:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕС-ВG гледки откъм "Кертнерщрасе"

Циганският въпрос и може би не толкова сигурното ни присъединяване към Европейския съюз през 2007
Снимка: Александър Михайлов
"Кертнерщрасе" е виенската "Витошка". Естествено има разлики - по нея не дрънчат трамваи, не паркират джипове, бутиците са по-истински. Има и прилики - тук-там сред издокараната средна класа и нагоре ловува джебчийска бригада, жална майка със сукалче те пресреща с пластмасова чаша, на ъгъла клечи просяк. Виенските полицаи - доста по-студено от българските си колеги - насмитат за справка до окръжното просяка, майката и джебчиите. И без справка се знае, че това са роми най-вече от България (и Румъния), но "ordnung-ът" си е "ordnung". След справката екстрадират адресно нерегистрираните. Така до следващия път, когато процедурата се повтаря с други подобни граждани на страните-кандидатки.

Случките се съобщават и коментират в "Курир" - най-тиражен таблоид, нещо средно между "Труд", "Лична драма" и "Трета възраст". Средният читател затвърждава мнението си, което му се съобщава от политико-маркетингови агенции в режима на социологията: 55-60% са против разширяването на Евросъюза с България и Румъния, 12-15% нямат мнение. Добре е да се отбележи, че този читател рядко гласува за Йорг Хайдер и дядо му не е бил в Sonderkommando. Иначе процентите са доста по-високи, а липсата на мнение гордо прикрива носталгията по "окончателното решение" на еврейския, циганския, хомосексуалния, комунистическия и прочее въпроси.

Загрижени да не се ходело из Ирак и Либия, залисани в "Ал Джазира" и Сейф ал-Ислам, рупорите на различни нашенски интеграции вяло обръщат внимание на дребнотемията в "Курир" и подобни европейските медии.



Нали 2007 сме вътре?



Затова не будуват в кризисни щабове по циганската тема, която твърдо е заседнала в графата "досадни" и под рубриката "отпор на етническата нетърпимост" в предложения към бъдещия морален кодекс за медиите. Вероятно са убедени, че австрийските им колеги също работят експертно-стратегически и няма да се оставят на общественото мнение по въпроса за евроразширяването. Както се знае, средният читател дори в примерната Европа е късоглед еснаф, поддава се на паника и испано-филипински егоизъм към международните общности, не му пука за дългосрочните цели на висшата политика. Е, той все пак пробива държавническото хладнокръвие и налага интересите си, когато се разбие обичайното му всекидневие, но това е изключение.



Случващото се обаче по европейските "Витошки"



с наши хора не е ексцесивна проява на етническа нетърпимост, нито пък е някакво изключение. То е върхът на айсберга - това е идиомът не само при жеги, - чиято действителна маса всекидневно се натрупва в гетата на всеки по-голям град, в стотици чисто цигански села у нас и в Румъния. Препоръчително е да бъдат посетени от дейците на евроинтеграцията. Изходили се из европейските метрополии, те могат да бъдат включени в една особена туристическа програма. Несъмнено това ще покаже решимост за запознаване с проблема. Покрай това се ще научи, че досадата от тази баналност не иде откъм "Кертнерщрасе".

За България със сигурност може да се спретне книжка на 100 туристически обекта, която да се подпечатва по места от съответни отговорници по програмата за постоянна заетост. Така ще се открият още 100 работни места. С помощта на близки до правителството неправителствени организации за работа в тях ще бъдат обучени триста "бенефициенти". Те ще изясняват виждащото се на онези, които се интересуват от пъстротата на живота в неговата безгрижна безсмисленост. Той има своето очарование, не така подредено като виждащото се откъм "Кертнерщрасе:

Бордеи, строшени коли, кал, деца с деца на ръце, деца, миещи маркови шишета, кучета, замък на местния бос - лебеди по фронтоните, такси с изрусени магистралки, сутеньор, наркопласьор, безработни, работещи по програмите на Шулева, перящи жени на улични чешми, готвещи жени насред улицата, незаконни електромрежи, узаконени заложни къщи, сателитни антени, пияни мъже играят шах, пуснат до дупка телевизор - Кондьо, Азис, Снеги, каруци с вехтории, отчаян мъж, къртещ стълб - за арматурата.

Живописно - нищо, че местата не са за традиционни туристи.



Но думата не е за обикновения турист,



а главно за отговорниците, както ги нарича началникът им у нас. И тъй като са отговорни, те няма как да не видят и друго:

Оплячкосани ниви, ограбена собственост, изкъртени халета на бивши заводи и текезесета, обезлюдени села, запуснати вилни зони от набезите на все по-зловещо обедняващото население. Това не е ужасно преувеличение, а банална действителност, която изпитват живеещите, минаващите, спиращите около циганските махали. Затова на жителя по тези места не му е до Евросъюз и присъединяване - той се интересува най-вече от това как да опази реколтата, собствеността, децата. Изпратил ги в странство, той все повече изпадна в Чеховска безнадеждност и все повече няма отговор на "Какво да се прави?".

А всъщност има: поне докато се организират екскурзиите, все по-редовно и все по-шумно полицаите по "Кертнерщрасе" да си вършат работата, а "Курир" все по-често да пише за случките.
19
2559
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
23 Юли 2004 10:06
Бря, тука не требе ли да е статията за "ЕС-ВG гледки откъм "Кертнерщрасе" ?
23 Юли 2004 10:09
Aaa, опраиха го, допреди малко беше материал за наводнения в Бангладеш
23 Юли 2004 10:32
Болезнено вярна статия!
23 Юли 2004 10:53
В австрикската преса май по-често споменават български проститутки и сводници.
Да, българин никак не звучи гордо във Виена...Голяма част от местните имат много лошо отношение - българин=престъпник, див балкански субект с лоша хигиена.
Само не разбирам защо въпросните джебчии, проститутки и прочее твар не ги спират на нашата граница? Известно е, че си "губят" паспортите с черни печати и после си сменят имената (християнско/мохамеданско), но ЕГН-то нали остава сащо? Писна ми тая паплач да е лицето на България!
23 Юли 2004 10:59
Само се питам къде е "ordnung-ът", който си е"ordnung" в България?
23 Юли 2004 11:15
Нашенските евроинтегратори няма защо да ходят по гетата, защото няма да видят нищо, което не са виждали.
По-полезно би било да работят за това, средният западноевропеец да разбере, че в България има и нормални, образовани и културни, макар и бедни хора, че българинът не е дрипав, миризлив просяк, крадец и скитник. Това е, което обикновените хора на запад не знаят, защото стане ли дума за България в техните медии, те виждат само и изключително цигани.
Къде по-доходно е обаче за десетки знайни и незнайни фондацийки да клечат пред западняците, да си погазват гнойните чуканчета и да реват "Вижте колко сме зле, дайте пари за интеграция на ромите". После парите потъват, а западняците питат "Ти като си българин, защо не си черен"?
Даже и на "дребният западен еснаф" е ясно, че никой досега не е успял да интегрира тази паплач.
И не това трябва да е лицето на България.
23 Юли 2004 11:52
ние сме си виновни , че ги пущаме тия гниди навън...
23 Юли 2004 13:09
Хубово написано. Истината винаги е била горчива. Статията ми напони един цигански виц. "Бащата циганин поучава сина си: Учи се манго учи, българите се свършват, турците си отиват, циганите остават та те България ще управляват".
23 Юли 2004 14:17
MLADOST: Младия, ако всите млади хора в БГ сега са черногледи като тебе ще да е много жалко бъдещето на красивата БЪЛГАРИЯ.
23 Юли 2004 14:39
Оплячкосани ниви, ограбена собственост, изкъртени халета на бивши заводи и текезесета, обезлюдени села, запуснати вилни зони от набезите на все по-зловещо обедняващото население.

Това е ужасяващата реалност. Не знам как би могло да се обясни на "либерална" Европа, че циганската общност като цяло води паразитно съществувание и, което е далеч по-сложно, няма никакво желание за "интеграция" и промяна на житейските си навици. Естествено, има изключения, които само потвърждават правилото.
Денков, браво за смелостта да бръкнеш в гнойната рана!
23 Юли 2004 14:39
Т.нар цигански въпрос може да се реши , ама ще трябва много мазут...
23 Юли 2004 14:46
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<< <<<<<<>>>>>>><<<<<<<<<<<
Циганите (с малки изключения) са паразитираща антинация навсякъде по света.
Когато народът - носител на паразита обеднее или умре, те се прешвърлят на други носители, както бълхите напускат умрелото куче.
Един по-светен циганин имало казват и той станал Командир>
слънчо
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<< <<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>><
23 Юли 2004 16:14
brrrrrrrr
23 Юли 2004 16:15
Разбира се, за всичко са виновни циганите! Не само затова, че няма да ни приемат през 2007 в ЕС, а също така, че обезглавиха българските заложници в Ирак, а също така и, че като свърши лятото, ще дойде пак есен и ще е студено.

Има един въпрос, по който всички са специалисти - паразитната същност на циганите. Няма значение, че не познават и не са разговаряли с нито един циганин през живота си, достатъчно е да да следват неоспоримото знание, което идва от родителите им, които едно време са ги плашили с Манго, ако не слушат, а днес тази роля е поета от патриотичните медии, които наблягат на етническата принадлежност на престъпника, само когато е циганин - така де, когато престъплението е извършено от българи, това не е важна информация.

Никой не си дава сметка, че по други теми, за които знае толкова малко, не би си позволил да изрази такова убедено мнение, защото колко човека знаят например, че

джебчиите в Австрия и другаде принадлежат към една циганска подгрупа, която се нарича калдераши, която в България наброява 4 - 5 % от всички цигани

че мнозинството български цигани са отрудени бедни хорица, които преди по времето на социализма са работили нискоквалифицирана и тежка работа във фабриките и заводите

че с колапса на индустрията в България са първите изхвърлени на улицата

че днес се водят трудно съществуане като работят неща, които никой българин не би искал да работи - чистотата, неквалифицирана работа в строителството, къртовска работа на полето за жълти стотинки

че имат крайно ограничени възможности за труд, защото имат тъмна кожа

че нямат възможност да излязат от затворения кръг, защото учителите в училищата в махалите почти не правят опит да преподават, защото не допускат наличието на интелект у питомците си; вместо това оплакват съдбата си, която ги е захвърлила на гъза на географията при диваците

че освен тиражираната по медиите висока раждаемост, имат детска смъртност, десет пъти по-висока от средната за страната

че боледуват от хронични болести много по-често от всички останали и умират на възраст, която ние наричаме "средна"

Разбира се, сит на гладен не вярва. Разбира се, истината е тази, която знаете от поговорките, които сте чули като деца. Разбира се, истината е на последната страница на Петьо Блъсковите и Тошо Тошевите издания. Разбира се, истината се получава като се разходиш по главната улица на Виена.
23 Юли 2004 16:16
улицата е "КЕРНЕР" Щрасе, а не "КЕРТНЕР"... аман от псевдожурналя и тъпунгери
23 Юли 2004 16:32
Kä rntner Strasse, сиреч Кернтнер, ако можеш да го изговориш - от Kä rnten, сиреч Каринтия.
23 Юли 2004 16:49
Zaphod,
23 Юли 2004 21:36
"Кертнерщрасе" е виенската "Витошка".

Това не е вярно!!
"Кертнерщрасе" е виенската "Царя" ("Руски" демек), а
"Мария-Хилферщрасе е виенската "Витошка"
23 Юли 2004 23:55
Da vie eba maikata prosta !!!!Vitoshka si e Vitoshka, a nie ciganite po Kä rtnerStr. sme si ciganite ot Kä rtnerStr., a vie mi iashte huia!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД