:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 367
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Унгария съставя "черни списъци" на неудобни журналисти

Властници тъпчат свободата на словото в Източна Европа

България и Румъния не търпят разкрития за корупция
В България и Румъния свободата на журналистическото слово не е нещо, което се разбира от само себе си, писа завчера германският вестник "Бунд" в анализ за медиите в Източна Европа. Според автора Рудолф Грубер, цитиран от БТА, всички правителства в двете страни след 1989 г. смятат, че ролята на медиите е да служат на държавната власт.

Закони от времето на комунистическия режим и параграфи като "обида на държавните органи" затрудняват професионалното информиране за събитията. Журналисти, които ровят в корупционното блато на управляващите, все още ги грози опасността да попаднат за години зад решетките, констатира вестникът.

В Унгария от година се води медийна война, продължава "Бунд". Десноцентристката коалиция на премиера Виктор Орбан иска контрол над държавната телевизия. Той се страхува, че няма да бъде преизбран заради "ежедневно избухващите корупционни бомби". В парламента размахваше "черен списък" с имената на кореспонденти на медии от цял свят и ги обвиняваше, че се стремят да очернят Унгария пред света и по този начин да осуетят приемането й в ЕС.

Но в бивша Югославия медийната атмосфера се подобрява. Новият президент на Хърватия Стипе Месич използва медиите, за да развенчае култа към Туджман. Държавната телевизия, която по-рано възхваляваше Туджман, сега е принудена да информира за неговите мошеничества.

Подобна тенденция се наблюдава и в Сърбия. Същите информационни средства, които представяха противниците на Милошевич като опасни врагове на държавата, сега ги възхваляват като строители на нова Сърбия.
510
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД