:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 336
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лицемерието на "чистата" война

Идиотската приказка за "чистата" война, съвременната легенда за хирургическата, телевизионната, умната и добрата война се разбива в ковчезите на починалите военни и цивилни и в тези, които продължават да умират от дългата смърт на вторичните ефекти. Сега се разразяват скандали, започват разследвания, политиците се раздвижват, но скандалът в тази история с урана убиец е, че се изразява изумление или невежество за определен вид муниции, за които от повече от десет години се знае, че са в арсенала на НАТО и винаги са предизвиквали силни безпокойства.

Няма да има никога бронзови паметници на онези италиански военни, убити в леглата им от замърсяването, погълнато на Балканите, но нека поне да ги определяме с истинското им наименование: загинали във война.

Поне от десет години, откакто съюзническите сили изсипаха върху Кувейт и Ирак тонове уран, американската научна, медицинска и военна общност съзнава, че дългосрочните рискове от този дезактивиран, тежък метал, използван за пробиване на брони, са по всяка вероятност големи и все още неизвестни. Около заводите, където се произвежда в САЩ, мерките за сигурност и обеззаразяване са изключително строги, което е негласно доказателство за риска.

Изследвания по темата изобилстват и който се интересува, може да ги открие и в Интернет. През 1995 г. дори президентът на САЩ Бил Клинтън поиска и получи официално проучване, което остави място за всякакви съмнения относно дългосрочните увреждания от урановите снаряди.

Но съвременният мит за "добрата" и чиста война, създаден, за да бъде асимилирана войната от общественото мнение, се оказа по-силен от очевидните неща и от благоразумието. Политическата необходимост да се представя, че бомбардировките над Косово и Сърбия не са довели до жертви между военните от съюзническата коалиция, трябваше да се налага и отстоява, за да се защитава новата Клинтънова доктрина за "хуманитарната намеса". И следователно поради невежество или от интерес - не се знае кое е по-лошото. Бяха подценени рисковете от замърсяването на бойното поле от безкрайните замърсители, не само от урана, които съвременната армия изсипва. Бяха минимизирани или пренебрегнати рисковете от дългосрочния ефект върху военни, изпратени да охраняват поразените зони и върху цивилните, преди всичко децата, които живеят там. В тези нови "телевизионни войни" същественото е, че не се умира пред телевизионната камера, че не се повтаря откритото безочие от Виетнам, което отврати американското обществено мнение и беляза политическото, а следователно и военното поражение на САЩ. А ако някой или мнозина умират след определен период от време в дома си или в някоя болница, където окото на камерите не прониква, те не са новина - поне докато не избухне скандалът и не се поиска сметка.

Каузата, заради която се води война, може и да е справедлива, тя може да бъде оправдана като крайно средство при някои обстоятелства, както бе през Втората световна война. Но средствата за постигане на целта никога не са нито благородни, нито чисти, независимо дали става дума за отровни стрели, саби или уранови снаряди. Да бъдат представяни за такива е скандално и преди всичко обидно за онези, които се жертват заради нас във войни, без дори да го знаят.



Каре -----------

Предупреждения и рецидиви



Югославяните са изправени пред увеличена опасност от ракови заболявания и уродливости при раждане, включително поради използването на обеднен уран при бомбардировките, предупредиха още през май 1999 г. гръцки учени, цитирани от АП. Председателят на гръцкото сдружение на химиците Никос Кацарос каза тогава, че някои от замърсителите и конкретно обедненият уран са изключително стабилни и висококанцерогенни.

Също през май 1999 г., позовавайки се на използването на обеднен уран при бомбардировките, отговарящият по проблемите на околната среда в руската армия ген. Борис Алексеев предрече пред ИТАР-ТАСС, че "след една година американците ще казват, че храните, произвеждани в Южна Европа, не са годни за консумация".

През юли 1999 г. британски учен предрече, че мунициите с обеднен уран, използвани в Югославия, ще предизвикат голям брой смъртни случаи от ракови заболявания. На конференция в Лондон специалистът по ескпериментална биология д-р Роджър Когхил прецени, че максималният ефект от обеднения уран ще бъде достигнат 6 месеца след бомбардировките, а първите случаи на ракови заболявания ще се появят година след тях. "В целия Балкански регион смятам, че ще има 10 150 допълнителни случая на ракови заболявания поради използването на обеднен уран", каза той, цитиран от Синхуа.

Отново Синхуа информира, че над 800 местни жители и спасителни работници са се оплаквали от различни здравословни проблеми след катастрофата на южнокорейския товарен самолет "Боинг 747" през декември 1999 г. край Лондон. На борда на самолета имало 300 килограма обеднен уран, който поради голямата си плътност (1,7 по-голяма от оловото) се използва като противотежест в опашката на самолета.

През март 1999 г. изтребител на военноморските сили на САЩ погрешка изстреля при тренировка 263 големокалибрени куршуми с обеднен уран при тренировка на 15 км от порториканския град Исабела Сегунда на остров Виекес. За инцидента се разбра едва през май, когато говорителят на военноморските сили на САЩ Роберто Нелсън каза, че районът е бил почистен, макар че са били намерени едва 57 куршума. Местни политици твърдят, че оттогава броят на заболяванията от рак на острова са почти два пъти повече от средностатистическите данни за Порто Рико.

----------
9
651
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
06 Януари 2001 09:53
Остава да накараме американците да си платят за гяволията.

Но понеже не можем, ще трябва да платят нашите посерковци, дето така горещо подкрепяха американците да убиват братята сърби.

Сега се оказва, че и ние сме били убивани - бавно и полека, без да разберем веднага.

Има още малко време до изборите. Мислете!!!
06 Януари 2001 17:28
koi sa ni bratja be pi4,tija,deto sasdadoha makedonskata natsija,deto sasipaha bulgarskoto maltsinstvo v sapadnite pokrajnini,deto tvardjat,4e shopite sa sarbi,deto objavjavat vojna na bulgaria,pri vseki opit da satvardim nesavisimostta si,deto u4at detsata v u4ilishte,4e bulgarite sa naj-golemija vrag na sarbite?ako tova sa bratja,ne moga da si predstavja,kakvo bi ni napravil njakoj vrag!
06 Януари 2001 18:59
......Както искаш ,Анонимен Пич,
но сърбите са готини чукачи,а пък сръбкините чудни минетчийки!!!!!!!!
06 Януари 2001 19:57
REALIST ti txp li si ili si Sxrbin komuniaga.
Ako si realist kakvo se repchish na NATO.
Ta te sa gigant a ti si edno cherveiche!
Mahni se ot pxtia im
06 Януари 2001 23:27
[2] e prav! Istoricheski sarbite imat mnogo grehove da izkupuvat pred nas. No to e zashtoto i tehnite polititzi sa edni kalpavi i bezskrupulni kato nashite. Inache obiknovenite hora naistina sa ni kato bratia - mnogo blizak ezik i mantalitet. Samo deto sarbite sa po-iunatzi ot nas, po-dostoini i ne lizhegaztzi. Za koeto gi uvazhavam. I ako stava za vapros samite sarbi izobshto ne ni mraziat i v tchuzhbina sme mnogo "nashi hora".
A kolkoto i silno NATO da e, kolkoto i nevzrachni da sme nie, tova ne opravdava totalnoto laskane na obuvki koeto im napravihme. Vinagi imahme izbora pone da zapazim dostoinstvoto si i da ne hvarliame kamak v dvora na saseda si(a i v sobstvenia).Taka ili inache i bez nas shteshe da se mine. I sega propusnahme shansa da stoplim otnosheniata sas sarbite. Vsashnost vse si mislia che i na balgarite im se shte da provezhdat nezavisime VATRESHNA politika kato sarbite ama ne im stiska. Ami ia da se poglednem otstrani - mai naistina sarbite ima zashto da ni gledat nadmenno.
No da ne se otkloniavam ot vaprossa a i sigurno niakoi shte me narochi sarbin-komunist ili tam kakvoto izglezhda nai-obidno. Faktite sa che politizite sa izbrani ot naroda za da go predstavliavat. 80% ot balgarite biaha protiv bombite, no pravitelstvoto deistva na svoia glava. Tova e svoevolie za koeto triabva da im se potarsi otgovornost. Osobeno sled razkritiata za urana. Tova e!
07 Януари 2001 01:01
Vie glupaci ne razbrahte li edna prosta istina: Nikoi ne ni e priatel. Nito amerikanci, koito praviat bezobrazia "v imeto na demokraciata", nito rusnaci, koito ni izpolzvaha v imeto na "bratskata drujba" i nikoga niama da ima strana da ni dundurka za hubavite ni ochi (ili drugi chasti ot tialoto). Zatova na Bulgaria triabva politika i politici, koito provejdat respektirashta vanshna i pravilna vatreshna politika i togava vseki shte predlaga obektivno satrudnichestvo. Zashtoto ako ne se uvajavash sam (kolko dushi u nas shte pohvaliat sobstvenata si strana i rodni politici), ako ne mojesh da izhranvash sobstvenia si narod s edno moderno selsko stopanstvo, a vnasiash ot chujbina chushki i domati, ako kradesh sobstvenite si danakoplatci, ne chakai priznanie i priateli. A, che Amerikancite sa satvorili milion gadosti po cial sviat (kakto i vav Vietnam) i rusnacite (kakto v Avganistan) sashto, tova e ochevaden fakt. I ot takiva nacii "chisto" priatelstvo i podkrepa mogat da ochakvat samo budalite. Ne proumiahte li?
07 Януари 2001 03:20
Cialata istoria pripomnia Chernobil. Da vidim sega dali zdravite sili na "mezhdunarodnata obshtnost" shte uspeiat da zamazhat polozhenieto s platen PR.
07 Януари 2001 13:33
vsiaka ne6to, koeto stava, ima smisal i za6to da stane. Voinata e edno ot ne6tata, koito zavinagi triabva da iz4eznat ot stava6tite sabitia na planetata.
09 Януари 2001 11:29
as sam anonimwén(2).na nomer 5 iskam da kazha,4e sarbite ne sa pove4e ot nas.tova ni e natrapvano i nabivano v glavite ot vremeto,kogato bkp iskashe da vkara bulgaria v yugoslavia,a blagoevgradska oblast(togava okrag) da se prisaedini kam nrmakedonija.
absolutno sam saglasen s "obektiven"-njama prijateli i vragove-ima interesi i konkurenti!i tuk re nashata nationalna tragedija-nie se delim dna ruso-,amerikano-,germano-,franko- i t.n. fili i fobi.edinstvenoto koeto ni obedinjava v slu4aja e,4e po tosi na4in vsi4ki sme bulgarofobi i rabotim sreshtu sebe si!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД