:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 233
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нововремци намекват за бойкот на бюджета заради образованието

Политическите сили се хвърлиха в надпревара за просветни инициативи пред първия учебен ден
НДСВ и ДПС може да имат сериозни проблеми с приемането на бюджета за следващата година, тъй като гласовете на нововремци, на които много разчитат, от вчера не са сигурни. Хората на Емил Кошлуков поискаха през 2005 г. да бъдат заделени поне 5% от БВП за образование и дадоха да се разбере, че няма да отстъпят от позицията си. Сега за средното и висшето образование се дават 4,1% от БВП, идеята е да се достигнат 5% до 2007 г. За 2005 г. се очаква делът от БВП да се запази.

Самият Кошлуков отказа да отговори категорично на въпроса дали това означава, че групата му ще бойкотира приемането на бюджета. Той обаче заяви, че образованието трябва да е приоритет, както приемането ни в НАТО и ЕС, и би било национално предателство да не му се отдаде дължимото внимание. Според Кошлуков финансовият министър Милен Велчев ще подкрепи инициативата. Напоследък Велчев превърна образованието в свой приоритет и поиска надпартийно споразумение по този въпрос.

Гласовете на нововремци са жизненоважни за управляващите, тъй като те разполагат с общо 117 гласа - НДСВ има 97 избраници, а ДПС - 20. За да е сигурно, че бюджетът ще мине, мнозинството трябва да има зад гърба си 121 гласа, тъй като опозицията по принцип е против. Нововремци имат 13 депутати.

СДС и ДСБ също се хвърлиха в надпревара за образователни инициативи в навечерието на 15 септември. Сините обявиха, че организират на 11 октомври конференция по просветните въпроси и поканиха всички десни сили. "Идеята е да се оформи десния модел и прочит на проблемите в образованието", каза Младен Влашки. От СДС обмислят след това да обсъдят темата и с центристки и леви сили.

"Въпреки че сме за равен старт на всички деца, не сме против възможностите за създаване на елит, защото елитът е това, с което България контактува с останалия свят", каза Влашки. От ДСБ не отговориха ще отидат ли на конференция, защото засега поканата е само чрез медиите.



ОЦЕНКА

Партията на Иван Костов направи анализ на 3-годишното управление на НДСВ в образованието. "И двата екипа на МОН не успяха да се справят и предизвикаха моменти на несигурност и нестабилност", каза просветният министър в кабинета на Костов Веселин Методиев. Той видя липса на компетентност и дългосрочна стратегия, но пък наличие на икономически интереси в тази сфера.
2
534
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
15 Септември 2004 14:57
Ново време - преди 20-тина години имаше такова издание на ЦК на БКП.
15 Септември 2004 15:35
I sega go ima - vij novovreme.com
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД