:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 221
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Детектив и разузнавач се борят да пазят тайните на премиера

Дългогодишен служител на военното разузнаване и бивш полицай, шеф на детективска агенция, се потиха вчера рамо до рамо над теста за служител по сигурността на информацията в Министерския съвет.

Петър Петров и Сергей Тодоров единствени от девет явили се кандидати стигнаха до този етап на конкурса. Останалите отпаднаха на тура по документи.

Новият за МС пост е изключително отговорен. Длъжността се взема с военно или правно образование и 6-годишен опит в боравенето с тайни. Решаващо за избора ще е интервю с главния секретар на премиера Севдалин Мавров.

Служителят по сигурността на информацията следи за правилното определяне на степента на секретност на документите в МС. Той проучва служителите с допуск до класифицирана информация и се занимава със случаите на нерегламентиран достъп до такава. Трябва да разработи и план как да охранява единицата си - физически и технически. Всичко това - срещу месечна заплата, която започва от 575 лв., но може и да е стотина лева отгоре.

Около 40-минути отне на двамата да решат задачите. Причакани от репортери след теста, те не бяха многословни. Стана ясно само, че въпросите са били по Закона за защита на класифицираната информация. Петър Петров каза за себе си единствено, че е бил дългогодишен служител в служба "Военна информация" на МО, т.е. разузнаването. Той не призна участие във фирми.

Според "Дакси" Сергей Тодоров пък е собственик и управител в няколко фирми. Притежава половината от агенция "Масада-2000", която се занимава с детективска и охранителна дейност. Той потвърди това, но заяви, че нито една от фирмите му не функционира. "Ако в МС ме изберат, ще ги напусна", декларира Тодоров. Той лаконично добави, че е работил в МВР, а в момента е секретар на полицейска асоциация, която отказа да назове.

Бончо Бонев, съдружник на Тодоров в повечето фирми, е член на Сдружението на служителите на МВР, работещи срещу организираната престъпност. Бонев и Тодоров са в управата на полицейската фондация "Архангел Михаил", чийто председател е известният бивш шеф на РДВР-Ловеч Богдан Кръстев.
3
2024
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
28 Септември 2004 22:45
Този дето има фирма Масада да не е роднина на Паси?
29 Септември 2004 07:51
...та кои точно тайни ще са обект на пазене...
29 Септември 2004 14:23
Основната ловкост при "боравенето" с тайни е договаряне на продажната им цена ....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД