:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 367
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Веднага трябва да се открие нова процедура за "Булгартабак"

Правилата не трябва да се сменят в хода на преговорите, както бе направено, смята Владимир Каролев, управляващ партньор в Балканска консултантска компания и общински съветник в София от НДСВ
Снимка: Велислав Николов
- Г-н Каролев, до какво ще доведе отказът на "Бритиш американ табако" от сделката за "Булгартабак"?

- Надзорният съвет веднага трябва да открие нова процедура за приватизация на цигарените фабрики, да публикува обява във "Файненшъл таймс", но не с това съдържание, каквото беше. Цигарените фабрики да се обявят за продажба и инвеститорите да се питат дали искат да ги купят в пакет или поотделно.

- Ако не се открие тази процедура?

- С всеки изминал месец "Булгартабак" става по-евтин.

- Мислите ли, че при нова процедура други кандидати ще проявят интерес?

- Ако аз водех приватизацията, още преди 6 месеца, в същия ден, когато се появи само една оферта на "Бритиш американ табако", щях да спра процедурата, веднага да кажа ясно в парламента, че към цигарените фабрики за пореден път няма интерес, и да обявя фабриките за продажба поотделно.

- Това консултантът по сделката не е ли могъл да го предвиди и да го предложи по-рано?

- Предполагам, че консултантът го е предвидил, но няма гаранция, че той е могъл да убеди надзорния съвет и тези, които взимат решение.

За "Булгартабак" могат да се допуснат и кандидати, определяни като "стратегически инвеститори" за бранша, а и финансови инвеститори. В света има 2-3 фонда, които се интересуват от такива сделки, те могат да участват.

- Нали финансовите инвеститори бяха изключени в началото на процедурата, за да влязат само фирми от бранша и чисти капитали, а не пари през офшорки?

- Могат да се поставят ясни предквалификационни условия към тях, за да не дойдат офшорни фирми със съмнителни интереси. Има няколко известни фонда в световен мащаб, които управляват милиарди евро и се интересуват от подобни сделки. Разбира се, има основателен страх, че ако се позволи на финансови инвеститори да дойдат, може да дойдат съмнителни бизнесмени. И това не беше позволено в сегашната процедура. Но има начин хем да дойдат финансови инвеститори, хем да се знае, че това няма да са офшорни компании на изгонени бизнесмени.

- Може ли продажбата на цигарените фабрики да стане "самостоятелно", без да е обвързана с изкупуването на тютюн, което е изискване на ДПС и основен препъникамък при преговорите?

- Изкупуването на тютюна не е проблем. Съобщи се, че количеството тютюн, който "Бритиш американ табако" ще купи, е 7000 тона. Като се прибави към това и количеството, което купуват от независимите производители за износ - около 20 000 тона, - изкупуването на тютюна не е проблем.

- А къде е проблемът?

- Вдигането на голям политически шум около тази сделка. А шумът се вдигна, защото не беше правилно според мен да сменят правилата по средата на преговорите.

- Кои правила?

- То едно правило е променено - продаваха два пакета "Булгартабак"-Благоевград с "Булгартабак"-Стара Загора и "Булгартабак"-София и "Булгартабак"-Пловдив. И когато не дойде нито една оферта за пакета с Благоевград и само една за пакета със София, решиха да започнат директни преговори с БАТ, което според мен беше грешка. Това е основната причина. На въпроса защо бе направено така аз лично нямам отговор.

- Изкушавате ли се още да правите сравнение с успешните продажби на две цигарени фабрики в Сърбия за над 500 млн. евро?

- Отблизо следях процеса на приватизация там, защото мои приятели бяха консултанти. В Сърбия условията са други. Страната там няма шанс до 2010 г. да влезе в ЕС. Местното производство там е защитено с акцизи и мита, те не са подписвали споразумения с ЕС. Де факто местните фабрики имат монопол. Там потреблението на вносни цигари е 3% и няма шанс да се увеличи. В нашите фабрики има свръхпроизводство, залежали тютюни.
21
1264
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
01 Февруари 2005 23:06
Каролев, умнико, кога ще минеш гол през София?
......
Е като минеш, те тогава ще даваш акъл!
02 Февруари 2005 00:32
Заро честит празник да не кажеш че не те уважавам. А ако даржиш да видиш некои гол в софия то бегаи сабахалем рано до горна баня там не само може да видиш некои гол ами и да го усетиш. Ще се чустваш сред свои сичките са с леви наклонности
02 Февруари 2005 04:45
Ще кажа една истина. Всички червени са леви......... .. и турците ги подкрепят........ ..... Нищо лошо, само факти.......
02 Февруари 2005 04:47
Да ви е честит празникаааа.....
02 Февруари 2005 08:27
Каролев е голям перко, но според мен в случая е прав, особено за смяната на правилата.
02 Февруари 2005 09:02
Абе каролев прав си, трябва да се открие нова процедура и да се приключи скоро, щот мандатъ изтече
02 Февруари 2005 09:36
Светло Пиво, кой празник? Аз поздравявам любимата си жена жена сутринта с празника, а тя пита - ти да не си такъв?
02 Февруари 2005 11:08
Каролев, щом толкова си наясно, защо не кажеш какво са предложили БАТ в Москва и как се отразява на процедурата по приватизацията претенциите на руснаците по отношение на БТ.
02 Февруари 2005 12:53
Абе я не се чудете как да разпродавате чужда бащиния, ами се хванете за работа: пуснете акции на БТ на борсата, посъберете парички и оздравете холдинга. Ако не можете да го управлявате - сключете менъджерски договор с екип. Баати умниците ...
02 Февруари 2005 12:53
БАТ нямали вече време да си върнат инвестициите до 2007 година, затова се отказали най-паче!
Питам, след като инвестиции могат да се върнат за година и половина-това е безумно кратък срок-за чий е толкова спешно да се продава нещо толкова оборотно и бързовъзвращаемо?
То стана масова психоза у нас всичко да се продава незабавно, на всяка цена и за кой колко даде.
Що продажбата се издигна в ранг на единствен критерий за успешност?
02 Февруари 2005 13:03
А, само не менаджерски договор
То вече имаше един, лайно някакво от Жилет Унгария, дето се беше цанил да управлява, на Никито падруга, дето на комисионни налиташе Мерси
На холдинга няма какво да му се оздравява, той би следвало обща политика за развитие на бранша да провежда, и няма смисъл той да се приватизира сега! Ясно е, да пробват поотделно 3-те фабрики, може и на борсата, ама мисля няма да стане, щото големия "стратегически" инвестор не това е дошъл да купува, а монополен вътрешен пазар и пазари за износ!
02 Февруари 2005 13:18
Hook, всичко си е от мушмороците, сключващи договора. И от вкретенените им гаулайтери. Сериозната процедура е - конкурс, с поставяне на параметрите, които трябва да постигне екипа. Плаща се при постигането им. Ама има и текущ контрол, и клаузи за неустойки, и още купчина "дреболии". Он'я идиот беше приятелче на един друг. На холдинга му трябват свежи пари - значи да стане публична компания. Казал съм - не може чужд собственик да е по-добър стопанин на българска собственост, дори и от държавата (ама - нашата-ако я има!).
02 Февруари 2005 13:47
Винаги съм се чудил на този шмекерджия-има някакво си (макар и американско) средно образование а се мисли за голям икономически експерт.А него най го бива в гешефтите.Жалко , че медиите го налагат като "специалист по икономика".Ако беше толкова добър, сега би работил в САЩ.Но единствената работа, за която там са сметнали че подхожда е да разнася папките от един етаж на друг.
02 Февруари 2005 14:10
Старши, прав си принципно, но целта им НИКОГА не е била тая - добро корпоративно управление, а гешефти, комисионни, източване, вход-изход, дистрибуция на цигари, контрабанда и всичко, дето можеш да се сетиш..
Вчера Лидка казА, че сега няма кой да плати заплатите, осигуровките и обезщетенията на хората от БТ...айде бе, ногу плоско - няма инвеститор - няма заплати...
~~
А за юпитата - е как да разбират, като за тях РЕАЛНАТА икономика, стопанския живот, връзките между икономическите субекти и прочие минава само през екрана на компа под формата на котировки! Като как да стане тая - той не е управлявал и 1 човек, а му дали цяло министерство, че и държава цяла!
02 Февруари 2005 14:25
Старши , хареса ми ! Това се казвам Бергмановия метод на приватизация. Цяла Западна Европа работи така вече 16 години- на стратегически отрасли и голямата икономика първо пуска акциите на борсата , да набере свежи пари и после решава . При всички случаи не приватизирва в мажоритарния пакет и не прилага костоффата/царската кешова приватизация .
А този от снимката е поредния царско юпи -боклук



Редактирано от - Ина Тодорова на 02/2/2005 г/ 14:34:52

02 Февруари 2005 15:09
Малееее ..., к'ъв умник съм бил. Сигур' съм и такъв красавец - тръгвам по жени "аора мизмо" ...
02 Февруари 2005 15:48
КАРОЛЕВ КАЗВА САМАТА ИСТИНА
02 Февруари 2005 16:00
Каролев НИКОГА не казва истина, която не е в негов интерес
02 Февруари 2005 20:53
Абе нематели чуство че нещо липсва - нема ги ни заро ни осата ни скаличански ни т.живков ни отврата - празнуват си хората а ние тука дремеме хак ни е.
....
П.П. да ме извинява ако сам пропуснал още някои с леви наклонности
02 Февруари 2005 21:19
Sartana, dolu racete ot Zaro. Inache Karolev v sluchaya e prav, vapreki che ne kazva nishto originalno, a predizvikva prostiya varpos: "Ami ti kade beshe dosega, chedo carsko?" Mai tova kazva Zaro. Anyways, Chestit praznik!
02 Февруари 2005 21:21
Por favor, starshi, dale un dia. Hoy te vas a encontrar solamente maricones.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД