:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 307
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Think positive

В ЕВРОПА, НА ЧИСТО

Чистя - правя да стане чист, отстранявам нечистотиите

Съвременен тълковен речник

В същия речник, който стана любим на всички участници във форума на интернет изданието на в. СЕГА, има още едно значение на чистя и то е - освобождавам се от ненужното или излишното.

Преди доста години, във времето на т.нар. зрял социализъм у нас, на много места висяха табели с надписи, чиeто съдържание смислово се изразяваше в следното: "Чистотата е признак на култура". Тогава, четейки тези табели и наблюдавайки купищата боклуци край тях, се питах, а културата признак ли е на чистота? В онези времена трудно си давахме отговор на подобни въпроси. Публично те не се и задаваха, защото не се знаеше как ще бъдат разтълкувани и съществуваше реална опасност питанията да се обърнат остро срещу питащите.

Спомням си и един друг епизод. През 1990 година пътувах с автомобил от Виена за София. В момента, в който преминах Суботица и навлязох във вече несъществуващата държава Югославия, от автомобила пред мен, ако не ме лъже паметта марката на колата бе Застава, се отвори прозорец. Оттам изхвръкна обелката на един банан, която мигом се лепна върху предното стъкло на фиата, който шофирах. Идвайки от това, което тогава наричахме Западна Европа, си помислих, че подобен инцидент няма как да се случи в Австрия, ФРГ, Франция, Холандия или Великобритания. За сметка на това, на Балканите и у нас, в България, изхвърлянето на боклук в неподходящо време и на неподходящо място бе станала



практика, на която никой не обръщаше внимание.



През последните 15 години имах възможност да пътувам по света - в Европа, Америка и Азия. Навсякъде ми правеше впечатление следният феномен. Там, където бе чисто, ставаше все по-чисто. Там, където бе мръсно и пълно с боклук, ставаше все по-мръсно, а боклукът като че ли се самовъзпроизвеждаше. Не бе необходимо много време, за да се убедя, че чистотата респектира общественото поведение, докато мръсотията подтиква към прояви, близки до тази на возещите се в Заставата. Всички, които четат тази колонка, ако не са го преживявали, ще се съгласят, че когато край теб грее от чистота, сърцето не ти дава да мърсиш и обратно, когато боклукът и мръсотията са навсякъде край теб, самоконтролът губи изцяло своето значение. Между другото, това важи за околната среда, за духовното общуване, за политиката и за какво ли не още.

Какъв е изводът? Трябва да се мобилизираме и лека полека да започнем безпощадна битка за една чиста България. Да започнем от нашата улица и да преминем през квартала, града, пътищата. После ще дойде ред на планините, реките и язовирите. За да стигнем до момента, когато



чистотата ще възпитава и ще възпира.



През последните няколко години има известен напредък, даващ сериозни надежди, че и ние българите ще се справим с мръсотията. Последните примери, за които се сещам, са от Плевен и Силистра. Посетих ги заедно с министър-председателя, който също бе много приятно изненадан от положителните промени в областта на градската хигиена. В центъра на Плевен има прекрасна градска градина със система от водни естакади, фонтани и водопади. Заедно с неповторимото чувство, което създава водата край теб, паркът е поддържан изрядно чист. Градината край Дунав в Силистра също прави впечатление с чистота и подреденост. Няма фасове, хартии или кутии по алеите или зелените площи.

Има и още нещо, по което си приличат двата града. Прекрасните отношения и професионалното общуване между областните управители и кметовете. И в Плевен, и в Силистра представителите на местната и на изпълнителната власт работят заедно за хората от двата града, загърбили партийни и политически пристрастия.

Не се наемам да определя еднозначно



кое е първичното и откъде трябва да тръгнем.



От хигиената в междуличностните, професионалните и политическите отношения или от чистота край нас. И кое влияе повече на другото? Най-добре е двата процеса да вървят заедно ръка за ръка.

В интерес на истината, нямаме много време до 2007 г., когато България ще стане страна-членка на Европейския съюз. Дотогава трябва да постигнем максималното в европеизирането, разбирай в почистването, както на отношенията помежду ни, така и на околната среда. Европа няма да дойде у нас и ние няма да стигнем до Европа, ако сме затънали до гуша в мръсотия.

И накрая, за радост на всички фенове от форума на в.СЕГА, още един цитат от Съвременния тълковен речник. Срещу мръсник там пише следното:

1. Човек, който върши неприлични неща, постъпва подло, низко, развратничи.

2. Нечист човек.

Само чистота и респектът от нея ще ни помогне да се отървем и от двата вида мръсници. Защото те са еднакво опасни за страната на улицата, на полето, в планината, във водата, в изкуството и културата, в обществения живот като цяло и може би най-вече в политиката. Трябва да помним още, че в тази битка табелите от зрелия социализъм няма да ни помогнат.
76
1017
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
76
 Видими 
21 Май 2004 20:53
Митко, що рИвеш СЕГА. Тебе поне не са те лустрирали от форумот.
А за чистотата не бери грижа, ша доде ден и метенето ша почне най-отгоре, както си му е редът
21 Май 2004 21:06
Адаш, аз си спомням че имаше табелки,
ОБРАВЦОВ ДОМ.Мислиш ли че сега кадето работиш,
може да се формулира така.
Бунището за съжаление е при тебе братле.
Така че, ЧИСТИ, ЧИСТИ и почни от себе си.
21 Май 2004 21:12
Ще му е чисто на Митко, като ходи
из страната само с делегации и то
там дето го заведат домакините!
21 Май 2004 21:22
Митко е от хората, които Искат да ходят ТАМ, в Европа. За Митко е неразбираемо, че няма защо да се ходи ТАМ, защото Европа е ТУК. Откакто съществува.
За Митко и цялата Политическа камарила от последните 60 години /а може и повече/ е неразбираемо защо хората "не пазят чистота" извън дома си, каквото и да стои зад тези думи.
Когато Митко и наш''те първи партийни и държавни ръко-водители вдянат какво стои и разделя ТЯХНАТА държава от НАШАТА Родина, ша му просветне и за "чистотата", каквото и да означава тази думичка
21 Май 2004 21:36
Естет:
21 Май 2004 23:07
Imashe edna teatralna postanovka - krivorazbranata zivilizazija.
Edno vreme ja davaha na vsjaka nova godina.
Sega ja gledame vseki den v novoto izdanie - krivorzabranata demokrazija.
21 Май 2004 23:44
Из нашата иначе красива Родина наистина е много мръсно...И в градовете, и по улиците, и в парковете, навсякъде...Проблемът е в това, че на много хора им липсват първите седем години, в които е трябвало да ги възпитат да пазят чистота не само в дома си, а и извън него...Така че, каквото и да говорим, ако ние самите не се променим, все ще си живеем в тази мръсотия....
22 Май 2004 00:03
Аде бе, пак ли да им благодарим на “сега”?? След шеметното “откровение” на “n” – пъти “преродената” Анелия Атанасова ставаме свидетели на “пречистването” на митко каунЯ. По всичко личи, че за целта ДВАМАТА са ползвали сода бикарбонат. Така е – ако имаше къде да си сложат по един чип, щеше да им стане ясно. Ама за да сложиш чип, ТРЯБВА да имаш слот. Абе – ще му отворя работа на пипона да се ограмотява от тълковния речник.
22 Май 2004 00:24
Не се учудвам че има човек, който може да си зададе въпроса: "културата признак ли е на чистота?". Това е игра на думи, забавно упражнение на мозъка.
Учудвам се обаче, че това може да стане основа за изграждане на статия, която приказва за съвсем други работи... Чак такава пък игра...
22 Май 2004 00:24
Какви са тези задявки с форума днес?
Да, и форумът има нужда от чистота и хигиена.
Те се поддържат с пари и чистачи, защото навсякъде хората са еднакви и хвърлят.
Цхистачът да посети скоро Цонев и работодателя му.
Виена - първоначалното натрупване на капитала в България.
22 Май 2004 00:45
.
22 Май 2004 01:14
Аз тоя не го чета, обаче сега се излъгах. Егати елементарния тип.
"...министър-председателя, който също бе много приятно изненадан от положителните промени в областта на градската хигиена..." Направо цитат от "Швейк".
22 Май 2004 01:24
Днес Цонев е в добро, много добро, най-добро настроение.
Провокира директно форума, в началото и края.
Подхвърля мръснишки поглед към вечната опозиция.
Към тези ползващи нищонезначещи епитети.
Метафорично избърсва праха от наслоения нехигиенични.
Табели-зира с внушения европейски – душиците балкански.
Идеалист, оптимист непоправим е!
Много прав е когато казва:
“…когато край теб грее от чистота, сърцето не ти дава да мърсиш и обратно, когато боклукът и мръсотията са навсякъде край теб, самоконтролът губи изцяло своето значение. Между другото, това важи за околната среда, за духовното общуване, за политиката и за какво ли не още.”

*
Можем много да разтягаме, но ако не почнем от себе си, за...!

22 Май 2004 01:29
Прав си е Димитър Цонев.
Чистотата респектира човека, а свинщината го деморализира.
Проблемът е, че това се отнася за хората, не за свинете и за говедата.
А у нас има един вирулентен контингент от чисти и свети републиканци, дето Митко Цонев си го изхвърлят през балкона като недоизпушен фас по рефлекторна антицарска тръпка, а той горкия седнал да се впечатлява от някакви бананови обелки. Ей сега ще го насвият бостанджиите.
Ама не разбрахте ли бе г-н Цонев, че по нашенските територии, родният ни контингент обича да се чувства свободно същество и да се облегчава къде как му попадне. Този контингент формално ходи на два крака, но сянката дето я хвърля и мискинлика подире му е на четирикрако.
Аз не преставам да се чудя на Европата с кой акъл взема такива мурдари като нас дето собствената си страна я третират като вражеска територия.
Ама като са се престрашили - да си ни берат гайлето.
22 Май 2004 01:36
.
22 Май 2004 01:47
ДОБРЕ, де!
БЪЛГАРИТЕ /сме/ били НЕчисти и НЕ пазели чистота навън от дома им!!
А германците, които са известни като НАЙ-ГОЛЕМИТЕ чистофайници/ и в дома им и навън/- на тях с нищо НЕ им попречи любовта им към Чистотата, да тръгнат след Хитлер, да умъртвят милиони човеци в газовите камери и пещите на концлагерите, да извършват антихуманни експерименти върху затворници и т.н.
Ерго, това, че си чист ОТВЪН , съвсем НЕ означава, че си "чист" и ОТВЪТРЕ/ в Душата и Мислите/ !!!
БЪЛГАРИНЪТ Е "ЧИСТ" отвътре ! ГОРДЕЯ се, че съм българин!!!

Редактирано от - paragraph39 на 22/5/2004 г/ 01:59:09

22 Май 2004 02:12
Палада,

Вярно е, че не иде ли отвътре тая работа, не почнем ли сами да се поддържаме градинката - умрялал работа е тя.
Проблемът е грубо казано в следното.

Има три зодии хора: Зодия Човек, зодия Говедо и зодия Дърво.

Лесно се разпознават.
Ако се блъснеш в тъмното в нещо и не отговори нищо е от Зодия Дърво, ако те набоде с рога е Говедо, а ако ти се извини е от зодия Човек.
Тия последните у нас са малко.

Относно седемте години, за тия от Зодия Човек са особено важни, за тия от зодия Говедо не 7, не 77, ами 777 години не стигат, та така си и умират с липсващи първи седем години, но ако се държат изкъсо може и да ходят в пътя, но трябва да се пази човек да не го набодат. Тия от зодия Дърво пък изобщо не подлежат на развитие, но поне са безвредни.

Туй то.
22 Май 2004 02:22
Е, за чистотата винаги е време да се говори. Навсякъде има проблеми и навсякъде се търси решение...
22 Май 2004 02:43
Преди доста години, във времето на т.нар. зрял социализъм у нас, на много места висяха табели с надписи, чиeто съдържание смислово се изразяваше в следното: "Чистотата е признак на култура". Тогава, четейки тези табели и наблюдавайки купищата боклуци край тях, се питах, а културата признак ли е на чистота? В онези времена трудно си давахме отговор на подобни въпроси. Публично те не се и задаваха, защото не се знаеше как ще бъдат разтълкувани и съществуваше реална опасност питанията да се обърнат остро срещу питащите.


Малеей, Миткооууу...
Кое твое или на родителите ти питане - хеле пък от тоя сорт! - се е обърнало реално остро срещу хипотетичния питащ!?

Питай покойния си чичо Васил, без извинение - той се оказа единственото мъжко момче от цялото ви кланче!
22 Май 2004 02:44
ПЪПЕША ДА СИ ГЛЕДА ПО-ДОБРЕ ЗАДНИЯ ДВОР
22 Май 2004 04:03
.
22 Май 2004 04:32
Боклука в БГ не е проблем!
Една глоба от $1000 за хвърлен боклук от колата, както е в САЩ и готово!
Проблем са синйо-алените курви и апаши с които е претъпкан дори този
форум. Това го оправя само ковчега!
По изключение изгнание в Мексико!
22 Май 2004 07:02
Браво, Цонев! Да почнем с почистването на Авгиевите обори, или още Симеонови такива, сиреч Министерски съвет. Единственото, което искаме от теб е да ни информираш, в качеството си на говорител, какъв го дава Симеон - началник на обора или част от добитъка? И изобщо - най-добре прочети "Животинската ферма". Не казваме "отново", защото ако я беше чел, разбрал и прозрял, не би се колебал да си подадеш оставката след подобни неща като това в "Медиапул" (ще го пусна и по-долу да не се налага да кликваш):
Натиснете тук
Изобщо е странно как се намират... хора, които да работят за новия морал? Трябва да си нямал никакъв морал, за да идеш на заплата в този Мин.съвет.
22 Май 2004 07:03
За нравствената нечистоплътност
Симеон през 1990: "Нямам материални претенции към България"
д-р Здравко Цанков, 21 май 2004
А. В сайта на българския Министерски съвет е публикувана една Биография на Симеон Сакскобургготски.
Аз бях 17 години в едно международно петролно дружество в Германия, което беше първо във френски и след това в американски ръце; между другото бях персоналшеф. Като такъв съм чел много стотици автобиографии на кандидати и съм диктувал десетици свидетелства за дейността на чиновници, когато са ни напуснали. По съответните международни правила как се четат такива текстове, в особеност "между редовете" и относно това, което се премълчава, ето моите забележки относно Биографията на Симеон Сакскобургготски, която е в същност неговата собствена автобиография. (В курсив поставям думите от документа на Министерския съвет).
22 Май 2004 07:04
1. "В Египет Симеон се записва в прочутия "Виктория колидж"". Явно той се е само "записал", но не е завършил този колеж, но това е предотвратено от преместването на фамилията от Египет в Мадрид. Това е единственото училище, което Симеон Сакскобургготски не е завършил в живота си не по негова вина респ. негова липса на интерес да завърши някакво образование.
2. "През юли 1951 г. испанското правителство "предоставя" политическо убежище ...на царското семейство". Този избор на думи надали е коректен. Доколкото се знае и от негови собствени изяви, международният му статут следва правилата на Запада за "безотечественици" (displaced persons) след Втората световна война. По същия надут маниер, аз бих напр. могъл да пиша, че ми е било "предоставено" политическо убежище от австрийското правителство през 1945 г., от френското правителство през 1949 г. и от правителството на Германската федерална република (Западна Германия) през 1957 г.
22 Май 2004 07:04
3. "В Мадрид Симеон ІІ завършва Френския лицей". За това дали е "завършил" лицея няма никакви конкретни данни. Такива данни какво е правил Симеон Сакскобургготски липсват изобщо за периода от 1951 до 1958 г. за цели седем години. На други места той прави изяви че е "следвал" или "посетил" френски лицей, но никъде, че го е и завършил.
4."...следва право и политически науки". С тези думи се признава, че е само "следвал", но не е "завършил" някякво висше образование. Липсват и всякакви данни за държани междинни или крайни изпити.
22 Май 2004 07:05
5. "През периода 1958-1959 той е курсант в авторитетната военна академия "Вали фордж"...под името "кадет" Рилски". Според обширните данни в Интернет за "Вали фордж" той е явно следвал само първите две години като "кадет", което отговаря на подготвителна прогимназия в тоз частен интернат, допуснат за всекиго срещу заплащане . Следващото истинско няколко годишно военно образование той не е следвал, нежели завършил. Само то би заслужавало името "авторитетна военна академия". Която по намерените от мене данни не е изобщо отворена за неамерикански поданици като Симеон.
6."...завършва с чин младши лейтенант". Не намерих нищо в Интернет в потвърждение, че съществува такъв чин. Странно е, че това би било единственото образование, което Симеон Сакскобургготски би завършил в живота си, а именно за него той мълчи: кога, с какъв успех и т.н.
22 Май 2004 07:06
Б. В книгата на Кеворк Кеворкян "Разговори със Симеон Втори", София 1990 г. на всички въпроси относно образование и дейност в живота му, на въпросите на Кеворкян (К) Симеон (СКГ) отговаря неясно или уклончиво.
Тази книга е особено ценна с това, че през този период веднага след Прелома, Симеон Сакскобургготски нямаше още ясни представи какво да прави евентуално в България и е по мое убеждение неоспоримо по-искрен, отколкото когато започна да играе политическа роля в България, и да прилага тактиката си на непрозрачност, както бие на очи и в книгата на Найо Тицин Ваше Величество, колко ви е часът?
22 Май 2004 07:07
К: С какво точно се занимавахте?
СКГ: От всичко по малко (стр.
СКГ: Не съм доктор по икономика и по финанси, за жалост, може би интелектът ми не стига до там.(стр. 17)
СКГ: След това следвах френски колеж тука в Испания. (стр. 17)
( Да го е завършил не става и дума, което би било най-естественото нещо на света, ако беше го завършил с нужните изпити).
К: Материални претенции към България имате ли?
СКГ: Как материални?
К: Имуществени?
СКГ: Как? Не. От собствената си страна ! Не! От мене това няма да видите, независимо при какви обстоятелства, обстановки и положения - категорично не! (Разговор от 8 февруари 1990 г.)
Това е първата голяма лъжа на Симеон Сакскобургготски по този въпрос.
22 Май 2004 07:10
Разбра ли сега, драги Цонев, че до тези изводи си могъл да стигнеш и сам? Всички знаем, че твоят "цар" няма висше образование. Това само по себе си не е болка за умиране - Лучано също няма, но се справя добре като спортен министър и осигурява достатъчно средства за спортистите. Но твоят човек изглежда е и некомпетентен, за да различи лъжата от истината. Справка? Уволнението на шефа на КРС Георги Александров уж по негова молба. Сега какво го лъжете дядо Сакс? Че си я подал сутринта, но после си я е оттеглил ли?
22 Май 2004 07:30
"...Посетих ги заедно с министър-председателя, който също бе много приятно изненадан от положителните промени в областта на градската хигиена..."
Г-н Цонев, абе той и Тато като идваше у Бургас всичко лъщеше от чистота, бе, батка!
Нали нЕкой ви чете "Приказка за стълбата", бе кауне мой?
Що не си я прочетеш пак?
Или не се замисляш, че когато са ти лепнали банановата кора на предния джам си бил простосмъртен мижитурка, а сега си от голямото добрутро, цЕл пъпеш (пардон - говорител на НЦВС2МПРБ /Негово Царско Величество Симеон Втори, Министър Председател на Република България/... ), а и татко де*****тин имаш...
"Море ако грабна-а-а-а, дрянова тояга-а-а-а, още неокастрена-а-а-а-а....!... )...
22 Май 2004 08:16
На вниманието на г-н ЦОНЕВ (проевропеец и чистник)


Остров Фрейзър (находящ се близо до Австралия) е уникален в света и поради тази причина включен в Световното наследство на ЮНЕСКО.
Да, ама швабските свини наемат джипове 4Х4 и ги блъскат в дърветата и дюните по брега, пият, повръщат и мърсуват навсякъде. Ръководството на парка се е видяло в чудо.
Поведението си ДОЙЧЕРИТЕ оправдават с думите "Забранителните табели са на АНГЛИЙСКИ, затова не ВАЖАТ ЗА НАС".
Сигурно знаете какво правят дъртите хансовци и в Тайланд - аз се гнуся да го описвам... Веднъж пътувах в цял самолет с австрийци... Завидях на Русе за газовите атаки от румънска страна.

В чужбина няма европейци, всички са като изпуснати от въже... И показват учудваща гордост от това. Но у тях си обикновено ходят с наведена глава.


КАКВА ЧИСТОТА, КАКВИ ЕВРОПЕЙЦИ, ВСИЧКИ ТЕ СА СВИНИ!!!

ПС: Ако някой не е съгласен и иска да ми заостри вниманието и върху България - знам и съм съгласен и с това.... Разликата м/у богатата и бедната свиня е, че богатата "грухти" повече...
22 Май 2004 09:01
Щеше да бъде много смешно, ако Пипона си беше признал, че върху предното стъкло на фиата, който е шофирал, всъщност се е лапнала кора от оръфан пъпешов резен...
Иначе текстът се чете с прозявка - момчето ги ги реди като пооплешивял rквартален ОФ-активист от времето, когато българските градове бяха с пъти по-чисти от днес...
22 Май 2004 10:08
абе тоя боклук не чете ли коментариите по повод на дрисните си? как па се не намери поне един да не го напцува?
22 Май 2004 10:09
"Чистотата на давещите се - проблем на давещите се ."
Океан от мръсотия, подлост, пошлост, аморалност, арогантност, демагогия, простотия са налегнали нашего брата. Наблизо е спасителният бряг. Вижда се.
Но нашего брата предпочита да се къпе и плива в мръсотията . Сегиз-тогиз някой излиза на брега, минава за няколко секунди под душа на бреговата ивица и се кандидатира за политик. След това предвидливо счупва крана на душа и маха розетката на душа.
22 Май 2004 12:16
Г-н Цонев намеква, че чете форума. Това обаче не личи по нищо. Темата за чистотата в БГ и по света, при това в сравнителен аспект, сме я разисквали многократно тук и ако той беше чел какво сме писали, едва ли щеше да дръзне точно в този вестник да пише глупости. Да не говорим, че подобна простотия се явява в рубриката Think positive, а в нея господинът пише колко сме били некултурни и мръсни.


Та с извинение към форумците, че ще се поентя:


Г-н Цонев,


Преди да говорите за мърсотиите в България, посетете Лондон (без значение кога). Посетете Берн, ама точно през следващата неделя, единствената неделя в годината, когато работниците по уличната чистота не работят в този град. Посетете жилищните квартали на Амстердам в почивен ден. След което ще си говорим пак.


22 Май 2004 13:23
Толкова е плитък и елементарен цонев, че нямам думи …
~o~
И в най-бедните години, в ПОСЛЕДНАТА паланка въпрос на чест е било стопанката грижливо да премете в ранни зори пръстта около паянтовата къщурка(плочки е нямало). От там идва изразът “да вървиш по метено” – в пряк и преносен смисъл. За ДУХОВНАТА чистота говори вековния стремеж на българина да дава мило и драго за училища, църкви и манастири. Затова и сме оцеляли …
~o~
Г-н Цонев,
крайно време е да поработите сериозно върху личното си ограмотяване и да престанете да се излагате. С пълно право са Ви шибнали банановата огризка – надушили са що за птица сте. И аз с удоволствие бих Ви шибнал един домат (като им падне цената).
*
Хигиенизирането трябва да започне от НС и МС и от намиращите се там боклуци с формата на пъпеши и тикви.

22 Май 2004 13:45
Ииии, месир Цонев, не така с баданарката.

Забелязвам страхотен уклон особено в последно време политиците да си измиват ръцете с народа, тъпите уфсе, некачествения електорат.Тук обаче има един тънък момент, накратко изразен с думите-ИЛИ СИ ЧАСТ ОТ РЕШЕНИЕТО НА ПРОБЛЕМА ИЛИ СИ ЧАСТ ОТ САМИЯ ПРОБЛЕМ.
Човекът, господин Цонев, без значение кой е човекът, винаги прави избор между един от двата варианта-или да бъде причина, или да бъде следствие. За всичко. И при двата избора разсъждава и действа съвсем различно. Ако е причина, констатира адекватно проблема и търси начини за решаването му.
Ако е следствие, търси оправдания и на кого да прехвърля вината. Или се прави, че проблем няма.
Та с това си поведение политиците се явяват следствие-очевАдно е, нали?
Но от друга страна политиците ги избираме да решават проблемите, тоест да бъдат причина за положителна промяна.
Ерго, след като са вече веднъж установили, че не могат да се явяват в ролята на причина, редно е да се махнат от постове, изискващи от тях да бъдат причина.
Да, проблеми има и една от тях е ниската култура. Дотук съм съгласна. Но не съм съгласна с подхода ви да ни сочите пръст и обвинявате. Търсете решение на проблема.
Мога да ви подскажа-възпитание на гражданска култура, нали сте пастири? Не можете да изоставите стадото в гората при вълците и да се мяркате чат пат само колкото да му острижете вълната, пък и на всичко отгоре да рИвете, че вълната пълна с репеи и кърлежи.
Образованието и възпитанието е първостепенна задача на всяка държава и на всеки мъдър държавник. Образованието и възпитанието са в обществен и национален интерес и затова са първостепенна грижа на управляващите.
Ако искат да бъдат причина.
Но за това естествено трябва да почнат от себе си. Примерно като за начало-да не се оправдават със законосъобразност, а да действат в обществен интерес и целесъобразно!
Примерно-апартаментите са очевидно законосъобразно купени, но очевАдно противоречат на обществения морал. А Симеон дойде с призива за нов морал и още каза, че гражданите са първостепенна грижа за него.
Така че проблемът започва от противоречието между думи и дела при вас. Докато не оправите собственото си дворче, нямате право да сочите с пръст електората, в крайна сметка вие сте ни пример за подражание.
Пък аз примерно повече се влияя от същността на казаното и още повече от направеното. И много по-малко от красотата на изказа.
Лош критерий сте си намерил за определяне на качеството на хората.
Защото-Правдивите думи не са красиви. Красивите думи не са правдиви. -ДАО...


И накрая-изяснете си с речник какво значи думичката "дела", както и какво значи "в обществен интерес".
И спрете да говорите за законосъобразност, вместо това отсега несетне употребявайте "в обществен интерес" и "в обществена вреда".
Сигурна съм, че ще ви светне защо народът е недоволен.
Само сменете дуалността ЗАКОНОСЪОБРАЗНО-НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО с В ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС-В ЛИЧЕН ИНТЕРЕС.
22 Май 2004 14:12
Бре, бре, бре, я вижте какво прочетох в ДАО-
"""""""""""""""""""""""""""""""""
75
Народът гладува, защото са му големи данъците. Ето защо гладува.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Дао на мъдреца е: действувай, но не отнемай.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""

И това е Лао Дзъ "ДАО ДЪ ДЗИН"!
За непосветените да кажа, че е писано още 6-и век пр.н.е.
А на нашите управници и 26 века не стигат да оразумеят тоя принцип...хммм....
22 Май 2004 15:39
Кайли ама ти много знаеш ма Инче ?!?!?
А това знаеш ли го ???
VI в. пр. Хр. Живее и проповядва всред китайците българинът Боян, наречен от тях Лао-Дзъ.
Натиснете тук
22 Май 2004 17:48
Макиавели е казал:
.......
Кто меньше полагался на милость судьбы, тот дольше удерживался у власти
.....
Този, който най-малко се е осланял на милостта на съдбата, той най-дълго се е задържал на власт (превод БПТ)
22 Май 2004 17:51
И пак Макиавели:
.....
Люди, веря, что новый правитель окажется лучше, охотно восстают против старого, но вскоре они на опыте убеждаются, что обманулись, ибо новый правитель всегда оказывается хуже старого.
22 Май 2004 17:54
И за последно, хубаво е, че Кауня чете форума, лошото е, че като чете нищо неразбира! Толкова може!
.....
Достойную осуждения ошибку совершает тот, кто не учитывает своих возможностей и стремится к завоеваниям любой ценой.
22 Май 2004 18:46
Незнаещ, това дето требеше да го натисна, нищо не показа.
Та не разбрах какво за българина Боян в шести век преди новата ера?
Боян кой? ЕГН? Пръстови отпечатъци?
Скив сега как кротко манипулативно ме туряш в инчовата група.
Що бе? слава ли ти се зловиди?
22 Май 2004 18:58
Тим, .
/Чистотата респектира човека, а свинщината го деморализира./

В града в който живея и работя от 8 години/Michigan USA/много често като
отивам сутрин на работа виждам един мистър който си прави сутрешния джогинг по най оживените улици в града, като тичайки току се наведе и прибере някойя хартийка, или фас, и ги пусне в някоя кофа за смет.Ако види пред някоя къща паднала кофа и разпилян боклук, го събира и продъжава да тича.Ако преди него мине служител от ситито и види разпиляния боклук, той прави снимка която я пуска в пощенската му кутия заедно с предупреждение за глоба.Снимката я плаща собсвеника на къщата пред която е боклука/$ 25/Наскоро четох в един наш вестник, че такъв тип имало и в родния ми град Благоевград. Е мога да се гордея , че има и свестни хора в Родината, не само мурдари.
22 Май 2004 19:45
Толковый словарь В. Даля ON-LINE
...
ДРЯНЬ ж. собират. сор, мусор, хлам, грязь, нечистота; все никуда негодное, ветхое, плохое, ничего не стоющее. В сочинениях его много дряни. Тут набрана всякая дрянца с пыльцой. Это дрянь человек, дрянной или дрянный. Хоть и дрянь (пьян), да из хороших дворян. Дряннущий, дряннеющий сев. самый дрянной, вовсе никуда негодный. Дрянно нареч. худо, плохо, никуда негодно, не хорошо; | твер. больно, очень, весьма. крепко. Дрянно раже, очень хорошо, красиво, ладно; дрянно гоже. дрянно много, очень. Дрянноватый, дрянной, в меньшей степени. Дрянноват, а где лучше взять? Дрянить, наполнять дрянью, сорить, особ. стружками, разными обрезками. | *Сплетничать. Не дряни, кумушка, нехорошо. Изба вишь дрянится у нас щепой. сорится, засаривается. Дрянюха, дрянчуга, дрянчужка об. дрянной, плохой, ничтожный человек, без всякого нравственного достоинства. Дрянища ж. симб. добрава, лихоманка, кумоха, тетка, лихорадка. Дрянье ср. собират. дрянь, хлам, сор, ветошь; | местами говор. вм. дрянь, драньё, драницы, колотые тесницы.
22 Май 2004 19:46
Да поддържаш постоянна рубрика не е работа за всеки – трябва не само ум, но и остроумие. Господин Цонев очевидно не ги притежава (както и проф.Дайнов, но това е за друго място). Защото, както темите, така и разработката им са все по-…!
В този случай “най-остроумната” му находка са табелите от соца. А изложението в типичен соцстил и даже изречения:
Трябва да се мобилизираме и лека-полека да започнем безпощадна битка за една чиста България” – това не е ли цитат от “Раб.дело”?
22 Май 2004 20:03
Ето ти още една соц. табелка:

ПРЕМИНАВАНЕТО ПРЕЗ ТРЕВНИТЕ ПЛОЩИ Е ЗАБРАНЕНО!
ГЛОБА- 5 ЛЕВА !
ЗА ГРУПИ- С НАМАЛЕНИЕ!!!

Редактирано от - paragraph39 на 22/5/2004 г/ 20:04:07

22 Май 2004 20:26
Параграф
""""""""""""""""""
А относно израза “Трябва да се мобилизираме и лека-полека да започнем безпощадна битка за една чиста България” - това направо на симеонщина ми мирише, докато го четох, направо си му чувах гласа, само дето щеше да каже ТРЕБВА...ДА ЗАПОЧНЕМЕ...
22 Май 2004 20:40
Има два вида чистоти – физическа и духовна. Чистата е лесна манджа –
хвърлиш малко средства за първоначално почистване, а след това си събираш
парсата за подръжката с глоби. Чистотата дори може да излезе на печалба. Няма "чисти" хора що се касае за обществената чистота. Има "красиви" глоби, които карат "чистите" западноевропейци да не хвърлят боклуци на не указани за това места, да си подстригват градинката най–малко веднъж на две седмици, да си боядисват фасадата на къщата , да не съхраняват строителни отпадаци и т.н. Освен, че са "красиви" тези глоби се събират
без значение дали е политическа проститутка или дюнеркебабчия. Така, че въпросът за чистотата е само въпрос на желание на властимащите.
Виж душевната чистота е нещо много трудно за поддържане. Има начини за ограничаване на публичните изяви на душевната мръсотия, но тя си остава в душата и мърси, и омерзява навсякъде. Погледнете каква воня е в Парламента, а казват че душата не миришела. Не мириши чистата.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД