:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,671
Активни 177
Страници 24,305
За един ден 1,302,066
АНАЛИЗ

Ядрени джуджета се готвят за нова студена война

Измислената от Буш "ос на злото" проработи между Иран и КНДР
Снимка: Ройтерс
Преди месец Северна Корея за пръв път официално призна, че притежава ядрено оръжие. Преди ден, в отговор на военните маневри на Южна Корея и САЩ, които Пхенян смята за подготовка за инвазия, комунистическият режим изрази готовност да увеличи ядрения си арсенал.

Никой не се изненада. Авторитарният режим в една от последните крепости на комунизма от години живее с мисълта, че всеки момент може да се окаже обект на агресия или ядрено нападение от САЩ.

Пхенян съзира опасност главно във възможността Буш да приложи отново иракския вариант. Още докато се готвеше да нападне Ирак, американският президент определи КНДР и Иран като част от "оста на злото". Това послужи като повод Северна Корея да се оттегли за неопределено време от преговорите за ядрената си програма. Готовността на КНДР да продава части за производство на ядрено оръжие е заплаха за сигурността, която надхвърля пределите на Североизточна Азия. Такова мнение изрази в Токио миналата седмица американският заместник-държавен секретар по контрола над оръжията Джон Болтън, цитиран от АП. Той призова Северна Корея бързо да се завърне на масата на преговорите, но не пожела да коментира какво ще прави Вашингтон, ако Пхенян откаже да поднови разговорите.



Иран също се озъби на американците,



които го заподозряха в тайно разработване на ядрено оръжие. Двете толкова отдалечени държави - КНДР и Иран, започнаха да се чувстват близки и даже си размениха официално поздравления, че са допринесли за укрепването на световния мир. "Оста на злото", с която ги свърза администрацията на Буш, започна да действа.

За ислямската република, която е регионална сила със 70 милиона население, опасността след свалянето на Саддам идва от американското присъствие в Ирак. Разузнавателни самолети на САЩ прелитат над Иран от година и търсят доказателства за наличието на ядрено оръжие, съобщава в. "Вашингтон пост". В иранската преса също се появиха съобщения, че в свалени безпилотни самолети е открита шпионска апаратура. И въпреки че при посещението си в Лондон на 4 февруари държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс заяви, че в дневния ред на американската външна политика не е предвидена намеса, напрежението в отношенията между двете страни се запази. Тя поясни, че Вашингтон не е поставял краен срок за водените между ЕС и Иран преговори по ядрената програма. Райс обаче подчерта, че не трябва да бъде позволено на ислямската република да се сдобие с ядрено оръжие под прикритието на ядрена програма за граждански цели, и допълни, че президентът Буш не изключва нито един от възможните варианти за уреждането на проблема.



САЩ и Израел не изключват и изпреварваща атака,



ако установят, че Иран разработва ядрена бомба. Има спекулации и за превантивен удар по Северна Корея. Но Русия и Китай, въпреки че са против разпространението на ядреното оръжие, дадоха да се разбере, че няма да приветстват каквато и да е наказателна операция. Дори верният съюзник на САЩ Южна Корея заяви, че не бива да се предприемат санкции срещу Севера. Позицията явно бе очаквана. "Любимият ръководител" Ким Чен Ир заяви в началото на тази седмица пред висш функционер на Китайската компартия, че при определени условия КНДР ще се върне към шестстранните преговори по ядрената й програма. С тази си готовност той сякаш потвърди подозренията, че всъщност се касае за ядрен блъф на КНДР. Блъф, който бе развит в изявлението на говорителя на севернокорейското външно министерство, който в понеделник заплаши, че Пхенян ще увеличи ядрения си арсенал.

Комунистическата Северна Корея и ислямският Иран се опитват да държат света в напрежение, използвайки



сдържащата роля на ядрения страх



Целта е да изтръгнат отстъпки, които иначе няма да получат. Студената война между Изтока и Запада си остана студена именно заради страха от ядреното оръжие. Никой досега не е нападал ядрена държава и новозаписващите се в ядрения клуб се надяват, че така стават неуязвими. В случая с ядрените джуджета важи не толкова страхът, че те могат да приложат ядрено възмездие, колкото страхът от регионалните последици при използването на ядрено оръжие. Няма съмнение, че Северна Корея и Иран не могат да ударят САЩ с ядрени заряди, защото не разполагат със средствата за тяхното пренасяне. Но това не ги прави безопасни за американските регионални интереси, а и за света като цяло.

Главната заплаха идва от лошия пример, защото показват и на други, че ядреното оръжие гарантира недосегаемост. А недосегаемост е нужна точно на диктаторските режими, които могат да се справят със своите народи, но са уязвими при външен натиск. Опитът на Саддам вероятно ги е научил на нещо. В това отношение политиката на Буш е контрапродуктивна, защото вместо да разнася свобода, насърчава ядрените амбиции на диктаторите.
 
Пхенян демонстрира ракетна мощ.
 
Снимка от сателит на иранския ядрен реактор "Бушер". Путин отрече да е помагал при построяването на реактора, но заяви, че Русия ще сключи сделка за доставка на ядрено гориво.
87
1209
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
87
 Видими 
16 Март 2005 00:09
Аз имам само един въпрос - КОЙ е казал, че САЩ имат право да определят кои държави имат право да имат ядрено оръжие и кои да нямат?
Не съм привърженик на идеята неуправляеми диктатори да могат да мятат нюкове когато и към когото си посикат, но уж си мислим, че живеем в един правов свят, нали?
Иначе безспорно САЩ НИКОГА няма да посегнат на държава, която има ядрено оръжие. Всъщност - САЩ могат да нападнат и превземат САМО противник, който им е "в кърпа вързан". И определено нямат никакъв ресурс да установят контрол над държава със 70-милионно население като Иран.
Без да оспорвам безспорното им лидерство във военните технологии и сили - просто говорим за ресурса, с който разполагат. Все пак техниката и парите не могат да решат всичко в една война, първото не може да замести хората, а второто си има граници...
16 Март 2005 00:36
Студена война може да започне единствено най-голямото ядрено джудже с най-Тъпия президент в света.
16 Март 2005 00:47
Иран ще е spectacular failure !

Просто нямам търпение да видя
За жалост след избора на Джон Болтон за посланник
в ООН дипломацията е обречена на провал разбира се също...
16 Март 2005 08:20
Иран все още не може да удари Северна Америка. Северна Корея може."Таепо Донг 2 " има обхват 3000- 6000 км. Под прицел са Аляска , Хавай , базите в Гуам. До няколко години с усъвършенстването на ракетите носители , под прицел ще бъдат и Западните щати -Орегон , Калифорния , Вашингтон...Нали затова САЩ разгръщат ПРО в Аляска
16 Март 2005 09:05
Едно изследване на развитието на американските неядрени оръжия показва, че през 2010 г. САЩ ще имат възможност да нанесат почти мигновен изпреварващ удар срещу страна като Русия, при който ще бъдат унищожени всички възможности за ответен удар, вкл. и с ядрено оръжие. Т.е. без да замърсява околната среда, САЩ ще може да неутрализира руските атомни оръжия преди дори едно от тях да бъде изстреляно. Подобна възможност едва ли ще се ползва стрямо Русия, тъй като тя де факто стана съюзник на САЩ. Но се надигат нови сили - като Китай, спрямо които тя ще е необходима. Очевидно който може да разсипе Русия или Китай за минути, едва ли ще се впечатли от Иран и Северна Корея. При това става дума за неядрени оръжия.
16 Март 2005 09:12
Всяка държава има право да се защитава срещу агресия. Със средствата, с които я заплашва агресорът. Уважавам всеки, който се опъва на американците, така както презирав всеки, който си сваля гащите пред тях.
Ако тъпите американци не се осъзнаят, ако не проумеят, че със своята политика само провокират тероризма - хак да им е. Хич не съжалявам като им правят атентати и ги избиват. Тъпи, тъпи, ама накрая трябва да проумеят. И в Манхатън също.
16 Март 2005 09:15
за КОМУНИСТИЧЕСКА Северна корея и ИСЛЯМИСТКИЯ Иран ясно! Те са ни идеологически врагове. А някой да е чул да се говори за ядрената програма на БРАТСКИ Израел? Някой да знае колко резолюции на ООН не са спазили?
16 Март 2005 09:21
eusurvey,
Нямам намерение да те засягам, но имам една молба : Би ли ми изпратил/а как да намеря това изследване и/или би ли ми дал/а идея къде да го търся. Въобще някакви данни за това?
Предварително благодаря за усилията ти.
16 Март 2005 10:18
eusurvey
Ето това го забрави. Има изследвания каквито си искаш, но това не може да стане.
1. Първо не може да се създаде такава система, която да няма пропуск, даже срещу по- неразвити системи, като корейската. Спомни си, че през войната срешу Садам през 1991, въпреки антиракетната отбрана на Израел, иракски ракети попаднаха в негови градове.
2. До тогава руснаците ше са променили така своята технология, че да обезмислят това начинание.
16 Март 2005 10:45
На зла круша - зъл прът. Защита срещу агресивността и бандитизма на USrael могат да бъдат само ОМП. Обратно, намаляването на агерсивността и въоръженията на USrael би било силно основание за неразпространение на ОМП във все повече страни по света. Ама при такава политика Злото няма да е USrael.
16 Март 2005 11:27
И Северна Корея, и Иран ми стават все по-симпатични.
16 Март 2005 11:35
Северна Корея била си мислела, че САЩ могат да ги нападнат...
Ами не е ли вярно това? И Садам така си мислеше, и го нападнаха
16 Март 2005 11:39
Наша партия, руководимая великим Полководцем, является всепобеждающей партией, прославляющей всему миру достоинство и честь Родины и нации, высоко неся сонгунское знамя.
Политика сонгуна выдвигает Народную Армию опорой и ведущими силами революции и твердо отстаивает социализм нашего образца на основе могучей военной силы и энергично ведет строительство могучей процветающей державы – страны чучхе, вооружив все общество революционным воинским духом. Именно в нем кроются справедливость и жизненная сила политики сонгуна нашей партии.
Благодаря великому сонгунскому революционному руководству уважаемого Полководца наша партия сияет как великая партия, которая славится
непобедимостью, опираясь на армию.
Уважаемый Полководец всегда считает народ, как небо, и руководит революцией и строительством к победе с бесконечной любовью и верой к народу, – таков особый метод руководства уважаемого Полководца революцией. Благодаря тому, что уважаемый Полководец – олицетворение человеческой любви стоит на высшем посту партии, наша партия блестящее выполняет миссию партии-матери, которая отвечает за судьбу народа и ведет ее за собой, и доверие народа к нашей партии стало абсолютным.
Великий Полководец является старейшиной мировой политики с длительным политическим стажем и несравнимо богатым опытом и он имеет немеркнущие заслуги. Благодаря этому великий Полководец является самым выдающимся руководителем современной эпохи, который пользуется беспредельным уважением и доверием от народов мира как Солнце XXI века. Открывать светлое будущее нового века, имея в лице великого Полководца
Ким Чен Ира руководителя партии, армии и народа, – это величайшая слава и наибольшее счастье для нашей партии и народа.


Воззрение к вождю


На победу в революции без вождя надеяться, что цветов без солнца ожидать.
Нет великого человека, который был бы не предан своему вождю, нет знаменитого человека, который бы не верен своим родителям.
Верность вождю – высшее качество революционера.
Высота счастья человека – высота верности своему вождю.
В бриллианте может быть примесь, но в чувстве верности к своему вождю не должно быть ни пылинки.
Преданность вождю не требует вознаграждения, она – ответ на доверие.
Кто не верен вождю, тот не имеет права на жизнь.
16 Март 2005 11:41
Ядрени джуджета се готвят за нова студена война ?
Не. Апострофират Буш и теорията му за несиметричните действия.
16 Март 2005 13:08
Тази статия е писана от манипулатор или човек с лошо психично здраве!
При евентуален ядрен конфликт ще пострадат сериозно Североизточен Китай, Хабаровск и Владивосток и Голяма част от Северна Япония, да не говорим за Южна Корея. КНДР ще изчезне.
Много интересно кой има изгода от това? Коя от трите суперсили (Япония, Русия и Китай) ще позволи дестабилизация с преки поражения по собствените територии?
16 Март 2005 13:11
Каквото повикало, такова се обадило
16 Март 2005 14:57
eusurvey, я пусни още някой друг виц че нещо цял ден ми беше криво. Само не забравяй че вицове разправяш, щото като гледам май си и вярваш.
16 Март 2005 15:11
В КНДР и Иран колко повече не живея - толко по-симпатични ми стават.
В САЩ колко повече не живея - толко по-антипатични ми стават.
Объркаф са. То стана като с кафето и спането. Да се йебем у меджународникот
16 Март 2005 15:22
Еусървей , това дето си го написал , мога те разоблича и технологично , ама ме мързи Ша ти кажа само че е пълна глупост. Ако те интересуват детайли - в нета има океан от инфо. Набери с търсачката : SS 18 , Топол М , Булава , Подлодка клас Тайфун , Ту 160 , и други такива и виж там какво ще ти обяснят експертите. Виж , засега ПРО има шанс да устиска на 5-10 корейски ракети.След 2-3 години , като станат 100 ракети със сто заряда , става съмнително...
16 Март 2005 15:26
От глупотата ти топол-eмска тоже нема спасение...
16 Март 2005 15:26
И още - на Ким Чен Ир не му е задължително да закара ракета до Вашингтон. В Южна Корея има още към 50 000 американски войници в бази. Достатъчно е да прасне тях с ядрени заряди...
16 Март 2005 15:28
И ще си задоволен, а?
16 Март 2005 15:28
От рано си заквасил с ника...
16 Март 2005 15:29
Нощем мое да се клатушкам, ама не светим. Като топор-Н.
16 Март 2005 15:31
Да тъ светна , сега е ден
16 Март 2005 15:41
Мноо си зле.
Сега е сутрин. Току-що свърши сътрешното предаване за нивото, Железни Врата и сон-шожмон.
16 Март 2005 16:07
Ами Москит и Оникс? И Китай ги има даже. Тромавите самолетоносачи ще се изпарят. И не само те.
16 Март 2005 16:12
Nuke 'em! Nuke 'em!
16 Март 2005 16:12
в кореа военните....американци в момента са 38000 не 50000 просто живеиа тук и знам!!!
16 Март 2005 16:28
А язе по кабеларката имам Оникс, па даже и Веселина ТВ.
16 Март 2005 16:45
Кога намалеха толкуз Да не ги е подпочнал Ким Чен Ир
16 Март 2005 17:10
САЩ започнаха своята тотална война за доминиране и налагане на Pax Americana. Най-вероятно Буш ще започне атака срещу Сирия. Атаката ще започне едновременно по западния, южния и източния фронт. Няма да има въздушна подготовка. Атаката ще се съпътства от десант на сирийския западен бряг заедно с нахлуването по сушата от южния и източен фронт. Американците ще се опитат да съкрушат сирийската съпротива за 10-14 дни. Наред с атаката срещу Сирия, трябва да се очаква и нападение по въздуха и с ракетни сили срещу Иран. Тази операция ще включва и допълнителни елементи от територията на Афганистан и Турция. Въздушните атаки ще минават от северозапад - през Турция, от "контролирания" от САЩ Ирак, от изток - от американските бази в Афганистан, и от самолетоносачните групировки и подводници в Персийския залив. Третата цел на начертаната още преди години операция ще бъде Северна Корея, където рискът за САЩ ще бъде най-голям, тъй като тази страна разполага с много силна армия и с няколко ядрени заряда. Могат да бъдат осъществени и няколко паралелни отвличащи вниманието акции, например срещу Куба или Венецуела. Тази прогноза със сигурност не е без основание и вероятно се анализира в Москва, Париж, Берлин, Пекин. Контраанализът се прави и във Вашингтон и Израел, защото се оказа, че плановете им не само, че са разшифровани, но могат да бъдат посрещнати по такъв начин, че да станат драматични за самите американци и израелци. На този фон особено внимание заслужава онова, на което се случи преди около година - обявената от Кремъл нова военна доктрина, предвиждаща нанасяне на изпреварващ удар при застрашаване на националните интереси на Русия. Но за разлика от доктрината на САЩ, Москва направи това без много шум. Във Вашингтон и Израел обаче това беше разбрано както трябва, защото по същото време се множаха информациите, че Израел готви ядрен удар по атомните обекти на Иран с американските ракети "Харпун" с подводно базиране. В Сирия и Иран, както твърдят източници, са разгърнати руските ракети P-270 Москит (според класификацията на НАТО - SS-N-22 Sun burn), които са считани за най-опасните противокорабни ракети, намиращи се на въоръжение в руската и в китайската армия. Ракетата във версията за надводно базиране се изстрелва от установка, монтирана на палубата. Съществува и версия за подводно базиране, въздушно (на Су-27) и наземно (на мобилни пускови установки на тежкотоварни камиони). В момента всички военни експерти са единодушни, че руската ракета "Москит" е най-опасната в света и няма аналог. За да се разбере сериозността на ситуацията ще припомним, че преди няколко години Израел успя да получи съвременни немски подводници с пускови платформи и американски ракети "Харпун" с ядрени бойни глави. През 1989 г. Израел направи опити да подмени своя остарял подводен флот, за американска сметка, но не успя, заради което през 1991 г. се обърна към Германия с намерението да получи военна компенсация за дълговете за холокоста. Германия отстъпи и построи безплатно две подводници от класа "Делфин", което означава, че немските данъкоплатци финансираха военната програма на Израел и го обзаведоха с подводен флот, който може да пуска ядрени ракети от специални торпедни апарати. Получаването на американските ракети "Харпун" беше по-лесно. В течение на десетилетия американските данъкоплатци осигуриха на Израел огромни количества оръжие и "разходни боеприпаси", като ракетите "Харпун" бяха класифицирани също като "разходни боеприпаси". Ядрените им глави могат да бъдат американски или собствени, произведени в Димона (в пустинята Негев). За да се осъзнае още повече тази заплаха, Моссад организира изтичане именно на тази информация чрез контролираните от него медии, след което последва "официално опровержение". Така се работи в такива случаи. Ако Дамаск или Техеран се превърнат в ядрено пепелище основният заподозрян ще бъде Израел, заради ненавистта му към всичко арабско или ислямско. Заради това бившият израелски министър на отбраната Ифраим Снех заяви, че всеки, който поне малко разбира от ракети, знае че "Харпун" не може да нанася ядрен удар, тъй като тежестта му ще разбалансира ракетата и ще ограничи нейната далечина и точност". Но според експертите на Jane's Naval Weapon Systems, "Харпун" обикновено носи конвенционален заряд с тежест от 96 кг., който лесно може да бъде заменен с ядрено устройство с тегло 45 кг., плюс баласта, необходим за балансирането. Едва ли има експерт, който се съмнява, че американско-израелските "Харпуни" имат ядрен заряд и че Ариел Шарон има всички оправдателни за него мотиви да ги използва за удари срещу Техеран и Дамаск, ако е убеден, че ще остане ненаказан и че нищо няма да му се случи. Надявам се все пак, че отчита и относителната близост на тези обекти и ще се въздържи, въпреки че опасните хора правят опасни неща в опасно време и няма нищо по-опасно от една група ционистки фанатици, притиснати до Средиземно море. Израелската икономика е в плачевно състояние, евреите напускат Израел, главният покровител Америка свършва парите, мотивацията и оръжието. Вероятно руското политическо, военно и разузнавателно ръководство са знаели за израело-американските ядрени планове много по-рано и единственият въпрос пред Кремъл беше да избере възпиращото средство от наличния ядрен арсенал, което да бъде разгънато срещу потенциалната опасност в Близкия Изток. Изборът на възпиращото средство не е бил проблем, тъй като руснаците знаят, че американците са шокирани от руската ракета SS-N-22 Sun burn, която американският флот се опита да купи от руснаците през септември 1995 г. В писмо, което вицеадмиралът Боус написа до руския министър Громов се подчертаваше заинтересоваността на ВВС на САЩ да купят всички варианти на противокорабната свръхзвукова ракета SS-N-22 с надводно базиране за тестове и изпитания. Страхът на САЩ от това руско оръжие беше голям. Русия отклони предложението, защото ракетата е много важен коз. Ако САЩ или Израел решат да ударят Техеран или Дамаск, някои от "Харпуните" ще преодолеят тяхната въздушна защита, въпреки че могат да бъдат свалени лесно, тъй като са относително стари, дозвукови, с неголям турбореактивен двигател. "Харпун" лети на височина около 100 метра до 65 мили, лесно се засича от радарите и може да бъде свалена от различните системи за ПВО. Но въпреки това някои "Харпуни" могат да стигнат до Дамаск и Техеран. Именно в този момент има опасност да започне фойерверкът. Всеки Sun burn се изстрелва от своята тръба, оставяйки бяла следа на стартовата ракета, след което неговият реактивен двигател стартира на пълен ход, връщайки се на маршрутната височина от 20 метра и рязко ускорявайки до невероятната скорост от Max 2, 2 (2400 км/час) за по-малко от 30 секунди. Полетното време от Дамаск до Тел Авив е около 2 минути. На фона на опасността от такъв ответ едва ли има генерал в Израел, който да се осмели да изстреля и един "Харпун" по Сирия или Иран. Нещо по-конвенционално може. Тъй като Sun burn лети на много малка височина, тя не може да бъде засечена от радарите. Тогава руснаците, по примера на американците, ще обвинят някой "терорист", което вече няма да има никакво значение. Москва отказа да продаде Sun burn на американците, но продаде 100 такива ракети на китайците, които са ги монтирали на своите кораби. По този начин още през 2001 г. руският и китайският флот бяха въоръжени с над 200 ракети Sun burn, всяка от които няма проблеми да потопи всеки американски самолетоносач. Да припомним, че в края на май 2003 г., когато нахлуването на САЩ в Ирак беше в пълен разгар, неголяма група руски кораби излезе в Индийския океан в близост до американската самолетоносачна групировка в Персийския залив. Маневрите на руснаците бяха първите от 10 години в този океан и станаха източник на големи неудобства за американците, които знаеха, че 5 съда от групата, в това число и 3 подводници, са въоръжени с ракетите Sun burn с ядрени бойни глави. Руският сигнал към американците беше ясен. Въпреки огромното съсредоточение на американците, руснаците имаха достатъчно огнева мощ да спечелят всяко сражение на водата. Мултимилиардните американски самолетоносачи са остарели 93 000-тонни динозаври и могат да станат неочаквано огнено кълбо насред океана, унищожено от невидимата Sun burn, изстреляна от руска или китайска подводница на повече от 100 км. През август 2003 г. руският и китайският флот проведоха независими учения в Тихия океан. По "случайно съвпадение" и двата флота отработваха симулация на потопяване на американски самолетоносачни групи" като основното използвано оръжие беше руската ракета SS-N-22. През септември Китайски крайцер изстреля SS-N-22 без бойна глава по учебна цел. Високоскоростните камери заснеха как ракетата попадна в центъра на белия кръст, нарисуван на борда на целта, разположена на повече от 60 морски мили в точката на пуска. Ракетата летеше със скорост Мах 2, 05 на височина ... 7 метра. Ученията се проведоха по времето, когато американският печат раздухваше поредната атака срещу Северна Корея, обвинявайки я в изготвянето на оръжия за масово унищожение за Иран. По този начин сигналът, изпратен от руските и китайски военноморски учения беше отново ясен: "Не пипайте Северна Корея". Няколко дни след учебния пуск на китайската ракета Sun burn, който се наблюдаваше от два американски самолета - шпиони, Вашингтон доста неочаквано прекрати шума около Северна Корея и се съгласи на шестранните преговори. На 17 октомври 2003 г. президентът Путин беше принуден да заяви, че Москва, въпреки че е унищожила значителна част от своите стратегически ракетни настъпателни оръжия, продължава да разполага със значително количество ракети SS-19-Stiletto (небезизвестните "Сатана", които никога не са стояли на бойно дежурство и следователно не попадат под действието на договора със САЩ. "Това са най-мощните ракети в света" - каза Путин и добави, че "това най-съвършено оръжие може да пробие каквато и да било противоракетна отбрана". Според някои данни Русия има минимум 200 ракети SS-19 на склад, като всяка една от тях може да носи по няколко ядрени бойни глави. По същото време руският министър на отбраната Сергей Иванов, съобщи за промяната във военната доктрина на Кремъл и възможността от нанасяне на изпреварващ удар. Една седмица по-късно - на 24 октомври, Путин притесни отново американците като откри нова база в Кант (Киргизия) само на 30 км от американската база в Манас, а Иванов заяви, че Кремъл очаква американците да се изнесат от района най-късно до 2 години. По същото време, в което руските Су-27 правиха в небето над Кант висш пилотаж, китайците тихо пренесоха ескадрила от своите Су-27 на базата в Каш, която е най-близката им авиобаза до границата с Киргизия. Американците би трябвало да са разбрали какво означава това. На церемонията на откриването на базата в Кант, разбирайки интелектуалните трудности на своя колега в Белия дом, Путин каза доста ясно, че е убеден, че "базата в Кант ще е фактор за възпиране на терористите от всякакъв вид". Разбира се, Путин не беше длъжен да обяснява на Буш , че правещите полети зад гърба му Су-27 имаха пускови устройства за Sun burn. Вероятно и китайските имат такива. Руснаците и китайците могат да блокират американската заплаха от изпреварващ ядрен удар чрез разгръщането на ракетите SS-N-22 в Сирия, Иран, в Средиземно море или в Персийския залив. Кремъл обезпокои Вашингтон и Тел Авив още повече след като организира изтичане на информация, че ще замени ракетите Sun burn с още по-съвършените ракети SS-N-25 Onyx. По този начин Русия затвърждава своето превъзходство в Източното полукълбо за десетки години. Въпреки че параметрите на Sun burn, летяща със скорост Мах 2, 2 я правят оръжие, срещу което няма защита, новата Onyx е направо невероятна. Използвайки пусковите установки на Sun burn новата ракета лети до 200 км с огромната скорост 2, 9 мах (3400 км/час) при средна височина на полета от 15 метра, което я прави напълно неоткриваема за радарите. Целият полет след пуска е автоматичен. "Изстреляй и забрави". Може да се забрави и за обречения 93 000-тонен американски самолетоносач, който на 200 км след броени секунди ще се превърне в топлина и светлина. Кинетичната енергия в точката на удара на Onyx може да го потопи и ако е въоръжена с нормална бойна глава, което дава на Русия огромно стратегическо превъзходство. Задачата на Путин е трудна и сложна. Сега той върши работата и на Европа, Китай и на целия Трети свят. Ракетите са само малка част от огромната битка зад кулисите, в която навлезе светът. Дали в нейния край САЩ и Израел ще нанесат удар по Сирия, Иран или Северна Корея, въпреки че бяха предупредени? Вероятно няма да отстъпят, което ще принуди Москва, Пекин, Париж и Берлин да противодействат. Дано не настане жестока и безразсъдна патаклама!
16 Март 2005 17:15
Не, бе Муктада. Страх ги е от своите и се опитват да се скатаят. Току виж Америка нападне Корея, и техните лингвистици, т.е логистици, не познаят какво е Северна и какво Южна Корея. Нали все с дръпнати очи.
16 Март 2005 17:23
"The deficit has hit an all-time record high of 6.3% of GDP (on the
quarter), and will likely hit 7% of GDP sometime in 2005," said Ian
Morris, economist at HSBC.
За САЩ иде реч.
16 Март 2005 17:25
Седалгин,

Нещо явно съм упущил - коги Жириновски стана Бжежински?
16 Март 2005 17:25
Проблемът е кога ядреното дудже Китай ще стане ядрен великан ))
И тогава на Буши ще му ..оная работа. Те китайците вече се озъбиха-срещу Тайван , да , ама що ли мириканците мълчат...Шубе ги е нещо май
16 Март 2005 17:29
Седалгине, и после колхоз "Лень Путина" в щата Айова има да изпълнява петилетките предсрочно, а? Има само един проблем - откъде наште ще внасят пшеница?
16 Март 2005 17:33
Чичко Фичко, ко шъ го праим тоз дефицит бе?
16 Март 2005 17:33
Бира, де ги видя бре? Не съм ги споменувал. Асоциации ли си правиш? Нещо не зацепих.
16 Март 2005 17:44
И един въпрос - щом войската на Путин е толкова велика, защо не може да се справи с Чечня на собствена територия толкова време?
*
Между другото, през следващото десетилетие руската наборна армия ще бъде съкратена до 1.25 млн. поради липса на физически годни новобранци. И сега почти половината новобранци са негодни. Това ще направи проблемна дори защитата на руските граници.
*
Китай няма защо да се конфронтира със САЩ, който му е стратегически търговски партньор. Докато Китай и Русия имат конфликтуващ интерес - Китай има огромно свръхнаселение и екстензивна икономика, опираща се на евтин труд, Русия има огромни, извънредно слабо населени и бързо обезлюдяващи особено през последните години земи, богати на суровини, които и сега вече са по-свързани икономически не с Москва, а с Китай. Вл. Буковски даже прогнозира, че Русия ще се разпадне на седемте си федерални окръга. Това е неизбежно, ако Русия не се преориентира от военна империя към хрисима държава от западноевропейски тип.
*
Русия трябва да остави имперските сънища за ракети, Сирия и Иран и да почне например да пропагандира презервативите сред населението си, защото СПИН и в далечната Иркутска област е вече над 1% - границата, след която според СЗО не може да се направи нищо. Руските мъже живеят по-кратко от в Бангладеш и половината умират преди пенсия.
*
Накрая, Русия не може да поддържа и добива на нефт и на сегашното равнище без масирани западни инвестиции. Да не говорим за развитие на другите отрасли.
*
Кукис-Юкис-Юкси-Пукс.
16 Март 2005 17:48
Седалгин,
яз за онуй длъгото анализ дето си уйдурдисал. Бжежинска длъгост и жириновска закваска
16 Март 2005 17:49
Ама го прочетоф, де
16 Март 2005 17:50
Адаш, поща!
Отивам да ударя един Будвар. Няколко пъти.
16 Март 2005 17:52
Престанете с фалша си лицемери!

Не разбирам, как може да има толкова "сбъркани"тук форумци с извън нормалното поведение на хора? Спомням си, когато терористите взривиха двата небостъргача, тук имаше хора които се радваха на хилядите убити, само защото бяха американци! Ето сега тук, много изразяват открита непрязан към САЩ, а симпатизират на най-голямият държавен терорист в света, който убива безнаказано собственният си народ, където милиони умират от глад, а диктатора "великият вожд"Ким Чен Ир, очаква и получава помощи от храни точно от САЩ и Република Корея, която ежедневно заплашва с война! Явно този форум е пълен с комунисти, ченгета, симпатизанти на фундаметалиските терористи, а някой от тях би приел и исляма, стига с това да може да навреди на Америка! Толкова злост, омраза и ненормално поведение на хора не съм срещал в другите форуми, и там има комунисти, но явно тук е основното им сборище! Верно е, има и много разумни участници с които може нормално да се дискутира, независимо от различните ни позиции, но голям част от участниците тук се водят, единственно от омразата си към САЩ. Естественно тези заблудени форумци любители на комунистическа Корея не искат да си преставят, че в любимата им С.Корея Интернет няма, а само един държавен сайт за пропаганда в чузбина и нищо повече, няма други телевизии, а камоли сателитна, единственното радио и телевизия е държавната, която по цял ден предава речите на любимите партийни ръководители, а тук плювачите на запада, по-цял ден имат удоволствието да плюят, всички и всичко, и нямат проблема с глада и купоната система за снабдяване! Интересното е, че такива комунисти и ДС-ченгета уж мразят запада, а винаги пътуват, а дори живеят в Европа или САЩ, а никога в Куба или С.Корея
16 Март 2005 17:53
Малиииииййййй, много си се напрегнал. Сега зацепих какво имаш предвид. Първия Будвар ше е за тебе. А наздраве.
16 Март 2005 17:56
Бира, някой каза, че Жириновски искал да си мие сапогите в Индийския океан, ръцете - в Средиземно море. Какво ли щял да си мие в Персийския залив?
*
Викторе, Путин у дома воюва с джихадистите, навън щял да пази моллите от Америка. Мжеду другото в Братислава Путин май каза, че нямал различия със САЩ по Иран.
16 Март 2005 17:59
Яз сум на Лагавулин. Черпава ме един стар другар. Будвара го пазим за утре заран
Наздраве, да г'е!
16 Март 2005 18:03
Викторе,
давай го по-лежерно, щото ще ти се скъса струната, от праведен гняв ша ти порасне брада, ша тръгнеш през пустинята и ша загубим ценен форумен кадър за цели 40 години

Дядя Фич,
ако го напраи в залива, цунамито ще затрие сите плодове на коалиционния труд
16 Март 2005 18:05
Викторе, той hamer си го е написал бре - каквото повикало, такова се обадило. И нещо хич не ми се връзва как така янките спасяват умиращия от глад севернокорейски народ (а той наистина умира), а изтребват стотици хиляди също толкова невинни и то само в Ирак. Не са се загрижили толкова, иначе нямаше да "забравят" за Африка. Ако не си запознат, да ти кажа - САЩ им пращат генно модифицирани увредени боклуци, защото уговорката е: "Вие няма да правите оръжие, пък ние ще ви храним". Не се безпокой, ако нямаха силна армия, нямаше и 1 зрънце да получат. Тъй че не са никакви филантропи, не се заблуждавай. Цялата работа е сделка, както навсякъде и със всички. В интерес на истината този трик не е специалитет само на янките. А за 11-ти нали не живееш със заблудата за истинския виновник?
16 Март 2005 18:06
А, това, дето Седалгин го е пуснал, сигур е от "Строго секретно". Тия ме кефят. Определено са ора с богата фантазия и все пак запознати с проблема - но на ниво Том Кланси. Ама е интересно да се чете де.
Че САЩ си търсят следваща цел за въдворяване на демокрация, е ясно - нищо не е тъй здравословно за американската военна промишленост, а и икономика, от една война на всеки няколко години...
Че покрай таз човещинка (бизнес, ко да се прави, а ако има и петролец - още по-добре) го отнася по някой луднал диктатор като Садам, е добре.
Въпроса е кой е следващия - Сирия, Иран или Северна Корея.
Ония изкукуригалите от Корея са най-опасни и непредвидими, и точно поради това, а и поради липсата на кой знае какви природни ресурси и стратегически интереси в район, няма да им дойде реда скоро. Поне не по военен начин.
Иран са най-апетитната хапка, ама... малко може да се поопарят там, те и те ще почакат малко.
Сирия май са най-подходящите. На принципа - "кво го гледаш бе, не виждаш ли, че е без шапка":
"Ето изтегляме войските"
"Ама що вече не сте ги изтеглили?"
Ако изтеглят до месец войските си, стратезите от пентагона ще трябва малко да си почешат главите, за да измислят някакъв сносен повод за война. Поне да е малко по-достоверен от този за войната в Ирак.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД