:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 208
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
НДСВ ударно внесе държавните отличия в пленарна зала заради 24 май

НС гласува новите ордени със скандал за петолъчки и корони

Президентът може да награждава само с укази на празника на славянската писменост
Депутатите одобриха цветните графични изображения на новите ордени и медали след цветиста размяна на реплики вчера. Отличията влязоха изненадващо в дневния ред по предложение на НДСВ. "Само след няколко дни ще честваме Деня на славянската писменост и култура и е необходимо да приемем приложението, за да може да бъдат издадени указите за награждаването на достойните българи", обясни авторът на законопроекта Явор Милушев.

Скандалът тръгна от десницата, която се възпротиви, че в някои от одобрените проекти има корона, а в други - петолъчка. Спечелилите проекти бяха показани в зала по предложение на левицата и веднага предизвикаха колоритни сравнения и нападки срещу петолъчната звезда в орден "Стара планина" и короната в ордените "За военна заслуга", "За гражданска заслуга", "За храброст" и в медала "За заслуга".

Шефът на СБХ и един от авторите на проектите Христо Харалампиев обясни на депутатите, че екипът му имал за задача да се опре на традициите. "Петолъчната звезда е хералдически символ от дълго време и някои я имат на флага си 50 пъти, короната е символ на държавата, а не на монархията, и я има и в българския герб", обясни той. Знамето на САЩ е с 51 звезди.

Още в края на миналата година парламентът реши да разшири наградната система на България с ордените "Св. св. Кирил и Методий", "За храброст", "Мадарски конник", "За гражданска заслуга" и "За военна заслуга" и с медал "За заслуга". Най-високото държавно отличие остава орден "Стара планина". Тогава обаче нямаше графично изображение на наградите и с постановление на кабинета беше насрочен конкурс и излъчено жури начело със скулптора Георги Чапкънов.

Въпреки че изображенията бяха приети, новите ордени няма да бъдат връчени още на 24 май. "Нужно е кабинетът да отпусне средства за изработването им", обясни Милушев. Възможно е, ако днес проектът бъде публикуван в ДВ, президентът да издаде указ за награждаване, а ордените да бъдат връчени по-късно. Тази година обаче пари има само за да се изработят матриците в Монетния двор, казаха от МФ. От 2005 г. ще има средства и за самите ордени.
3
697
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
20 Май 2004 22:21
Ква стана тя Доган със стара планина, а просветните дейци с укази. Знаех си аз, че са свършили ордените, затова дават последния на турчина.
21 Май 2004 03:29
Ще се строи монархо-комунизъм и требва да сме потготвени за великите успехи... ... Недейте тъй сега.... Светлото бъдеще идва и е близо да знаете......
21 Май 2004 17:05
Боже, дано спорът е само за избор между петолъчка и корона. Дано не се сетят да забъркат и някой полумесец покрай агент Сава ! Но, като гледам събитията накъде отиват, и това ще ни дойде до главата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД