:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,227,326
Активни 79
Страници 16,279
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Братко роме

Ти порасна фигурално в републикански мащаб. От обект на снизходителни фолкзакачки ала Тодор Колев ти се превърна в катализатор на правни и медийни спорове, в етномобилизиращ фактор и обществено плашило, под чиято сянка крепнат нови политически сили.

Не съм сигурен, че това те радва. Но е така.

Президентът подхвърли, че крайният национализъм на едни вождове може да роди крайни вождове у други етноси. Ако е имал предвид тебе, е сбъркал - не си по тази част. Ти не си по въстанията, не си адмиратор на фронтовите баталии и партизанската война. Ромските вълнения са все по битов или родов повод - примерно да се пусне братчедът от ареста или да се пусне токът. Няма случай, в който ромите от Видин, да кажем, да негодуват, задето на ромите от Чирпан е спряна водата.

Ти, братко роме, си последователен в конкретния си и регионален подход към нещата... Затова и вождовете ти, колкото и радикални да се родят, не могат да те мобилизират по кардинални идеологически задачи. Приказките им, ако не са предназначени за зрим и осезаем казус, заглъхват още в мешерето...

За което впрочем аз ти и симпатизирам - ти вождове катоефрейтора Шикългрубер или семинариста Джугашвилиняма да произведеш. Впрочем ти и хората ти бая препатихте от европейските вождове - преди четири-петстотин години в доста страни братята европейци те подложиха на чист геноцид - масово избиване на мъже, жени и деца от племето ти. Справка - историята на ромите в книги и брошури. Затова там не си пуснал корен, а си пуснал тук: по тия краища и тогава, и сега сме толерантни и търпеливи. Като казах сега: само преди петдесетина години заедно с евреите и умствено и физически непълноценните ти беше отново подложен на унищожение - в газовите камери на райха. Тогава попадна под определението на нагърбилия се с функциите на Господ фюрер - Die Vernichtung Lebensunwertеn Leben*. После обаче - за разлика от евреите - не документира тези чудовищности, та твоите загуби се позабравиха.

Но сега, братко роме, ще мина към някои твои кривици. Няма как, ако не се кажат, както го е рекъл още Левски, пречат на делото и доверието.

Само че първо ще разкажа две случки от моите с тебе дружби и разговори.

Първата. Дете съм на седем. Пратен съм на село при баба. Играя с Ники, циганче връстник. Понякога се посборваме, понякога се посбиваме, най-често сме големи приятели и заедно ходим по тънката нишка между позволено и интересно. В случая берем джанки от чужд двор. После, по моя идея, си ги делим за вкъщи. Дели Ники, а аз не одобрявам деленето. Струва ми се, че по-големите джанки отиват при него. Почвам да деля аз. Броя и внимавам да е абсолютно по равно. Той гледа отегчен. Към края не издържа, сграбчва една шепа от своите, и я изсипва върху моята купчина:

- На ти и една циганска!

В черните му маслинени очета свети гордо презрение към тънката сметка.

Втората. По работа съм в дунавско село, изцяло ромско. В селото царят поголовна безработица и несрета. Две хиляди души са си загубили статуса на надничари към бившето социалистическо АПК и гладуват. Хем ядат хляб на вересия, хем няма ентусиасти да стават самостоятелни фермери и да обработват земя под аренда. А земята наоколо - чудна. Хиляди декари. Пустее. Говоря с, да го наречем, Бисер. На около 60 г. е. Споделя:

- Сега стана много лошо, много лошо. Няма пари за хляб, за цигари, за нищо.

- А преди по-хубаво ли беше?

- Да! Преди, при Тошо, не можеше да не работиш! Ако се моташ така празен, срещне те милиционерът и пита:"Ти що не си на работа, бе, дейба твойта мама!"И бой! И работиш. И имаш пари, и си доволен.

В емоционалния поглед на Бисер се чете детска носталгия по времето, когато не си бил длъжен да мислиш за себе си сам. И когато на площада е висял лозунг-назидание: "Ки нанай бати, нанай халяз мару! Шинел: Георги Димитров"**

Защо разказвам това? Защото, братко роме, социализмът свърши. И една част от населението много болезнено научи урока на голямото плащане. И за тока, и за билетчето в рейса, и за дървото в гората. Като посягаш към тях като към въздуха, то другата част се нервира. Струва й се, че плаща и за тебе и те носи на гърба си. Сърди се с основание. А държавата вече не бие, но от тия две неща - даване и вземане, се ориентира главно към второто. Тя иска полека-лека да я заместят чорбаджиите. Пък чорбаджиите са друга направа - ако посегнеш на тяхното, бият не като баща, а като душманин.

Отесни се, братко роме, планетата, и бадявато намаля. Познавачите ти ми излизат с лафа, че не щеш да се интегрираш, защото си обичаш волността, веселбата и природната простота. Ти че ги обичаш, обичаш ги, но обичаш и други неща. Например кебапчета, печени гъски, електрически печки, златни накити, килими и возила... Да не говорим, че без магнетофон и телевизор не можеш - набучил си сателитите връз всяка колибка. Е, тази цивилизация, където за добро или лошо си се оказал, иска от тебе или да си като Иван Рилски - на пещера, вода и коренчета, или да си плащаш.

Ромите преди казвахте: "Живеем, колкото да не е светът без хора." Но светът се пренасели и напълни с такива, дето са по тънките сметки.

Ние, братко роме, ще те вардим от тия, които искат да те пращат на Сатурн, както те овардихме от ония, които те правеха на сапун. Но апелираме: мисли за себе си! Тодор Живков и Георги Димитров ги няма за тази цел. Не барай чуждо, пращай децата при даскала, плащай си тока и данъците. Инак не гарантираме, че ще устискаме: нетърпението на тия и ония расте.-------

* Живот, който не трябва да се живее (нем.).

** Който не работи, няма да яде хляб! Казал: Георги Димитров (Циг., ако не изменят спомените на автора).
115
1208
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
115
 Видими 
16 Август 2005 00:58
Ех, братко Бойко, напълно си прав, само че тези неща, които искаш ромите да разберат, още повечето българи не са ги разбрали! А ние българите се смятаме (надявам се, с основание) за много по-интелигентни от ромите. Значи или още не му е дошло времето, или лошо се обяснява (а ако сами не си го обясним, има да чакаме "народни будители" да ни го обяснят). Или просто ромите гледат от българите и вървят след тях.
16 Август 2005 01:05
Братко роме


Бойко Ламбовски

Ти порасна фигурално в републикански мащаб. От обект на снизходителни фолкзакачки ала Тодор Колев ти се превърна в катализатор на правни и медийни спорове, в етномобилизиращ фактор и обществено плашило, под чиято сянка крепнат нови политически сили.


16 Август 2005 02:30
Да преведем накратко написаното от Ламбовски: братко роме, моля ти се ва, сега ние ще управляваме и да не ни създаваш проблеми. Ама много та моля
16 Август 2005 03:19
Ако не се интегрирате вие, ще се интегрираме ние..... ..... (заплаха отправена към ром от българин)......
16 Август 2005 03:35
Ако може някой да ни посочи на нас Радикалите някоя държава в света където циганите са интегирани и после да пише и говори ще бъде добре защото голяма част от така наричящи се роми са един дол дренки в ЕС и в затворите по процент от глава население на 1 място в Европейския Съюз!!! No Koment....... Transnatioal Radical Party http://www.radicalparty.org/welcome_it.ht ml
16 Август 2005 03:37
Аз сум циган4е свободно.Оби4ам на морето да летувам.Циганин да се нари4ам пурва мука е за мене.Син да бех на турско племе и за ме 6те се намери време келнера да ми сервира поне една бира.Аз сум циган4е свободо в краи свободен аз ххивея.Вси4ко тука6но и родно крадна бия и вилнея.Аз сум циган4е спсобно на кларнет да духам зная.........
16 Август 2005 08:31
циганите, пардон ромите са литературни герои не само тук, но и по цялата преса. Чудно обаче като пееш Пенке ле, слуша ли те някой – те имат всички права на български граждани, но НЯМАТ ЗАДЪРЖЕНИЯТА НА ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРИ, не плащат за никщо, трошат, к радат и вандалстват. Е, дано има кой да види и това
16 Август 2005 08:48
То хубаво ама кой циганин ще го прочете ? Пък дали ще иска да го разбере ? Пък и защо да го разбира-пука им ! Най хубавото в статията е когато дъртият циганин си признава, че му било хубаво да го псуват, бият , но да работи и някой да се грижи за него-нещо като моят ризеншнауцер ! Ех милиция-я-я !
16 Август 2005 09:25
Прав си, Команданте! Тая статийка май е писана само за да разлае кучетата или заради простата любов към епистоларното, ха-ха!
Аз, честно да си кажа не си спомням да съм виждал циганин да чете вестник - има си той по-важни работи - я ще иска от държавата нова къща в наводнено село/ в което никога до сега не е живял/, я ще кръстосва с лодка в друго/питайте някой от Гниляне!/ наводнено, та да крадне каквото е оставено в наводнените къщи, я ще отиде в някой ТЕЛК, ще бутне на продажния чиновник 200лв. за да го изкара 100% ИНВАЛИД, после ще си взема пенсийката на мой и твой гръб, ще купи едно инвалидно БМВ, няма да си плаща тока, водата, за данъци да не говорим...
Ама това няма смисъл вече да се пише-всички го знаят.
Вчера ми се наложи да вися пред едно РПУ за смяна на лична карта.
Опашка - 50 души поне - стоим като коне и си чакаме реда.
По едно време идва една мръсна циганка със сополиво цигане и отива най-отпред- готова да влезе щом полицая извика следващия.
Вярвай, прекипя ми!
Едно момиче, което беше вече пред вратата й каза, че има ред и трябва ад се нареди като всички, ама циганката веднага почна да кълне и да се кара.
Обади се още една възрастна жена - последваха клетви и обиди и към нея.
Тогава викнах аз, обадиха се още няколко души мъже и кво мислиш стана - мърлата подви опашка, глъгна си езика и чинно се нареди накрая.
През това време оттам минаха поне трима старшинки/сладурите на батко-едни такива чистички, закръгленки -само да ги щипкаш по бузките червени! /, ама единственото нещо, което направиха беше да се подсмихнат под мустак, демек "Ааааа, виж как се оправяте и без нас!"
Та, думата ми е - ако полиция, съд, прокуратура и темподобни дембели не си седнат на гъза и не почнат да ВЪЗПИТАВАТ мангалите, че закона и реда важи за всички в тая страна ще има такива, които с умиление и съжаление ще си спомнят за Хитлер и Сталин.
А циганите да се молят да не дойде време едни добри хорица с бели качулки да ги учат на възпитание и ред, щото работата май натам отива вече...
16 Август 2005 09:27
Шапка му свалям на Бойко!
Има дарба да пише за разлика от многото други мазачи във вестника.На чайчето - лимончето (a.k.a. инж. химик Сапунджиев).
16 Август 2005 09:28
Коменданте .
Направо ми взе думите от устата
16 Август 2005 09:29
16 Август 2005 09:46
Абе то с добро е най-хубаво, ама пусто не става...
16 Август 2005 10:03
към малцинствата които не се интегрират в дадено общество е необходим ода се прилагат извънредни мерки в рамките на даден закон.
например трябва да се ограничават в определни техни социални аспекти докато не започнат да носят и изискваната от тях социална отговорност както всеки друг гражданин
в това няма нищо дискриминационно и незаконно
ако управниците не разберат това с този проблем няма да можем да се справим никога
16 Август 2005 10:15
Г-н Ламбовски, куца Ви немския. Цитатът се превежда: " Унищожаване на непълноценни ( нямащи стойност) форми на живот"
16 Август 2005 10:34
Добра статия, ама към кого е адресирана?! Щото, ако е към българите - ние тези неща си ги знаем, нищо че голяма част от нас са с много крайни разбирания за циганите (меко казано). Ако пък е писана за ромите - колко от тях могат да четат и въобще колко са чували за Интернет???
Така че - пак празнословие, драги ми авторе! Извинявай...
16 Август 2005 11:05
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 16/8/2005 г/ 11:15:49

16 Август 2005 11:09
sevkom

Редактирано от - xlord на 16/8/2005 г/ 11:11:26

16 Август 2005 11:27
Брате Бойко Ламбовски,
Можеше и по отдалеч да я подхванеш..Чак от Дарвин можеш да почнеш и да докажеш от кой маймуни какви човекомаймуни са се пръкнали.Било шимпанзета , било горили , било орангутани.Все мутреещи се като човекоподобни.
За българите си ги напраскал тези словосъчетания.Поддържаш огъня-защото Волен почна да ви взема мущерията.
Но все пак имай го наум.2005 година сме.Ако Дарвин е бил прав, че труда е направил от маймуната човека.
Днес се подържа обратната тенденция.Висока безработица , за да се тика еволюцията от човека към маймуната.
Бананова държава сме.По дърветата подскачаме.
Затова лимонада да правиш е по изгодно от крава да гледаш и мляко да добиваш.Това е пример.И само за лимонадата и млякото ли това важи.
Питай ги чорбаджиите.Те дават работа и хляб.Така ежедневно пишете за тяхното милосърдие.
И да ти кажа.Земята с клечки за зъби не се обработва.
За да го знаеш.
16 Август 2005 11:40
аз предлагам да решим проблемите с мангалите както ги е решил кметът на словашкия град Жилина.предложил им или да останат, но да се кастрират мъжете им като за тава получат възнаграждение от по 430 евро на човек.които не иска да се кастрира да се маха от града.и така този човек е избран за 2 пореден път с 98% от гласовете на жителите на града за кмет-защо ли?защото в същия този град сега няма капка безработица, нещо повече_в радиус от 50 км също няма такива и вместо държавата да плаща социални осигуровки тя прибира данъци и куп още взимания.*****. това за словашкия град го даваха тук по немскиа канал РТЛ и журналиста дето се въмущаваше от този радикален метод получи следния отговор от кмета на града-като сте толкова добри с тях си ги вземете в германия и им дайте разрешителни за работа да ви видя колко време ще изкарате без да пропищите.*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 16/8/2005 г/ 12:17:31

16 Август 2005 11:55
То имахме и един нашенски кмет-мутра, дето ги вързваше по стълбовете ама не го преизбраха.А ставаше, ставаше дори за Софийски кмет.
16 Август 2005 12:28
статията е добра и е адресирана към българите, не към ромите, защото реда в тая държава го правят българите, ромите се съобразяват. като им пуснеш лабаво и се възползват, това е. човешко е и дори да не си го признаваме го правим всички. като няма аванта няма и авантаджии. ама авантаджии в БГ има много, национална култура е. пример от вчера - возя се в автобуса. минава контрола. всички показват карти и билети освен ... един младеж с арийска външност със сотаджийска униформа на асо-пирели!! лези се като чукундур, измънка някакво оправдание и не рачи нито да си плати, нито да слезе. еми докато самите българи са толкова мангализрани няма как ромите да се държат прилично.
П.П. което ме накара да се сетя пак за малоумното предложение на атака от преди седмица за "доброволчески отряди". имайки предвид че хората, които ще искат да влязат в тях ще са от много по-ниско качество дори от споменатия стаджия чак се чудя може ли човек със здрав разум в главата да вярва че това не биха били поредните банди хулигани и рекетьори по улицата. макар и с униформа.
16 Август 2005 12:37
павлик морозов, маи забрави кои гласува за атака/хора със средно или висше образование.това какви са твоите разбирания е едно, ама е друго какво сочи статистиката.аз на изборите пропатувах 200 км да гласувам за атака, защото в хановер нямаше избирателна секция.гласувах в хамбург, а ти/сигурно ти си бил от онези почти 50% дето хич не гласуваха и сега само голямата си уста знааят да отварят.когато 1 циганин те обере и ти се хили в лицето и нищо не можеш да нааправиш тогава друга песен ще запееш, дано не ти се случва само.пожелавам ти го от сърце.
16 Август 2005 12:39
injenercheto: тия роми къде са отишли - да не са се изпарили? да допуснем че са били кофти роми - крадци, просяци, пройдохи. значи са отишли другаде да тормозят някой друг. като в БГ. селата където има мутри и зли ловни дружинки ром не замръква, защото бият и стрелят. затова накрая ромите се събират в градски гета, където живеят както им харесва без никой да ги търси за нищо или отиват по селата където българите са малко, стари и слаби и там паразитират. това ли ти е решението - да прехвърлиш проблема на някой друг? нобелова награда искаш ли, бе, гений?
16 Август 2005 12:42
I Love These Gipsies!
16 Август 2005 12:48
Бойко най-добре да се събере с Надежда Захариева и да избарат един текст за Кондьо или Азис.
16 Август 2005 12:48
injenercheto: прав си че не гласувах защото нямаше за кого. това не значи че нямам мнение, позиция и не се интересувам от обществения живот. колкото за политическата патология атака ще кажа че само чоплят раната и слагат сол в нея и така задълбочават, а не решават проблема. засега атака генерират само шум и малоумие и с това и ще си останат. колкото до престъпниците с които съм имал работа - не ги деля по цвят и етнос. те са просто престъпници. ако и закона беше толкова сляп към етнос, пост и имоти щеше да имаме и истинска справедливост в БГ. при толкова българска престъпност, и то едра и груба, не виждам как някой друг освен дребнав комплексар може така да се вторачи в ромските своеволия. цялата къща гори той се дразни че котката му яде вечерята на масата
П.П. стига сте се фукали атакоидите с тия дипломи бе. в БГ дипломи отдавна се купуват и нищо не значат, дори да са ви верни стъкмистиките. освен това ви го обясниха. то си има и разказ отпреди 60 години по темата: взема диплома готованеца и като идва време да работи се мръщи - малко му парите, кофти работата, само хайманосва и се фука с ценза си. та и атакоидите са така - криви ракети, мислят си че са голяма работа и другите са им отнели нещо.
16 Август 2005 12:54
морозов, ако ми беше чел внимателно предния постинг щеше да разберез къде искам да ги вкарам тия гадове.в урановите мини, ако не ми вярваш го прочети/още стои там.а за нобелова награда не претендирам/от мене има къде къде по/умни глави да си я взимат те.само че аз тук в германия като видя нашенски циганин и ми идва да си купя поредния постер на чичко адолф.а за словакия кметът ги е натирил в някакво западнало село до украинската граница.и В БГ да ги натикам в странджа сакар няма да имам нищо против.хем ще са близко до рязаните карабини, хем там освен военни друго няма.поне воиничетата ще имат подвижни мищени при упражнението им в стрелба стига да иска човек ще намери къде да ги натири тия безполезни гниди.освен от сапун можем ит донорство да печели държавата ни/раъколачваш ги в пирогов и им продаваш вътрешностите на болните ж западна европа.аз лично не искам да нося циганско сърце или гъз, но пък западноевропеиците нали нямат нищо против да ги защитават/така ще си спомнят често за побратимения донор от братска БГ.
16 Август 2005 13:00
морозов, кога съм казал че имам само БГ диплома.аз синко имам една БГ и една немска, когато ти имаш и 10% от това дето аз го имам, ще ти стисна ръката.апропо/тук дипломите не се купуват, няма кой да ти ги продаде.и понеже се вижда кои е дребен комплексар ще ти кажа_като не си гласувал си затваряй устата.когато имаше възможност да я отвориш на изборите не си го направил/сега не е морално да се отваряш в интернет като пазарска чанта.
16 Август 2005 13:02
Инженерче,
хващам се на бас с всеки ариец и сапунджия тук във форума, че кражбите, които осуществяват циганите е капка в морето, по сравнени с това, което отнесоха БЪЛГАРИТЕ. Циганите го правят за да не умрат от глад, защото никой не им дава работа при такава безработица. Преди няколко месеца във Враца циганите се поизбиха, за 10 м. канал. Никой тук да не прави демагогия. За дереджето в България са виновни единственно БЪЛГАРИТЕ. Болшинството управлява тази държава, а не циганите. Управляващите са единственно виновни пред управляваните. Ако на това се казва "управление"!
16 Август 2005 13:09
епикур аз не отричам това което казваш ти, нали?аз казвам че от тяхното племе един не става за нещо.вземи статистиките и ми не са ли 80% от золумите предизвикани от мангали?заради тези мангали навремето чаках за немска виза пред посолството в софия по 2 седмици, не заради тези българи за които споменаваш ти.щото тук като научат че сзм българин и ме питат>абе вие българите не сте ли цигани.ние тук само цигани познаваме.и това не е от вчера повярвай ми.
16 Август 2005 13:10
Като гледам на всеки гласувал за "Атака" следва автоматически да се признава висше образование.
16 Август 2005 13:15
injenercheto: а, извинявай, пропуснал съм го това с урановите мини. щях на момента да съм разбрал че си психопат и няма какво да обсъждам с теб разумни решения.
между другото говорехме не за лично твоите дипломи, а на електората на атака като цяло. колкото до теб с пъченето с немската си доказа че си комплексарче. и аз си имам ама не си ги вея, щото то човека се вижда по приказката дали чини нещо, така че и 3 декара дипломи да изкара ако е тъпанар каква полза? а на теб акъла явно работи добре само в опредление насоки.
и сега ще ти кажа къде ти е грешката. искаш да решиш човешки проблем с инженерен подход. вземаш рома, все едно е нежив обект, и го слагаш там където искаш да е и той прави това което очакваш от него. да, ама като се работи с живи хора правилата и механизмите са други, дълго е да ти го обяснявам. така че не се излагай толкова. купи си плакатчетата, ходи си на митинги-терапии, пази си здравето
16 Август 2005 13:19
Епикур: и аз това им говоря. гледат кокошкарските неща, а се правят че мутрите и групировките ги няма. че ако избраните от нас българите продажни политици, ченгетата и организираната престъпност (част от които сега стоят зад атака) не бяха разбили държавата и съдебната ни система кога щеше който и да е - ром, българин, турчин, какъвто и да е - да посмее да безчинства бе? смешно и жалко е 85% да се жалват от "потисничеството" на най-бедните, необразовани и маргинализирани 5%. не знам дали се усещате колко е смешно твърдението, май хич.
16 Август 2005 13:22
В Щатите има фирми, които плащат гаранциите на престъпниците. Ако решат отново да нарушат или да се отклонят от Закона, полицаите им се струват като ангели. Защото здравите момчета ги намират дори в дупките на скункса...
Та пойнта е следния: Правозащитниците да плащат солени гаранции за ромите-престъпници. Едно е да приказваш благи приказки, друго е да те цапнат в джоба. Идеята предлагам без претенции за авторско право.
16 Август 2005 13:26
injenercheto: и още две неща. ако не те питат европейците дали си ром, значи са си казали "аха, тоя е от другите българи - крадци на коли, сутеньори и пласьори". защо се правиш че тях ги няма бе? и те са българи, чисти арийци на вид. ама някой да ги е заобичал за това? не. защото се гледа не как изглежда човека а какво прави. което ме докарва до второто нещо. аз напоследък виждам все повече роми да се прехранват от дребна търговия с китайски стоки и зеленчуци. освен това берат гъби и боровинки и събират дърва в гората (признавам - незаконно, но е по-добре от директна кражба) и вторични суровини по кофите. как може да твърдиш че никой от тях за нищо не става когато фактите говоря за съвсем друго? а именно че много роми не искат да живеят по гетата с по-кофти частта от етноса си. лесно е да дрънкаш като си отгоре и съдбата те е облагодетелствала. "бий слабия (рома), кланяй се на силния (мутрата)". комплексари
16 Август 2005 13:31
Doctora: да започнем от момента в който полицията хваща муцуните и ги пуска под солена гаранция. защото засега той липсва. или не ги ловят или ги пускат за стотинки. веднъж има ли работещи полиция и съд наттък става лесно. яките момчета сами ще се появят на пазара.
колкото за правозащитниците - банда лешяди печелещи от чуждото нещастие. само раздухват конфликта, защото ако изчезне и те ще останат без работа. същото важи и за атака. това са двете крайности в БГ и те са най-заинтересовани да има голям ромски проблем, защото едните с това вземат пари от проекти а другите с това влязоха в парламента без каквъвто и да е потенциал да правят реална политика и да вършат работа.
16 Август 2005 13:38
Много са удобни сравненията с Жан-Валжан.Откраднал хляб, щото бил гладен.
Преди година по БНТ интервюираха цигани, на които им били малко 120 лева за метене на улици..Престъпникът няма етнос. За престъпника-само здраво дърво!
16 Август 2005 13:43
Морозов,
В България крадците реват; "Дръжте крадеца". При съдебна система, която щателно "подбира" виновни и невиновни, под графата, виновни, попадат дребните джепчии, т.е. циганите. Манаипулацията, да се остави на сянка инстинския виновен, продължава с всички сили и мерки. А "балъци" в България, колкото си искаш. Атака и подобни, са част от играта, която за съжаление разбират не всички.
16 Август 2005 13:44
не смятах да го правя, но ще трябва.ще ти кажа следното/ако беше малко по умен, щеше да разбереш колко си кух.мене съдбата не ме е погалила с перце.не ме познаваш, та се питам с тези оракулски възможности от къде си го разбрал.от 16 годишен живея сам и се справям сам.имам 3 висши образования и говоря 4 чужди езика.аз ти писах по горе ама кой да чете.ако имаш и 10% от това дето го имам аз ще ти стисна ръката.ама понеже ги нямаш ще ти позволя да ми стиснеш ти дръжката.това 4е съм инженер не ми пречи да буда симпатиъант на атака нали.един съвет от мене братчед/опитай с тото., като можеш да гадаеш.току виж си станал милионер и няма да се налага да се правиш на пацифист тук в интернет.
16 Август 2005 13:47
ФОРЕСТ ГЪМП-СИН
16 Август 2005 13:48
Injenercheto,

, , …вземи статистиките и ми не са ли 80% от золумите предизвикани от мангали?”
Това са меко казано неточни твърдения?
А покажи я тази статистика да я видим.
Да не излезне обратното , че и повече?
Един инж., можеш да смята такива грешки не трябва да прави.
16 Август 2005 13:51
Jnjenercheto , !
16 Август 2005 14:12
injenercheto: изкара ли я вече цялата пи*шка да ти се възхитим или има и още да вадиш, комплексарче? за теб да имаш шанс да се родиш в семейство, което ще те прати да учиш, а не да просиш, крадеш или проституираш малък късмет ли е? ами шанса да се родиш с достатъчно акъл и упорството да можеш да се изучиш толкова, малък късмет ли е? какво направи да го заслужиш? бил си добър в предишния си живот ли? арогантен си и самовлюбен, и това те заслепява. може да го разбираш образованието и теориите, ама в живия живот такива опростенчески теории не работят. я виж твоите съмишленици от райха с техния научно-обоснован индустриален подход към геноцида докъде го докараха. докъдето ще го докараме и ние ако забравим че насреща си имаме живи хора като нас самите.
16 Август 2005 14:22
injenercheto: това ли е историята на живота ти? съдбата те мъчила, мъчила, ама ти щото си умен и дисциплиниран и затова си победил. и сега се дразниш, та чак газ пикаеш, че има хора по-малко успели от теб, които не могат да си позволят да подбират средствата с които да оцеляват. не само комплексар, ами и дребнав. сигурно пък световния еврейски заговор ти пречи да вземеш още 10 дипломи и да те повишават всеки месец.
ако се сложи на кантар ромската престъпност срещу мутренската/политическата/белите-якички че се види че ромския проблем е маргинален и незначителен на фона на всеобщото социално разложение и беззаконие в БГ. той е черешката върху тортата. някои криви ракети са се облещили в няго, защото чувстват че могат да направят нещо по въпроса. могат да се съберат на глутници и да почнат да бият наред роми за да си изкарат малко от фрустрацията и да изпуснат пара. а защо тия хора несе насочат срещу корена на проблема, срещу мутрите, платените политици, корумпираните съдии? щото са мижитурки. ритат само паднал човек. само по-слабия им е интересн, защото могат на него да си изкарат яда от потисничеството на по-силния
16 Август 2005 14:25
морозов, и аз като теб и мангалите съм се родил гол и с равни шансове на тоя свят.само 4е ти и аз сме съумели да го използваме, а мангасарите/не.пита се в задачата ти сужеляваш ли_като те слушам искаш регрес към циганите, към тези дето по/скоро са близки до приматите и маймуните а не до човека що се отнася до умствениая им потенциал.и понеже с пацифисти като тебе дето освен да се правят на велики зад монитора е пълно в БГ, то циганите ще си развяват байрака както си щат.*****

Натиснете тук


Редактирано от - bot на 16/8/2005 г/ 14:31:56

16 Август 2005 14:28
... братко, братко, може ли по братски да ти го натаковам ...
16 Август 2005 14:30
аз лично предпочитам 10 пъти да ми оберат черешата или бостана, да ми мажат стъклото на колата без да съм ги канил и да им бутам някакви стотинки докато минат децата през училищата и излязат на трудовия пазар сами да се грижат за себе си отколкото да ме взривят, да ми направят детето наркоман или проститутка, да ми чупят краката, да ми продадат къщата или да ми източат банковата сметка. а тия вторите неща ромите ли ги правят или хората които разпалват национална анти-ромска истерия за да отклонят вниманието от собствената си чудовищна вина? нещо не излиза сметката. преди мутрите и корумпираните политици и магистрати да съсипят държавата ромите не можеха да своеволничат. а сега могат. което не пречи на истинсите виновници да наричат следствието причина. ромите станаха виновни за всяко зло от адам и ева насам. айде нема нужда. будалите са с по 5 дипломи и 10 чужди езика, на тях ги разправяйте тия
16 Август 2005 14:37
injenercheto: да не получиш дамлъ от яд, душа. сакън, пази си нервите. докато го има света ще ги има и бедните, и глупавите, и грозните. ще ги има и *****, които да заявяват от позицията си на малко по-облагодетелствани от съдбата че ония другите нямат право на живот. ще искат да ги трепят и кастрират. ама тя природата си знае работата. слабите видове оцеляват в многобройността си. така че изхода е само един - интеграция. с газификация вече е доказно че не става. само недопечени неофашистчета като тебе ***** и са натрупали в следствие много злоба в себе си се заиграват с психопатщините които редиш в унес. олаби се в кръста и ще те олаби и главата, че много те е стегнала таз шапка, ще се повредиш за едното нищоНатиснете тук

Редактирано от - bot на 16/8/2005 г/ 14:41:23

16 Август 2005 14:48
МОРОЗОВ, наджибкан си с комплекси и то яко.сигурно има6 средно образование като гаров оператор(демек стрелочник).*****

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 16/8/2005 г/ 14:58:14

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД