:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Спорт

Производството на футболните клубове - от запалки до бикини

"Левски" и ЦСКА отново са най-напред с материала, но са далеч от Западна Европа
Снимка: Петър Ганев
Всички са виждали запалянковци, облечени с фланелки на любимите си отбори или увити с футболни шалчета. Това са хората, които в събота, вместо да почиват, хабят нерви на стадиона. Мениджърските отдели на футболните клубове знаят за тихата и недотам тиха лудост на тези люде и гледат с всевъзможни аксесоари, носещи марката на отбора, да направят бизнес от манията им. В България това производство, съпътстващо най-популярната игра, все още не е застъпено, както трябва. И в това отношение положението е почти като в челото на таблицата. Единствено двата гранда - "Левски" и ЦСКА - опитват да направят нещо "по така" за своите почитатели.

---------------------------------

Безспорно номер 1 в България в производството на клубни артикули е "Левски". В това отношение рекламата на "сините" е напред с години спрямо останалите български клубове и в много отношения се доближава до работата на Запад. В момента "сините" произвеждат над 200 артикула с емблемата на клуба - от чаши, хавлиени кърпи, чадъри и ароматизатори до мъжко и дамско бельо. Само шаловете с името "Левски" са над 20 вида. Най-новият продукт от рекламната дейност са шоколадите, на чиято опаковка е сниман целият отбор.

Всички тези артикули с малки изключения се произвеждат от самия клуб, а дейността се развива вече над година. Веригата магазини на футболния клуб - "Ultrablue" - наскоро празнува първия си рожден ден. "Сини" сувенири може да се купят от 2 официални магазина в София - на "Герена" и в базар "Универсал" на НДК, които работят непрекъснато. В цялата страна обаче има много повече магазини за такива стоки, разпространявани чрез частни фирми. В провинцията има лека надценка - до 10% заради превоза на артикулите. Всички фенове на "Левски" могат да закупят продукт от магазините "Ultrablue" и по Интернет на адрес http://www.levski.bg. Един ден след като е направена заявката, стоката пристига при поръчителя.

Тази година рекламният отдел на "сините" направи прецедент в своята дейност - за първи път



всеки фен на "Левски" може да си купи оригинален екип



или анцуг на клуба. "Всеки запалянко може да се разхожда по улиците като Гонзо например. Абсолютно всички екипи на тима се предлагат в продажба. Стоките по магазините са от същата пратка като тези на играчите", обясни Светлин Караначев от отдел "Реклама".

169 лв. струва оригиналният анцуг на "Диадора". От 82 до 85 лв. е фланелката на "Левски", гащетата са 30 лв. "По качество стоките ни не отстъпват на произвежданите от отборите в Западна Европа. Разликата е в цените. Например женските бикини, които при нас струват 6 лв., се произвеждат и от "Челси", но освен че са от доста по-лошо качество, английските струват 12 паунда", допълни Караначев.

Доброто качество на клубните артикули се дължи изцяло на фирмите производители. Рекламата на "Левски" работи както със западни, така и с български фирми. Част от артикулите се произвеждат от холандска компания, която прави и клубните стоки на "Витес" (Арнхайм). Турска фирма, която обслужва отборите от Германия и Испания, също работи със "сините". И в Швейцария се произвеждат левскарски стоки. Други, като шоколадите на "Левски", се правят у нас. При по-специалните артикули клубът преотстъпва правото на фирмата производител да ги продава, а печели процент. При други плаща производството и ги продава сам.

Списъкът от клубни сувенири непрекъснато се увеличава. В отдел "Реклама" в момента обмислят няколко такива проекта. Съвсем скоро ще се появят и напитки с емблемата на клуба. Всяка фирма производител може да направи оферта до ръководството на "Левски" да предостави артикулите си за клубни стоки. Условието е те да са качествени.



В ЦСКА пък в момента не се предлага почти нищо



от рекламното производство на клуба. "Знаете, че сключихме нов договор с фирмата "Лото" и според него ще се правят и спортни стоки с клубната емблема", обясни пресаташето на "червените" Игор Марковски.

Иначе клубът е регистрирал търговска марка ЦСКА и произвежда различни сувенири. Последното начинание е игра с кибрити, на които има снимки на "червените" футболисти. Играта се провежда съвместно с ямболската фирма "Видона". Производство на ЦСКА обаче са официалните календари на клуба - два вида еднолистови и един многолистов, който е в лимитирана серия.

Съвместно с фирмата "Мис`69", която работи с всички отбори у нас, ЦСКА прави футболни топки. Те са предназначени за подрастващите, затова са по-леки от оригиналните и съответно по-евтини. Тази стока може да се намери например в магазините "Метро" - там има един кош топки "Левски" и един с топки ЦСКА.

Сред производството на армейците са и дребни сувенири като химикалки, чаши, запалки и значки. От последните има и лимитирана серия сребърни с позлатен венец в емблемата. За Коледа пък



ЦСКА пусна ограничена серия червено вино и шампанско



с емблемата на клуба. Всички бутилки били подадени в търговската мрежа и изкупени бързо.

Както и "Левски", за някои стоки ЦСКА си сътрудничи с фирми производители, като печалбата се дели. Проблемът пред "червените" е липсата на официален магазин. "Това е една от слабостите ни. Досега ни спъваше липсата на договор с "Лото", за да продаваме истински екипи. Пречеха и неуточнените ни отношения с военните за собствеността на стадиона. Скоро обаче ще има магазин", добави Марковски, според когото от цялата тази дейност в момента ЦСКА няма приходи, защото няма дистрибуция.

Именно липсата на официални магазини е причината пазарът да е залят с всякакви ментета с емблемата на ЦСКА. Борбата с фалшификаторите по битаците обаче е неравна.

Най-старият столичен клуб - "Славия" - е доста назад в рекламата. Във фенклуба на "белите" се предлагат само шалчета за по 7 лв., чието производство е спонсорирано от самите запалянковци. Зам.-шефът на феновете на "Славия" Васил Йотов сподели, че има доста оригинални идеи, които ще се реализират, ако тимът тръгне нагоре. Ръководството на отбора опита преди време да направи шалове, но те излязоха със сгрешени надписи.

В "Локомотив" (Сф) ръководството отпуска всяка година определена сума на клуба на привържениците и така се финансира производството на клубните артикули. В момента в "Надежда" могат да се намерят шапки и шалчета на приемливи цени, а в бъдеще се предвижда да се пуснат в продажба фланелки и анцузи, запалки и пепелници.

В Бургас се опитват да стигнат грандовете, а по-напред в това отношение е "Нефтохимик". В тима на Христо Порточанов стартира нова маркетингова стратегия следствие на обявяването на клуба за търговско дружество. Фирмата "Винком", в която участие има Митко Събев - шефът на "Петрол" и финансов партньор на Порточанов, - произвежда вино с марката на отбора. Най-новата идея е



да се бутилира минерална вода "Нефтохимик"



Останалите аксесоари са както при другите клубове. Фланелките са по 5-6 лв. в зависимост от размера, по 2 лв. вървят големите календари, а малките са по левче. Бургаският "Латиноклуб" пък спонсорира и участва в производството на шалчетата, струващи по 3 лв.

Съгражданите от "Черноморец" могат да се похвалят обаче освен с шалове, екипи и календарчета още и със значки и ключодържатели. Производството на всички тези аксесоари се финансира от ръководството на "акулите" и засега те се разпространяват безплатно. През следващия сезон обаче има вероятност тази дейност да се комерсиализира и феновете да започнат да плащат за удоволствието да носят марката "Черноморец" по себе си.

Националният фенклуб "Берое" е поел инициативата да зарадва своите членове и се грижи изцяло за производствената дейност. В димитровградската фирма "Бургелов" например се поръчват шалчета по 6 лв. и знамена, които се вадят само за мачовете. От Казанлък пък се доставят пуловери и шапки, а пловдивска фирма произвежда чаши за бира и чай, носещи логото на старозагорския отбор. В клуба на привържениците на "зелено-белите" може още да се намерят химикалки и ключодържатели на символични цени. Всичко това се продава с минимална надценка, а цялата печалба отива за нови поръчки. В Града на липите и поетите се гордеят, че за първи път в клубната история фенклубът сам е спонсорирал издаването на календар на отбора. Направена е дори Интернет-страница - http://www.beroe-bg.com, която се обновява удивително често.

Най-зле от водещите отбори у нас е "Ловеч". Ексшампионът в момента няма клубен магазин. Произведени са артикули с емблемата на клуба - календари, тефтери, значки, химикалки, но човек може да се снабди с тях само ако е близък с хора от ръководството, тъй като тиражът им е ограничен. Екип на отбора пък може да се намери само от футболист. Местният фенклуб сам си осигурява шалчета и знамена.

Това е, общо взето, нашият скромен опит, но е интересно



какъв е футболният бизнес в Европа



Не бива да се заблуждаваме, че сме наравно с големите клубове поне в това отношение. Напротив, даже твърде много сме изостанали. В цял свят и в частност в отборите от Стария континент има една добре организирана футболна индустрия.

В Интернет-страницата на "Ливърпул" например се предлагат екипи по 40 лири (около $ 75), а ако почитателят на мърсисайдци иска да получи някой номер с името на предпочитан играч, трябва да се бръкне с още 10 лири. За малчуганите има детски комплекти по 30 лири. Освен това в каталога има тренировъчен и вратарски екип, и резервният - за гостуване. Срещу 11 лири пък всеки може да се сдобие с различни видеокасети, показващи славната история на клуба от града на "Бийтълс". Поръчките могат да се правят по телефона, но плащането става единствено с кредитни карти. За членовете на фенклуба на "Ливърпул" от чужбина пък има 10% отстъпка.

Най-богатият клуб в света - "Манчестър Юнайтед" - предлага освен всички споменати дотук неща и уиски с клубната марка. А всеки, който желае, може да си оборудва спалнята с чаршафи, възглавници и завивки на "червените дяволи". За децата пък са предназначени играчки с логото на клуба като плюшени мечета, малки дяволчета и всякакви други залъгалки. Тимът от "Олд Трафорд" предлага дори костюми и вратовръзки.

Така е и с другите английски клубове, където едно семейство може да живее години наред, ползвайки продукти с марката на любимия отбор. Тук се включват чаши, чинии, кърпи, сапуни, нощни лампи, пепелници и т. н. При другите европейски тимове нещата не са по-назад. Индустрията с футболни атрибути върви с пълна сила. Президентът на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес дори се бе похвалил, че с парите, получени от продадени фланелки с номера на Раул, "кралският клуб" може да си позволи да пуска цяла есен своите фенове без пари на "Сантяго Бернабеу".
 
Манекенка демонстрира последния артикул с марката "Левски" - шоколада "Сини шампиони 2000".
 
Повечето шалчета и фланелки на тези фенове на ЦСКА вероятно са купени от съмнителни места като битака, тъй като клубът все още няма официален магазин за тези стоки.
3569
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД