:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Все по-обикновена Коледа

Wow-wow-wow! Mеrry Christmas! Механични уроди все по-ламаринено джингълбелстват пред бинго-зали, фолк-клубове и магазини. Продавачки, депутатки и сервитьорки все по-ярко лъщят в премените на коледни кукли. Телевизии, радиа и пана все по-изкусително рекламират най-изгодни застраховки и почивки. Вестниците все по-натрапчиво повтарят миналогодишните радостни хороскопи и хватки за качествен секс. Народът все повече пазарува на европейски цени при кредит с балканска лихва. Шофьорите шумно псуват все по-големите задръствания. Деца невинни хвърлят все по-забранени пиратки от балконите. Фаустовците в Народното събрание все по-често спират часовника, угрижени за бюджета и изборите.

И всичко върви все по-добре в най-добрия от световете.

Изобщо обичайна празничност с трайни, чак прогресивни промени. Свидетелство за тях е, че Коледа все повече



се къпе в протестантско-католически кич,



пренебрегвайки констативната алинея 3 на фаталния член от конституцията: "Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание". Тоест самият живот налага конституцията да бъде пипната и тук. Но това следващата година, когато все повече ще се приближим към ЕС.

Иначе не само във верско отношение трайното се променя. И мирски е така. Ето, ликът на Христо Стоичков все по-субсидиарно подпира Бойко Борисов в изобразяването на грижлива мъжественост в празничната суета. Двамата пестеливо говорят - не само защото толкова могат, а защото така трябва. От тяхното сурово излъчване в рекламно-благотворителните акции струи надеждата, че има



необикновени хора, решаващи тегобите на обикновения човек.



Още с имената си те гарантират предопределението за спасение и борбеност - Христо с националния отбор, Бойко с националната полиция. Затова по празници необикновените се държат по семейному свойски с обикновените хора. Така по пирамидата от медийни представи отново се възкачват образците, които цяла година изобразяват успеха от задушевното единство на голямото семейство - нацията. Тя пак празнува "Българска Коледа" и помага на нуждаещите си. С GSM и SMS.

В пирамидата на образите е балсамиран здравият разум на всекидневния опит. Той не е национален, а строго индивидуален. В своята самотност опитът ни говори, че най-често задушевното единство задушава и унижава. Това обикновено се крие лесно чрез разстилането на илюзии за семейна близост с онези, които успяват на и зад гърба на нацията. Разбира се, благодарение на особени качества, които очевидно надвишават способностите на хора, загрижени всекидневно само за себе си и своите близки. Затова призивите "да бъдем добри", "да дарим бедните", "да нахраним гладните", "да приютим сираците", "да посетим старците"



досадно оформят празничната програма на публичните лица



и възпитателно изтичат в каналите на бозавия по празници информационен поток. В него плуват всички, чиято извънпразнична дейност сякаш укрепва все по-нарастващата нужда от благотворителност. Мъжете на годината, политиците на прехода, тежките бизнесмени на десетилетието, леките красавици на България, рекламните босове, звездите на спорта, фолка и медиите трогателно галят сирачета, танцуват с инвалиди, разсипват супа на треперещи баби и коментират с навлажнени очи злощастната съдба на вдовиците. Започнали своя пореден успешен сезон с "Приказка за стълбата" на Смирненски, те сякаш го завършват с "Коледна песен" на Дикенс.

Зловидците могат да си помислят, че се играе класически фарс: прави се всичко възможно да се увеличат страданията, та накрая да се прояви така добре продаваемата по празниците загриженост. Неин естествен фон са унижените и оскърбените, затворените и изоставените, но най-вече децата. Празничното вдетиняване чрез украсата и поведението подпомага опитите за вдетиняването на публиката. Освен че по Коледа то се засилва и сюжетно, у нас все едно е режисирано от Хачо Бояджиев: до болка познати лица играят източни царе, носещи дарове на Младенеца. В тази версия не Той, и не даровете са важни, а онези, които ги носят. Натрапвайки възможностите си да даряват, те всъщност унижават онези, които не могат да отговорят положително на простия въпрос "Мога ли с труда си да посрещна достойно празниците?". Защото мълчащите и гледащите често пъти нямат какво да дарят на децата си, камо ли да мислят за изоставените. Затова



в шумното даряване има грях, не смирение.



Изчезнал е усетът за вина. Както се знае, тя се изживява и изкупува с мълчание и в тишина.

Естествено, здравият разум не работи с такива изпедепцани категории като фарс и трагедия; той не търси аналогия с Рождественските събития. За него ставащото по празници е обикновено лицемерие, разбрано буквално - мерене на лица, а на новобългарски - рейтингуване на имиджи. Ала раздразни ли се от това, той вече е близо до чудото: да издърпа шнура зад електрическия Джингълбел, да загаси телевизора, да спре радиото, да остави вестника, да плесне ръката, хвърляща пиратка.

И ще е Рождество без влъхви в истинското семейство. И ще е тиха, необикновена Коледа.
72
1448
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
72
 Видими 
24 Декември 2004 02:51
За кво става дума.....?Каза ли нещо?
24 Декември 2004 03:31
Краят е ОК, ама защо му беше нужно на някогашния ми асистент по "Класическа буржоазна философия" Денков ете това:


Свидетелство за тях е, че Коледа все повече се къпе в протестантско-католически кич, пренебрегвайки констативната алинея 3 на фаталния член от конституцията: "Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание"


Редактирано от - Нели. на 24/12/2004 г/ 03:37:04

24 Декември 2004 04:07
/:/ "класически фарс: прави се всичко възможно да се увеличат страданията, та накрая да се прояви така добре продаваемата по празниците загриженост. Неин естествен фон са унижените и оскърбените, затворените и изоставените, но най-вече децата. Празничното вдетиняване чрез украсата и поведението подпомага опитите за вдетиняването на публиката. "
......................................... .......................................
ТАКА Е ! Класически ДЕМОКРАТИЧЕН фарс !!!
24 Декември 2004 04:30
Bljaskavi vitrini, bratchetata na Gavrosh, kapitalisticheski dzhingalbeli...
Komunizam, komunizam, balgarski komunizam, gashnicheski komunizam.... kato i tzelia vestnik...
24 Декември 2004 05:43
Дядо Коледа пристига от далеч, от далече чак от Стара планина, той ни носи армагани, шоколад, едно конче със юздичка, хоп, троп, троп... Що не я пеят тази българска песничка, а само "джангали" американски. Вече Дядо Мраз няма, само Дядо Коледа и в духа на времето го обзаведоха и със Снежанка, явно Снежанка е парясала обеднелия загубил Студената война Дядо Мраз. О, времена о, нрави.
24 Декември 2004 06:25
Негрите в Судан също вече "джингърбелствуват" /хубава дума е измислил авторът/. Защо ние го правим обаче, не мога да разбера. В Судан е много вероятно да започнат и да не ядат американци, а само англичани и французи, защото "джингърбел" не става за ядене, а разните там европейски "добри старци" не се возят на "тракове" със синя или червена кола. Да се върнем към "нашите овце", както казват /англичаните, французите или ...американците? извинете, забравих.../.
Каквито и интервенции да се получават от католически и други западни църковни общности, Свети Никола или Дядо Мраз си остава българският добър старец, който носи подаръци. Идиотската теза, че Дядо Мраз е комунистическият такъв, просто доказва тъпотата на кретените от "българския политически елит" , решили да се слагат на разни католически или други църковни /и не църковни/ организации...
24 Декември 2004 07:26
Не знам дали е бил асистент по "класическа буржоазна философия", но поздравявам автора за изложената теза:
Натрапвайки възможностите си да даряват, те всъщност унижават онези, които не могат да отговорят положително на простия въпрос "Мога ли с труда си да посрещна достойно празниците?". Защото мълчащите и гледащите често пъти нямат какво да дарят на децата си, камо ли да мислят за изоставените.
24 Декември 2004 08:10
Човекът е събрал на едно място неща, които всеки от нас си мисли. За съжаление не умее да пише разбираемо - нещо като страхотното му хрумване за говорещите пестеливо мъжкари, които толкова могат Друго обяснение за оплитането - позволил е на емоциите да замъглят разума му. Както и да е, струва си да се прочете.
24 Декември 2004 08:37
Съвсем прав е авторът. Само с едно не съм съгласен: “прави се всичко възможно да се увеличат страданията”. Няма такива усилия, по-скоро става обратното – полагат се усилия за локализиране на страданието в по-тесни области (сираци на загинали, инвалиди, изоставени деца с увреждания и т.н.). Та все пак да се успокояваме: “Е, това са частични случаи, с благотворителност може и да ги оправим”. И да забравим за масата, “мълчащите и гледащите”! Впрочем на “тях” не им е трудно да забравят за нея. А хората от мнозинството няма как да забравят – те са участници, мълчащи и гледащи!
И целият този благотворителен фарс остава зад лъскавата витрина на бутикживота, към която минувачите поглеждат мрачно. Написах фарс за да избегна нецензурна дума – напр. преди няколко вечери две лелки-депутатки се изтъпаниха в новините по телевизията за да се покажат как даряват с 1000 лв. младежа, върнал намерена сума...
И все пак внимавайте с коментариите – такива неща не се препоръчват да бъдат виждани, че ще ви обвинят в комунизъм ( lawyer)...

Редактирано от - Графът на 24/12/2004 г/ 08:38:40

24 Декември 2004 08:51
Двамата пестеливо говорят - не само защото толкова могат, а защото така трябва.

24 Декември 2004 08:53
Stone, естествено беше асистент по "класическа буржоазна философия", но в това няма нищо срамно. Просто преди 1989 така наричаха този период от историята на философията във Философски факултет. При него се учеха Кант и Хегел. Денков беше асистент на Елена Панова, я тя беше бившата жена на Добрин Спасов. Завършил е немската в Хасково. За да разбереш мислите на някого много помага биографията му. Повечето ни преподаватели по онова време държаха много на немската философска традиция и наричаха английската и американската таква "гнусен позитивизъм"
Беше мълчалив асистент - буквално. Настаняваше се на първия ред на 41 аудитория, в полупрофил, с крака на седалките и мълчеше. После задаваше въпрос и пак мълчеше. Не съм сигурна дали се отегчаваше от предмета си или от нас. Като беше в добро настроение ни разказваше за малката си дъщеричка (сега трябва да е 25-30 годишна), която го питала сериозно - 'тате, акъде пишкат звездичките'. Не помня отговора.
*
Няколко от статиите на Денков в Сега преди това ми харесаха, тази ме отегчи, познавайки го знам, че си е смукал пръстите като я е писал.
Весела Коледа на всички.

Редактирано от - Нели. на 24/12/2004 г/ 09:28:32

24 Декември 2004 09:11
За да разбереш мислите на някого помага биографията му - да, но не винаги.
Все пак човек търпи развитие.
А написаното е хубаво.Дали е вярно или не, буди размисъл.
24 Декември 2004 09:17
За Дядо Коледа – Дядо Мраз.
Какво общо има добрият старец с раждането на Христос и с християнството? Не му ли е мястото в новогодишната нощ – да започнат децата новата година с радост? Тогава и за възрастните е логично да си позволят малко радост и внимание един към друг.
Но на Бъдни вечер? Ами това си е чиста проба изместване същността на празника, направено вероятно от страх да не бъде засенчван от посрещането на Новата година. Какво се празнува всъщност – раждането на Христос или Дядо Коледа с неговите подаръци?
Що не го прекръстим тогава в “Рождество Пазарно”...
24 Декември 2004 09:52

Въпреки това

Майка Тереза



Понякога хората са неразумни,
Нелогични и егоцентрични -
Въпреки това им прощавай!

Ако си добър, хората могат
Да те обвинят в егоизъм и скрити помисли -
Въпреки това, бъди добър!

Ако успяваш в живота, ще сполучиш
И лъжливи приятели, и истински врагове -
Въпреки това, успявай!

Ако си честен и открит,
Ще бъдеш лъган от другите -
Въпреки това, бъди честен!

Това, което си градил с години,
Може да рухне за една нощ -
Въпреки това, гради!

Ако намериш покой и щастие,
Ще се страхуваш да не ги загубиш -
Въпреки това, бъди щастлив!

Доброто, което правиш днес,
Ще бъде забравено утре -
Въпреки това, прави добро!

Ако дадеш на света най-доброто, което имаш,
никога няма да е достатъчно -
Въпреки това, давай най-доброто от себе си!

И сам ще видиш,
Че в крайна сметка
Всичко е между теб и Господ Исус
И никога не е било между теб и хората.

24 Декември 2004 10:30
Човек чува и вижда това което иска.
Ези –тура.Чичко паричко.История от келеши и за келеши.
А в действителност в човешката история за първи път е дефинирана безкрайността.
Чрез Бог.И тя е божествена.

Печелиш безкрайност.Губиш нищо.Това е Рождество Христово.
Безкрайност има.Ако я няма-живота се обезсмисля.
Само мъничко помислете какво е вложено в Рождество Христово.
В онези времена.Бог се ражда там където е обикновения човек.
Човека става богоподобен.

Аз съм си атеист.Но признавам най голямата мъдрост и най красивите абстрактни решения са в Библията.
А как келешите ги променят –божествените решения-това е друг въпрос.
24 Декември 2004 10:34
Браво на автора! Графе.
механични уроди” са всички мутри от т.н. елит. Те не само демонстрират просташки повредената си ценностна система, но правят всичко възможно да увредят и ценностната система на общсството. Също както индианските вождове продали племето за няколко бутилки “огнена вода”.. В “тяхната държава” няма място за нас, както и “нашата Родина” е нещо чуждо и непознато за тях..
*
Весела Коледа на всички форумци!
24 Декември 2004 10:39

Така е авторе.

, , И ще е Рождество без влъхви в истинското семейство. И ще е тиха, необикновена Коледа."

Ще я бъде-ъпреки келешите.
24 Декември 2004 10:52
Мче Рождество Христово и започването на нова година са едно и също нещо, но по причини, в които не съм се задълбочавал, има леко разминаване в датите...
По статията - не понасям коледно-новогодишното безумие, което с всяка година става все по-извратено. Най-подтискащото време в годината. И не виждам дори малък лъч надежда дори в далечно бъдеще хората поне малко да се опомнят и поумнеят.
Весели празници...
24 Декември 2004 10:59
Аз пък мисля, че бог е безсмъртие, тази идея заложена в християнството е непобедима, инак всичко губи смисъл...
24 Декември 2004 11:04
Децата са светлинки от Рая, да им подарим мечта, те ще ни простят
24 Декември 2004 11:14
Пожелавам на всинца ви, с духовна радост да прекарате Бъдни вечер и посрещнете Рождеството на Спасителя. Никакви алинеи трети на някакви фатални членове на Конституцията нямат отношение тук.


Слава във висините Богу, на земята мир, а между човеците благоволение!
24 Декември 2004 11:28
БРАТЧЕТАТА НА ГАВРОШ
Христо Смирненски, 1922
(2004 – нищо ново под слънцето)

Ти целия скован от злоба си,
о шумен и разблуден град,
и твойте електрични глобуси
всуе тъй празнично блестят!

Че всяка вечер теменужена
ти виждаш бедните деца
и обидата незаслужена
по изнурените лица.

Съдбата рано ги излъгала,
живота сграбчил ги отвред
и ето ги: стоят на ъгъла,
с прихлупен до очи каскет.

Какво им даваш от разкоша си
ти - толкоз щедър към едни,
а към бездомните Гаврошовци
жесток от ранни младини?

Пред твоите витрини блескави
накуп застават често те
и колко скръб в очите трескави,
и колко мъка се чете!

Но тръгват си те пак одрипани,
с въздишки плахи на уста,
а тез витрини са обсипани
с безброй жадувани неща...

Ти целия скован от злоба си,
о шумен и разблуден град,
и твойте електрични глобуси
всуе тъй празнично блестят!

24 Декември 2004 11:38
Ето още добавка по повод дядо Коледа-Мраз от днешния брой на Капитал. Чудех се аз защо никога не ми е допадал, а то:
...сегашният зачервен и белобрад образ на дядото е дело на най-комерсиалната от комерсиалните компании - „Кока-Кола“. С цел да завиши продажбите си в зимните месеци през 1930 г. тя поставя задача на художника Хадън Съндблом, а той от своя страна предлага „рекламно лице“ да стане облечен в цветовете на компанията Санта Клаус. Ето защо Дядо Коледа е в червено и бяло. Това е и причината тази година „Пепси“ да пусне своя син вариант на гореспоменатия персонаж. Той е облечен в тюркоазени дрехи и се опитва да бъде „по-съвременен“ от червения си съперник. Което не е трудно - все пак конкурентите на „Кока-Кола“ са се сетили да използват образа със 75-годишно закъснение.
24 Декември 2004 11:48
Колко хубаво запя в началото, и колко силно пръдна с тази "протестантско-католичаска кич", в прибавка с тежката миризма на цитирания конституционен член...
24 Декември 2004 12:12

Антисемитска дискусия е тръгнала във форума на "Новшинар", под един пътепис за Ню Йорк. Прегледах вестниците - всички са бла-бла, няма за какво да се скарат форумци.
24 Декември 2004 12:23
Бела Дона,

Благодаря! Дотук подкрепям само теб!
24 Декември 2004 13:05
Бела Дона и аз те подкрепям!
Благодаря ти за написното.Беше ми необходимо!!!
Подкрепям също Графът и хунвейбин-споделям напълно вашите мнения.
Но кой го интересува....

И на всички ВЕСЕЛА КОЛЕДА и ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА!!!
24 Декември 2004 13:22
Точно, Митко!
От тази фалшива благотворителност вече 15 години ми се повдига като наближи коледа. Да дадеш един портокал на деца живеещи в кочина и гладували цяла година, това е свинство!
Фалш, навсякъде фалш. Както Юлия Берберян тичаше да носи чай на "героите" по "барикадите" по време на "революцията" през 1997г.
24 Декември 2004 14:19
Вселената и Господ явно наистина служат предано на човечеството. Ясно доказателство за това е перфектното съвпадение на коледните празници с продажбите на евтини GSM-ваучери. Също така, не е ли удивително как слънцето изгрява точно когато хората са готови да станат и да отидат на работа? Или пък че дъждът завалява точно когато всички отварят чадърите си? Какво невероятно нещо е човешкото общество и как е успяло да подчини своя създател, за който не знае нищо, освен че е нещо като голям човек с брада, ъплоуднал света за 6 дни с бързата си интернет връзка...
Питам се дали няма да е добре да отида да си почина, преди да съм стигнал до извода, че Ада не е нищо повече от обикновен език за програмиране...
Лека нощ и приятни сънища в нашата уютна Матрица...
24 Декември 2004 14:34
Авторът добре е описал Коледния кич - предметен и духовен
24 Декември 2004 14:55
Май-става по-обнадеждаващо, че БЪЛГАРИТЕ посещават църквите и искат да повярват в НЕГО! Защо повечето интерпретират Рождеството Христово с пълни маси, а не със СПАСИТЕЛЯ, без който ние щяхме да сме невярващи и нашият живот нямаше да добие смисъл!? Нека да сме по-добри един към друг , да няма егоизъм и да има любов между нас!
GOD BLESS U!

Затова призивите "да бъдем добри", "да дарим бедните", "да нахраним гладните", "да приютим сираците", "да посетим старците"

досадно оформят празничната програма на публичните лица

и възпитателно изтичат в каналите на бозавия по празници информационен поток.

какво по-приятно да има подобни призиви от известни личности, на които хората вярват!!!???



takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
24 Декември 2004 15:46
абе денков, какви са тия риторични въпроси бе човек???...може ли човек с труда си да посрещне кольо -да! и от там кольо -да... кольо -да ... и се е родила тая думичка! коледа!
...бе то бива риторика... ама твойта па избива рибата...
)) естествено че може... стига да не е в българия! ))
докато хората не строщат поне на един лайнодумец, който твърди че българите са мързеливи и не работят, затова държавата им е на тоя хал - няма да се оправим! с тия простотий които ги сътворяват 15 г... кой идиот ще се метне да работи!?! ) няма ги вече будалите, които ги залъгваха с поговорки от сорта: за лудо бячкай, за лудо нестой!
))) някой да е чувал "отговорен" другар да е казвал колко са мързеливи българите?!?... аз се сещам за един... ама 'се му забра'ам името... нещо имаше в него ... семко две май.... или неговата семка втора ли.... абе нещо от тоя вид ... (щото рода му е с претенций!))
24 Декември 2004 16:04
Интересна и общо взето вярна статия, но какво означава обвинението, че днешният вид празнуване на Коледа е "протестантско-католически"? Протестантството като вид модерен гностицизъм е доста пуританско, а римакотилечството е сравнително умерен светоглвед. Не, днешната мания на тема Коледа не е религиозна, а чисто капиталистическа. Между капитализъм и християнство няма и не може да има нищо общо.

Има ли обаче православно празнуване на Коледа? Да, ще отговорите веднага, мъкнеш бъдник, дечурлигата шибат с накичените пръчки "за здраве", колиш прасе, наливаш вино, търсиш "късмети" из мазната баница, даже се прокрадваш гузно в църква за края на литургията. Всичко това е магия и не е православие. Повечето от тези "обреди" са свързани с начин на живот и мислене, които умряха заедно с българското село.

В същото време моят приятел Калин Янакиев настоява Коледа, Великден и пр. да бъдат спиритуализирани до крайност. Мисля, че и това е погрешно. Човек не може без ритуали, но все пак те не трябва да противоречат грубо на нашата християнска вяра.
24 Декември 2004 16:10
Бела, хубаво е.
*
Архиман, весела Коледа.

Редактирано от - Нели. на 24/12/2004 г/ 16:12:52

24 Декември 2004 18:51
не роптаите спомнете си времето на т.ж , макар тогава да бях по щастлив , но генерално е така .
изродено е както всичко в бг но това е , такива са хората .
24 Декември 2004 18:56
Весела-невесела.Коледа било-много важно.А за кича е вярно.Бъдете живи и здрави, да си пишем глупости и догодина, до амина.И все така насериозно се вземайте, та да правите смях на барабите.
24 Декември 2004 19:14
Много хубав текст! Автора Ползвам се от подходящия случай да пожелая на всички добри българи приятни празници по Рождество Христово и Коледа
Иисус Кръстос не е бил юдеин и е опитал успешно да внесе нов дух в световната история именно в центъра на Злото - Искхаель. Затова тогавъшните беладонки са го награкали и са предпочели убиецът юдеин Бараба пред неюдеин Светец и Божий син. Беладонките и изродските манхатънчета са слуги на Антикръста, чака ги Геената.
24 Декември 2004 21:03
Това не може да се случи тука ?

Ние се нуждаем от 4 прегръдки дневно за оцеляване.Ние се нуждаем от 8 прегръдки дневно за поддържане. Ние се нуждаем от 12 прегръдки дневно за израстване.
Virginia Satir

Ние винаги учим хорат да се прегръщат един друг в нашите практикуми и семинари. Повечето хора отговарят казвайки, “Вие никога не бихте могли да прегърнете хора, където аз работя.”
Сигурни ли сте? Тук е писмо от една участничка в нашите семинари.
----------------------------------------- ----------------------------------------- --------
Уважаеми Jack,

Аз започнах този ден в по-скоро мрачно настроение. Моята приятелка Rosalind се отби при мене и ме запита дали давам прегръдки днес.Аз само измърморих нещо, но тогава започнах да мисля за прегръдки и за всичко през седмицата. Аз поглеждах към листа, който ти ни даде и се свивах когато се добирах до частта за даване и получаване на прегръдки, защото не можех да си представя даване на прегръдки на хората на работа. Е добре, аз реших да направя този ден “ден на прегръдките” и започнах да давам прегръдки на клиентите, които идваха до моя щанд. Беше великолепно да виждам как хората просто засияваха. Един студент скочи на щанда и изтанцува танц.Някои хора в действителност дойдоха обратно и молеха за повече. Тези двама техника на Xerox, които само крачеха наоколо, без да разговарят помежду си, бяха така изненадани. Те просто се пробудиха и внезапно започнаха да разговарят и да се смеят из хола. Аз се почувствах, като че ли бях прегърнала всеки един в бизнес-училището. Всичко, което не беше в ред у мене, което включваше и известна физическа болка, изчезна. Съжалявам, че това писмо е толкова дълго, но просто съм истински развълнувана. Най-чудесното нещо беше, че в един момент имаше около 10 човека, всички прегръщащи се един друг пред моя щанд. Не можех да повярвам, че това се случваше.

С обич : Pamela Rogers

P.S. По пътя за в къщи прегърнах един полицай на 37-а улица. Той каза, “Ауу! Полицаите никога не получават прегръдки. Сигурна ли сте, че не искате да хвърлите нещо по мене?”
----------------------------------------- ----------------------------------------- --------
Един друг участник в нашите семинари ни изпрати следните редове за прегръщането:
----------------------------------------- ----------------------------------------- --------
Прегръщането е здравословно. То помага на телесната имунна система, държи Ви по-здрав(а), лекува депресията, редуцира стреса, индуцира сън, то е освежаващо и подмладяващо, няма неприятни странични ефекти, то не е нищо по-малко от чудотворно лекарство.
Прегръщането е изцяло натурално. То е живо, естествено свежо, не съдържа пестициди, нито консерванти, няма изкуствени съставки и е 100 % здравословно.
Прегръщането е практически перфектно. Няма движещи се части, няма батерии, които да се изтощават, няма периодически технически прегледи, то е с ниска енергийна консумация, с висок енергиен приход, инфлационно непроницаемо, не предизвиква затлъстяване, няма никакви месечни плащания, никакви осигуровъчни изисквания, то е непроницаемо срещу кражба, нетаксуемо, незамърсяващо и разбира се, напълно възвращаемо.
Източник неизвестен

Jack Canfield

П.П. Това са истински истории, които се публикуват в поредицата “Chicken Soup for the Soul”, под редакцията на Jack Canfield и Mark Victor Hansen. Честита Коледа, щастлива Нова година !
Уважаеми сънародници, спасението на България е ДСБ. Гласувайте за Костов, ако искате милата България да поеме към цивилизацията.Бой по хиената Кобурготски, по Първанов, по всички коминяги и по мутантите им(Доган, Н. Михаилова, П.Стоянов, Б. Бонев и пр.)
24 Декември 2004 22:10
Pointer,

Книгата, която цитираш ("Пилешка супа за душата", вече е преведена на български и е издадена в София. Прегръдки като профилактика?! У нас биха помислили, че се опитваш да ги изнасилиш или да им обереш джобовете.

Честита Коледа!
24 Декември 2004 23:49
Тъжен , но непретенциозен текст. Искрен и верен. Със свежи находки - Механични уроди все по-ламаринено джингълбелстват ... "Изсмукан от пръсти..." Как пък хора , които не са тука, дават оценка за чувствата на един българин по Коледа 2004 Джингалбелствайте си напук на чл.3 , пък на всички православни българи - Честито Рождество !
24 Декември 2004 23:51
Как пък навръх всеки светъл духовен празник все ще се намери някой, който - дали от незнание, дали съвсем съзнателно - да възслави някоя от личностите с двоен морал, но затова пък обявени от Църквата за "светци"! Днес, гледам тука са представили на нашето внимание "светицата" "майка" Тереза! И колко народ се извървял да благодари на "хубавата жена"! Белла донна, скъпа, и тонове белило не могат да скрият тъмните дела на тая жена. Която използва мисиите си по света не да помага на бедните и болните, а да разпространява най-уродливите идеи на своята Църква... Жена, която открито дарява подкрепата си на диктатори и престъпници като Дювалие, Енвер Ходжа, ROBBERт Максуел... Не безплатно, разбира се! Да не говорим за скандала с отказа й да върне $ 1 250 000, дарени й от официално осъдения за измама и присвояване на $ 252 000 000 Чарлз Кийтинг /в добавка - "майката" получава от него правото да ползва и личния му самолет!/, въпреки детайлните обяснения на прокурора за произхода на дарението и настояването му тя да върне сумата на измамените, сред които има и БЕДНИ /и то- дърводелци - какъвто е бил и Спасителя!/! Докъде я докарахме: един прокурор да се види принуден да припомня МОРАЛНИТЕ норми на една "светица"!:

"Dear Mother Teresa,

I am a Deputy District Attorney in Los Angeles County and one of the persons who worked on the prosecution of your benefactor, Charles H. Keating, Jr. I read your letter to Judge Ito, written on behalf of Mr. Keating, which includes your admission that you know nothing about Mr. Keating's business or the criminal charges presented to Judge Ito. I am writing to you to provide a brief explanation of the crimes of which Mr. Keating has been convicted, to give you an understanding of the source of the money that Mr. Keating gave to you, and to suggest that you perform the moral and ethical act of returning the money to its rightful owners.

Mr. Keating was convicted of defrauding 17 individuals of more than $900, 000. These 17 persons were representative of 17, 000 individuals from whom Mr. Keating stole $252, 000, 000. Mr. Keating's specific acts of fraud were that he was the source of a series of fraudulent representations made to persons who bought bonds from his company and he also was the repository of crucial information which he chose to withhold from bond purchasers, thereby luring his victims into believing they were making a safe, low-risk investment. In truth and in fact, their money was being used to fund Mr. Keating's exorbitant and extravagant lifestyle.

The victims of Mr. Keating's fraud come from a wide spectrum of society. Some were wealthy and well-educated. Most were people of modest means and unfamiliar with high finance. One was, indeed, a poor carpenter who did not speak English and had his life savings stolen by Mr. Keating's fraud.

The biblical slogan of your organization is 'As long as you did it to one of these My least brethren. You did it to Me'. The 'least' of the brethren are among those whom Mr. Keating fleeced without flinching. As you well know, divine forgiveness is available to all, but forgiveness must be preceded by admission of sin. Not only has Mr. Keating failed to admit his sins and his crimes, he persists in self-righteously blaming others for his own misdeeds. Your experience is, admirably, with the poor. My experience has been with the 'con' man and the perpetrator of the fraud. It is not uncommon for 'con' men to be generous with family, friends and charities.

Perhaps they believe that their generosity will purchase love, respect or forgiveness. However, the time when the purchase of 'indulgences' was an acceptable method of seeking forgiveness died with the Reformation. No church, no charity, no organization should allow itself to be used as a salve for the conscience of the criminal. We all are grateful that forgiveness is available but we all, also, must perform our duty. That includes the Judge and the Jury. I remind myself of the biblical admonition of the Prophet Micah: 'O man, what is good and what does the Lord require of you. To do justice, love mercy and walk humbly.'

We are urged to love mercy but we must do justice.

You urge Judge Ito to look into his heart -- as he sentences Charles Keating -- and do what Jesus would do. I submit the same challenge to you. Ask yourself what Jesus would do if he were given the fruits of a crime; what Jesus would do if he were in possession of money that had been stolen; what Jesus would do if he were being exploited by a thief to ease his conscience?

I submit that Jesus would promptly and unhesitatingly return the stolen property to its rightful owners. You should do the same. You have been given money by Mr. Keating that he has been convicted of stealing by fraud. Do not permit him the 'indulgence' he desires Do not keep the money. Return it to those who worked for it and earned it!

If you contact me I will put you in direct contact with the rightful owners of the property now in your possession.

Sincerely,

Paul W. Turley"

Аз затова казах наскоро, че симпатизирам повече на атеистите, отколкото на фанатизираните привърженици на която и да било религия... Защото атеистите поне не са загубили здравия си разум, и лесно откриват двойствения морал на "Духовните" институции - "не ме глей кво върша, а ме слушай кво ти думам!"...И когато грешат, поне не се мъчат да извинят грешките си с онова, което уж бил казал Иисус, Мохамед, Буда и пр. !
Любимият ми Си Ейч също е атеист, но ви предлагам да се насладите на поднесената в типично неговия неподражаем стил ВЯРНА преценка за "светицата на богатите": Натиснете тук
Scusi, bella donna! Твоята "Майка" Тереза е типичен пример точно за фалшивата благотворителност на публичните лица! Това е и единственото оправдание за присъствието й в тази тема, навръх Рождеството на Светлината на света - Иисус, чието Име тя безогледно експлоатира и петни!

Редактирано от - Argument from Ignorance на 25/12/2004 г/ 11:18:16

25 Декември 2004 01:42
Argument from Ignorance,
АБСОЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСЕН с тезата ти!!!
Но НЕ защото съм атеист/ АЗ СЪМ АТЕИСТ!/, а защото е ВЯРНА !!!
Аз, ако трябва да избирам за себе си религия, НИКОГА НЕ БИХ избрал Християнството- най-вече Католицизма!!! Бих избрал някоя от Източните Религии! Те НЕ са така ЛИЦЕМЕРНИ, като Християнството! Те НЕ те унижават и принизяват личностно, втълпявайки ти, че си ГРЕШНИК /по рождение!?/, че НИЩО НЕ ЗАВИСИ от теб, а само и единствено от Него! Те НЕ те карат да се МОЛИШ Нему за Прошка ! И т.н. Напротив, в Източните религии основното е, че и ТИ можеш да се ВЪЗВИСИШ до Него, че всичко е в ТВОИТЕ, а НЕ в Неговите ръце! Че важното е да постигнеш ХАРМОНИЯ със себе си и в себе си, а НЕ душепоклонничество и ПРИМИРЕНЧЕСТВО пред Него! И т.н. и т.н.
ВЕСЕЛА КОЛЕДА!!!
25 Декември 2004 02:46
Драги ми Денков, за първи път те чета. Защо не съм те срещал по рано? Чудесно е това което си написал. В този вестник това е събитие. Оплювките не ги брой. Въпросната "Нели" да го ду . С огромно удоволствие бих прочел още!
25 Декември 2004 04:15
Abe brato, shto ne otidesh niakude po sveti mesta!Otidi po Koleda vuv Polsha-vuv Vieli4ka ili Krakuv, otidi v Italia v Rim otidi ili v Asizi, otidi v Mexico Sity otidi i sled tova ela i gi napishi vsi4kite tezi gluposti!!!A utre kogato dvete denominacii stanat edna kakvi shte gi pishesh!!!
Aman ot psevdo!!!!Verno e !!!!
25 Декември 2004 06:40
Добра статия. Абсолютно пошло и дори грозно. След като една година, богаташите завличат всичко и съдират бедните, накрая се правят на благотрорители. Нима (пример) Първанов да е изработил повече от един миньор, учител, инженер, та Първан лигата да е богат а инженера беден.
25 Декември 2004 10:02
Честито Рождество Христово на всички ви!
Спокоен и радостен празник!
Ако не знаеш къде отиваш, винаги стигаш не там, където искаш да бъдеш!” /Брехт/ – затова мислете за празника във вашата душа, а не затова, каква деноминация е той на улицата...
В следващите думи на Шопенхауер можете да поставите когото смятате за подходящ :
Да се наяде със стриди, да се напие с шампанско – ето крайната цел на съществуването му; да си набави всичко, което му е потребно за материално благоденствие, ето целта на живота му… Материалните наслади скоро се изчерпват; общество, съставено от филистини, скоро става досадно. Остава насладата на една своеобразна суетност: да надмине другите с богатство, с положение, с влияние, с власт или да се доближи до ония, които повече блещят, за да добие и той светлина по отражение; иначе казано snob.
Богатството е като солена вода – колкото повече се пие, толкова повече се ожаднява. Също е и със славата.
25 Декември 2004 11:02
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО на всички, които искрено вярват в Него и следват Учението Му!
"Ако ме люби някой, ще пази учението Ми; и Отец Ми ще го възлюби и Ние ще дойдем при него и ще направим обиталище У него. Който не ме люби, не пази думите Ми..."... "Който вярва в Мене, делата, които върша Аз, и той ще ги върши..."
---
paragraph39, ти направо ме обезоръжаваш със симпатичните постинги, които пускаш напоследък! Сега пък научавам колко добре познаваш източните религии! Не знам откъде черпиш знанията си, но да приеме, че всичко е в Божиите ръце, това ни най-малко не унижава човека... А това "християнство", което ни представят за Християнство, няма нищо общо с истинското Учение на Спасителя! Това е видно от делата на Църквата - през вековете та чак до наши дни...
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
25 Декември 2004 12:02
БОГ И НЕГОВИЯТ СИН ХРИСТОС ИСУС НИ УЧАТ СЪЩО ДА ПРОЩАВАМЕ И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ТОВА ЩЕ НИ ПОМАГА , ЗАЩОТО КАКТО ТОЙ НИ ПРОЩАВА И ВОДИ , ТАКА И ТОЙ ЩЕ НАКАЗВА ЗА СМЪРТНИ ГРЕХОВЕ! ДА СИ НЕВЯРВАЩ Е НЕДОПУСТИМО, НО СЪДНИК Е БОГ И ТОЙ ЩЕ СЕ РАЗКРИЕ ПРЕД ВСИЧКИ И ЩЕ ИМ ПОКАЖЕ ПРАВИЛНИЯ ПЪТ! БОГ ДА ПАЗИ ВСИЧКИ ВЯРВАЩИ И ВСИЧКИ, КОИТО ЩЕ ПОВЯРВАТ! !
БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕННИ БЪЛГАРИ И АРМЕНЦИ

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
25 Декември 2004 12:04
Не мога да разбера за6то вси4ки се сугласявят с автора толкова щедро.Мойе би всички са от БГ???Ас лично не вийдам нищо лошо известни хора да дават пари за благотворителност и да има публична изява за това. Които са н могат да дадат пари за това трябва да се радват 4е иизвестни хора сус пари го правят и дават пример на други себеподобни. Каквоунизително има в това? Нима йивота в БГ е станал толкова злобен, агресивен и завислив че ВСИЧКИ ВИЕ сте на сущото мнение на автора??? Това не е реална претзенка за празнитзите, защото всички детза в БГ без детза, любов и подкрепа се чустват супер добре заради хора като Христо Стоичков и Боико Борисов, вие сте с промти мозутзи, явно USпропагандата яко деиства в БГ, само от 11 месетза ме няма а не мога да позная страната си (поне от настоя6тя форум).
25 Декември 2004 12:36
ARGUMENT FROM IGNORANCE,
/:/ "...че всичко е в Божиите ръце, това ни най-малко не унижава човека...
......................................... ......................................... ................................
"Унижението" за вярващите християни НЕ във Вярата и Вярването им, а в ИНСТИТУЦИОНАЛИЗИРАНЕТО на Вярата им- Църквата и КЛИРЪТ !!!
Приемането за Чиста монета на всичко, което е казал или казва някакъв си САМОЗВАН /НЕ е показал писмено Пълномощно, нали?!/"Божи Наместник на Земята" и подчинените му по-надолу в йерархията- че и да им целува Човек ръката и краката?!- това е принизяващо и унижаващо Човека!!! Да НЕ говорим, че Човекът е убеждаван и, по същество, принуждаван да дава дарове- сиреч, ВЪЗМЕЗДНО, срещу "заплащане!- Нему[b]/а Нему ли?!/[/b], за да получи ОПРОЩЕНИЕ/ индулгенция!/ на мними и ИСТИНСКИ "грехове"?! За да може, още на другия ден пак да ги върши/ли?!/- до следващото ВЪЗМЕЗДНО Опрощаване?!
Тъкмо по тези причини аз деля Религиозната Вяра на Хората от институционализаторите и УЗУРПАТОРИТЕ на Религиозната Вяра- Клирът и Бордът на директорите на "РЕЛИГИИ" ООД !!! Да Вярваш в задължителността и силата на "Десеттте Божи заповеди" е едно- при това, ДОБРО! Но да вярваш в Опрощаването и да се Молиш и да ПЛАЩАШ /дори без касова бележка !/ за опрощаване на ВНУШЕНИ Човеку "изначални грехове" или РЕАЛНИ такива- това е Религиозна Перверзия!!! При това, в затворите е пълно с РЕЛИГИОЗНИ престъпници!!! А и сред самия Клир се намират достатъчно такива- най-вече педофили/Бостънският епископ, например!/ И т.н. и т.н. ...
НА ВЯРВАЩИТЕ- "ВЕСЕЛА КОЛЕДА!" и "ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!"
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД