:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 359
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Чиновниците си пишат 5+, гражданите ги оценяват на 4

Справки в министерствата - по импулсен телефон

Хората искат да плащат, но да получават добри услуги от администрацията
Хората сами предлагат да се въведат нови услуги като консултиране по импулсни телефони, юридическа консултация и др., съобщи Снежана Димитрова от МС на вчерашното представяне на годишния доклад за администрацията за 2003 г.

Такъв платен телефон вече действа в социалното ведомство. "Увеличението на тарифата е малко и не е за печалба, а за издръжка на служителите", уточни Димитрова. Гражданите нямали нищо против да си плащат още за ксерокопиране на материали и документи, извадки и текстове от нормативни актове. Според повечето хора цените на услугите, които получават от администрацията, не отговаря на качеството им.

1 г. остава на всички звена в администрацията да обявят публично харта на клиента и стандарти за качество - място, време и срок за предоставяне на услугите. Някои администрации вече са го сторили.

По данни на НЦИОМ населението дава средна оценка добър 4 на администрацията, а самите служители са си поставили оценка малко над 5. 36% от гражданите са усетили леко, а 6% дори забележимо подобрение в работата на ведомствата.

В същото време близо 3/4 от анкетираните чиновници дават отлична и много добра оценка за организацията на работата в своето звено. Служителите живеят със самочувствието, че са част от добре сработен административен механизъм.

Най-високи оценки за работата на различните звена на администрация дават възрастни, нискообразовани и бедни хора. За тях самото ползване на услугата е удовлетворяващо и вероятно културата на обслужването остава на заден план.

Изследването на НЦИОМ установява много висока степен на незнание на гражданите за правата им да получават информация от администрацията. В резултат те рядко упражняват правото си на достъп до обществена информация.

76% не знаят по какъв ред се обжалва отказ на администрацията да извърши определена услуга. През юли ще бъдат внесени законови промени това да бъде изписвано на всички бланки, които гражданите попълват.

Около 150 чиновници са били уволнени дисциплинарно през 2003 г. Щатовете за държавна служба са се увеличили с 8532 и са станали 81 062. Министър Димитър Калчев обясни този скок изключително с изпълнението на ангажиментите ни към ЕС и нуждата от по-голям административен капацитет.

Ръстът няма да спре, докато несвойствените функции на администрацията не се дадат на концесия на частния сектор, каза той. С това ще се занимава през следващите 3 месеца Съветът за административна реформа. По този начин администрацията ще се свие до около 70 000 души.

В близо 1/4 от общините вече работи моделът за обслужване "на едно гише". Софийска община обаче е сред двойкаджиите, като този принцип не е приложен никъде столицата.
8
829
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
20 Май 2004 22:41
Имаше един стар виц за събрание в съветски завод, дето казали на служителите, че трябва да се обесят. И един попитал: а въжетата сами ли даси носим, или ще ни ги дадат от профсъюза...
21 Май 2004 00:06
Това за сетен път ме убеждава, че по-нагло животно от българският чиновник няма! Искали били хората импулсни телефони за справка! Това ако не е долна лъжа...
21 Май 2004 03:00
Тиq нещо не са разбрали. Сигурно са си помислили, че ако плащат повече чиновничките чте им пъшкат по телефона
21 Май 2004 03:48
Ръстът няма да спре, докато несвойствените функции на администрацията не се дадат на концесия на частния сектор, каза той (Димитър Калчев).
С това ще се занимава през следващите 3 месеца Съветът за административна реформа.

Най добрия управленски кадър на БСП се оказа обикновен далавераджия, а какви ли са по-недобрите им професионалисти ?
Вместо премахване на административните глупости - приватизацията им !
*
Първо ти изискват бумаги, после ти вземат пари за да ти ги снимат и обработят !
Първо ти усложняват живота с безсмислени и объркани актове - после ти вземат пари да ти ги тълкуват по импулсен телефон (и дори не пъшкат)!
Първо им плащаш заплатите с данъците си, после и с телефонните сметки, кеш и под масата!
Е..ти държавата и нейните партии и управници !
21 Май 2004 04:20
Едва ли може да има по-точен коментар на статията от
НАГЛОСТ, НАГЛОСТ, НАГЛОСТ !!!

Чиновниците ни живеят на съвсем друга планета (поне до момента, когато на тях им се наложи среща със себеподобни)! Явно и идея си нямат, че българите плащат данъци именно за да получават те заплати за клатенето на краката си. Нямам думи, то на такива и да им говориш файда няма... И как пък са си сложили 5+ вместо 6+???
21 Май 2004 07:22
Не платени, а безплатни трябва да са!!!
Как ли пък не! Не стига, че правят неразбираеми закони, наредби, разпоредби и т.н., ами на всичко отгоре и ще им плащаме да ни ги разясняват. Като са ги измислили да ги разясняват. Хората на запад имат 0800- за всяко нещо.
21 Май 2004 09:06
Обаждайте се сега за справки!!! 12 импулса в минута и ако сте късметлии може да попаднете лично на Надка!!! Сега ви е шанса да и ударите една патка(па била тя и телефонна)
21 Май 2004 13:43
Zatova kato otide6 v instituciq vdiga6 skandal do nebeto i ako ne drugo posle nqma da ti se nalaga da zvynka6 6toto 4inovnicite sa nagli ama kato vidqt 4e si po-nagyl ot tqh i stava qko daje si struva da gi uniji6 malko ili mnogo
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД