се нахвърка на воля.Миналата седмица в щатите , сега в съюза, баламите да плащат.Догодина премиер- дупе да ви е яко.
21 Май 2004 09:49
Действително като опре ножа до кокала, търчим да се жалваме пред Русия. Но Русия е слаба, почти като през 1812, 1918 и 1941, пак са я отписали - отново смутни времена и не знам дари ще бъде в състояние да помогне...
21 Май 2004 09:54
Отива за помощ? Друг път, отива да докладва за посещението в САЩ и за нови инструкции.
21 Май 2004 10:42
Трябва да се опитат всички средства, по няколко пъти. Обстановката и обстоятелствата постоянно се променят.
21 Май 2004 11:06
Всяко застъпничество може да помогне. Русия може сега икономически да е слаба, но има огромно политическо влияние. Особено в арабския свят. Стига само да решат да го използват. Народа го е казал: - Не плюй в кладенец от който си пил. Не се знае, дали няма да ти се наложи пак да пиеш от него.
Ние бая поплюхме и бая прецаквахме Русия, а те сигурно не забравят лесно.
21 Май 2004 12:47
До Светло пиво
Социологът Андрей Райчев, който е единктвеният комунист на когото вярвам, защото е много умен, прогнозира, че влиянието на Путин в Либия има съвсем малки шансове, но все пак шансове. Той смята, че от историята с Либия нямаме възможност да се измъкнем изобщо, а само в нясоя бъдеща патаклама можем да се изсулим.
21 Май 2004 13:07
Нито от статията, нито от 60-те минути на Милен, не разбрах, с кои либийци се е срещнал Паси и за какво са си говорили.
21 Май 2004 13:14
Срещнал се е единствено със сестрите. Дори синът на Кадафи е отказал да го приеме. Колегата му пък направо му се е скарал за реакцията на нашите медии, като че ли Паси може да контролира медиите, но явно в Либия е така. Направо го ожалих Паси явно беше, че това посещение ако не с отрицателен резултат то поне с нулев го е разочаровало. Иначе като гледам на снимката до осъдените са се изтъпанили бая екскурзианти.
21 Май 2004 13:23
Павел Йотов, синът на ексшефа на окръжната следствена служба във Враца Веселин Йотов и зет на началника на РПУ-то в града Георги Асенов, е виновен за причиняване на смърт на повече от едно лице в пияно състояние, по непредпазливост, реши вчера Софийският окръжен съд. За престъплението магистратите наредиха 3-годишна условна присъда с 5 г. изпитателен срок. ( в-к "Сега".
Чий го търси Станишев в Москва? Помощ ни трябва на нас СЕГА и ТУК - СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ СЪД!
21 Май 2004 14:49
ЛИБИЯ И КАДАФИ СА В СИТУАЦИЯ “ЦУГ-ЦВАНГ” !
НО НЕ ВСЯКА “ПОМОЩ” ЗА ТЯХ Е ПОМОЩ И ЗА МЕДИЦИТЕ НИ!

Процесът в Либия срещу българските медици отдавна вече не е чисто юридически проблем. Стана очевидно, че медиците ни са “попаднали на неточно място и в неточно време “! Този съдебен процес , за зла участ на подсъдимите, вече е “бременен” с Политика! А Либия и Кадафи са бащи на заченатото – според презумпцията на древните римляни , че “ Бракът сочи кой е бащата!”...
Ако целта на политизирането на процеса срещу обвинените в заразяване със СПИН на около 400 либийски деца български медици вече е постигната, то Либия и Кадафи би трябвало да са доволни!? Но както често се случва , когато се политизира нещо, което не е в сферата на Политиката-като изхода от един съдебен процес, например- нещата излизат от контрол. Реакциите в България и извън нея, след прочитането на първоинстанционната присъда на либийския Съд, поставиха Либия и Кадафи в ситуация, аналогична на шахматната “Цуг-цванг” /т.е. , какъвто и ход да изиграеш, той не е печеливш, а губещ/. За съжаление, за изпадането на либийската страна в такава сложна ситуация, “заслугата” не е само нейна! Призивите за оказване на натиск над Кадафи, който пък да окаже натиск над либийския Съд , са грешен политически ход! Такъв призив, първо, съдържа в себе си презумпцията, че над либийсикия Съд може да бъде оказван резултатен натиск ! А това би потвърдило хипотеза, че либийския Съд не е независим! Второ: искането към Кадафи да окаже лично натиск върху либийския Съд означава, че е вярно, че Кадафи е “диктатор”, който държи в ръцете си всички Власти и цялата Власт в либийската държава!И трето: оказването на резултатен натиск отвън над една суверенна държава би означавало, че тази държава не е суверенна!
Е, без съмнение, нито Либия, нито Кадафи, нито която и да е държава и държавен ръковосител по Света, биха приели безрезервно такива индиректни, но достатъчно сериозни и болезнени обвинения. При това, точно по време, когато Либия и Кадафи полагат титанични усилия да изградят нов образ за себе си пред Света- да си припомним, че съвсем наскоро Либия обяви едностранен отказ от Оръжия за масово поразяване, както и предложение към правителствата по Света- за забрана на смъртното наказание, а Кадафи триумфира в Западна Европа с безпрецедентни за ръководител на арабска държава почести и внимание там!
И нещо много важно: произнесената смъртна присъда срещу медиците ни в Либия не е окончателва! Това е една първоинстанционна присъда, която не е влязла в сила и може да бъде обжалвана- с вероятност да бъде отменена от по-горен либийски съд! Следователно, към този момент не са изчерпани юридическите способи за отмяна на тази тежка, а, вероятно, и несправедлива присъда! А докато това е така “политическите способи и средства” могат да се окажат контрапродуктивни, ако бъдат използвани официално и шумно?! И вместо да помогнат на Либия и Кадафи да излязат от сложната правно-политическа ситуация, могат да я усложнят още повече! Което не е в интерес, най-вече, на осъдените български, медици и на България!
Ерго, разумният подход, в случая, изисква да се акцентува и да се концентрират усилията на българското правителство и институции- официално и шумно!- единствено върху юридическия аспект на проблема! А в същото време, неофициално и нешумно, да бъдат използвани всички останали способи и средства-включително политически!
Разумният подход , в случая, изисква, България да настоява-официално!- че първоинстанционният либийски Съд е допуснал “съдебна грешка”- независимо дали има или няма твърда убеденост, че е точно така! И в никакъв случай да не поставя официално под съмнение независимостта на либийския Съд! Както и в никакъв случай да не изразява официално съмнения в демократичността на управлението на Кадафи- независимо дали има или няма твърда убеденост по този въпрос!Поне докато медиците ни бъдат оправдани от либийския Съд и се завърнат живи и здрави в България, българското правителство и официални власти са длъжни да изиграят премислено и прецизно всеки свой ход! Дори и ако ходът не им е по вкуса! Защото залогът е твърде висок- животът на пет българки!
.....................
PARAGRAPH39

............................
21 Май 2004 15:22
ПАРАГРАФЕ,
Въпреки уважението ми към теб казвам: НЕ МИ КАЗВАЙ КОГО ПОСОЧВА ЗАКОНА! Виж стр.1 на "Сега" и ПОСЛЕ ще си говориме за либийски, патагонски или ''нам какъв си съд и Закон. ТУК ЗАКОН НЯМА!!! ТУУУК!
21 Май 2004 16:27
СТАРШИНАТА,
ПРАВ СИ!
Но тук, в тази тема, става въпрос за КОНКРЕТНИЯ случай- смъртната присъда на либийския Съд над българските медицински сестри в Либия!
За случаи с присъди /и с НЕприсъди/ на българските съдилища Е РЕДНО и ТРЯБВА да се говори - ШУМНО и с оправдан ГНЯВ !!! Но НЕ заради Либия и либийците, а заради българите и България!!! И НЕ само потърпевшите от българския Съд да КРЕЩЯТ, а ВСИЧКИ българи!
"КОЙ НЕ КРЯСКА Е ЛЕКЕ!"...
21 Май 2004 16:58
Този бобър Станишев защо не вземе да си остане там за постоянно. И без това Русия си му е като майка.
21 Май 2004 18:43
Чета с внимание и уважение мненията на Параграфа, но мисля, че този път не е прав.Фактически това е продължение на битата карта4ТИХА ДИПЛОМАЦИЯ". Далеч по ефективно според мен сега ще бъде твърда и безкомпромисна политика, в това число и заплаха за военни действия.Това ще помогне и на това животно Кадафи евентуално да си довърши далаверите със западните страни, ще можем и да си изпазарим хората.Иначе ще продължат да ни тъпчат и ще станем за смях на целия свят/което в момента е факт/.Какви ресурси има това говедо, за да ни се подиграва.Аз мисля, че ако имаме истински българи, а не чифути и дрисльовци за управляващи, ще спечелим всичко от тази игра.Сега губим тотално.
21 Май 2004 18:48
Интересно ми е друго , защо като Първанката беше 6 пъти миналата и по-миналата година нищо не е направил по случая ??!!???? И ако е направил защо мълчи !?!?!!?!!?!??!
А кемпес прав си ама не може , там няма партия БСП !
21 Май 2004 19:25
(снимка: натиснете тук)
21 Май 2004 19:32
(снимка: натиснете тук)
21 Май 2004 19:34
(снимка: натиснете тук)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД