:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕФЛЕКСИЯ

Към употребата на извънсистемните

Снимка: Велислав Николов
Клишето за извънсистемност, отнесено към партии, нагласи и постъпки, все по-често занимава широките народни маси и още по-широките национално отговорни политически сили. Напоследък то се употребява почти толкова, колкото "политически субект" и "публично пространство". А когато "политически субекти" учестено говорят в "публичното пространство" за извънсистемност, това е свързано с някаква обща полза и не е само отбелязване на факт.

Каква е ползата? Най-малката е, че хитроумно не се споменават "Атака" и привържениците на всякакви здрави ръце. Най-голямата е, че се крие политическият провал на българското общество, довел току преди присъединяването към ЕС близо една трета от членовете му до условията на първобитна социалност, където жизнената реализация решително зависи от родови и физически качества.

Определението за извънсистемност подразбира формации и поведенчески актове, стоящи срещу политическия ред и медийно налаганите приличия, приписвани за очевидности. Тази словоупотреба, родена след Втората световна война във Федералната република и клиширана през 1968 в Европа и САЩ, показва у нас



характерните за камуфлажния политически живот черти



Тя утвърждава завършеност на системата, а ако искате - на прехода, извън която са отпадналите от успеха. Те са хранителната среда на извънсистемните. Затова въпреки оптимизма на устойчивостта ексцесивната логика на словоупотребата не я отличава от клеймения с нея антисистемен патос: тя предполага вродени или придобити уродства, стигнали до надиндивидуална политическа или личностна организация. Естествено доколкото човек е политическо ЖИВОТНО, в нея говори животинският стремеж за самозапазване чрез изолация на недъгавите. Но тъй като той е ПОЛИТИЧЕСКО животно, все пак надделява обобществяването и извънсистемните се мислят за неправилно организирано малцинство, с което лесно се справят чрез прости изолационни мерки. Например когато не го допускат до мнимите източници на политическия живот - държавни средства за финансиране, медийно присъствие, консенсуси в общи цели и т. н.

Наред с това тази словоупотреба издава и възпитани очевидности за нормалното. И тъй като господстващите реторики и практики са демократически, обявените за извънсистемни са изложени не толкова на силова промяна, колкото на удобна нагледност. Най-много, което може да им се случи, е



да ги обявят за луди, без да ги затварят -



СССР изчезна отдавна, а според общообразователните стандарти до края на "Под игото" рядко се стига*. Пък и лудостта, знае се, е една традиционна форма на избраност, която е на границата между симпатията и страха.

По този нагледен начин извънсистемните са полезни най-вече заради възпитанието. В действителност тяхното отличаване е инфантилен политически израз на наивната семейна загриженост да не се играе с лошите деца. И както основна характеристика на такива деца са мръсните думи, така характерна черта на извънсистемните е политическата некоректност, изразявана в техните слова и поведения. Като всяко сквернословие и обидно жестикулиране те привличат погледа и дразнят тихите чистофайници, които ги сочат за проява на невъзпитаност и ужасяващ пример за подрастващите. Така всъщност извънсистемните помагат за скриване на действителност, която добре възпитаните познават, но не признават. Това е особено убедително, когато извънсистемното в обществото рецидивира подобно на злото в теологията - дотам, че може да се състави сценарий за това как някой постоянно се грижи за възпроизводството му, та да поддържа плашещите примери чак във физиономични и биографични серии. По тази причина извънсистемните много рядко се третират хирургически дори когато това е по силите на политическата система: те трябва да се запазят такива, каквито са. Това донякъде обяснява защо у нас първите, които "хулиганстваха" (вж. медиите между ноември 1989-април 1990) политически с "Долу БКП!" и "Турците са наши братя",



по необходимост се оказаха почти същите,



дали повод да се задърдори напоследък за извънсистемно и даже националсоциалистическо политическо поведение покрай "Долу ДПС!" и "България над всичко".

Според тази роля на плашещ, но удобен пример извънсистемните са и обект на интерес към уродливото, и гранично условие за укрепване на вярата в личната нормалност. Те съучастват в изграждане на обществения и личния уют, отклонявайки представата за политика в кроткия режим за съзерцание на собственото удобство и предвидимост. Тук е канализирана стихията на базовите политически интереси, които съвпадат почти по Маркс с битовите потребности. Тяхното задоволяване, гарантирано пропагандно (това е точната дума!) в системата и отлагано при несистемно поведение, е достатъчно силен мотив за отказ от активност дори тогава, когато е нарушен обичайният битов ред. И тъкмо тук е най-голямата полза от извънсистемните. Говорейки за ред - пък бил той и нов, - те всъщност запазват традицията. Защото в позитивните очаквания на обществото - за разлика от тези спрямо природата - нещата отиват към все по-щастливо подреждане. То започва с изолиране на пречещите. А с какво свършва - всеки знае.



---------

* "Обесиха го на касапницата. Тоя луд беше единственият човек, който се осмели да протестира."

Ив. Вазов, "Под игото"
15
1346
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
06 Август 2005 02:05
бате мите бре
тъй си го надиплил че направо ме изолира с таз изнъсистемна словоупотреба
и не можах да си включим екцесивната логика въпреки оптимизма си
па загубих секъв патос
оти имам вродено придобито уродство и немам личностна организация да съм политическо хайванче
оти го не написа и за по прости кат мене
па я също моем да сквернословим карате джудо жиужицо сумо и други японски думи
видиш ли
06 Август 2005 04:55
Ти кът си паднал от марс, как тъй се случи баш у шопско да та е.а в оригиналния
06 Август 2005 08:08
Бе те сички у шопско са паднали от Марс-кво са чудиш?
Само тия от Факултето, Столипиново и още неколко такива квартала са паднали от Сатурн! Ма голем зор ще е да ги върнем обратно, че е бая далеч!
06 Август 2005 08:11
Малиййййййййййй и за наш Мунчо писали! Той пък откъде ли е паднал
06 Август 2005 09:31
Много интересна статия !

Препоръчвам на коментиралите по-горе да я прочетат още веднъж.
06 Август 2005 11:00
автора
06 Август 2005 11:00
А ние, които не сме коментирали по-горе, може ли да не я четем? Аз все пак я прегледах набързо и не разбрах защо това, които авторът иска да каже, не може да се изрази в един абзац и с по-прости думи - може би заради хонорара.
06 Август 2005 11:18
Цитат:
Това донякъде обяснява защо у нас първите, които "хулиганстваха" (вж. медиите между ноември 1989-април 1990) политически с "Долу БКП!" и "Турците са наши братя",

по необходимост се оказаха почти същите,

дали повод да се задърдори напоследък за извънсистемно и даже националсоциалистическо политическо поведение покрай "Долу ДПС!" и "България над всичко".
Авторът вероятно визира Румен Воденичаров. Но... има и друг вид превъплъщения: От говорител на националистическото движение ОКЗНИ (Общонароден комитет за защита на националните интереси) до върл привърженик на участието на ДПС в управлението, дори при положение, че това участие минира праговорите между БСП и НДСВ.
Справка - ОКЗНИ се обяви против връщането на турските имена и против ДПС. Създаването му беше в отговор на създаването на ДПС.
Става дума за настоящия президент Георги Първанов. Интересно, дали в CV-то му пише, че някога е бил говорител на ОКЗНИ? И кога е искрен - тогава или сега?
06 Август 2005 12:20
абе, кой му плаща на тоа лежяк да пише глупости?
06 Август 2005 13:48
Нямам особено време да търся, но съм сигурен, че ще намеря подобно есе в периода 23-32ра година от водещ немски философ. Даже съм сигурен, че колкото се отива към 32ра, толкова вероятността за него нараства. Историята се разиграва винаги от най-лошите и най-добрите, през главата на средните.. Извънсистемните не са били винаги от най-лошите, а дори напротив. Тези са от първите, Денков, което ги прави мобилизиращ фактор за останалите.
Механизмът на общественото назоваване и обозначаване, сочене с пръст и прочие на шайката, е точно същият, по който тя се е самоназовала за извънсистемна. У нас всичко е бутафорно, самозванско. Но е пресилено от това да чакаме оптимистично развитие. Има едно надценяване и затъване във философски понятия, които правят прогнозата подвижни пясъци.
Формата се оказва родител на съдържанието,

негов генератор...
-писа преди сто години по този повод Райчев
Няма никаква извънсистемност у абдикирали и изхвърлени политически шушумиги, които искат пак да цуцат от властта и за целта използват елементарни и познати от историята популистки хватки. Антисистемността им е див популизъм и псевдосоциализъм, а национализмът е инструмент. Двете неизбежно ще се сритат, но няма да е скоро. Вече прехвърчат искри между социалисти и националисти, ченгета и бръснати.
Добре е да се помни, че разривът между националисти и социалисти в NSDAP започва през 26та и свършва с кърваво решение едва в Нощта на дългите ножове през 1934 г.
Комбинацията от проницателност по отношение на психологията на масите и готовността да работи заедно с десните консерватори е важен фактор за Хитлер по пътя му към абсолютната политическа власт и към джобовете му потичат реки от пари още през 30та година-на вторите избори, на които е взел 107 от 577места(на първите, година преди това е взел само 12)-нашият извънсистемен вожд не дочака дори вторите избори.
Той е бутафория, както е бутафорен всеки нацистки водач, щото вътрешно пунтира голямото, по което е въздишал в детството.. Социалното, популисткото, му трябва не за да облагороди системата, а за да я взриви. Национализмът е палещото инстиктите. Обединението на двете, както учи историята, неминуемо оставя по пътя си социалното и го взривява-захвърля го като обвивка на бомбон, който остава само за вожда, а за останалите -трудовата повинност.

По нататък няма да се хабя-Райчев добре е отговорил на тази статия, но още преди три години
Натиснете тук
Статията, в заключението си, обаче, показва дълбокото неразбиране на движещите сили и мотиви на ялението, а така също и свойственото подценяване, породено от отдалечеността и откъсването на нашите интелектуалци.

06 Август 2005 15:03
Наум 8)
06 Август 2005 15:43
Формата се оказва родител на съдържанието, негов генератор...-писа преди сто години по този повод Райчев


Ба, тоя Райчев, той истински Аристотел, бе...


Извънсистемни, ама правят научни открития - като например, че циганите са паднали от Сатурн. Чоки
06 Август 2005 15:48
А като ги гледам тия в Народното събрание, по-скоро ми приличат на браунови частици, тласкани от подводните течения на частния интерес. Единственото систематично нещо у нас са кражбите.
06 Август 2005 18:29
оти се косиш бе старкрафте
па като питаш я да ти кажем че
от искъро по длибоко нема и от витоша по високо нема
па това се види и от марс
затуй ного народ падна у софийското поле
ма нема да ти казвам колко
че било марсианска тайна
то шопи нема вече
само ме е яд че не можахме да ги научиме да говорат марсиански за да си ортуваме с тех как требе

я като рекох че съм прост и немоем да разберем написаното
видим че ти мен не си разбрал и се успокоих

и по надоле почетох некои по учени та малко ми се изясни мисълта ама не ногу ма се пак е напредък
07 Август 2005 21:11
"Употребата на извънсистемните"
User Manual
Bedienungsanleitung
Anvä ndarhhandbok
..
Тук се сещам по .. за едно от писмата на ДИ. Ееее, за онзи, дето подскачал на "хорото" па се оказал после - на управлението окото (ако се приеме, че едно управление е таифун), Тои викал "хо-хо-ши-ши-мун-мун"", всъшнос', не е важно какво викат/ш. Важно е да влезеш в употреба извънсистемно в/на системата.
.
Накрая се оказва, че едните луди, извънсистемни ги обесват на касапницата (шлахтхоф5), а другите луди, извънсистемни се
качват по конете на лов
за кръвен данък нов...
..
.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД