:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Наука

Лазерното оръжие - една зловеща перспектива

Днес поне 7 държави разработват десетина нови образци на лазерните пушки. Още през 2001-2001 г. САЩ ще проведат първите стрелби в бойни условия с лазер на борда на самолет
Лазерът е устройство за генериране и усилване на светлина. Излъчването му е монохроматично (всички вълни имат еднаква дължина) и кохерентно (всички вълни са еднакви по фаза). Снопът е почти успореден и може да се фокусира в петно с диаметър по-малък от една милионна част от милиметъра. Лазерният лъч се разпространява на големи разстояния, като слабо се разсейва. Именно тези уникални свойства го правят подходящ за оръжие.

Лазерът може да действа почти мигновено на принципа "изстрел - поражение". Лъчевите "куршуми" (електромагнитният лазерен импулс) се движат със скорост близка до тази на светлината - 300 000 км/сек. Това създава условия за успешна стрелба по бързодвижещи се цели. Моментът, когато те се фиксират, и моментът, когато лазерното оръжие открива огън по тях, почти съвпадат. Това е особено изгодно при стрелба по бягащи бойци, по вертолети, самолети, ракети, сиреч при изграждане на всякаква отбрана, включително противовъздушна и противоракетна.

---------------------------------

Съществуват проекти за най-различни видове лазерни оръжия: с малка мощност - за ослепяване и унищожаване на жива сила; със средна мощност - за поразяване на електронно-оптическите прибори и силово въздействие върху летящи обекти; с голяма мощност - за силово въздействие върху самолети, вертолети, ракети, спътници... Почти идеална среда за разпространяване на лазерния лъч е космосът.



Лазерни бластери



Как действа лазерният лъч върху човека?

Най-уязвими са очите, кожата, централната нервна система. Какво става, когато лазерен лъч попадне върху жива тъкан? Вследствие рязкото повишаване на температурата и превръщане на течната й фаза в газообразна, тя се взривява! Голяма плътност на лазерното излъчване може да предизвика кръвоизлив в мозъка, а продължителното излъчване - умора, функционални изменения на сърдечно-съдовата система.

Първо беше разработена експериментална пушка по поръчка на американските сухопътни войски, която може да изстреля 10 000 импулса. След експериментите стана известно, че има реална възможност лъчът да се превърне в поредното средство за масово поразяване на живата сила. Авторитетни специалисти от Международния червен кръст заявиха, че се разработва ново поколение преносимо лазерно оръжие, и то може да се използва за ослепяване на цели войскови съединения като евтин начин за печелене на битки. Това оръжие можело да се използва и от терористи. С него биха могли



да се ослепяват примерно президенти и други политици



при публичното им появяване. Лазерната пушка фокусира лъчи върху ретината на окото, което има способността да усилва светлината 100 000 пъти.

Нито една държава официално не е признала, че разполага с пушки за ослепяване. Китайският оръжеен концерн "Норинко" показа на изложба само проспект на винтовка, предназначена за ослепяване, но след една година никой от "Норинко" не иска да разговаря по този въпрос.

Появи се информация, че преди повече от 10 години от палубата на британски военен кораб с лазерна пушка моряците можели да ослепяват пилотите на атакуващите самолети. С една ранна модификация на това оръжие по време на Фолклендската война били свалени три аржентински самолети.

Американски секретни лазерни пушки пък обгаряли ретината на окото на разстояние до 1000 м. Специалистите смятат, че днес се разработват поне 10 нови образци. И това ставало в секретните лаборатории на САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания, Германия и Израел.



Огнедишащи машини за земни битки



През 70-те години московското обединение "Астрофизика" е разработвало бойна лазерна машина. В гъста гора е построен град-полигон. Главен конструктор е Николай Устинов, синът на военния министър Дмитрий Устинов. Генералите искат боен лазер, който "стреля" по цели до линията на хоризонта. Но мечтите им се разбиват в законите на дифракцията - колкото повече стесняват лъча, толкова по-силно тя го разсейва. Никой обаче не иска да слуша за тези закони. Най-после става ясно, че колкото и добре да се фокусират лазерните лъчи, с тях не би могло да се стопяват, взривяват цели като танкове например, но могат да се поразяват оптико-електронни прибори. Създадени са дузина опитни образци - гигантски верижни машини, които внезапно изстрелват светлинни кинжали. На бойното поле никой не би посмял да се докосне до оптически прибор, ако отсреща го обстрелват с лазерни лъчи.

И американците разработват лазерна бойна машинна, с която свалят вертолет и противотанкова ракета. Германците разполагат боен лазер върху шаси от танк "Леопард-2" и опитват да поразяват въздушни цели.



Крилати лазерни платформи



Първите летателни изпитания с газодинамичен лазер, монтиран на борда на самолет, американците провеждат през 1975 г. През 1982 г. прехващат управляема ракета "въздух-въздух" без непосредствено силово поразяване. Пречи вибрацията на самолета-носител и замърсената атмосфера. Намесва се програмата за "звездни войни". През 1992 г. конструкцията на лазерите е подобрена и се създават условия за технически пробив в този вид оръжие. Експериментален лазер е монтиран на самолетите С-135, В-52, "Боинг-747". Търси се възможност за поразяване на балистични ракети на няколко стотици километри в продължение на 60 сек. след откриването им.

През 1993 г. темпът в разработката на лазерното оръжие с въздушно базиране рязко нараства. Доказана е възможността за поразяване на балистични ракети. Самолетът с лазер вече се разглежда като елемент от системата оръжия за "звездни войни". "Боинг" разработи специален лафет, който извежда лазерната енергия от борда на самолета и я насочва в тесен сноп в целта. Новата система АВL (Air Borne Laser) ще се използва и като компонент на настъпателните средства за водене на "информационна война", сиреч за поразяване на нисколетящи спътници.

Същността на оформилата се идея е следната. Модифициран "Боинг-747-400Г" ще бъде снабден с лазерно оръжие, което може да пробие корпуса на ракетите през първите две минути след стартирането им. Във въздуха постоянно ще се намират поне два самолета. От височина 12 км те ще следят територията на страните, от които е възможно да стартира ракета. Монтираният на самолета лазер засича момента, мястото на пуска и унищожава ракетата на разстояние около 300 км, когато тя се откъсва от земята или пробива облаците.

Предвижда се програмата АВL да бъде реализирана в края на първото десетилетие на ХХI век, а още през 2001-2002 г. да се проведат първите стрелби в реални условия. Ако те са успешни, през 2006 г. в състава на ВВС на САЩ ще постъпят три самолета. С боен лазер на борда те ще се намират във въздуха 18 часа (с дозареждане). Оперативното задействане на 5 самолета щяло да позволи унищожаването на 10 едновременно стартиращи ракети.



Квантови мълнии над океана



През 1976 г. Пентагонът създаде единен лазерен център за изпитания на експериментални бойни системи на полигона Уайт Сендз, щата Ню Мексико. На 6 септември 1980 г. лазерът "Миракъл" от разстояние 1 км разруши на земята втората степен на междуконтиненталната балистична ракета "Титан-1" и прехвана по-късно радиоуправляема мишена, която имитира противокорабна ракета. Изпитанията продължават с цел да се уточнят критериите за поразяване на ракети различен клас.

В края на 1993 г. започва да се разработва корабен боен лазер за прехващане и унищожаване на реални цели в морски условия. В края на 80-те години световното ракетостроене постигна успехи в разработката на отлични противокорабни ракети, което заплаши не на шега американските адмирали, които тутакси потърсиха начин да парират масираните удари, съпроводени с активни смущения на отбранителните средства.



Бойни генератори за "звездни войни"



През ноември 1983 г. в САЩ започват изследвания, които и до днес, в зависимост от отпусканите средства, ту се активизират, ту затихват. В предлаганите оръжия за "междузвездни войни" почетно място заемат именно лазерите. Учените смятат, че междуконтиненталните балистични ракети са най-уязвими по време на стартирането, когато се ускоряват. Тогава могат да се използуват четири типа лазери: химически, ексимерни, на свободни електрони и рентгенови.

При един експеримент лъч уцели спътник на Земята. Малко преди да настъпи нощта, от полигона Уайт Сандз наземен лазер "изстреля" лъч с диаметър 2 м по военен спътник. Последва втори, трети "изстрел". Земята тутакси прие сигнал от спътника, че чувствителните му уреди са регистрирали точни попадения през 4-3 сек. Твърди се, че мощността на химическия лазер, създаден по технологията от 80-те години, нарочно е била намалена. В действителност той можел да изпепелява обекти в орбита.
8645
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД