:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 360
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Стратегия

Бисеров изтегли армията си в ЕКИП

Бившият главен секретар иска да се докаже пред съпартийците си, преди да влезе в нова битка с Костов. След изборите
Снимка: Борислав Николов
Христо Бисеров ще направи всичко възможно, за да докаже на съпартийците си, че неговият глас продължава да тежи в СДС със страшна сила.

Историята все още не е отговорила на важния въпрос - грешка от глупост ли направи Сивия кардинал на 26 октомври, когато подаде оставка от НИС, или това беше някакъв гениално планиран ход. Историята още е безмълвна, но факт е, че доста хора в СДС изтълкуваха октомврийската атака на Бисеров срещу Иван Костов като непростим гаф. Доста от сините душички, които до този момент бяха описвани като "хора от кръга на Бисеров", хванаха вятъра и литнаха към стана на Костов. Бисеров бе изоставен.

Сега той ще се опита да докаже, че не бива да бъде отписван с лека ръка. Екипът му за изследване на политиката е втората крачка, която бившият главен секретар на сините предприема през последните месеци. Първото, което той направи не без помощта на Костов, бе да изтегли всичките си останали верни хора от всичките управленски нива - в партията и в държавата. Първите, които подадоха оставки бяха петимата предишни координатори на сините - Пламен Владимиров, Станислав Фиданов, Илко Стоянов, Николай Цингаров и Пламен Николов, които вече ще работят само и единствено за ЕКИП-а на Бисеров. В края на декември започнаха да валят оставките на близките до Бисеров областни управители. С две думи - Бисеров се опита да събере всички, които след октомври не бяха допускани да припарят до централата на СДС. Странно, но факт - основата, върху която Бисеров стъпи, не бе партията СДС, а неговата си партия - Консервативно-екологичната. Лидерка на партията е Светлана Дянкова - последният верен човек на Бисеров в НИС, зам.-шеф на КЕП е учредителят на ЕКИП Илия Петров, вътре е и Александър Урумов. КЕП-аджии са още Филип Димитров, активистът от Пловдив Добри Добрев, бившият секретар в орготдела на СДС Емил Лилов.

Така се прави.

Когато врагът те нападне отвсякъде, най-добре е да прибереш ранените от бойното поле, да отстъпиш километър назад и като хитра лисица да изчакаш по-добрите времена. Когато същия този враг смята, че ти береш душа. Бисеров ги знае тези работи - нали беше шеф на комисията по национална сигурност. Бисеров се оттегли с оредялата си армия в ЕКИП-а. Това е добър ход на Сивия кардинал. Ако беше изчакал още малко, примерно - до изборите, щеше да остане хептен сам. Създаването на ЕКИП-а ще позволи на Бисеров да събира сили на спокойствие и безнаказано да води партизански действия срещу врага.

------

А някога те бяха в един екип. И Бисеров, и Костов и Филип Димитров. Първо бяха в Зелената партия, после бяха в СДС. Всъщност, какво е това - "някога"!? Само месец преди да си хвърли оставката, Бисеров твърдеше: "Няма борби и няма лагери в СДС не само поради икономически интереси, но и поради политически различия". Тя и Екатерина Михайлова разправяше: "Не очаквам никакви проблеми в бъдещите си взаимоотношения с Христо Бисеров", пък виж какво става.

---

Кардинала прегрупира силите си, но едва ли ще тръгне на директна атака срещу Командира. Това би го погубило окончателно. Бисеров сигурно е наясно, че без да държи най-важния механизъм в една партия - механизмът за взимане на решения, няма никакъв шанс да успее. Костов може да го накаже по партийна линия, може да го изключи от партията, може да прокара каквито си иска решения, които нямат нищо общо с постановките на Бисеров. Може като нищо да го изхвърли от кандидатските листи за следващото Народно събрание. Точно затова Бисеров няма да воюва, а просто ще Изследва Политиката на СДС. Ще прокарва тези. Ще говори пак за необходимостта от възстановяване на коалицията ОДС във вида й от 1996 г. Ще обяснява пак: "Нормално е да бъдем партньори с ДПС в следващия парламент". По-спорно е дали Бисеров ще продължава да държи на старата си позиция: "За СДС е много важно да запази властта независимо от цената". Тази теза беше експлоатирана от бившия главсек няколко месеца преди окончателния му развод с Иван Костов. Сега положението е малко по-друго. Бисеров едва ли мечтае да види Костов като човека, който печели втори управленски мандат. Уточнена, тезата на Бисеров би звучала днес така:



"Втори мандат за СДС, но без Костов".



Бисеров може да си позволи малки, локални битки. Примерно с хората, които още преди половин година му обясняваха, че ако има достойнство, трябва да напусне СДС.

Големият мълчаливец на СДС, както и цялата нароила се вътрешнопартийна опозиция, загубиха шанс да катурнат Командира пред изборите. Шансът за това вече е нулев. Но след евентуална загуба на СДС на парламентарните избори или след пирова победа, която не би позволила на победителя Костов да сформира правителство, шансовете за синя революция пак биха скочили до небесата.



Бисеров ще се готви за този момент.



Той иска да е близо до фронтовата линия, когато СДС ще отчита грешките си и на "Раковски" ще се раздават наказания. За целта на Кардинала му трябват освен силни тези и много верни партньори. Твърде е вероятно в следващите месеци ЕКИП-ът на Бисеров да потърси контакт с всички крилца в партията. Той ще запази и добрите си контакти с Доган, човекът който ме обеща подкрепа, даже ако реши да направи нова партийна структура. Но, Кардинала няма да тръгне да цепи партията.

Със сигурност Бисеров ще трябва да увеличи и контактите си с всички десноцентристки партии, които имат потенциален шанс да влязат в 39-ото НС и там да диктуват условия на СДС за създаването на широка управленска коалиция. Бисеров вече спонсорира предизборната кампания на "Гергьовден" с 100 лева - пет пъти повече, отколкото се изръси правителството... Той ще продължи да търси и контакти с очаквания силен играч в българската републиканска политика - монарха Симеон II. Неслучайно точно ексглавсекът се включи моментално в инициативата на Венци Димитров - да се пита Конституционният съд дали царят може да се включи в предизборната надпревара. Не че Бисеров иска Симеон да е конкурент на Петър Стоянов. Сега Бисеров се опитва да има прекрасни отношения с Петър Стоянов.

Най-важната задача пред Христо Бисеров е да прокарва нови тези и да си чисти имиджа. Десет години главният секретар не наблягаше върху тези неща. Караше го през просото. И днес вероятно той смята, че синдромът "къщата на Бисеров" е неспасяем и може би е прав. Колкото й да обясняваш, че това ти е единственото жилище, че то е само 192 кв.м, че не струва половин милион долара, колкото и страници в Интернет да си отвориш - все тая. Важното е не да се обясняваш, а да помниш кой пръв заговори за прословутата къща на ул."Светослав Тертер". И да прегледаш ноемврийското изследване на MBMD, според което гражданите те нареждат на трето място по имане. След Иван Костов и Йордан Соколов...



А СДС? СДС няма да обръща внимание на това,



което става в ЕКИП-а. Управляващите в управляващата партия ще отминават всички анализи на Бисеров с гордо мълчание. Все едно, че не съществува. От "Раковски" допуснаха вече една грешка в лицето на Росица Тоткова, която се опита да търси несъответствие между устава на партията и сдружението на Бисеров. Тоткова търсеше в устава текстове, които да позволят на сините да изключат Бисеров и Илия Петров. Това беше, меко казано, неразумно, защото този устав Бисеров го е писал. Сините ще мълчат по темата "ЕКИП", защото в техен интерес е да се създава впечатление, че битката срещу Бисеров вече е свършила. Че такъв проблем вече няма. Едно време е имало, но вече е ликвидиран тотално. Този тайм-аут може да бъде използван от Бисеров, за да се съвземе след октомврийския земетръс.
2634
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД