:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,670
Активни 175
Страници 24,304
За един ден 1,302,066

Много баби - хилав контингент

Военните трябва да бъдат дадени на прокурор за фенерчетата от "Илиянци" и ски-очилата от 3 лв.
Снимка: Александър Михайлов
Всичко бе казано - президент, министър на отбраната, началник на Генерален щаб, депутати, че дори и гласът на премиера ясно заявиха, че трябва да останем до края на годината в Ирак в този състав и с тези задачи.

Пък после, ако иракчаните искат, наши инструктори могат да обучават местните войници как да боравят с руското оръжие, което може да им подарим. Т.е. може да останем, ама по съвсем друг начин.

Президентът и главнокомандващ на въоръжените ни сили Георги Първанов не се сдържа и се изказа вчера по бъдещето на пребиваването ни в Ирак. Общо взето, и той също е съгласен да не спираме петия пехотен батальон, но в рамките още на този парламент



да бъде решено какво правим след това



Преди три седмици военният министър Николай Свинаров беше в Ирак и дори се срещна с колегата си Хазим Аш Шалан. На тази среща Свинаров се запознал с военната експертиза на коалицията как да се промени видът на операцията в Ирак. Та според нея в началото на 2006 г. може да изтеглим пехотни или механизирани подразделения и да увеличим инструкторите.

Но когато се завърна в България, министърът, кой знае защо, не сподели това.

За да бъде спазен добрият партньорски тон и за да има време технически да се осъществи изтеглянето на контингента, е необходимо депутатите да вземат решение веднага. Първо, защото за да спазим "коалиционната култура", за която толкова много говорим, е необходимо да има достатъчно време командването в Ирак да изготви новите си разстановки при оголването на база "Еко" и региона в Ал Дивания (поляците също казаха, че ще редуцират значително контингента си до края на годината, а ние сме под тяхно командване и спим с тях в една база).

От друга страна, на българската армия също е необходимо време,



за да задвижи тежката машина по прибирането



В момента петият пехотен батальон е готов и чака сертификат. Той ще потегли към Ирак през втората половина на май и ще остане до ноември. Те трябва да започнат да прибират военната техника, която изпратихме преди две години. Или това, което е останало от нея, защото всички знаят, че една трета от руските УАЗ-ки дадоха фира при похода от Кувейт до първата ни база в Кербала. Трябва да прибираме и БМП-ата, БТР-ите и МТЛБ-ата. Да не говорим за руските камиони. От Кувейт техниката се товари на кораб и стига до пристанище Бургас. Дотук добре.

Прибираме се и какво правим?

Военните ще пишат надълго и нашироко анализи за това каква сме я свършили и какво трябва да оправим.

Дано в докладите си да се сетят, че най-много се изложихме не толкова в действията си и работата си в Ирак, а тук. В Министерство на отбраната. Цяла България не успя за времето на мисията да облече 480 момчета и момичета и да им подсигури не най-доброто, но поне качествено оборудване и средства за защита.

То не бяха проблеми с бронежилетки, с фенерчета, с очила, с палатки, с климатици и какво ли не. Единствено консервите с боб и русенско варено бяха на ред. Рейнджърите тръгват с огромно количество храна, за да сме "автономни за достатъчно дълго време", твърдяха тогава от ГЩ. След пристигането в Ирак нашите видяха, че кетерингът на американците е добър. Изядоха набързо боба и русенското и се нахвърлиха на щатските порции.

Но да се върнем на бронежилетките и фенерчетата.



Това вече си е за прокурор



Не е възможно за две години време да не се намери добро "средство за балистична защита". Бяха проведени два конкурса с много фирми-кандидатки. Естествено, без да се дава никаква гласност за това. И се стигна до разнобой между чиновниците в МО. И до провали. И до лъжи, че търсят най-доброто. И накрая бяха извадени старите нови бронежилетки от складовете. Така стана и с фенерчетата от 1,50 лв. от базара в "Илиянци", и със ски-очилата от 3 лв.

По повод оборудването президентът Първанов спомена, че дори и на него му е по-лесно да постигне нещо с американските съюзници, отколкото с Министерството на отбраната. Добре го каза, но каква полза? А и защо трябваше да чака толкова време, че да го каже? Нали за това е президент и главнокомандващ! Не да чака, а да привиква и да му козируват.

Срамота е, че не успяхме да екипираме подобаващо 480 момчета и момичета. Сега пък политиците не могат да решат какво да правят с тях.
25
1196
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
15 Март 2005 23:20
Е по-смело де.
Генерало вече си призна при Бареков, че нема оборудване поради корупция.
Що толку шикалки сега...
15 Март 2005 23:40
Ааа, фенерчета струват 1лв. а не 1, 5лв.Лично си кпих 5-6.Исках да се чувствам рейнджър.Оо йеее.
Но, това е малка злина!Я си представи че тия, същите фенерчета ги бяха купили от доставчик ("лицензиран естествено " за примерно 15 лв.?
Мани майтапа, ама тези фенерчета се оказаха голям боклук...
15 Март 2005 23:44
Ама те от лицензиран ги купили.
Познай за колко.
15 Март 2005 23:48
кайли затвори си устетата , много си малка за да говориш срещу БГ армия(каквато и да е ) след като не си изкарала и една седмица военизирана !
Бот не съм съгласен и знаеш какво казвам !
търпението има граници и норми !
16 Март 2005 00:21
Много баби - хилав контингент
Правилно са го казали.
Но очевидно и реципрочното е вярно:
Много контингент - хилави баби!
Щото няма пари за пенции ...
16 Март 2005 00:28
Незнайку, сврши пиячката ли, та го удари на нерви?
Що си не легнеш, кое време стана.
16 Март 2005 01:01
Кайли аз ще си ида от форума на вестника със ЧЕСТ
но ти едва ли !
За пиене и плащане се оправям сам , не съм безработен ! А даже кога не работя пак печеля пари ! Но си слаба ракия за мене , не е нужно да коментирам колко си далече !?!?
Злобата ти ще те забие у земи , помни ми думите !

ПП- Има още да сучеш докато стане нещо от тебе !
16 Март 2005 01:14
незнайко, кво си се набрал на kaily? социала ли ти отрязаха франсетата, че се нервиш нещо? досега хвали нищожеството от мадрид, сега на тема родна казарма ли си се отворил?
де гиди слаби ракии де...
16 Март 2005 01:53
В аптеката на Кайли клиента G5 пита тихо и срамежливо:
- Извинете, да имате препарат срещу срамни въшки?
- Да. Колко?
- Не знам, не съм ги броил.
16 Март 2005 03:26
Уууф, да не знае човек от къде да ви започне. Абе аз ли нещо...или вие бяхте тези които пищяха до небесата не толкова отдавна, когато г-н премиерът(господ здраве да му дава), заяви пред парламента, че мисията в Ирак била струвала само някакви си 100 милиона (или 150 ли бяха) долАри (или левове ли бяха, както и да е де - все нищо пари). Ами хората са се опитали да минат колкото се може по-евтино, по-добро оборудване туи царство - господарство просто не може да си позволи. И какво искате-да се развявате из Ирак с 4-то поколение night vision goggles и бронирани жилетки, а в БГ още повече да се молят за стотинки, та белким саберат пари за операции на болни деца, а пък за пенсйонерите да не говорим. Всеки може да си позволи само толкова, колкото може да си позволи. И защо "спите с поляците" бе? Ами спете с американците - те имат повече пари! Само забравете за техните полеви храни M.R.E. (Meals Ready to Eat) Те са направо ОТВРАТ, въпреки, че са самозатоплящи се. В сравнение с тях и русенското варено, и бобените консерви са много по-добри, ако не вярвате-опитайте!
16 Март 2005 07:47
Някой може ли да ми даде смислен отговор защо трябва да си прибираме БТР-ите и особено руските камиони, който са на бензин.Доколкото си спомням, само преди 10 дена Свинаров каза, че ще купува натовски камиони, защото са на дизел. Като го гледам, от спестените пари от връщането на тази техника може да се купят поне свестни фенерчета, та дано на някои им светне с тях. )
16 Март 2005 07:47
незнайко, много ппстно бе друже.
я опъни един аператив па напиши нещо по-така, а не се излагай като французин на дунав мост
16 Март 2005 07:54
Незнайко , научил страхотен политически виц. Толкова му харесвал, че не можел да се стърпи да не го каже на някого. Влезнал във сайта на вестник СЕГА видял G5 и му казал:
- Знам страхотен политически виц. Искаш ли да ти го кажа?
- Аз съм милиционер!- отговорил G5
- Нищо де ! Ще говоря бавно и ще повтарям по два пъти!
16 Март 2005 08:20
Хилаво ни било бебето! Не е хилаво бе хора. За пореден път нашите войници показаха, че където и да отидат, каквато и безумна задача да им се постави, те ще намерят начин да се справят (спомнете си как само нашите момчета и момичета не избягаха от охранявания обект в края на миналата година). Спомнете си също така, че няма наше бойно знаме в чужд музей!
Всичките тези дивотии покрай Човека Гърдев показаха за пореден път, че нашите управляващи броят армията ни за стадо, което е длъжно да отиде там където го подкарат. В едно от първите си интервюта министър Свинаров си го каза в прав текст - военните трябва да изпълняват решенията на политическото ръководство.
В едни по-предишни времена, когато се обсъждаше дали да разрешим през наша територия да преминават хуманитерните бомби на Буш за сърбите, на летището Иван Костов директно взе думата на ген. Михов и не му позволи да отговори на журналистическите въпроси свързани със защитата на АЕЦ. И какво от това, че народа ни като цяло не бе съгласен с тази агресия срещу сърбите. И П.Стоянов и Костов ни обясниха, че това е цивилизования избор. Народът е тъп и не разбира кое е цивилизовано и кое не, и ТЕ, бидейки на власт, решеват въпроса, естествено за наша сметка.
Нищо ново по нашата мила татковина. Който е на власт, той е истината и всички останали са длъжни да изпълняват неговите решения, без значение дали те са военни или цивилни.
Спомняте ли си народната мъдрост "Дай на простя власт и му гледай сеира". Трагичното е че сеира е за наша сметка.
16 Март 2005 08:58
Fat Bastard,
Лошото е, че парите бяха похарчени като за качествено снаряжение, а беше доставено... - в този смисъл икономии нямаше!
Може би се сещаш за раниците-ментета с ниска цена от 150лв/брой и цена на оригинала 160лева... А може би и за бронежилетките... и какво ли още не...
***
То преди няколко години стана ясно, че и в САЩ е така - Пентагона бе платил китайски отвертки по 50 долара, ама те първо ги имат в повече доларите - печатят си ги, и второ - когато са на война, Халибъртън може да ги ебава с цените, но поне това което доставя е над средното ниво...
***
А у нас Военна проКУРатура спи - е и те са хора на Филчев...
16 Март 2005 09:02
преди малко една дама от НДСВ - член на комисията по външни работи и национална сигурнаст в НС, в отговор на журналистически въпрос, се изцепи, че сме БЕДНИ, НЕАМЕ ПАРИ, за това и бойците ни в Ирак не са оборудвани като хората!!!!!!!
а мож`ли ми каза, госпожо, чий го дириме тама, като сме бедни и немаме пари ?
16 Март 2005 09:13
Супер са тия фенерчета. Продават ги във вариант с компас или с термометър. Светят и откъм дръжката с разсеяна светлина .И какво се оплакват, много са хубави даже. Ама тия очила ли са, к`во са, не можах да разбера, от какъв зор са ги купили. Може би “време е да се маскираме”?
16 Март 2005 09:15
Стига сте плюли по снаряжението. Можеие да го продадем на Ирак, и да си спестим парите за връщането му. Тук какво ще го правим?
16 Март 2005 09:23
Кой носи отговорност и като цяло, и за конкретния случай?
- Най-напред и тотално народното събрание, което гласува участието ни! Депутатите, които дадоха положителен вот не трябва да имат място в листа за тези избори. Защото и досега няма кой да каже, с какво толкова печалбата превишаваше загубата, та беше изгодно да се участва.
- Второ, външният ни Министър. На 4 очи с американците той беше длъжен да уговори: “Ще участваме за да ви свършим работа. За нас полза никаква – парите няма да си вземем, иракската демокрация изобщо не ни е работа, ние нашата още не сме оправили. Затова от вас подарък пълно съвременно оборудване да не стават сакътлъци. Че нали ни знаете хала.”
Останалите виновници са дребни риби, производни на главното...
16 Март 2005 09:42
Незнайко
Какво се нахвърляш срещу kaily
Ако искаш да знаеш тя като ученичка е ходила на военно обучение, цели две седмици.
Вие с Фичо да не ви обидят идолите. Ако се каже нещо против политиката на САЩ Фичо скача като ужилен, ако се каже нещо против правителството на Симеон 2 - ти подскачаш.
Генерал Колев действително си го призна пред Бареков, че става въпрос за корупция.
16 Март 2005 11:17
Пука ми с какво ще ги наконтят. Важното е - да има музика при посрещането! И червена пътека.
А за трепането - такава си им е работата. Баба ми викаше "да би мирно седяло, не би чудо видяло" ...
16 Март 2005 11:23
Като цяло добра статия на Диян. Само това малко дразни дето Първанката на бял кон - всичко друго леш. Но това му е работата на президента, нали е обединяваща фигура.
База Индия беше разрушена. Виновни бяха висши военни, които се оказаха просто безотговорно некадърни. Аз разбирам да си некадърен - ясно, цял живот си се промушвал в щабните лабиринти и това е била целта на кариерата ти - да оцелееш в интригите. Така. Обаче защо като не знаеш нещо, просто не вземеш да попиташ. На Балканите не е като да няма военни бази на НАТО. Попитай, ако ти разрешат - иди, виж, научи. Диян говори за кетъринг... Кетъринг е слаба дума, по-точно е да се каже от пиле мляко. Но най-важното е как да се обезопаси и контролира достъпа до едно такова място.
Армията ни тепърва ще участва в подобни операции, така че колкото по-бързо се научи, толкова по-добре. Ролята на началството е това да не представлява процес на проба-грешка.
Чувах странни версии теа дни. Невярно е да се твърди, че те наще щели да кажат, ама американците им оказали натиск. Натискът е отвътре в някои глави и никъде другаде.
Приятелски огън е буквален превод от наложилият се във военните среди термин friendly fire. Разбира се всеки е в правото си да го използва за всяккви предизборни, наплювателни и други цели.
По принцип военното ръководство отговаря за действията на място, така че ето виждаме, че даже президента не спести критики към "неговите хора" в генералния щаб. Да се твърди, че ако са имали фенерчета Maglite и американски жилетки, са щели да се спасят загиналите и ранените в Индия, е малко спорно. Политическото ръководство на министерството е длъжно да осигури максимално добре нормативното материалното и логистичното обезпечаване на хората ни.
В целия батак не разбрах кои са хората, отговорни за нормалния обмен на информация помежду многонационалните сили и къде се намират те - в Ирак, в Генщаба, или в министерството. Дано все някой знае.

16 Март 2005 12:57
picefullshoot,
16 Март 2005 17:30
Кво се чудите! Управляват ни кифладжии. И мисленето им кифладжийско. Понеже братчеда дет вчера е напарвил ЕТ за шиене на жилетки у едно мазе не може да се мери с фирми с високо качество, спираме поръчката. А ония в Ирак да мрат. Ний си чакаме комисионничката /не мога да я нарека комисионна, тука за съвсем дребни неща става въпрос/.
Дребнаво, кифладжийско мислене. А тия вземат управленски решения за армията ни... И то не само за нея ..
16 Март 2005 21:29
Охо, ма той гвоздея е забит на друго място и няма нищо общо със темата.Незнайко срещу Кайли.Приятно развалнуван с перверзно ллюбопитство като стара клюкарка от Старе место ми се струва че има "шерше ла фам белисима" в отговор "но Макс, но и от там антагонизъм.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД