:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,180,597
Активни 116
Страници 20,017
За един ден 1,302,066
РЕФЛЕКСИЯ

Образование, образование, образование

Около празници все повече се натрапват симптомите на единението между партии, правителство и народ в нищонеправенето. Започва се с мечти, идва политическа реалност, а след нея - житейска практика.

Например така:

На конгреса на партия "Българска социалдемокрация" Милен Велчев предложил да се сключи междупартийно споразумение за приоритетно финансиране на образованието. Времето и мястото на изявата не са случайни - преди 24 май и на форум, засвидетелствал огромното влияние на Александър Томовата формация. Несъмнено след този призив партийните лидери ще престанат да се въртят като хамстери по кръга НАТО - Кербала - ЕС - АЕЦ - Триполи - Бенгази - Централни хали - БНТ. Откликвайки, теще се юрнат на консенсуса, сякаш никога не са управлявали.Каквито са си Блеъровци във външната политика, лесно ще станат такива и във вътрешната, за да занареждат: образование, образование, образование. Под мантрата пламенно ще лелеят новия образ на българските азбукарчета: "Милите! Вече не висят в геймнята, не се друсат по дискотеките, а същи финландчета - взират се в екраните на училищните лаптопи, пишат есета за присъединяването към ЕС и правата на животните, танцуват ръченици и танга в светли физкултурни салони. Първо в София, например във Факултето, а после в други градове и - защо не? - из селата".

Разбира се, верни на мисиите си,политическите сили няма само да мечтаят.Най-консенсуалната ще наблегне на майчиния език и либералното самосъзнание на цветята в букета от етноси.

СДС ще го удари на евроатлантически ценности, субсидиарност и езикови умения на средната класа.

БСП ще защитава конституционните пожелания за задължително образование, ще иска безплатни учебници и long life learning за пенсионери.

ОДС ще внедрява консервативни нагласи у гражданите чрез последните достижения на теологията и политикономията.

БЗНС (n+1) ще се застъпи за земеделие, републиканизъм и расово животновъдство.

Извън партийната си принадлежност депутати ще настояват за разширяване на образователната мрежа в избирателния им район с университет или поне колеж.

КНСБ и "Подкрепа" ще заплашат със стачка, ако учителските заплати останат под тези на сержант в полицията. Бойко Борисов ще защити сержантите.

Зорките неправителствени организации ще копи-пейснат проекти за образование на/в етнически, сексуални и религиозни малцинства.

По-конкретно всички ще искат компютри и обучение по западен език.А НДСВ? То ще кима позитивно,а с ръката на Милен Велчев ще внесе за одобрение поредния бюджет, изграден на принцип, който крепи всеки консенсус у нас - разпределение на средства според просто наличие на пари, хора и институции. Бюджетът ще бъде одобрен. Парите за образование ще са обидно малко - горе-долу колкото оборота на хипермаркет около западноевропейска столица. Със сигурност обаче ще се увеличават несимволично.

Няколко са източниците на тази сигурност.

Първо, по-малко ще са и хората. Удържайки ниска раждаемост вече тридесетина години, основната клетка на обществото още по-убедено ще сътрудничи на държавата за разширяване на кръга на несимволичните неползватели на бюджетни средства. При това не само с оглед на образованието. Сигурността, че наследникът ще подпомага след време с по някое евро или долар родителското тяло, винаги ще надхвърля доверието в НОИ и пенсионните фондове. Затовасемейните съвети все повече ще планират обучение и работа в чужбина.Друг източник са гроздообразно отпадащите при всеки по-горен клас. Най-вече те са циганета, ала усилените процеси на интеграция ще засягат все повече турчета, българчета, китайчета, че дори арменчета и еврейчета. Училището на живота ще дава повече шансове за успех в дейности, по които учениците и без друго са по-подготвени от учителите си. Формални трудности по признаване на такова образование има, но с помощта на услугата "продажба на дипломи" държавата ще ги преодолее. Подкрепа, малко скръбна в личен план, ще дойде от преподавателското съсловие - броят на умиранията при високите възрастови групи никога не е за пренебрегване при връзването на бюджета.

Затова е любопитнозащо му е консенсус на финансовия министър? Та него го има!Иначе някой щеше да се мъчи с информационни системи, ученически и студентски регистри; щеше да финансира държавни структури по изходни или потребителски критерии; щеше да закрие фабриките за дипломи; щеше да направи дори матурите. Щеше, ама не.

И с право, че току виж се развалил празникът, около който с балове и гуляи ще се яви новата зрелост на нацията, а с нея - истинският й интерес за наука и образование.

Честит 24 май!
22
1480
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
21 Май 2004 22:04
Много е сериозен въпросът за да започна ФОРУМСКИЯ ДЖОМБИШ
21 Май 2004 22:44
Добър списател!
Давайте му възможност да се изявява по-често. Тъй де. Вместо ония там: астрални какички, леещи носталгични сълзи червени бабушкерки, ербап моряци-историци, пишман водачи давайте повече от този десен.
Освен разбира се, ако вашето скрито желание е вестникът да си остане рижо миньонче със странен вкус.
22 Май 2004 00:36
Отлично казано! А иначе замисъла за финансиране на образованието не е лош, наистина трябва да започнем от образованието, ако искаме да съградим нещо смислено, но както всичко в България лошо ще се реализира.
22 Май 2004 02:21
Отлично казано?Глупости!И какво точно казва?И какво точно предлага да се направи?Плюе на всички-ОК, но предлага ли изход?Цък!Само изхожда професионалната си и личностна неудовлетвореност във вестника, и тука жадуващите за солени плюнки и попържни сладко ги поглъщате че им и се наслаждавате даже.Мутанти.
22 Май 2004 02:35
Ооооо. Автора е на наша страна. Пише като нас, сърди се. Верно нищо не предлага, но какво може да предложи. Нали има умни глави по министерства и по учебни заведения. Нека те предлагат. Явно проблема е друг. Не какво ще направим с образованието, а каква е политическата ни система и има ли стойност напъните за промяна на образованието в една мъглива, неясна и крадлива политическа система.
22 Май 2004 14:24
Ха ха ха-сладур :-))

как беше...
"""""""""""""""""""""""""""""
партийните лидери ще престанат да се въртят като хамстери по кръга НАТО - Кербала - ЕС - АЕЦ - Триполи - Бенгази - Централни хали - БНТ
""""""""""""""""""""""""""""""""
Те не са само партийните лидери, ама карай.
"Колелото на историята се върти и ще продължава да се върти от търчащите в него хамстери до окончателната победа на демокрацията!"
Гошето Димитров
22 Май 2004 16:35
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Образование, образувание, обрезование - така ви се пада гиди хлапета!
Да наъчите как се прави хляба, сиренето, шопската салата и пр. а също тяхната история, география, икономика и край.
.
Образованите маймуни живеят средно 26.7% по-дълго от другите.
.
слънчо
>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
22 Май 2004 17:47
>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<
Имах една секретарка - Кайли. Цялата беше надъпчена и прободена със сребърни пръстенчета и щуротийки. Уволних я, защот повлия на голямия ми син да си направи татуировка на средата на корема.
Тази тук изглежда много по-умна
и най важното няма да накара малкия ми син да се изографисва.
Ето такива трябва да са Кайлите!
>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<
22 Май 2004 19:23
Бонго, ето това трябваше да се направи в образованието още преди 2 г:

Иначе някой щеше да се мъчи с информационни системи, ученически и студентски регистри; щеше да финансира държавни структури по изходни или потребителски критерии; щеше да закрие фабриките за дипломи; щеше да направи дори матурите. Щеше, ама не.
По какво има консенсус сред политиците: да не се прави нищо:

защо му е консенсус на финансовия министър? Та него го има!
Хората, които работят в образованието знаят, че е така, дори знаят кай има интерес да не вървят реформите, но учителите сме деполитизирани и аз нямам желание да политизирам темата, защото моя опит показва, че само се спори дори с нелепи аргументи и никой не приема тезата на другия. А това, че истината се ражда в спора са само красиви думи, а на практика побеждава по-наглия. Да ме прощават философите, ето затова си обичам математиката, защото при нея 2+2=4.
22 Май 2004 19:35
Виолетке, скъпа, що ли ми се чини че май не си разбрала за какво иде реч!Критиката, ако можем така да я наречем на господина е насочена към предложението на Велчев да се подпише дългосрочно споразумение за финансирането на образованието, което е абсолютно наложително!За да не може утре, когато Манго или Станиш деойдат на власт, да кажат:парите не стигат, образованието да го духа!Тази идея на Велчев(когото не ценя иначе особено високо), взаимствана от Ирландия, е първа птичка на ново, наистина демократично мислене.Защото 45 години стигат, ама и 15 години на взаимно оплюване и резане на клона, на който седи българския етнос също стигат.Затова ме и подразни отношението на горния писач-прозвуча ми като думите на една лелка, чието куче се изсра пред бившия мавзолей:"Сери, мама, сери, то тука е комунистическо..."Бонго Барабата
23 Май 2004 18:13


Уважаеми форумци,
Скъпи колега Денков!
Наистина най-после трябва да си кажем: "Образование, образование, образование", защото в глобализирания свят - ако са прави футуролозите-оптимисти,
успех ще има само в knowledge societies, в обществата, където личното и общностното благополучие зависи най-вече от знанието.
Къде сме ние сега?
На едно от последните места в Европа - по благополучие. Или иначе казано, бедни сме и може и да си останем сред най-бедните и най-селските роднини в Европа, дори и когато станем част от политическия й съюз.
А може да стане и иначе. Ако решим като ирландците, че толкова бедност стига. Enough is enough.
И също като ирландците да си кажем: само по-доброто образование ще ни направи по-богати. И също като тях да решим, че са необходими радикални нововъведения преди всичко във висшето, а не в средното образование.

А в идеята на господина министъра на финансите аз лично не виждам нищо лошо. Това е част от ирландската рецепта...
Честит празник на всички утре! ">(снимка: натиснете тук)
24 Май 2004 12:46
Този Велчев не беше ли същия оня, дето преди година и нещо обяви, във връзка с бюджета, че образованието не е приоритет на правителството?
24 Май 2004 15:29
Защо авторът трябва да ви предлага решение, след като той достатъчно добре е описал, че решението няма откъде да дойде! Като върл противник на емиграцията, точно преди два дни взех съдбоносното си решение - тази държава трябва да се закрие и аз смятам да й помогна като я напусна. Съветвам всички, имащи тази възможност, да се замислят за същото.
24 Май 2004 15:52
Подкрепвам пикуик, но го направете веднага. Ако ние вместо да се дерем по площадите бяхме емигрирали сега нямаше да сме на доизживяване. Първо чаках да направя кариера, подле да възпитам децата, семейството не ме подкрепя. Моите деца правят същата грешка, ами така съм ги възпитала. Човек трябва е егоист, ако много се раздаваш нищо не получаваш дори в семейството си..
24 Май 2004 17:29
Горните, ама много сте глупавички, ей!Айде, емигрирайте-да ви видя с никаквото образование дето го имате и дето никой няма да ви го признае какво ще правите в емиграция!И нека ви издам една тайна-истински образованият няма нужда да емигрира-може да си намери работа в бяла страна и без да става емигрант.Айде приятен ви път, и като преуспеете, ми се обадете, аз през това време ще си живея човешки защото навреме съм се сетил какво, как и къде да науча.А между другото, знаенето на чужди езици(нещо с което средния българин не блести особено) е нещото, което преди всичко ще ви липсва.Трудно се научава нов език, когато човек отдавна е минал 30-те, и когато не владее особено добре и собствения си език.Наслука!
24 Май 2004 17:30
я деба и гяволето
24 Май 2004 17:42
"ДОКАТО СЕ ДЕРЯХМЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ..." Да, именно докато се деряхте, другиси налягаха парцалите и не чакаха Манго Костов и откачалката Виденов да им поднесат благата на демокрацията на тепсия.И именно такива като вас с безидейното си стадно поведение са причината България да е на това дередже, и свестните, образовани българи да си търсят пътя в чужбина!Сега сте си довели мадридския пръч, утре ще си доведете някой друг чужденец или отново Командира Мангал с надеждата да ви оправи собствените бакии, но нищо няма да излезе от това.Защото сте стадо, което за две фалшиви обещания и едно вмирисано кебапче е готово да си даде гъза на всеки дребен хитрец.
24 Май 2004 19:25
Барабата, много отворен го раздаваш. Ти сигурно си единствения роден българин, който знае един чужд език и се е образовал качествено. Евала ти бачкам на плоската муцуна.
24 Май 2004 22:41
Остави го музикант е и му е лесно, а какво да кажем ние с гайдите. Но мисля, че се хвалеше , че знае 4 езика. Буги извинявай сбъркала съм ти ника горе. Аз много обичам музиката, обичам да танцувам в ресторант, друг е въпроса, че не мога да си го позволя вече, но ако искаш още да се заяждаш джаза много не го слушам, напоследък слушах едно предаване по БНТ и ми хареса. Хората са различни, не исках да емигрирам без семейството си, а сега няма да мога по здравословни причини. Е поназнайваме и ние нещо.Според теб кой ще ни оправи?
24 Май 2004 22:55
Пикуик, точно такива като тебе имам предвид.Чел съм много твои постинги и ме удивлява лекотата скоято драскаш безсмислици и раздаваш съвети.Явно си много напред с материяла(езиковия)щом си готова да си дигнеш гълъбите нанякъде-то и ника ти АНГЛИЙСКИ.И не се хващай за думата а давай по същество-като се правиш на много отворена, при мене не вървиш, но не ми се занимава с изсъхнали сливи и скумрии.Вземай естроген и резерпин, това мога само да те посъветвам.Виолетке, правилно си ме написала, БОНГО съм, само временно съм Буги, щото скоро изписах тонове простотии и сега съм "наказан" от педерунгелите Лъчко и Санд.Но позна че съм музикант, и затова съм и свободен-гражданин на света съм, нямам нужда да емигрирам.А рецепта не мога да ви дам-на вълка затова му е дебел врата, щото сам си върши работата.
25 Май 2004 00:14
Барабата, при теб и не искам да вървя, точно от такива като теб искам да избягам. Не ми липсват нито пари, нито образование, нито езици. Липсват ми хора, различни от теб. Съжалявам, че си успял да заразиш и добрата стара Германия. И, драги, ти си си българин и българин ще си останеш. И точно в това е проблема. Не искам и да си помислям какъв живот живееш, седейки по форумите и набелязвайки си някакви, различни от теб. Точно такива като теб ми крадат колата, смятат, че не е редно да имам повече от една кола. Завиждат за работата и семейството, щото мъжът ми не ме бие. Просто ти си един нещастник, успял да изкара некви смешни кинти в Германия и смята, че е хванал Господ за шлифера. Но ще си починеш същия простак, какъвто са те създали твоите родители. Неприятно, но факт.
25 Май 2004 23:26
Нямам какво повече да ти кажа.Толкова си глупава, че каквото и да напиша, няма да го разбереш.Глупачка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД