:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът сам избра съдии за Страсбург

Парламентарен зам.-шеф пита Теодосий как е подбрал кандидатите
Ваня Алексиева, Антоанета Арнаудова и Снежана Ботушарова са българските кандидатури за съда в Страсбург. Това реши кабинетът вчера и на практика потвърди информацията и прогнозите на "Сега" за този избор.

Според правителствената пресслужба подборът е съобразен с "процедурата и критериите, препоръчани от ПАСЕ". В съобщението не се споменава за първото пращане от името на все-още министъра Теодосий Симеонов, а не на МС, както е по процедурата.

Препоръка N 1429 от 1999 г. изисква да се направят консултации парламента, обяви вчера сутринта зам.шефът на НС Любен Корнезов, настоя за извънредно заседание на председателския съвет и отпадане на точката от дневния ред на МС. Корнезов научил кои са кандидатките от "Сега". Затова още на 24 януари той е помолил Теодосий за "бърз писмен отговор" как и по какви критерии са определяни те. Отговор още няма.

Йордан Соколов пък не беше чел европрепоръката и свика председателския съвет. Но там решиха, че изборът е работа на правителството, препоръката нямала задължителен характер и нямало какво да решава. Междувременно кабинетът си изгласува кандидатурите.

Същата препоръка N 1429 предвижда и публикуване на съобщения за предстоящия избор в специализираната преса, за да се включат в кандидатурите "действително видни юристи", отговарящи на изискванията за солиден съдийски стаж и компетентност в областта на човешките права.

Изискванията са изпълнени - на 14 декември правосъдното министерство е обявило в Интернет-страницата си, че търси кандидати, пратени са писма до съдилищата и прокуратурате, обяви вчера пред "Сега" пресаташето на Теодосий Сашка Андрекова. А имената не се съобщавали, понеже трябвало първо да се одобрят от кабинета. Досега нямаше коментар от правосъдното ведомство.
732
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД